![]() |
Hmm, a który bios do NECa 4571A polecacie? modowany Z1 czy firmowy 1.02 ? :>
Najgorsze w tym wszystkim jest to że ta nagrywarka nie radzi sobie z odczytem płyt które sama nagrała tydzień temu :sciana: Pod windowsem możemy sobie zmniejszyć prędkość do powiedzmy 8x i wtedy wszystko ładnie się czyta, ale instalalując świeży system, podczas kopiowania pakietów wywala błędy że są uszkodzone :ysz: Sprawdzone na Linuxie || |
Cytat:
Cytat:
dokładnie dziś i wczoraj pisałem na ten temat by zaczerpnąć opinii z takim jednym z tego forum co sie zna na tym i na tamtym :fiu: |
Sprawdziłem już wszystkie dostępne biosy na rynku ale nic nie pomaga :nie:
Cytat:
To jest szczyt żeby podczas weryfikacji poprawnego nagrania w Nero co druga płytę wyskakiwało 'FAILED' :sciana: Jak tak dalej pójdzie to ten palnik wyląduje na allegro za złotówkę (( |
Cytat:
Co do twojego problemu to zainstaluj ASPII ,włącz DMA ,używaj dobrych płyt , zadbaj o nieobciążony system podczas wypalania |
Mam podobny problem ze swoim NEC 4550a/4551a- na różnych biosach obajwy sa te same nie chce czytać nagranych przez siebie "minusów" . Problem dotyczy ostatnio wypalanych płyt ( blupopy tdk emtec). Dałem wcześniej z tego powodu nagrywarke do serwisu ale nie zrobili nic poza czyszczeniem lasera nagrywarka jeszcze jakoś paliła ale ostatanio prawie wszystki płytki nie dają się odczytac. Pale na nich bo zrobilem wcześniej mały zapas tych nosników. za jakie sugestie bede wdzięczny
|
Cytat:
Niestety, tak już jest z tymi napędami... |
nie wiem jak jest, ale dvd-r m***243;j nec czyta (jakie***347; stare espery-r palone na litku jeszcze 451 przed przer***243;bk***261; na 832 - ogl***261;da***322;em jakie***347; divx-y)
troch***281; nowego ***347;miecia powypala***322;em, skan***243;w nie robi***281;, bo pal***281; na sony+r, wi***281;c b***281;d***261; takie same jak zwykle ;) jak co***347; "dziwnego" zauwa***380;***281; to serwis pogoni***281; :> P.S. oby mi jak najd***322;u***380;ej sprawnie s***322;u***380;y***322;a |
Cytat:
|
Ja swój dałem do serwisu. Dokładnie opisałem, jakich konkretnie płyt nie chce czytać.
Wrócił po 2,5 tygdnia z adnotacją "Naprawa i testy". Teraz czyta wszystko. Warto jeszcze pokombinować ze zmodowanymi biosami. Wgranie biosu 1.08 bez RPC spowodowało, że napęd bez problemu czytał tą Alfę, o której pisałem wyżej, ale Verbów w formacie "-" już nie. Po ponownym wgraniu oryginalnego biosa problem wrócił. |
Sebastiano oddaj nagrywarkę do serwisu. Opisz na kartce dokładnie, jakie są objawy, a najlepiej dołącz jedną, albo dwie płyty (+ i -), które nagrałeś i których nie czyta.
Ja zrobiłem podobnie z NEC-iem ND 4551A. To znaczy obeszło się bez płyt tyle, że dokładnie napisałem, co i jak. Napęd był ponad dwa tygodnie w serwisie, ale teraz wszystko czyta. W sklepie mi powiedzieli, że tyle to trwało, bo opis probelmu był dokładny. Z reguły piszą, że nagrywarka nie czyta, albo nie nagrywa :>. No to, jak przeczytają w serwisie, że nie czyta to pewnie wrzucają pierwszą lepszą płytę i jak u nich chodzi to odsyłają ||. Jak napiszesz im dokładnie to będą mieli zagwozdkę i być może naprawią :ysz:. |
Ilość załączników: 1
Pojawił się firmware MadDog OEM firmware 1.F1 - zaryzykuje ktoś bo mało w opisie zmian
edit: I CO ? Nikt z posiadaczy 4570 nie zaryzykuję :> i podzieli sie spostrzeżeniami itd. znowu ja mam męczyć mój ledwo dyszący napęd :fiu: Mały fix i już :D ciekawe czy ten firmware zmieni coś w odczycie :| |
czyli wina calego zamieszania w tym temacie byl nieodpowiedni firmware do nagrywarki koniec transmisji. pozdrawiamy i zyczymy mniej takich problemow :D
|
Cytat:
Może kombinacja z jeszcze innymi biosami to rozwiązanie (ja wgrałem 1.08 tyle, że bez RPC). |
Cytat:
Wrzuciłem do NEC-a zmasakrowaną przez dziecko płytę VCD z gazety. Odpaliłem Nero celem zrobienia działającej kopii. Napęd stanął po mniej więcej 17 % i po 2 godzinach prób odczytu dałem spokój. Dla porównania Litek SHW 1635S zrobił obraz tej płyty w 17 minut, a Pionek 111 w 21. Kopie działają bez zarzutu. Nie zmienia to jednak faktu, że NEC-i mają świetną jakość zapisu, z tym, że w ich wypadku warto mieć w kompie drugi napęd z dobrą korekcją. |
Dzięki chłopaki za rady :spoko: i opis jak zadziałać z tym postępowaniem gwarancyjnym żeby szybko wymienili, ale poddałem się z tym NECiem :ysz:
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Asusa 1608p3s który został zflaszowany na dzień dobry na Pioneera 111L || Żegnaj NEC :buu: A tak lubiłem tą firmę :> Widocznie miałem pecha ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:08. |