Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND-3550\3551\4550\4551\3570\3571\4570\4571 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd-3550-3551-4550-4551-3570-3571-4570-4571-a-60795/)

Sebastiano 15.10.2006 19:22

Hmm, a który bios do NECa 4571A polecacie? modowany Z1 czy firmowy 1.02 ? :>

Najgorsze w tym wszystkim jest to że ta nagrywarka nie radzi sobie z odczytem płyt które sama nagrała tydzień temu :sciana:

Pod windowsem możemy sobie zmniejszyć prędkość do powiedzmy 8x i wtedy wszystko ładnie się czyta, ale instalalując świeży system, podczas kopiowania pakietów wywala błędy że są uszkodzone :ysz:

Sprawdzone na Linuxie ||

- Deckard - 15.10.2006 20:12

Cytat:

Napisany przez Sebastiano
Hmm, a który bios do NECa 4571A polecacie? modowany Z1 czy firmowy 1.02 ? :>

Zaryzykuj modowany 1-02 z bitsettingiem

Cytat:

Najgorsze w tym wszystkim jest to że ta nagrywarka nie radzi sobie z odczytem płyt które sama nagrała tydzień temu :sciana:

potwierdzam :szczerb: jest to zjawisko uciążliwe do tego stopnia że chyba zmienię palnik ,
dokładnie dziś i wczoraj pisałem na ten temat by zaczerpnąć opinii z takim jednym z tego forum co sie zna na tym i na tamtym :fiu:

Sebastiano 15.10.2006 20:27

Sprawdziłem już wszystkie dostępne biosy na rynku ale nic nie pomaga :nie:

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
dziś i wczoraj pisałem na ten temat by zaczerpnąć opinii z takim jednym z tego forum co sie zna na tym i na tamtym :fiu:

I do jakich wniosków doszliście ? :>

To jest szczyt żeby podczas weryfikacji poprawnego nagrania w Nero co druga płytę wyskakiwało 'FAILED' :sciana:

Jak tak dalej pójdzie to ten palnik wyląduje na allegro za złotówkę ((

- Deckard - 15.10.2006 20:46

Cytat:

Sprawdziłem już wszystkie dostępne biosy na rynku ale nic nie pomaga :nie:

I do jakich wniosków doszliście ? :>

To jest szczyt żeby podczas weryfikacji poprawnego nagrania w Nero co druga płytę wyskakiwało 'FAILED' :sciana:

Jak tak dalej pójdzie to ten palnik wyląduje na allegro za złotówkę ((

Ja aż tak zle nie mam , palnik wypala bardzo dobrze ale coraz bardziej uciążliwa staje się słaba korekcja a raczej brak korekcji

Co do twojego problemu to zainstaluj ASPII ,włącz DMA ,używaj dobrych płyt , zadbaj o nieobciążony system podczas wypalania

Diabelek_18 16.10.2006 14:13

Mam podobny problem ze swoim NEC 4550a/4551a- na różnych biosach obajwy sa te same nie chce czytać nagranych przez siebie "minusów" . Problem dotyczy ostatnio wypalanych płyt ( blupopy tdk emtec). Dałem wcześniej z tego powodu nagrywarke do serwisu ale nie zrobili nic poza czyszczeniem lasera nagrywarka jeszcze jakoś paliła ale ostatanio prawie wszystki płytki nie dają się odczytac. Pale na nich bo zrobilem wcześniej mały zapas tych nosników. za jakie sugestie bede wdzięczny

Mich@ł 16.10.2006 14:15

Cytat:

Napisany przez Diabelek_18
Mam podobny problem ze swoim NEC 4550a/4551a- na różnych biosach obajwy sa te same nie chce czytać nagranych przez siebie "minusów" . Problem dotyczy ostatnio wypalanych płyt ( blupopy tdk emtec). Dałem wcześniej z tego powodu nagrywarke do serwisu ale nie zrobili nic poza czyszczeniem lasera nagrywarka jeszcze jakoś paliła ale ostatanio prawie wszystki płytki nie dają się odczytac. Pale na nich bo zrobilem wcześniej mały zapas tych nosników. za jakie sugestie bede wdzięczny

Ostatnio coraz więcej jest tematów, w których użytkownicy narzekają na odczyt neców..
Niestety, tak już jest z tymi napędami...

icemac 16.10.2006 14:26

nie wiem jak jest, ale dvd-r m***243;j nec czyta (jakie***347; stare espery-r palone na litku jeszcze 451 przed przer***243;bk***261; na 832 - ogl***261;da***322;em jakie***347; divx-y)

troch***281; nowego ***347;miecia powypala***322;em, skan***243;w nie robi***281;, bo pal***281; na sony+r, wi***281;c b***281;d***261; takie same jak zwykle ;)

jak co***347; "dziwnego" zauwa***380;***281; to serwis pogoni***281; :>

P.S.
oby mi jak najd***322;u***380;ej sprawnie s***322;u***380;y***322;a

Korowiow 16.10.2006 14:36

Cytat:

Napisany przez Diabelek_18

wymien swoj zapas - na + i twoje problemy znikna. szczerze mowiac to nowe modele NECa to szit juz jest :D odkad sie polaczyli ze Sony odczuwam wzgledem tych napedow obrzydzenie :D Sony=LiteOn. Mialem 4571 (ostatni z niby-NECow) ale niestety juz tak nie chodzil jak 4550/4551 :D

madmax2 16.10.2006 17:15

Ja swój dałem do serwisu. Dokładnie opisałem, jakich konkretnie płyt nie chce czytać.
Wrócił po 2,5 tygdnia z adnotacją "Naprawa i testy".
Teraz czyta wszystko.
Warto jeszcze pokombinować ze zmodowanymi biosami.
Wgranie biosu 1.08 bez RPC spowodowało, że napęd bez problemu czytał tą Alfę, o której pisałem wyżej, ale Verbów w formacie "-" już nie.
Po ponownym wgraniu oryginalnego biosa problem wrócił.

madmax2 16.10.2006 17:31

Sebastiano oddaj nagrywarkę do serwisu. Opisz na kartce dokładnie, jakie są objawy, a najlepiej dołącz jedną, albo dwie płyty (+ i -), które nagrałeś i których nie czyta.
Ja zrobiłem podobnie z NEC-iem ND 4551A.
To znaczy obeszło się bez płyt tyle, że dokładnie napisałem, co i jak.
Napęd był ponad dwa tygodnie w serwisie, ale teraz wszystko czyta.
W sklepie mi powiedzieli, że tyle to trwało, bo opis probelmu był dokładny. Z reguły piszą, że nagrywarka nie czyta, albo nie nagrywa :>.
No to, jak przeczytają w serwisie, że nie czyta to pewnie wrzucają pierwszą lepszą płytę i jak u nich chodzi to odsyłają ||.
Jak napiszesz im dokładnie to będą mieli zagwozdkę i być może naprawią :ysz:.

- Deckard - 16.10.2006 17:39

Ilość załączników: 1
Pojawił się firmware MadDog OEM firmware 1.F1 - zaryzykuje ktoś bo mało w opisie zmian

edit:
I CO ? Nikt z posiadaczy 4570 nie zaryzykuję :> i podzieli sie spostrzeżeniami itd.
znowu ja mam męczyć mój ledwo dyszący napęd :fiu:

Mały fix i już :D ciekawe czy ten firmware zmieni coś w odczycie :|

Korowiow 16.10.2006 17:41

czyli wina calego zamieszania w tym temacie byl nieodpowiedni firmware do nagrywarki koniec transmisji. pozdrawiamy i zyczymy mniej takich problemow :D

madmax2 16.10.2006 21:54

Cytat:

Napisany przez Korowiow
czyli wina calego zamieszania w tym temacie byl nieodpowiedni firmware do nagrywarki koniec transmisji. pozdrawiamy i zyczymy mniej takich problemow :D

No tak nie do końca. Verbatimów minusów też nie chciał czytać nawet na zmodowanym biosie, ale coś w tym jest.
Może kombinacja z jeszcze innymi biosami to rozwiązanie (ja wgrałem 1.08 tyle, że bez RPC).

madmax2 16.10.2006 21:59

Cytat:

Napisany przez Mich@ł
Ostatnio coraz więcej jest tematów, w których użytkownicy narzekają na odczyt neców..
Niestety, tak już jest z tymi napędami...

No korekcja to delikatnie mówiąc do d... jest.
Wrzuciłem do NEC-a zmasakrowaną przez dziecko płytę VCD z gazety.
Odpaliłem Nero celem zrobienia działającej kopii.
Napęd stanął po mniej więcej 17 % i po 2 godzinach prób odczytu dałem spokój.
Dla porównania Litek SHW 1635S zrobił obraz tej płyty w 17 minut, a Pionek 111 w 21. Kopie działają bez zarzutu.
Nie zmienia to jednak faktu, że NEC-i mają świetną jakość zapisu, z tym, że w ich wypadku warto mieć w kompie drugi napęd z dobrą korekcją.

Sebastiano 17.10.2006 22:49

Dzięki chłopaki za rady :spoko: i opis jak zadziałać z tym postępowaniem gwarancyjnym żeby szybko wymienili, ale poddałem się z tym NECiem :ysz:

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Asusa 1608p3s który został zflaszowany na dzień dobry na Pioneera 111L ||

Żegnaj NEC :buu: A tak lubiłem tą firmę :> Widocznie miałem pecha ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:08.