![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1306 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie wiem
![]() wsadź do innego komputera i zobacz, jak źle - oddać. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1307 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
wgraj 1-08 i zobacz jak b***281;dzie wtedy si***281; zachowywa***263;
jakl tak samo to serwis no i zr***243;b tak jak @ed radzi - sprawd***378; w innym kompie |
![]() |
![]() |
![]() |
#1308 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
tdk+r 16x@6x
Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 13.03.2015 o godz. 04:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1309 |
starszy wypalacz
Data rejestracji: 26.01.2006
![]() |
3 artykuly z benchmark.pl
Z benchmark.pl:
(btw, ciekawe co by ten naukowiec powiedzial o DVD, chyba wiemy dlaczego DVD przemilczal ![]() Krótka żywotność płytek CD Naukowiec z koncernu IBM, Kurt Gerecke, przyznał, że dane zapisywane na dostępnych powszechnie czystych płytach CD zachowują integralność średnio przez dwa lata. Okres ten można przedłużyć maksymalnie do pięciu lat, przechowując nośniki w ciemnych i chłodnych miejscach. Jak wyjaśnia Gerecke, dyski tłoczone fabrycznie mają znacznie lepszą jakość niż produkty przeznaczone do samodzielnego nagrywania, które wytwarzane są jak najniższym kosztem, co obniża ich trwałość ale zapewnia atrakcyjną cenę. Zdaniem naukowca, sytuację mogą poprawić nośniki nowej generacji HD-DVD oraz Blu-ray, które powinny zapewnić lepszą trwałość, chociaż w dobie narastającej konkurencji, producenci będą pewnie szukać coraz tańszych metod wytwarzania płytek. Z ostrzeżenia naukowca wynika więc, że poczciwe albumy na zdjęcia są bardziej pewnym sposobem przechowywania ulubionych zdjęć, w porównaniu do płytki CD. Bill Gates piratem komputerowym? Kto jest drugim największym przeciwnikiem piractwa na świecie (po RIAA)? Oczywiście koncern Microsoft, który robi wszystko aby ludzie kupowali tylko legalne produkty. Jak się jednak okazało, nawet sir William Gates III (potocznie tylko zwany Billem) sam lubi od czasu do czasu zakosztować zakazanego owocu w postaci pirackich kopi filmów, ściągniętych z sieci. W wywiadzie udzielonym dla Wall Street Journal, Gates przyznał, że czasami ogląda takie filmy ale nie widzi w tym nic złego. Na pytanie czy brał udział w kradzieży czyichś praw, odpowiedział, że "kradzież" to złe słowo, jako że za filmy, które oglądał autor nie otrzymał należnych mu dywident, więc nie mógł okradać kogoś, kto nic nie dostał. Gates przyznał również pośrednio, że nie można ferować mocnych wyroków o działalność piracką, dla osób które nie czerpią z tego żadnych zysków, a jedynie niewinnie korzystają z uroków techniki w domowym zaciszu. Ciekawe czy można w ten sposób wytłumaczyć korzystanie z nielegalnej kopii Windowsa jedynie na domowym komputerze? ![]() Amerykańska Partia Piratów Amerykańskie organizacje stojące na straży praw autorskich w USA - MPAA oraz RIAA zaczęły za bardzo interesować się działalnością piratów na innych kontynentach, podczas gdy na ich własnym podwórku Ci postanowili założyć własną partię polityczną. Idąć za wzorem szwedzkiej Piratpartiet, w Ameryce zalegalizowano właśnie ugrupowanie o nazwie The Pirate Party, której celem jest gruntowna przebudowa systemu praw autorskich, patentowych oraz zapewnienie prawa do prywatności zwykłych obywateli. Ostatnie działania RIAA przyczyniły się nieco do tego, jako że organizacja za bardzo zaczęła ingerować w prywatne życie Amerykanów, którzy swojej prywatności bronią jak niepodległości. Założyciele Pirate Party zamierzają rozszerzać swoją działalność, a ich celem jest oczywiście Kapitol albo może nawet Biały Dom. Biorąc jednak pod uwagę tradycyjny system dwupartyjności w Stanach, nikłe mają szanse na realizację swoich celów. Najważniejsze jednak jest to, że ktoś wreszcie w legalny sposób zagrał na nosie panoszącym się coraz bardziej instytucjom RIAA i MPAA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1310 |
starszy wypalacz
![]() |
reputacje
BTW, co sie stalo ze starymi reputacjami, ze wszyscy je potracili?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1311 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/propozycje-s...reputacji.html ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#1312 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
Cytat:
W chwilę po tym jak to przeczytałem chwyciłem jedną z najstarszych płyt jakimi dysponowałem - Kodak Digital Science z 1998 roku i zrobiłem test - wszystko w normie, żadnych C2 - płytka jak zaraz po wypaleniu... Podobnie nagrany tylko trochę później TDK. Wyniki testu ScanDisc podobnie - wszystko na zielono, a wykres prędkości odczytu gładki i bez żadnych skoków... Wniosek? Dobra płyta przetrwa o wiele dłużej niż tanie śmeici za 50 gr... Te to nawet tych dwóch lat nie wytzrymają. Oczywiście może zdarzyć się płyta z wadą fabryczną itp., ale w wychwyceniu takich pomagają przecież testy zaraz po nagraniu. A co do płyt DVD... IMHO jest jeszcze lepiej, bo tam warstwa danych jest umieszczona pomiędzy dwoma krążkami z poliwęglanu, a nie na jednym z nich, przykryta cieniuteńką warstewką folii jak w CD. Ochrona przed warunnkami zewnętrznymi o wiele lepsza. Zwłaszcza, że kiedyś próbowałem te dwa krążki rozdzielić żyletką i przyszło mi to trudniej, niż mogłoby się wydawać. Najważniejszą rzeczą jest odpowiednia eksploatacja i przechowywanie. Ale jeśli ktoś notorycznie dotyka spodu spoconym palcem zostawiając odciski, rysuje płyty, zostawia jest na słońcu, czy naraża na wolgoś... Nie ma się czemu dziwić... IMHO płyty od początku powinny być sprzedawane w kasetkach, ograniczyłoby to pole do działania ignorantom, którym wydaje się, że płyta wszystko znienie, a jak się nagra, to jest dobra. ![]()
NEC ND-4571A (Firmware Version: 1-02), Pioneer DVR-111D (Firmware Version: 1.29), LiteOn 812S (Firmware Version: USOS; podłączany przez USB2IDE), LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE), Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1313 | |
starszy wypalacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1314 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
O tym wiem - w przypadku wi***281;kszo***347;***263;i NIERENOMOWANYCH.
![]() Te p***322;yty s***261; robione tak, ***380;eby si***281; nagra***322;y i tyle... Jak m***243;wi***322;em u mnie test Kodaka i TDK (CD-R) nagranych jeszcze w drugiej po***322;owie lat dziewi***281;***263;dziesi***261;tych wygl***261;da idealnie.
NEC ND-4571A (Firmware Version: 1-02), Pioneer DVR-111D (Firmware Version: 1.29), LiteOn 812S (Firmware Version: USOS; podłączany przez USB2IDE), LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE), Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1315 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Cytat:
![]() ale powróćmy do tematu - co ma to wspólnego z necem ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
noob
Data rejestracji: 19.12.2005
![]() |
Hehe, koledze kompa sk***322;ada a p***322;ytki sobie pali.
![]() |
#1318 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Cytat:
![]() przeczytaj uważnie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1319 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Verbatim DVD+R x 16 od MCC, wypalony x 16.
W sumie nieźle, ale tych szpilek to mogłoby nie być. ![]() ![]()
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 13.03.2015 o godz. 04:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1320 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.07.2006
![]() |
Hej. Ja mam nagrywark***281; Neca DVD 4571 z funkcj***261; Label Flash, ale mam problemy i nie mog***281; z tego korzysta***263;. Zainstalowa***322;em Nera 7.2.3.2.b ze strony producenta (demo) i nie ma ***380;adnej ikonki od label flasha / lite scribe. Mo***380;e dlatego, ***380;e demo? Wpisywa***322;em niby jakie***347; keysy dzia***322;aj***261;ce, ale nic. W cover designie by***322;o lite scribe, ale z kolei nie widzia***322; mi***380; ***380;adnego nap***281;du!! a w narz***281;dziach diagnostycznych mam pi***281;kne wyniki i dost***281;pn***261; opcj***281; label flash. HELP!! Prosz***281; o odpowied***378; / kontakt plz...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |