![]() |
Bios płyty raczej nie ma nic do rzeczy, komp (płyta główna) widzi napęd dvd jako zwykły napęd, więc powinien wykryć go. Na początku sprawdź czy w biosie kompa wykrywa Twój napęd, jeśli nie to patrz na pytania Barteza, jeśli wykrywa to najlepiej przeinstaluj winde :)
|
Nowy BIOS
Witam
Zajrzałem na stronę http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html patrzę i widzę nowy BIOSIK Liggy's And Dee's NEC ND-3520 1.U9 (Beta9) datowany na 30-03-2005 czyli dzisiaj :) Niestety nic nie piszą czy ten BIOS wprowadza sprawdzanie błędów PI/PIF na czym mi teraz najbardziej zależy. Ciekaw jestem jak sprawuje się ten nowy bios od Liggy's And Dee's, mam nadzieje że dacie znać. Pozdrawiam |
Cytat:
Sprawdz to i spróbuj zainstalować 6606. |
U9 nie wprowadza testow, z prostego powodu bazuje na firmware, ktory nie posiada tej opcji wiec on sam tez jej nie ma.Co do poprawy czegokolwiek, narazie sie wstrzymam z flashowaniem, zaczekam na innych:)
|
SŁABY ODCZYT NEC 3520a
Mój nec słabo coś sobie radzi z porysowanymi płytkami.Czego to może być wina BIOSU?Mam bios 3520_3.22_RPC+RL .Mój stary Lite_on 811s radził sobie z tą samą płytą bardzo dobrze a Nec niechce.Wziołem do kumpla płytę i przetestowaliśmy ją na odtwarzaczu LiteOn i płyta zrzucila się bez zajęknięcia.Co mam zrobić żeby poprawić korekcje w tym napędzie czy wgranie nowego bioso może tutaj coś dać?Prosze o pomoc.Dzięki z góry
|
Taka już jego uroda
U mnie nie bardzo mu idzie z palonymi płytami (cd i dvd), ale tłoczone porysowane idą ogólnie dobrze.
|
Te napedy maja w standarcie slaba korekcje, wiec nic na to nie poradzisz :nie:
Jedyny sposob to kupienie dodatkowego czytnika dvd (albo 2-giej nagrywarki - polecam Benq;)), ktory bedzie do czytania takich plyt. Pytanie czy warto??? |
Cytat:
maniek |
Witam!!
Ja mam takie dziwne pytanko :) Czy te biosy ze stronki http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html nazwane "Original Firmware" są aby napewno official ?? Pytam bo zamierzam swoją nagrywarke zaopatrzyć w możliwości bittsetingu ale nie jestem pewien czy użycie takiego biosu nie spowoduje utraty gwarancji. Dziwi mnie że takie rzeczy nie znajdują sie na stronie oficjalnej NEC'a skoro są "oficjalne" Pozdrawiam!! |
Cytat:
Dzięki za rady. Cytat:
Pozdrawiam |
No to ja bede tak niemily i udziele odpowiedzi, juz nie po raz pierwszy, jak jest napisane , ze sa oryginalne to sa, bo to jest zrodlo wszystkich firmware do necow.Wiec mozesz wgrywac bez obawy o to ze stracisz gware, ale ryzyko zawsze jest ze przy flashowaniu padnie nagrywarka, wiec jak nie musisz , boisz sie, to nie rob tego
|
Nec ND-3520A-problem ze zrobieniem kopii filmow
Kopiowanie dochodzi do 99% i mam taki komunikat:
"Tworzenie plików DVD nie powiodło się: Scheduler 0 k:/Video_TS/VTS_27_1.vob:23:błąd odczytu TCSectorReader TCE. Mam ten komunikat juz drugi raz na 3 próbowane płyty. Tylko jedną dało sie normalnie nagrac> :'( |
Napisz coś więcej jakim oprogramowaniem robisz kopię filmu.
|
Ten komunikat jest z Clone Dvd.
|
jak raz probowalem nagrac cdr platinum(bo tlko te nagrywarka widzi ze mozna je wypalic szybciej niz 32x) z predkoscia 48 to sie na samym koncu zepsula, z mniejszymi predkosciami (32x,24x) wypala dobrze, 40x nie probowalem
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:04. |