![]() |
Cytat:
|
Witam wszystkich na forum. Jestem z wami pierwszy raz.
od 2 dni jestem posiadaczem NEC ND-3520A ,jest to wogóle moja pierwsza nagrywarka. Pytanko: Jak na tym NEC będą się sprawowały płytki AXE od VERBATIMA, czy to wogóle są dobre płytki bo wiem że mój stacjonarny PANASONIC bardzo je lubi?? |
Cytat:
1. Jak zrobić kopię oryginalnego biosu 2. Czy jest możliwość wgrania biosu z poziomu XP Pro 3. Gdy wystąpią jakie kolwiek problemy po wgraniu nowszego biosu, powrót do oryginalnego odbywa się w ten sam sposób 4. Prośba o jakiś mały poradnik krok po kroku Z góry dziękuję |
Ilość załączników: 1
co powiecie o tym wykresiku ? :D Chyba dobry ?
|
Cytat:
|
Biosik mad doga 1.f3 bez rip locka
|
Cytat:
|
Do wszystkiego o co pytasz potrzebny jest NEC Wingui dostepny na stronie michaela chociazby albo w ktoryms posci z tych tematow.
AD1. W powyzszym programie naciskadz DUMP i zgrywa Ci twój pierwotny bios do pliku *.bin AD2. Tak, tym wlasnie programem AD3. Czasami wystarczy normalnie wgrac, a czasami trzeba kombinowac w dosie... nie ma regoly... AD4. a)Sciagasz NEC Wingui b) Naciskasz dump w celu zgrania orginalnego biosu (tak na wszelki wypadek) c) Naciskasz FLASH d) wybierasz w okienku dialogowym jakie Ci wyskoczy wczesniej sciagniety bios e) Po wgraniu restartujesz kompa i sprawdzasz np w nero info tool czy wszystko jest ok ;) Koniec pozdro ;) |
Hm....
@ernieball, aspi zawsze powinno byc wgrane... a czy przypadkiem jak testowales ta plytke nie miales jakichs procesow dzialajacych w tle i czegos nie robiles... to by wyjasnialo krzywa wykresu... z tych 3 plytek co podales godne sa titanumy, choc lepsze tej firmy sa cdr ;) A jeszcze dosc wazna kwestia jest jaka date produkcji ma twoj naped... Ja mam wgrany najnowsze I-O Data ale jeszcze nie mialem okazji przestestowac plytki zadnej na nim.... wiec moze za jakis czas cos zamieszcze... a poki co, prawie wszystkiw wykresy nagranych przeze mnie plyt wygladaja jak u logimena.... pozdro ;) |
Powiedzcie mi co mam zrobić. Mam NEC ND-3520A z firmwarem 1.26. Gdy nagrywam cokolwiek nigdy nie moge dokonczyc procesu weryfikacji bo jakis sektor sie nie zgadza.... Np. nagralem plytke z danymi w Nero. Dalem zweryfikuj kompilacje, gdzies pod koniec wywala mi, ze jakis sektor sie nie zgadza. Czego to jest wina? Zmienilem firmware z 1.04 na 1.26, czy jest jakis lepszy? Czy jesli jest blad w sektorze to czy odczyta wszystko na plycie? Pozdro...
Zmieniłem firmware na 1.U8, zobaczymy co będzie :) |
Może ktos mi powie co oznacza litera W która pojawia się po wgraniu biosu 3520_3.22_RPC+RL.BIN do nec_dvd_rw nd-3520a . Po tej operacji nagrywarka przedstawia się jako nec_dvd_rw nd-3520aw.
|
Cytat:
:D |
a tak serio ktoś wie?
mam nadzieję że wgrałem własciwy bios ;) i to jest ten sam model BTW nie radzę nagrywać cd-rw mint 4x-12x, widzi te płytki jako max 10x i robi masę błedów. Dobrze pali (0 błedów) Verbatimy cd-rw 8x-12x HI-SPEED. Sprawdzałem jak nagrywa te Minty Pionek 107 i skan pokazuje 0 błedów no ale ona ma dobrą korekcję błedów i ta sama płyta w necu już w teście pokazuje kilka zółtych pól. |
To tak jak z neciem 3500 "ag", nie ma czegos takego to jest wymysl marketingowy, mimo ze pojawia ci sie "w" to i tak nadal jest to ten sam dobry stary nec 3520a
|
no no... tylko nie stary :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:37. |