Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

bart87 31.05.2005 17:45

Posty kolegów @Dorian i @ryba120 nie pozostawiają wątpliwości.
Ciekawe, czy będzie odzew kibiców LiteOn'a? ||

Myślę, że temat jest wyczerpany, na zadane pytania odpowiedzi są.
Prawda, @reingman i @Mariosss?

Na koniec postawmy :piwo: - dla szczęsliwych posiadaczy LiteOn'a.
Ku ich radości!

;)

polakT 31.05.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez loki7777
dvd-r?? dl-to tak ale nie dvd-r.Moze to dwustronna, a nie dwuwarstwowa.Przykro mi to mowic,ale kup cos lepszego nniz esperke

ale wyraznie przeciez napisał ze dwustronna :D

Jak na moj gust to wina plyty, ostatnim czasem (od mmentu pjawienia sie 8x i wyzej) esperanza to shit ale 4x byly jak na cene naprawde dobre :D

Mariosss 31.05.2005 18:48

Chciałbym zebyscie mieli racje ale do konca nie jestem przekonany w koncu na innych napedach DVD te płyty działaly mimo ze ciekzo sie je kopiowało bo cos głośno az czytnik musial smigac ale odczytało. Chyba dokupie sobie jakis naped DVD dodatkowo . na allegro widzialem mozna kupic juz za 46 zł. Dzieki za odpowiedzi

epol 31.05.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez Bartez
Jeżeli tylko uda się zdobyć napęd, to why not :)

No to prosze starac sie zalatwic naped jak najpredzej :>

bart87 31.05.2005 19:44

Cytat:

Napisany przez Dorian
Już na to odpisywałem.:) Bart ma rację - Litki same nagranych przez siebie płytek nie umieją czasem odczytać - inne napędy również . Dodatkowo takie nośniki po prostu nie będą porządnie chodzić w niczym w co je włożysz.

Masz rację, bo jeżeli włoże sobie taki nośnik np. w spodnie,
to pewnie, że nie będzie się porządnie chodzić.
Powiem więcej, będzie to bardzo uciążliwe. :taktak:
I nie ważne czy będą to spodnie od NEC'a, LiteOn'a, a nawet Plextora. :wow:
Zawsze będzie tak samo. ||

Szacuneczek.

;)

Popielaty 31.05.2005 21:20

Wypaliłem tych płyt kilka sztuk i faktycznie żadna atrakcja. Niemniej jednak wypaliłem ją na Nec'u 3520 i odczytać się dają, to ciekawe że jej nie widział.Jeżeli jednak inne płyty się wypalają poprawnie to nie ma co afery robić.

Gmork 01.06.2005 22:33

NEC 3520A i bitsetting

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum i pewnie zaraz od kogoś mi się oberwie, że nie przeczytałem archiwum, ale mówi się trudno :) Mam pytanie dotyczące bitsettingu w tym modelu, a mianowicie czy zmiana Booktype dla DVD jest możliwa tylko na stałe poprzez upgrade BIOSu czy też istnieje jakiś zewnętrzny program (jak dla Lite-On'ów), który umożliwia 'chwilową' zmianę Booktype, tzn. przed nagraniem konkretnej płyty?

Pozdrawiam
Gmork

Popielaty 01.06.2005 22:47

Bitsetting to kwestia oczywiście biosu, program służy tylko i wyłącznie do włączania lub wyłączania bitsettingu. Jeżeli zależy Ci na tym w NEC 3520 musisz wgrać jakiś zmodyfikowany bios. http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html tutaj coś znajdziesz.

VIZZARD 02.06.2005 00:03

Cytat:

Napisany przez Gmork
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum i pewnie zaraz od kogoś mi się oberwie, że nie przeczytałem archiwum, ale mówi się trudno :) Mam pytanie dotyczące bitsettingu w tym modelu, a mianowicie czy zmiana Booktype dla DVD jest możliwa tylko na stałe poprzez upgrade BIOSu czy też istnieje jakiś zewnętrzny program (jak dla Lite-On'ów), który umożliwia 'chwilową' zmianę Booktype, tzn. przed nagraniem konkretnej płyty?

Pozdrawiam
Gmork

Dlaczego nie przeczytałeś archiwum ?!? :klnie:

:D

Zobacz TU :czytaj:

Gmork 02.06.2005 16:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zobacz TU :czytaj:

Powyższy wątek nie bardzo odpowiada na moje pytanie, które może jednak zadałem zbyt nieprecyzyjnie. Chodzi mi czy w przypadku modelu NEC 3520A nagranie płyty z Booktype ustawionym na DVD-ROM jest możliwe jedynie poprzez zainstalowanie odpowiednio zmodyfikowanego BIOSa (ale wtedy każda nagrana płyta DVD+R będzie miała Booktype DVD-ROM) czy też można Booktype ustawić tymczasowo przed nagraniem jakiejś konkretnej płyty (czyt. czy standardowy BIOS na to pozwala)? Kiedyś bawiłem się Lite-On'em i tam był taki programik o nazwie Booktype i właśnie ustawienia bitsettingu dokonywało się przed nagraniem konkretnej płyty. Przy następnej (lub po resecie kompa) ustawienia te nie były zachowywane i z tego względu chciałem zapytać czy taka operacja jest możliwa przy NEC 3520A, czyli standardowo załóżmy DVD+R, a jak zechcę to DVD-ROM.

Pozdrawiam
Gmork

VIZZARD 02.06.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez Gmork
Powyższy wątek nie bardzo odpowiada na moje pytanie, które może jednak zadałem zbyt nieprecyzyjnie. Chodzi mi czy w przypadku modelu NEC 3520A nagranie płyty z Booktype ustawionym na DVD-ROM jest możliwe jedynie poprzez zainstalowanie odpowiednio zmodyfikowanego BIOSa (ale wtedy każda nagrana płyta DVD+R będzie miała Booktype DVD-ROM) czy też można Booktype ustawić tymczasowo przed nagraniem jakiejś konkretnej płyty (czyt. czy standardowy BIOS na to pozwala)? Kiedyś bawiłem się Lite-On'em i tam był taki programik o nazwie Booktype i właśnie ustawienia bitsettingu dokonywało się przed nagraniem konkretnej płyty. Przy następnej (lub po resecie kompa) ustawienia te nie były zachowywane i z tego względu chciałem zapytać czy taka operacja jest możliwa przy NEC 3520A, czyli standardowo załóżmy DVD+R, a jak zechcę to DVD-ROM.

Pozdrawiam
Gmork

Ten wątek dokładnie odpowiada na twoje pytanie :taktak:

Wybierając ustawienie Default - booktype zmieniasz na stał

Wybierając ustawienie Current - booktype zmieniasz jednorazowo przed nagraniem danego nośnika :czytaj:

:D

chairon 03.06.2005 15:03

Co wybrać - LG GSA-4163B czy NEC ND-3520A?

Witam

Noszę się z zamiarem kupienia jakiegoś palnika, ale oczywiście zawsze pozostaje dylemat co wybrać. Polecano mi NEC ND-3520A i prawie byłem już zdecydowany, ale zacząłem buszować po różnych forach i nabrałem wątpliwości, a to za sprawą LG GSA-4163B. Spotykam się bowiem z opiniami, że LG o wiele lepiej radzi sobie z oczytem płyt (w szczególności porysowanych) aniżeli NEC i w dodatku jest od niego cichszy. Po drugie LG pozwala na zmianę BookType, a w NECu trzeba robić upgrade BIOSu, w dodatku na nieoficjalny, co wiąże się pewnie z utratą gwarancji. W sumie to sam nie wiem co o tym myśleć, bo na tym forum jest jednak sporo postów osób, które mają różnego rodzaju problemy z LG. A może dotyczy to tylko modeli wyprodukowanych w Chinach? Czytałem również recenzje i ten LG wypada całkiem nieźle, ale recenzja jest recenzją i nie wiem na ile są one wiarygodne. W sumie zdaję sobie sprawę, że zdaję pewnie to pytanie po raz 1.000.000, ale byłbym wdzięczny gdyby w miarę możliwości wypowiedziały się osoby, które miały bądź mają do czynienia z obydwoma modelami.

Przede wszystkim chciałbym wiedzieć jak ww. modele radzą sobie z nagrywaniem na tanich nośnikach i jak wygląda później ich odczyt na innych czytnikach oraz jak radzą sobie z odczytem płyt nagranych na innych nagrywarkach. Czy rzeczywiście LG umożliwia bitsetting bez konieczności wgrywania nieoficjalnego firmware? Czy rzeczywiście jest cichsza aniżeli NEC?

W zasadzie byłem już zdecydowany na LG, ale po przejrzeniu tego forum i ilości postów zawiedzonych użytkowników, to nabrałem poważnych wątpliwości. Może jednak decydować się na jeszcze inny model? W zasadzie chciałbym zmieścić się powiedzmy w 260 zł.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Recenzje już czytałem, teraz chciałbym poznać zdanie konkretnych użytkowników.

Pozdrawiam
chairon

kataryniarz 03.06.2005 15:56

Jesli nie umiesz dokonac tak prostego wyboru :> ...dorzuce Ci do tej pary jeszcze Benq :)

sonon 03.06.2005 17:14

No to ja dorzucę Pioneer'a :)

demek 03.06.2005 17:31

z tych dwoch co podales to wziolbym nec'a ale jak koledzy proponuje pomyslec jeszcze nad benq i pioneerem :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21.