![]() |
Cytat:
Paliłem również Princo x4 i INFO SMART x4 - te ostatnie są dla mnie najlepsze i co ciekawe najtańsze (6,20 zł na giełdzie). |
Po upgradzie biosu do 1.06 Pioneer DVR-106 pali płytki - wypaliłem 2 i jakoś poszło. Natomiast stała się dziwna rzecz. Przy próbie odtworzenia płyty DVD (tłoczonej) za pomocą Power DVD 5, pokazuje się następujący komunikat :
"DVD Error Error Code : F4D41436 The TV Out port of your display card is not working properly" i do tego Details : "This copy protected disc can not be played, when the TV Out function is enabled." Bardzo to dziwne. Nie pomogła reinstalka Power DVD 5. Posiadam oczywiście kartę z wyjściem TV (Riva TNT 2 Ultra). Jednak nie znalazłem w ustawieniach sterownika karty (Detonatory) możliwości zdeaktywowania wyjścia TV. Płyty DVD-R wypalone przeze mnie oraz w zaprzyjaźnionej nagrywarce Teac DVD odtwarzają się bez problemu. Wygląda więc tak, jakby DVD Copy Protected (zabezpieczone przed kopiowaniem), nie chciały się odtwarzać !!??? Oczywiście rippowanie w Pioneerze (Decrypter) przebiega normalnie, choć wolno (jak i przy biosie 1.05). Spróbuję w przyszłym tygodniu , u kumpla w firmie zmienić "rozstawienie" sprzętu w moim kompie (w chacie nie mam warunków i miejsca na remonty). Ustawić nagrywarkę na Drugi kanal IDE (zamiast Teaca 516) samotnie jako Master. Ale może rzeczywiście to firmware 1.06 wprowadza takie dziwne ograniczenia ? Ale to trochę bez sensu... Ciekawe, że czytnik DVD Creative x12, jaki mam też w kompie, również odmówił posłuszeństwa (zarówno Creative jak i Pioneer chodzą na dodatkowych kanałach ATA, uzyskanych z RAIDu, na plycie Gigabyte). A moze to wynik zastosowania firmware 1.06 z australijskiej strony Pioneera ? Nie oglądam DVD na komputerze więc mi to szczególnie nie przeszkadza, niemniej jakiś podgląd źródłowej płyty powinien być.. Jabba P.S. Z ostatniej chwili - DVD Ronin, oznaczony jako D1+D2+D3 odtwarza się na Pionku bez problemów. Podobnie na Creativie x12 (DVD-ROM). |
Cytat:
Jabba |
Także polecam A06 (106) czyli Dual Format. A nuż się przyda ? Przy obecnych cenach Pionków, warto zainwestować.
Jabba |
hmm
bierz 06 jest nowszy a dual format moze sie jeszcze przydac skoro glowna firma promujaca -R wydaje dualna nagrywarke to znaczy ze +R jeszcze sie przyda :P |
A06 obsługuje DVD-R i DVD+R więc wydaje się lepszy... Ja sobie dziś kupiłem A05.
|
Pioneer A05 CZY A06
Witam,
Szanowni forumowicze pomozcie wybrac miedzy tami dwoma modelami :-). Ktory polecicie ??? Pozdrawiam MAXDATA |
Mam DVDR-106 jako master na secondary IDE, upgrad'owałem pod Windows bez problemu, bez odłaczenia nagrywarki CD-RW (slave).
Mam taka płytę, ale na dodatkowych RAID jako ATA mam powieszone tylko HDD. |
Pioneer 106 firmware instalacja
Wiemy już,że egzystuje nowe firmware do Pioneera DVR-106. Wersja 1.06. Możemy je znaleźć na australijskiej stronie Pioneera :
http://www.pioneeraus.com.au/multime...ome/index.html i na forum poświęconym firmware. Według australijskiej strony Pioneera, updater najnowszego firmware pracuje pod Windows 9x/Me/2000/XP. Sporo miejsca zajmuje jednak sposób instalacji tegoż firmware pod DOSEm. Uff, w XXI wieku... Ale do rzeczy. Na pewno upgradowaliście już biosy w swoich Pioneerach 105 . W związku z tym pytania : - upgradowaliście normalnie pod Windows ? - Czy odłączaliście wtedy inne urządzenia pracujące na tym samym IDE (dysk, cd rom) - Czy ktoś z Was ma płytę z kontrolerem RAID, pracującym jako dodatkowe kanały ATA ? Mam tak podłączoną nagrywarkę (do dodatkowego kanału IDE). Mogę upgradować bios ngrywarki w takiej konfiguracji ? Na stronie Pioneera piszą : "Q. Can I upgrade my drive if it's installed on a RAID controller? A. No, the drive must be installed on the Primary or Secondary IDE controller to be recognized by the firmware update utility." Ale przecież moja nagrywarka nie pracuje na RAIDzie tylko na dodatkowym IDE (przełączenie w BIOS - mam w ten sposób 8 kanałów IDE na płycie głównej). Pozdrawiam Jabba |
Cytat:
Pozdrawiam Jabba |
No fakt że nie przeczyta ale rozpoznaje obszary starowe i jak to będzie inny nośnik niż firmowy TDK to nawet jesli mu dasz wykorzystaj OWER... i zaakceptujesz, to i tak po około 5 sek wyświetli error failed- tak to już jest z tym pioneeren że chodzi fajnie ale tylko na tych firmowych TDK, a tak nawiasem mówiąc to RITEK to nie TDK itp..
|
Cytat:
- TDK - Ritek - Tayio Yuden - CMC Magnetics To co, palnik przecież nie przeczyta napisu na płycie :) ? Jabba |
overburning w nero
insrukcja
- Nero Burning ROM - włączenie overburningu w Nero: 1.należy zamknąć Kreatora (gdzieś jest ta opcja przy końcu górnego menu) 2.Files --> Preferences --> Expert Features (Plik - Preferencje - Ustawienia zaawansowane) zaznacz haczykiem "Enable overburn disc at once burning (Zezwalaj na overburning...)" Przy Maximum CD lenght (maks. dł. płyty) wpisz 90 lub więcej min. (w najnowszej wersji max. czas to 120 min.) 3. płyta nie może byc nagrywana w MultiSesji 4.w zakładce Write (Zapis) koniecznie zaznacz opcję DAO (Disc At Once) i to wszystko (nie przejmuj się, że płyte 90 czy 99 min dalej wykrywa jako 80min), gdy zapyta czy wykorzystać Overburning to potwierdź. Ja zawsze nagrywam z prędkością max taką jaka jest napisana na danej płytce cd-r lub mniejszą. |
no i dałe nowy bios 1.30 zhackowany ! wszystko git wszystkie placki sie nagrywaja x 2 elegancko .ale co do płyt x 4 to tylko jak narazie datex x4 (czerwony zaczoł sie nagrywac ), reszta kicha esperanza nie idzie x4 cos tam (calibrate error ) , princo x4 to samo . co jest do cholery nagrywarka mi pada ? czy co? kurde a tak mi zalezało zeby to sie paliło x4 mam tyle tych plackow (esperanzax4 i princo) ,co tu jeszcze wymyslic ? brak mi juz pomysłow.!myslałem ze moze cos ze sprzetem ,systemem ale to zmieniłem , ale zreszta to by zadne sie nie nagrywały x 4 , a datex idzie ale on jest cienki jako płyta .zalezy mi zeby eperanz x4 sie nagrywała.....cholera .ma ktos jakies pomysły??
|
Nie bios 1.33 ale normalny pobrany ze strony producenta Pozadawiam DIDI
|
Cytat:
Nie upieram się tylko chciałem sprawdzić na ewentualność gdyby mi padła na gwarancji to wgrałbym Orginał Pioneera:spoko: |
moze i nagrywarka .juz sam nie wie swierzy system nowy sprzet ...i dalej cyrki ale esperanza jak dam x4 nagrywa sie normalnie
|
Cytat:
Moze w takim razie masz cos z nagrywarka? |
własnie załadowałem zhackowana 1.3 ,datexa x4 zaczeło nagrywac ale esperanze x4 jak nie pali tak nie pali(rozpedza sie nagrywarka i zwalnia i wysypuje sie),juz nie wiem o co tu chodzi? zaraz mnie szczeli
|
Cytat:
|
Cytat:
Jabba |
Dziękuje Bratpit SUKCES działa ClonCD.Ale jedno jeszcze nie rozumiem chcąc wgrać orginał 1.33 nie wgrywa się i co zauważyłem chcąc w Nero Info zobaczyć co kolwiek zaczyna sprawdzać i wyłancza się Info, ale to pryszcz z tym że działa ClonCD .Duże dzięki BRATPITOWI ! ! !
:piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jabba |
Panowie !! Pora na wakacje a biosy, firmłery i nagrywaczki neich ustapia miejsca słońcu i INNYm atrakcjom wg. uznania :)
|
Dzieki za info. Zaraz to sprawdze. Czy bios 1.33 masz shackowany?
|
Wszystko OK. tylko że mam zainstalowany najnowszy bios pioneera i płyty.Pracuje to ostatecznie na kontrolerze raid ale TO NIE TO>
Być może ktoś gdzieś się dokopał do jakiejś aktualizacji i wie coś jeszcze.:( |
Pioneer nie widzi innych płyt 90 min niż TDK --- nawet jak mu się ustawi OWER... na 120 min/ faktem jest że wyskakuje zapytanie o ower.., ale po chwili wywala failed. Polecam TDK dostępne w każdym hipermarkecie-nie będziesz żalował i skńczą się wreszcie problemy (bios pioneer 1.33) DIDI TW
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2271181607 Jest tam też 1.21. Pozdrawiam Jabba |
Prosze bardzo:
1.30 zhakowany - http://pioneerdvd.rpc1.org/DVR-105%2...+%2012xRip.zip 1.30 oryginalnego niestety nie mam. |
Cytat:
Dziekuję Jabba |
Cytat:
No, nie probowalem Datex'ow ale nie planuje tez ich uzywac w przyszlosci ze wzgledu na ich jakosc, a raczej brak jakosci. :cool: |
Cytat:
|
Cytat:
1.30 jest oficjalną wersją firmy Pioneer ? Jabba |
Cytat:
|
Cytat:
Jabba |
no i własnie tego sie obawiam ze cos sie poknoci po wgraniu biosu. ale znow dlaczego nie nagrywa mi x 4 (tzn ,nieraz cos jej odwali i nagra) x 2 normalnie . moze to nagrywarka umiera .ale x2 nagrywa jak głupia
|
Mam problem po wgraniu biosu 1.33 zhakowany Pioneer DVR-105 nagrywarka przestała działać w CloneCD 4.2.0.2 pl nie nagrywa żadnej płyty i pozaładowaniu do bufora wyżuca komunikat o sprzętowym problemie.Poradziłem sobie poprzez dodanie virtual disk w clonie i zrzucie na dysk i ponowne nagranie w nero lecz jest to uciążliwe a mam dużo danych w image.Prubowałem zmiane biosu na orginalną 1.33 i nic ztego poprostu niewgrał.Pytanie zasadnicze jak zmienić biosik na 1.33 orginał.Pomocy z podziękowaniem.
|
to nie wina plyt przy 10 roznych zmowienia ,nie .nadzieja w nowym biosie ale cholernie sie boje ze cos sie popierniczy i sobie jeszcze pogorsze bardziej
|
Cytat:
A co do biosów - firmy po prostu nie umieszczaja w nich wszystkich mozliwości sprzętowych chyba. W końcu w pewnych sprawach ograniczają ich różne przepisy (kopiowanie, regiony), wypuszczają sprzęt szybko aby przegonić konkurencję a niedoróbki i bugi załatwiają poprawkami i upgradami firmware. Teraz jeszcze dochodzi sprawa nośników (najlepiej jak nagrywara go zna). A jednego producenta płyt firma lubi, innego nie ;). A najlepiej żebyś używał płyt tej formy co wypuściła wypalarkę ;) - takie ostrzezenie było w instrukcji mojego Teaca CDRW. Tylko,ze płytę Teac widziałem tylko raz, w boxie nagrywarki DVD Teac (700 MB). Podobnie słabo u nas chyba z płytami Pioneer, Plextora wogóle nie ma. Zresztą to i tak tylko ich nalepki a nośnik od CMC,Tayio Yuden,Prodisc... Pozdrawiam Jabba |
niraz mi pionek nagrywał x4 ,teraz mieli ,mieli i wysypuje sie na załadunku , x 2 nagrywa idealnie .czy bios tu cos pomoze ??? ob sie przymierzam do załadowania 1.30 15min a 30 to roznica
|
Miałem to samo na Asus-ie A7NX8 na Nforce2 z nagrywarka Pioneere A105. Pomogła aktualizacja firmware nagrywarki. Biosu płyty nie aktualizowałem.
Pozdrawiam |
Od dawna czyli prawie od zawsze cieszył mnie fakt,jakie to wszystko jest niezawodne i jedno do drugiego pasuje ^_^ ze jak JUZ Fabryka jakas cus wypuści, to bedzie to fajowe i bedzie działało od razu jak trzeba ^_^
Ale to taka luźna mysl.. |
Re: Pioneer 105 i płyty 90 min - problem
Cytat:
Jabba |
h-mmmmmm nie zobaczy chyba że mu włozysz płytke TDK wtedy nawet nie zapyta o OWERBUR.. Osobiście testowałeł kilka typów 90min i jak dotąd tylko na na TDK idzie bez problemu.. Pozdrawiam DIDI TW
|
Pioneer 103 niewidzialny pod NFORCE 2
Witam.
Szukam informacji o Pionierze 103 niewidocznym jako nagrywarka !!!!! na płycie EPOXa z czipem Nforce 2.:blee: |
Pioneer 105 i płyty 90 min - problem
Moj Pioneer nie widzi płytki cdr 90 min. Jest to Platinium.
W Nero pokazuje, ze płytka ma tylko 700 MB. I nie chce nagrać na niej pliku dłuższego niż 700 MB. Co jest grane? Firmware 1.30 oryginalne. |
Cytat:
1.21 dodano obsługę zapisu x2 na nowych nośnikach Prodisc DVD-R dodano obsługę większej ilości nośników DVD-R/RW, oraz CD-R/RW 1.30 Poprawiono niezawodność zapisu i odczytu nośników DVD-R/RW Poprawiono niezawodność zapisu nośników CD-R/RW Dodano możliwość zapisu z prędkością x2 na nośnikach New Prodisc DVD-R 1.30 zhakowany Mirrored Pioneer DVR-105 v1.30 RPC-1 + 2x4RITEKG03 by Gradius ;) This firmware will allow you to burn RITEKG03 media at 2x (at the expense of TAIYOYUDEN 2x media which will now only burn at 1x). 1.33 zhakowany Pioneer DVR-105 v1.33 RPC-1 + 2xDVD-R + no rip limit for pressed DVD's 1.33 zwykły DVD-R/RW Writability Improvement DVD-R/RW Playability Improvement DVD-Dual Layer Playability Improvement CD-R/RW Writability Improvement Once updated to version 1.33, this drive will not revert to older firmware versions http://kickme.to/dvd105s Jabba |
BIOSIK
gdyby ktos podesłał mi zhackowany biosi do pioneera ten 1.30 i 133 to byłbym wdzieczny jakos nie moge znalesc tego zhackowanego
domi1971@wp.pl |
Cytat:
Polecam A05, jak kupisz to powinienies byc zadowolony. :) |
Tak zrobię. Mogę ją mieć (105) za 925 zł na fakturę. Chodzi o firmware 1.33 shackowany?
Dzieki za info |
Cytat:
|
Dziekuję. To pierwsza ważna informacja uzyskana na forum. Troszkę mi się rozjaśniło w głowie.
|
Cytat:
|
|
Jaki firmware macie w Pioneer 04/104?
Ja mam najnowszy jaki udało mi sie znależć 1.41 chyba z oficjalnej strony Pioneer'a. Może jest coś starszego i lepszego?
Może jest jakaś wersja "zhakowana"? Gdzieś mi się obiło o uszy, że jakaś starsza wersja jest lepsza. |
Niestety mam dokładnie taki sam problem. Nawet wymieniłem zasilacz w komputerze na mocniejszy. Mój Pioneer 104 także nie chce nagrywać x2. Przy próbie nagrania wyświetla ten sam komunikat "Power calibration error". Pocieszające jest to, że nie niszczy płyt przy próbie nagrania. Sadziłem, że wgranie najnowszego biosu (1.41) pomoże. Nie pomogło. Dlatego sprzedaję tę nagrywarkę i kupię chyba Teac DV-50. Niestety nikt z forum mi nie chce pomóc w wyborze pomiędzy Pioneer'em 105, a Teac DV-50:buu:
|
Problem z nagrywarka Pioneer DVR-104
Czy ktoś z użytkowników tego modelu spotkał się z taką sytuacją że naped nie chce nagrywać wogóle x2? Przy zapisie mimo poprawnego wykrycia dozwolonej prędkości z ID płytki pojawia się błąd "Power calibration error" :( Próbowałem już i na ponad 10-ciu różnych nośnikach w tym markowych np. TDK, Verbatim. Próbowałem też wymienić bios na starszy (był 1.40 a próbowałem na 1.20 i 1.31) i nic. Ponadto jak nagrałem CD-RW na biosie 1.40 to na starszych nie można jej skasowac, jest niewidoczna.
Natomiast przy zapisie x1 wszystkie płytki się nagrywają bez problemów. Czy to jest uszkodzenie napędu czy jest szansa na naprawe jeszcze poprzez upgrade/downgrade biosu? Ew. ile moze mnie kosztować naprawa takiego napędu i gdzie mógłbym sie z tym napędem zgłosic? Napęd jest bez gwarancji niestety :'( Dzieki za wszelką pomoc |
Dokladny link nizej -- aczkolwiek ja sam mam wersje 1.30 i dziala bardzo fajnie, a 1.33 poprawionej nie probowalem.
http://pioneerdvd.rpc1.org/DVR-105%2...+%2012xRip.zip |
link do biosu
http://pioneerdvd.rpc1.org/ |
Cytat:
|
http://forum.firmware-flash.com/viewforum.php?f=2
Poszukaj powyzej :) To jest działo niejakiego człowieka o nicku Gradius bodajże :) A ja mam jeszcze pytanie , może ktos moje wątpliwości ciut rozwieje.. Do odtwarzania płyt mam zamiar wykorzystać cos o nazwie Aiwa HT-DV 90 Pierwsze dwie nagrane płyty czy przerobione DVDOne film maja taka tendencję, że po paru lub parunastu minutach robia stop w odtwarzaczu ..koniec oglądania..Ten model nadaje sie do płyt DVD-R, bo tyle sprawdziałem. Więc czy to chodzi kurna po prostu o odpowiednie nosniki ?? Czy umiejętności w nagrywaniu ??:) Pozdrawiam |
A mozna na tym forum podawac linki do firmware?
|
Jeśli jest to możliwe to prosiłbym o konkretny link do ściągnięcia tego "poprawionego firmware" bo ten podany przez kradka owszem wchodzi ale nic niemoge zrozumieć.Dzięki z góry.
|
Cytat:
|
Gnebi mnie jeszcze pewna wątpliwość natury juz niekoniecznie dotyczącej tej akurat nagrywarki.Jeśli firmware poprawiony przez jednego z jej uzytkowników sprawuje się lepiej niż firmowy to cos tu chyba nie gra :) Skojarzenia z tuningiem samochodów chyba trafne nie będą.
|
z tego co pamietam to przy orginalnych biosach nie mozna bylo wrocic do poprzedniego a tylko wzwyz ja tak mialem.Kupilem a-05 z biosem 1.00 wszystko szlo extra widzial kazda plytke pokazal sie bios 1.21 zarzucilem go myslac ze bedzie jeszcze lepiej a tu co - okazalo sie ze przestal obslugiwac plytki princo zbawieniem dla mnie okazal sie wlasnie bios 1.30 hack i niepredko go zmienie a napewno nie na firmowy.Mozna przejsc na firmowke z tego biosu
|
A w takim razie mam jeszcze pytanie. czy zastosowanie takiego biosu umożliwi ew. wgranie nowego oryginalnego od Pioneera jesli taki sie pokaże ? Czy należy stosowac procedurę przejścia najpierw na bios tzw firmowy ??
|
dodam jeszcze ze na zhackowanym biosie 1.30 plytki x1 mozna palic x2
nieprobowalem wszystkich nosnikow ale te co uzywam czyli xanadu i optodisc da sie palic x2 |
Chciałem jeszcze tylko dodać:
1. zmiana firmware na moim kompie ( WinXP+SP1,Asus A7NX8 itd.) poszła DOPIERO pod czystym DOS-em tzn.dyskietka startowa Win98. Pod Windows wywalało się z nieznanym błędem.Po zmianie firmware Windows WRESZCIE zobaczyl naped jako Pioneer A-105 a nie jakies cudo jak dotychczas 2. DATEX-ów jak nie widac tak nie widac hie hie 3. Może warto się pokusić o ten zhackowany Bios , o którym wspominał przedmówca ? 4. http://www.dvdrhelp.com/dvdwriters.php DVDnameid=55&Search=Search&list=0 i jeszcze taki link jaki znalazłem o polecanych nosnikach do tej nagrywarki Pozdrawiam |
u mnie pionner 105 widzi te plyty mam bios 1.30 z hackiem ,
poszukaj na forum jest link do tego biosu |
Mam Pioneera 105 i nowy bios 1.33 żadnych zauważalnych zmian , jedynie przy ripowaniu w dvd x copy jest troche szybciej.Też miałem nadzieje że przy zmianie wersji biosu będzie rozpoznawał te g....ne płyty DATEXA {mam ich troche) a tu nic ztego dlatego apeluje aby właściciele Pioneera 05/105 niekupowali tych G... płyt DATEXA((
|
Update firmware Pioneer 105 do wersji 1.33
Czy ktos może to robił ? jakeś sugestie czy warto czy nie ? :)
A przy okazji. Czerwone Datexy x4 DVD-R to [......] Dziekuje :) |
Ten firmware jest juz od dosyc dawna [wersja 1.30], a kilka dni temu wyszla "poprawiona" wersja 1.33 ktora ma takze te wlasciwosci o ktorych piszesz...
|
TURBO-Firmware Pioneer DVR-A05
Witam
Na stronie www.pcdirect.de ukazal sie artykol o specialnym firmware dla DVR-A05 zwiekszajacym rippowanie z 2x na 6x plus regionfree. Tego cuda nalezy szukac w sieci pod nazwa: UPGDVD.EXE 255 104 Byte lub wersia Japonska 263 296 Byte Pozdrawiam Marcin |
Niestety, chyba za bardzo nic nie zrobisz w tym temacie, poniewaz podejrzewam iz jest to podobna sprawa jak z plytami CD-RW, tzn. stara nagrywarka nie rozpozna nowej plyty CD-RW high speed (x10, x12), nie mowiac juz o plytach ultra speed (x16,x24). Wiec pewnie podobnie jest z A03, ktora ze wzgledu na to, ze jest bardzo starym modelem, zeby nie powiedziec jednym z pierwszych jaki sie pojawil na rynku, nie jest juz "rozwijana" i nie zobaczy lub bedzie miala problemy z nowymi plytami.
Dziwne jest tez to, ze u Ciebie sa tylko plyty x4. Rozumialbym, gdyby to sie dzialo rok pozniej ale teraz, gdy jeszcze duzo jest na rynku plyt x1, nie mowiac juz o x2 dziwne jest, ze jakas firma sprzedaje plytki tylko x4 -- ale to jej wybor. :) Poszukaj innej firmy w ktorej bedziesz mogl kupic plytki x1, x2 lub dogadaj z ta firma gdzie aktualnie sie zaopatrujesz zeby sprowadzili dla Ciebie wolniejsze plyty. |
Problem z plytkami 4x na Pioneer A03
Witam, kupilem sobie dzisiaj na gieldzie w Krakowie plyty 4x Esperanza (poniewaz innych juz nie ma i chyba nie bedzie) i za cholere nagrywarka nie chce mi ich zobaczyc, a bios 2.0 niestety na wiele sie tu nie zdal, moze ktos mi wytumaczy co zrobic w takim wypadku (prosze bez odp. typu zmien nagrywarke albo nosniki bo 2x juz nie sa dostepne, przynajmniej u nas)
Czyzby Pioneer skazal ten model na straty, gdyz nie wypuscil zadnego nowszego biosu po 2002r. a minelo juz ponad pol roku i do tego czasu pojawilo sie sporo nowych krazkow. Jesli tak to troche nie elegancko z ich strony. |
ceną i opakowaniem. W A05 dodatkowo w opakowaniu znajduje się soft i płyta.
|
Czym się różnią nagrywarki PIONEER DVD-105 od DVD-A05
DVD-105 od DVD-A05
|
mam male pytanie...posiadam A-05 i stad tu umiescilem posta...
czy macie takie cos... jesli wloze plyte z paroma malymi drobinkami kurzu i ja nagram..wyjme zdmuchne te drobinki i pod spodem beda taki kropki jakby nie nagrana powierzchnia plytki? tez zawsze dokladnie patrzycie i oczyszczacie ewentulanie plytke podczas nagrywania dvd? |
Cytat:
Przeciez widze, ze dosyc duzo ludzi posiada ten model -- skrobnijcie chociaz dwa zdania. :) |
Witam
Dostalem ostatnio do testów nagrywarke Pioneer 105 DVD-R niestety testuje ja bardzo krotko, lecz pewne spostrzezenia juz poge wysnuc: 1 Po otrzymaniu nagrywarki zkupilem nosniki od dwoch producentow a mianowicie Princo i Esperanza 2 Nosniki od Esperanzy maja indeks x4 3 Nosniki od Princo maja indeks x2 4 Po testach wypalania stwierdzilem ze oba rodzaje są wypalane z maxymalnymi predkosciami czyli ok 5500 KB/s i ok 2750 KB/s odpowiednio x4 i x2 5 Testy przeprowadzilem przy uzyciu programu nero 5.5.10.28 6 Testy przebiegly bezproblemowo na nosnikach w ilosci 20 szt lacznie za kazdym razem z wynikiem pozytywnym 7 Testy przeprowadzilem kopiujac filmy DVD zarowno z rekompresja jak i bez Pozdrawiam |
Pioneer A05 i kilka pytan
Witam!
Zamierzam kupic nagrywarke DVD i jak na razie zastanawiam sie nad Pioneer'em A05, jako ze np. Sony DRU500 jest za droga jak na swoje mozliwosci... Wiec pytania sa nasepujace. :) Czy A05 potrafi nagrywac z predkoscia x2 na wszystkich nosnikach z indeksem x2, czy tez jest podobna szopka jak z A03, ktora to niby tez potrafi palic plytki dvd-r z predkoscia x2 ale nie zawsze to wychodzi -- power calibraton error, itd. Podobne pytanie jak wyzej -- jak jest z nagrywaniem x4? Czy jak wloze do napedu plytke np. Princo x4 to z taka predkoscia ja wypale? Czy tez wypalanie x4 jest zarezerwowane dla nosnikow ktore Pioneer ma na swojej liscie? Jak jest z plytami DVD-RW? Mam aktualnie plyte Sony DVD-RW ver 1.1 - czy wypale na nia cos z predkoscia x2? Przegladnalem prawie cale archiwum tego forum oraz kilka innych, i im wiecej czytam tym mniej wiem. :cool: Bo jezeli ma byc tak, ze A05 pali x2 tylko na garstce nosnikow to lepszym wyjsciem bedzie zakupienie LD 4020 ktora z tego co wyczytalem pali bez problemow x2, tylko ze znowu ma problemy z DVDxCopy... Mam nadzieje, ze cos naskrobiecie -- jak to faktycznie jest... |
wyszedl jeszcze nowszy upgrade do biosika(1.30) od pionka a-05...to znaczy jeszcze cos dodali(mowie o ludziach nie od pionierka)
link do stronki z tym bisem http://pioneerdvd.rpc1.org/#PIONEER_DVR_IDE male info: Thanks to Gradius and zaitec2 we now can now offer the a nearly unrestricted Pioneer DVR-105 v1.30 firmware, including Region Free, no limitation for the ripping speed and 2x burning for ALL DVD-R media. Enjoy! ;) |
To podeślij mi tego biosa panikor, jeżeli masz. Bede wdzieczny
|
Ja natomiast nie mam problemu z pionkiem A-05 i princo x4
bios najnowszy 1.30....choc nieco zhackowany info od biosu Drive: Pioneer DVR-105/DVR-A05 (DVD-R/RW Burner) Firmware Rev.: v1.30 Patch: RPC-1 (Region Free) + 2x speed for RITEKG03 Date: 2003.03.28 - 00:39 Author: Gradius Release Notes: This firmware will allow you to burn RITEKG03 DVD-R media at 2x (but removes 2x speed for TAIYOYUDEN) mozliwe ze mam po prostu szczescie:) |
JA TEZ MAM PIONEERA I TEN SAM PROBLEM ,MIMO ZE BIS NIE MAM NAJNOWSZY,
MOJA RADA ZMIEN PŁYTKI NA ESPERANZE X4 I PROBLEMY SIE SKONCZA JA TAK ZROBIŁEM I JEST OK |
Nie mam Pioneera ale bylem swego czasu blisko jego kupna i dosc dokladnie znam potencjalne problemy z nim zwiazane. Mam wrazenie, ze Twoj problem wynika z faktu posiadania najnowszego bios'u. Pioneer dosc ordynarnie blokuje w biosie czesc nosnikow.
|
Jak nagrać na Pionerze 105 te płytki Princo x 4
Niech toś mi pomoże w tym jak nagrać płytki Princo x 4 ponieważ mam najnowszy bios i mi nagrywają się tylko x2.
Może na XP nie idzie szybciej bo nie wiem co już innego można sprawdzić!!! Mam również najnowszego Nero i jak wybiore x 4 to płytka po minucie wyleci z napędu , a nero napisze że kalibracja mocy lasera nie powiodła się!!! |
Nie...tu chodzi o licznik zmiany regionu przez ciebie...na w windowsie w preferencjach nagrywarki..albo czasami w jakims programie do nagrywania mozna to tez zrobic..np. dvd decrypter.:)
btw. nie wiem czy ktos to pisal jest juz hack do biosu..umozliwiajacy cofniecie sie do starszego i wgranie dowolnego innego..dla A-05 oczywiscie.. choc tera jade na 1.30 zhackowanym--i poprawionym. link do cofniecia biosu... http://gradius.rpc1.org/dvr/a05_downgrade.zip D:\a05\upgdvd /F -tak wyglada komenda a tu link do artykulu tworcy http://forum.firmware-flash.com/viewtopic.php?t=12265 ilink do faq http://forum.firmware-flash.com/viewtopic.php?t=12632 strona forum z tematem dvd..dosyc dobra jesli idzie o problemy z biosami/nagrywarkami/napedami zrobilem to jak tylko to wyszlo i wsio bylo oki... potem mozna wachlowac wgrywac inne wersje(mam wszystkie sciaganiete :) tematy przyklejone zasluguja na uwage. !!!Oczywiscie nie musze przypominac ze wszelkie zabawy z biosem moga byc niebezpieczne dla nagrywarki przy niewlasciwym postepowaniu albo przy "sile wyzszej"!!! :D |
Pioneer a05 a kody regionalne
Kupiłem niedawno nagrywarkę pioneera 105, do nagrywania filmów wykorzystuję programy DVD Decrypt i ifoedit.
W instrukcji obsługi nagrywarki znalazłem taką informację: "Regionalne kody mogą być zmieniane tylko 5 razy włącznie z pierwszym ustawieniem. Ostatnia zmiana będzie zatem ostateczną." Mam pytanie w związku z tym czy po nagraniu 5 różnych filmów o różnych kodach regionalnych moja nagrywarka przestanie czytać inne kody i zostanie na ostatnim z kopiowanych? Proszę o pomoc jestem laikiem w tych sprawach. Pozdrawiam i dziękuję. adberni@poczta.fm |
Trudne pytanie , raczej duzo wypalam ale nie tasmowo to znaczy raczej caly czas cos innego a nie np 1 tytul 10 razy , ale fakt jest taki ze duzo wypalam , boje sie teraz oddac ja na gwarancje bo nie wiadomo czy uznaja a jak sie dowiadywalem to jesli nie uznaja gwarancji to jeszcze mnie za testy zdrowo wykasuja podobno (komputronik) wiec wolabym miec pewnosc teraz to juz wogole nic nie wiem jedno jest pewne ze 2x wypalac nie chce ta moja a u znajomego nie ma na tym samym modelu zadnego problemu x1 ida wszystkie plyty i wszystko ok chodzi ale single speed mnie nie urzadza.
|
Cytat:
Jeszcze jedno, czy problem występuje przy taśmowym wypalaniu większej ilości płyt jedna po drugiej, czy przy zwykłym wypalnaniu kilku sztuk dziennie ? |
Moze masz racje , ze to wina plytek ale u mnie to zjawisko ma charakter ciagly powiedzmy , ze uda mi sie nagrac 2 plyty x2 to nastepne 8 moge nagrac tylko x1 a komunikat power calibration error
pamietam jeszcze jak mialem stara nagrywarke teac x6 lub x8 cos takiego to jak zaczela sie psuc tak na dobre to co chwile wyskakiwalo cos takiego |
To ewidentna wina płytek. Mam tak samo na pioneer 104 v 1.41 i princo x2. Według mnie jest to pomijalna sprawa, przynajmniej na razie. Skala zjawiska to 5%.
|
Cytat:
|
TROCHE TYLKO:)
|
Tak sobie w duchu myslalem ze to nagrywarka ale nie chcialem wykrakac. Z ciekawosci spytam ile plyt wypalila?
|
zainstalowalem najnowsze nero i nadal to samo , wkrecalem tez do innego kompa wiec chyba w poniedzialek idzie na gwarancje niestety:(
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:47. |