![]() |
Wróciłem do starszej wersji biosa i już sam przetestowałem płytki.
Ale jak masz jakieś testy to możesz pokazać, tylko na innych płytkach niż Verbatimy. |
Pioneer 108D ---> 109D?
Witam
Czy jest możliwe przerobienia Pionner'a 108D na 109D? Zależało by mi na zwiększeniu predkości nahrywania DVD +/- RW. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Samson |
Niestety te dwa modele są niezgodne sprzętowo, tak więc nie ma możliwości przeróbki.
|
Pioneer DVR 108 pytanie
Witam !
Chciałem zapytać czy ktoś z osób posiadających wyżej wymienioną nagrywarke ma taki problem że gdy chce nagrać płytke dvd z prędkością 2x albo mniej to są z tym problemy bo program przydziela automatycznie prędkość 4x i nic z tym zrobić nie moge.Ustawiam na 1x a i tak nagrywa na 4x ! Używam do nagrywania DVD Decryptera.Płytki testowałem już różne i dzieje sie tak że gdy na płytce jest info "1-8x" takie mia zawsze nagrywa z prędkością 4x natomiast płytki na ktorych oznaczenie jest takie: "1-4x" potrafi mi nagrać z prędkością 2,4 nie mniej :( Dlaczego tak sie dzieje?? Czy to tylko ja mam taki problem u siebie ??? Nagrywarka ma zaktualizowany najnowszy firmware 1.18 nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić.. Może mógłby mi ktoś jakoś pomóc ?? z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam |
Cytat:
palenie z mniejszą prędkością wcale nie oznacza lepiej a wręcz przeciwnie ,poszperaj na forum a przekonasz się o tym było to już wiele razy poruszane osobiście wypalam z jak największą prędkością wramach test kupiłem nawet płyte x 16 i z taką prędkością wypaliłem i płyta działa bez najmniejszego problemu najszęściej pale na Esperanzach plusach i minusach x8,które bardzo ładnie palą się x12 edit odnośnie wyboru prędkości zapisu to dła każdego nośnika dostępne prędkości zapisu zapisane są w biosie nagrywarki |
wypalam z takimi predkosciami dlatego ze by nie bylo zadnych problemow na moim odtwarzaczu stacjonarnym [Bellwood DVD/DiVX 301A].Płytki zapisane na 4x działają bez problemów:-) Szczerze 4x to max co nagrywałem więc trudno powiedzieć jak będą wyglądały takie płytki nagrane z 8x na stacjonarnym dvd.W książeczce dołączonej do tego odtwarzacza pisało żeby nagrywać płytki do 4x bo potem mogą być problemy z odczytem .Skoro mówisz że na wyższych prędkosciach jest ok to też musze spróbować :)
dzieki za info ;p |
Jeżeli chodzi o stacjonarki to, z tego co wiem, Pionek 108 nagrywa z zachowaniem dobrego odczytu nawet przy większych prędkościach.
Jeżeli chodzi o niskie prędkości nagrywania, to zależą one od płyty. Możliwe, że w programie masz możliwość wyboru 1x przy płycie 8x ale nie da się w praktyce takiej prędkości uzyskać. W celu sprawdzenia dozwolonych prędkości nagrywania dla danej płyty możesz ją sprawdzić np. programem DVDInfoPro. |
Pioneer 108 1.18 RPC-1 12xRip nx4all by NIL
Pojawił się mod najnowszego biosu do Pioneera DVR-108 tj. 1.18
http://pioneerdvd.rpc1.org/DVR-108%2...+%20nx4all.zip Mod daje następujące opcje: RPC-1 12xRIP nx4all ------------------------------------------------- Setny post :zespol: :sluze: :ognie: :slonik: :mysz: :sylwek: :peace: |
Pioneer DVR-108 i płytki 800 i 870MB
System win xp professional,najnowsze nero,nagrywarka DVR-108.
Nie mogę nagrać płytek 800 i 870MB. Test przepalania-płytki 800MB pokazuje 715MB,płytki 870MB pokazuje 730MB. Test przeprowadziłem na kilku płytkach różnych producentów. Próba nagrania większej ilości danych niż wskazuje test przepalania kończy się niepowodzeniem. W czym może być problem? |
|
Pioneer DRV-105
Mój Pioneer DRV-105 przestał "widzieć" CD, natomiast z DVD wszystko OK, czyta i nagrywa. Nie pomogło ponowne wgranie firmware. Ktoś się spotkał z takim problemem ?
|
Testowanie płyt pod Pioneer 107
Witam.
Czym testować płyty pod Pioneer'em 107 skoro kProbe jest na palniki Liteon? |
Cytat:
|
Ok.Dzięki.
A jak się ma naprawdę to testowanie pod DVDInfoPro? Ponoć "troszkę" oszukuje? Na ile to jest prawda? |
U mnie na pionku 108 wychodziły troche duże wartości PI pod koniec płyty.
Na Verbatimach Pastel PI na końcu płyty dochodziło do 40. Ogólnie jak porównuje moje skany z tymi zamieszczonymi na www.cdrinfo.com w teście pionka 108, wykonanymi na plextorze, to moje są gorsze - jest więcej PI pod koniec każdej płyty. |
Pioneer DVR-108-problem
Witam wszystkich.
Mam problem właśnie z tą nagrywarką mianowićie dość często ta nagrywarka psuje mi płyty CD jak nagrywam .Najwięcej jak nagrywam w Nero to potrafi stanąć nagrywanie np. przy 30 % a czas nagrywania bedzie szedł ale postęp stanie światełka przy nagrywarce zgasną.Jak nagrywam Fireburnerem czy Clone CD to żadko żeby stanęło przy nagrywaniu płyty.A najlepsze jest z Alcoholem 120 % bo tu to każda płytka CD czy DVD jak nagrywam to mi komputer całkowicie zwiesi wtedy tylko reset komputera.Dzieje mi sie to od dłóższego czasu ,jak miałem na początku nagrywarke to tylko Alcoholem sie nie dałol nagrac żadnej plytki.Biosy już rózne wgrywałem aż po najnowszy 1.19 i dalej to samo.Mój system to Win 2000 professional.Z płytkami DVD też potrafi czasami ze przerwie nagrywanie np pod Nero czy Clone CD ale żadziej niż nagrywanie płyt CD .W Nero to co drógą płyte CD to nie nagra.Czyżby laser powoli siadał ?? |
Zeby nie robić kolejnego tematu - pytam tutaj :-)
W rejestrze "odblokowałem" testy dla pioneer'a w Nero cd-dvd speed. Ale jak wybieram prędkość, np. 8x to test przeprowadza sie w granicach 2,4-3x. Dlaczego? Dlaczego nie mogę sprawdzić płytki z maxymalną prędkośćią? |
na takiej testowales :haha: :haha: :haha: :haha: :taktak:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...506#post441506 |
??
|
Zorg nabija sie z pionka turbo:)
|
ale trzeba przyznac ze jest cool. pionek turbo
|
mozna cos odblokowac w rejestrze zeby testowac plyty w cd-dvd speed ??? bo u mnie wyskakuje ze ta nagrywarka nie obsluguje tej funkcji , jak wiesz jak to odblokowac to podziel sie informacjami ;)
|
jest juz to opisane w innym temacie poszukaj....
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=50691 |
Problem z Pioneer DVR-107D
Mam nagrywarke Pioneer DVR-107 z wgrana najnowsza wersja firmware 1.21 wszysko bylo OK. Tydzien temu zauwazlem ze przestal czytac (nie widzi) czystych plyty DVD-R AXE, SPEED ktore dawniej czytal a teraz ich nie widzi nie wiem co sie stalo czy sie nagrywarka uszkodzila czy poprostu producent zmienil typ podlorza nosnika a na razie nie ma nowszego firmware. P.S. Nagrane plyty widzi wszyskie.
|
Mialem tak z tymi plytkami,kupilem 20 sztuk wypalily sie pieknie potem przyszla nowa dostawa i nie widziala mi ich nagrywarka:( To samo mialem po przejsciu na 108 tez ich nie widziala.Nie masz sie czym przejmowac.
|
U mnie nie bylo żadnego problemu z upgrade firmware, za to po upgrade w trakcie nagrania pierwszej płytki pionek się wysypał. Posiadam model 107D, upgrade był robiony z wersji 1.10 od razu do wersji najnowszej czyli 1.21. Teraz sytuacja wygłąda tak, że Pioneer nie może ani odczytać ani nagrać żadnej płytki.
Czy ktoś może mi powiedzieć co można jeszcze zrobić aby uratować tę nagrywarkę. Z tego co czytam na stronie producenta, to nie da się powrócić do wczesniejszych wersji firmware, a ta którą załadowałem jest niestety ostatnią i na nowsza sie nie zanosi (wersja 1.21 jest z listopada 2004). Proszę o jakieś rady, jesli miał ktoś podobny problem i udało mu się wybrnąć, bądź jeśli ktoś wie jak sobie z tym poradzić. |
Cytat:
|
1. nagraj starsza wersje oprogramowania na dyskietke
2. uruchom kompa z plytki z windows 98 tak, zebys mial linie polecen 3. z dyskietki uruchom update biosu do nizszej wersji 4. relaksuj sie czekajac az sie zaladuje bios 5. restart kompa :-) ja tak zrobilem i mam nizsza wersjie oprogramowania pozdro :piwo: |
Uaktualniałem bios z wer. 1.10 do 1.21 wszystko poszło w ciągu kilku sekund.
|
Pioneer DVR-106D problem z upgrade firmware
Witam,
jakis czas temu kupilem na Allegro nagrywarke taka jak w tytule. Link do aukcji . Wydaje mi sie, ze zostala wymontowana z jakiegos firmowego kompa i sprzedana osobno - brak logo na przednim panelu itp. Wszystko z nia bylo OK do dzis, gdy postanowilem kupic plytke DVD-RW x4 Verbatima. Otoz nagrywarka jej w ogole nie widzi. Po wlozeniu jej do napedu dioda swieci sie przez chwile a potem gasnie i koniec, nie widzi nic kompletnie. Wymyslilem ze to przez wersje firmware (1.5) i postanowilem je upgradowac. Sciagnalem najpierw wersje 1.8, potem 1.7 i 1.6, ale zadna nie chciala sie zainstalowac, zawsze wywalalo komunikat "Available target not found". Firmware sciagalem z tej stronki, do ktorej link jest na glownej stronie cdrinfo, potem odpalalem plik .exe zawarty w zipie, probowalem nawet pod dosem, z takim samym skutkiem. W jednym przypadku byl nawet plik .bat z gotowym poleceniem wpisanym, tylko kliknac. Nagrywarka podpieta jako Secondary master, sama na tasmie. Natrafilem w sieci na taki plik jak Pioneer dvr 106 universal flasher, w readme bylo napisane, ze zmienia on Pioneera dvr-106d z wersji OEM na zwykla, ale niestety tez nie chcial dzialac. Stad tez moje pytanie - czy Pioneer zapisuje w biosie nagrywarki ze to jest jakas specjalna wersja (OEM, Retail, Bulk czy cos innego) i wtedy taki sprzet nie chce sie poddac flashowaniu firmware'u? A moze ktos ma dla mnie rade co mam zrobic zeby to cholerstwo czytalo DVD-RW. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam. |
Udało mi się zmienić firmware dzieki aplikacji PiONEER DVRFLASH GUI polecam. Mozna zmieniac firmware i kernel. Ale dalej mam problem tego typu ze mój pionek czyta teraz i nagrywa tylko CD. DVD-RW w ogóle nie widzi a DVD-R i +R miesza miesza i tez nie odczytuje. Czy cos sie mogło zepsuc przy pierwszej próbie flashowania? Nie sadzę. Może ktoś wie gdzie tkwi problem. Próbowalem zmieniać ustawienia na master i slave, nic nie pomogło. Obecnie pracuje jako secondary slave wraz z HDD na primary mam pozostale 2 HDD. Taśma 80 zylowa, kontrolery IDE ATA NViDIA nFORCE najnowsze.
Proszę o jakaś radę. Co jeszcze można sprawdzic. Czuje żę mój 107D jeszcze nie jest martwy. |
to juz nie wina firmware a wina sprzetu jesli masz jeszcze gwarancje to reklamuj:)
a kolejna uwaga jest taka zeby nastepnym razem sprawdzic jaka macie nagrywarke a nie w ciemno podawac zly model ;/ |
pioneer dvr107d w obudowie usb2.0 - problem...
Witam,
Sprzet: Laptop Maxdata 3150x Nagrywarka Pioneer DVR107d w obudowie usb2.0, WinXP - aktualizacja automatyczna. Problem: Po podlaczeniu jest widoczne jako USB storage device, ale nie dodaje napedu do "mojego komputera" ani nie jest widoczny w Nero i Alcoholu. dodam ze pol roku temu uzywalem tej samej konf. i bylo OK. Naped jest sprawdzony na innym kompie i dziala. Prosze o podpowiedzi |
hehe, ano mi się przydało.
:P ale link nie działa. kto wie info jak zdjąć region locka? |
Cytat:
|
Pioneer A-105 i płyty Verbatim DVD-R
Witam! Pioneer A105( bios 1.30/1.33 od Gradiusa) nie chce nagrywać na nośnikach DVD-R Verbatim printable MCC 03RG20...w Decrypterze wyskakuje I/O Error, w Nero inny błąd, ale palenie w ogóle się nie zaczyna :( czy coś można z tym zrobić ?
pozdrowienia! Nix |
Jeśli z innymi nośnikami jest OK - to nie używać tych nośników :P
To dość wiekowy model nagrywarki, a MCC 03RG20 to nowy nośnik, pewnie Pionek nie ma dla niego odpowiedniej strategii i płyta się źle wypala. To jest płyta dedykowana nagrywarkom x16, kup tańsze MCC 02RG020, z nimi pewnie nie będzie kłopoty, a ich jakość jest naprawdę świetna. |
Pioneer 108 i Platinum DVD+R x8, a jakość przy końcu płyty
Ilość załączników: 5
Witam!
Mam mały problem z płytami Platinum DVD+R x8 Printable RICOHJPN R02. Ich jakość przy końcu płyty drastycznie spada, niezależnie od prędkości z jaką wypalam. Nagrywam na Pioneer'ku DVR-108 z BIOS'em v1.20. Załączam zrzuty ekranu z programu Nero CD-DVD Speed. Pierwszą płytkę nagrywaną x4 sprawdziłem na 3 napędach * combo Lite-On'a (dziwne wyniki, nie wiem jakim cudem test przebiegł do końca) * nagrywarka DVD Pioneer 108 * nagrywarka QSI (laptop) Jak widać wszystkie testy znacznie się różnią. Pioneer i Lite-On daję wg mnie jakieś dziwne wyniki, dlatego płyty nagrywane przy prędkościach x6, x8 i x12 testowałem już tylko na QSI. No i teraz moje pytanka: 1. Co może być przyczyną, że jakość płyty przy jej końcu tak drastycznie spada? 2. Co mógłbym w tym temacie zrobić, skoro zmiana prędkości nagrywania nic nie daje? 3. Dlaczego Nero w teście na Pioneer'ku dla PIFmax=12 dał ogólną ocenę 93, a QSI przy PIFmax=8 dał 66? Czy można wierzyć tym testom Pioneer'a? Dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie. |
Ilość załączników: 1
Jeszcze jeden zrzut ekranu, bo nie zmieścił się w poprzednim poście.
|
Miestety nero wystawiając ocenę bazuje tylko na błędach PIF.
Przy teście na pionku uzyskałeś lepszą ocenę (mimo większej ilości błędów PIF), ponieważ skanuje on z innymi ustawieniami ECC dla PIF niż QSI. Pokaż mi logi z testów na pionku i qsi dla dowolnej płyty a powiem ci, jakie są max. dopuszczlne błędy dla tych nagrywarek. Dla pionka ECC wynosi chyba 8, co daje max. 32 błędy PIF na sekundę. Co do jakości zapisu na platinum to u mnie na pionku 108 było to samo. Na końcu ilość błędów rosła. Jednak nie mogę się wypowiadać, ponieważ nagrałem tylko jedną płytkę platinum 8x (zwykłą, nie printable). Wrzucę zaraz test z tej płytki przeprowadzony na nagrywarce NU. |
Zgadza się, zgodnie z logami ECC dla Pionka jest 8.0, a dla QSI 1.0.
Teraz już rozumiem więc różnice w ocenie jakości płyt. Tylko którymi wynikami powinienem się kierować? Czy powyższe wykresy powinny być powodem do niepokoju w kwesti problemów z odczytem płyt w przyszłości, czy raczej nie ma się o co martwić? bart_3d: Rozumiem, że też masz tą samą nagrywarkę. Nie wiesz czy da się jakoś zmienić prędkość odczytu przy testowniu jakości płyty w Nero? Bo ja tam mam tylko do wyboru x8 i Maximum. |
A jak wypadają u was wyniki na innych płytach?,bo u mnie też nie wesoło,ten syndrom jakosci na końcu płyt jest nie tylko na platinium,ale i na esperanzach dv+r 8x -tak samo.znacznie lepiej jest na werbatimach i tdk.
|
No na Verbatimach to jest bez porównania. Ładny wykres na całej długości płyty.
Platinumy kupiłem jako tańszą alternatywę, do mniej istotnych rzeczy. Testowałem najpierw kilka sztuk i było dobrze. Potem zamówiłem cały cake i chyba na jakąś pechową partię trafiłem. Czy to może nie przypadek? |
Obecnie nie mam tej nagrywarki.
Sprzedałem ją 2 miesiące temu za dobrą cenę (230zł :)), ponieważ uznałem, że się u mnie tylko starzeje i traci na wartości (przez 6 miesięcy nagrałem na niej tylko 20-25 płytek, z czego ok 6 to były testowe). Niestety, z tego co zaobserwowałem, palnik ten nie lubi płytek od ricoha (np. twoja platinum czy niektóre TDK). Teraz odniosę się do twoich testów. Testy przeprowadzone na pionku mogą być tylko pogłądowe, ponieważ ta nagrywarka standardowo jest zablokowana w cd-speed (nie wiem jak w najnowszej wersji CD-Speed, ale w poprzednich trzeba ją było odblokować w rejestrze). Testy przeprowadzane na napędach nie będących nagrywarkami DVD (np. u ciebie Combo liteona) mogą być bardzo przekłamane (co widać na twoim skanie). Dla napędu QSI, skoro ECC=1, max. liczba błędów PIF/sek wynosi 4. Błędy PI skanowane są przy ECC8, tak więc max. dla PI wynosi 280. Poza tym Jitter nie powinien przekraczać 12%. Nie wiem jak z prędkością skanowania, ale można by pobawić się w rejestrze. Spróbuj skopiować wartości z kłucza dotyczącego prędkości odczytu dla QSI to odpowiedniego klucza dla pionka. Zamieść jeszcze wykresy z odczytu płytek. Dodam jeszcze, żebyś nie dziwił się z powodu różnych wykresów błędów uzyskanych na różnych napędach. Wyniki mogą być różne nawet na 2 egzemplażach tego samego modelu. |
werbatim dvd+8x
|
esperanza dvr+8x
|
Pioneer 108 BK nie czyta DVD-R
Witam, mam nagrywarke Pioneera 108BK i od niedawna nie chce mi czytac plyt DVD-R (ktore wczesniej sam na niej nagralem, DVD+R czyta bez problemu). Wgralem najnowszy firmware i mimo tego problem nie zniknal. Bylbym wdzieczny za jakas rade, jesli ktos poradzil sobie z ta usterka.
|
Cytat:
i za Miłym powiem , gratuluję formatu c: Niestety, jak się chce nagrywać DVD bezproblemowo to trzeba dbać o czystość rejesru "winzgrozy" , niestety. Lewe programy pomimo niby irracjonalnych podejrzeń potrafią zatruć życie nieobeznanego w tej materii palacza. Czystość ponad wszystko , a wtedy 0% problemów. ps. DVD Decrypter czyta wszystko, czyż nie ? || |
dzieki za post, ale niewiele z niego wynika. postawilem od nowa system i tez nie czyta tych plyt. jak to naprawic?
|
Zamiana lasera w Pioneer
Jakiś czas temu padł mi laser w A07 XLA, właściwie tylko od zapisu dvd, odczyt dvd i nagrywanie cd jest ok. Mniejwięcej w tym samym czasie kumplowi padł mechanizm od zwykłej 107 z jego winy (nie będę się o tym rozpisywał bo to mało ważne) no i wpadliśmy na pomysł aby jego laser wpakować do mojej nagrywarki. Wszystko wyglądało dobrze, ale owy laser jest skręcony na prowadnicach trzema śrubkami. I właśnie to jest problem bo ciężko jest teraz ustawić laser tak aby nagrywała dobrze wypalała cd jak i dvd. Po kilku próbach udało się nam ustawić tak, że odczyt cd i dvd jest ok, ale z nagrywaniem jest trochę gorzej. CD wypala się bardzo dobrze ale dvd wyłącznie x2, wyżej nie da rady a nie chce mi się ciągle sprawdzać (na początku nagrywała razy nawet 4 ale po pewnym czasie już nie można, pewnie coś się poluźniło). Czy macie może takie doświadczenia, które pomogły by mi dobrze ustawić laser? Czy w zwykłym serwisie ustawili by mi laser odpowiednio i zalepili śrubki tak aby się nie poluzowały? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
|
w dobrym servisie elektronicznym raczej ci ustawia
|
Pioneer 107 i Verbatim x16
Witam!
Zakupiłem w Proline'ie wałek Verbatimów DVD+R x16. Niby ładnie: MCC 004. Ale coś się dzieje. Gdy palę je x2,4 albo x4 to w ogóle nie mogę ich odtworzyć (komp w ogóle nie znajduje płyty w nagrywarce, to samo na stacjonarnym odtwarzaczu DVD). A gdy palę x6 lub x8 to wszystko jest ok, tylko że PI Errors są bardzo duże. (pierwszy raz w życiu miałem takie błedy PI). Ale PI Failures ładnie na poziomie 1. Stacjonarne DVD wtedy ładnie czyta, bez problemów, to samo komp. Kurczę, nigdy takich problemów nie miałem (kupowałem albo Verbatimy x8 albo TDK).A teraz nie spojrzałem przy kupowaniu na prędkość zapisu na opakowaniu, bo na stronie Proline były x8. Czy to wina tego że kupiłem x16 ? Pomózcie mi. Jak mam palić te płyty, bo wydałem troche kasy, a tu taki zonk :( :ysz: Czy mam wywalić ten wałek przez okno ? :blee: Pozdrawiam. P.S 1 Zamieszczam screen z testu. Płyta wypalona x6. Czy aż tak bardzo źle jest nagrana ta płyta ? P.S 2 Inne płyty palą się dobrze, więc wykluczam winę palnika. P.S 3 Dlaczego gdy zaznaczam prędkość testu: x8 albo maximum w Nero CD-DVD Speed to nigdy takiej prędkości nie mam ? |
Cytat:
|
problem z nagrywaniem 16x na pioneer 108
witam, tak jak w temacie: dzis kupilem plyte verbatim+r 16x, wlozylem na tacke, odpalam nero (6.6.0.13), a tam dostepne opcje koncza sie na 12x. po wyjeciu plyty pokazala sie opcja 16x, jednakze zniknela po ponownym wlozeniu dvd. bylbym bardzo wdzieczny, gdyby ktos pomogl mi rozwiazac moj problem.
|
Po prostu taka predkosc jest przypisana dla tych plyt w firmware twojej nagrywarki.
Wyjscia masz 2 - probowac na innych plytach albo wgrac najnowszy bios do nagrywary, standardowo nowe biosy maja aktualizowana baze nosnikow. |
firmware mam 1.20, czyli poki co najnowszy. rozumiem, ze to nie jest w takim razie jakas wada nagrywarki, i np.: na tdk moze byc ok?
|
Dokladnie tak.
Np na TDK moze byc OK albo na jakichs innych. Potestuj troche na roznych plytkach albo poczytaj opinie wypalaczy i bedziesz wiedzial. |
A co z ASPI? Masz zainstalowane?
|
Hmm. Ale komp widzi nagrywarkę. Tylko nagrywarka nie widzi płyty.
|
i?aspi sluzy do komunikacji i jest wykorzystywane do nagrywania, nie oznacza, ze widzi, to ze juz dobrze bedzie dzialac.
|
więc mam ASPI. I dalej to samo. Gdy wypalę x4 to płyta jest do wyrzucenia :/
A gdy wypalę x8 to są duże błędy PI, ale PI Failures są w porządku. :worek_tre :buu: |
a jak z gwarancja, moze nagrywarka juz odsluzyla swoje
|
gwarancja jest. Nagrywarka ma niecały rok. Ale chyba te płyty są jakies do d..py, bo na innych wszystko ładnie cacy.
A może nagrywarce coś nie pasują te płyty. Ehhh..szkoda że otworzyłem te wałki, bo mogłbym je gdzieś opchnąć. Nie wiem już nic.... |
a moze sprawdz u kogos inego na pioneer'rze jak sie pala, albo na innej nagrywarce, wtedy bedziesz mial pewnosc czy to dvd-rw czy plytki
|
ale po co palic plyty 2 lub 4x?
|
Narazie nie mam u kogo sprawdzić tych płyt.
Re: demek No spoko. Wypaliłem x6 i oto wyniki testu tej płyty (patrz screen wyżej) Raczej nie zadobrze wygląda. |
no lipa straszna
|
Jeszcze jedno pytanko: Dlaczego zawsze jak testuje płyty to nie widać błędów Jitter na wykresie ?
I co jest z tą prędkością testowania? Zaznaczone x8 a tu ledwo x3. (Nagrywarka jest sprawna na 100 %. Inne płyty palą się znakomicie.) |
Cytat:
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=13 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=14 Problem z Verbatimem +Rx16 jest znany. Pisałem: :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=4156 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Napęd jest sprawny. Wina nośnika. :spoko: Pioneer nie zwraca błędów Jitter a z prędkością normalne. :) |
Ehh...człowiek się uczy na błędach :/
|
problem z nagrywarka pioneer 108
Mam problem z nagrywarka Pioneer 108, gdy odtwarzam film dvd obraz mi zabkuje,a dzwiek jest z trzaskami nie wiem czego to moze byc wina. Wersja Power DVD 6 ktora posiadam obsloguje system 5.1, film rowniez jest nagrany w formacie 5.1. A do tego co dla mnie jest dziwne to to,ze jak zmienie w programie system dzwieku na 2 kanalowy to jest wszystko oki i film idzie bez problemu. Pomocy bo nie wiem czy mam oddac ja na serwis czy moze to jest tylko wina programu
|
Cytat:
podaj jaką masz konfiguracje |
w tej chwili ma winxp prof. ze wszystkimi latkami, zainstalowane kodeki k-lite mega 1.34, power dvd 6. Zastanawiam sie czy to moze byc jeszcze wina kapla ata? Najzabawniejsze jest to ze zanim uaktualnilem bios w nagrywarce na 1.20 to bylo wszystko oki.
|
sprawdz jeszcze czy masz wlaczone DMA (bo chyba nie)
i podaj cos więcej o kompie |
DMA mam wlaczone bo sprawdzalem. A konfiguracja mojego kompa jest nastepujaca: plyta gigabyta GA-7N400 Pro2 Rev2, grafika herkules 9800Xt 256, soundblaster audigy2,dysk Wd 120 SATA, 512ramu . Ale dziwne jest tez to ze jak odpalam film z dysku to wszystko jest oki, tylko dzieje sie to w momecie kiedy odpalam film z nagrywarki, a i najwazniejsze odpalajac film dvd z nagrywarki w media player wszystko jest tez oki.
|
Jeżeli to nie wina DMA a raczej jego braku to biorąc pod uwagę że problem występuje tylko przy dźwięku 5.1 ( mam nadzieje że nie tylko na tym jednym filmie) to może spróbuj przeinstalować stery do Audigy 2 jeśli jeszcze nie próbowałeś.
Zauważyłem właśnie że problem wystąpił po fleszowaniu napędu - sprawdź również w menadżerze urządzeń na zakładce napędu stan opcji odtwarzanie cyfrowe - pobaw się obydwoma ustawieniami.(niewiem czy korzystasz z softwarowego dekodera czy masz głośniki z dekoderem lub zewnętrzny ampli) Powowdzenia :piwo: |
wlasnie to zrobilem mam w tej chwili goly system i zainstalowalem tylko sterowniki do karty dzwiekowej i power dvd i jest to samo. Ja juz nie wiem co to moze byc. Moze wiecie jak zmienic bios w nagrywarce na starszy moze to pomoze jak nie to ja oddam do serwisu.
|
mam pytanko szukam jakiegos softu do modyfikacji biosu w tym modelu najlepiej jakbym mogl sobie zrobic backup a potem edit pliku a jezeli nie ma takeigo to cos abym mogl podejrzec na zywca w nagrywarce
pozdro i dzieki |
mam ten sam problem i wlasnie z nim walcze ale to nagrywarka klienta
|
pioneer 105@106, podkręcanie...
witam czy da się podkręcić pioneera 105 do 106(a06)?
Różnią się tym: 105: nagrywanie: dvd-r 4x dvd-rw 2x odczyt: dvd 12x 106(a06): nagrywanie: dvd-r 4x dvd-rw 2x dvd+r 4x dvd+rw 2x odczyt: dvd 12x a może ktoś już to zrobił? pozdrawiam |
pioneer 108 nie dziala nero quality test
witam, problem jak w temacie: mam pioneera 108 (firmware 1.20, nowszego chyba nie ma), nie dziala mi nero quality test (nero 6.6.0.16.). przycisk rozpoczecia testu jest nieaktywny, tj. nie mozna go nacisnac. wszystkie pozostale testy dzialaja poprawnie. mozna cos z tym zrobic?
|
Pioneer DVR-108 - region code
zna ktos moze jakis polski poradnik jak zdjąć blokade regionu w tej nagrywarce?
|
Pioneer 105
Witam, czy da rade coś polepszyć w 105 Pioneer ,może jakis inny bios. ???
|
ktory bios Pioneer DVR-108 1.19 czy 1.20
Witam, dzisiaj pojawił się problem a tak w ogóle już mam problemy z płytami nie wszystkie rozpoznaje mi odpowiednie prędkości albo w ogóle nie rozpoznaje i teraz zapewne usłyszę ***8222;to nie kupuj taniochy***8221; oki to ja wiem ale w końcu kupiłem i w ogóle nie rozpoznaje a mam orginalny bios 1.14 i teraz moje pytanie czy ktoś już upgrejtowal Pioneer DVR-108 na bios 1.19 i 1.20 chciałbym poznać wasze opinie i zobaczyć który jest lepszy by się nie wtopić. Najbardziej chciałbym poznac wady jakie sa bo zalety wiadomo ze wieksza ilosc plyt rozpoznawalnych i leprze nagrywanie ale czy maja te wersje jakieś wady u was i przez jaki program najlepiej zamienić bios wraz z zrobieniem kopii bezpieczeństwa tej oryginalnej
|
czyzby nikt nie mial stycznosci z tym biosem, ja juz przeszukalem to forum i nic nie ma o tych biosach a musialbym wgrac tylko nie wiem ktory bedzie lepiej dzialal, bo podobno powrot na starsza wersje jest klopotliwy.
|
Pioneer DVR-108 PROBLEM ;(
Witam!
Mam nagrywarke Pioneer DVR-108.Wypala zwykłe CD bez problemu...DVD też ale to się zaczynają schody...Wypale DVD i po wypaleniu nie widzi plików w Windowsie....w Alcohola wejde to widzi ale jak wejde w Moj komputer lub otworze i zamkne tacke to wyskakuje ze włożyłem czystą płytke ;( Myślałem ze może nowy bios coś wali (1.20) i zmieniłem na (1.19) taki jaki miałem na początku i dalej to samo :( Poradzcie mi...bo ja juz nie mam siły :( Pozdrooo! |
A mi cdrecord -scanbus wywalil blad o tresci: "Can not load ASPI driver!". Skad moge pobrac takie drivery (zaznaczam, ze jestem zielony...) do winxp se2?
|
Cytat:
http://www.instalki.pl/programy/down....php?file=aspi |
Odkopi***281; temat, mo***380;e komu***347; si***281; przyda :)
Po ca***322;ym dniu walki uda***322;o mi si***281; zaktualizowa***263; firmware w pionku 107D. Na ka***380;dym biosie wyskakiwa***322; komunikat "Available target is not found". W ko***324;cu spr***243;bowa***322;em z biosem OEM Mediona http://download.medion.de/downloads/...r/dvdrw107.exe i z nim aktualizacja z wersji 1.05 do 1.20 posz***322;a bez problem***243;w. |
Problem z Pioneer DVR-107D - czy to już jej koniec?
Witam, to moj pierwszy post na tym forum, wiec witam wszytkich.
Ale przejdzmy do rzeczy. Mam dosyc powazny problem z Pioneerem DVR-107D. Polega on na tym, ze nagrywarka wypala bezproblemowo nosniki CD-R, CD-RW, DVD+/-RW, jednak nie radzi sobie z plytkami jednokrotnego zapisu DVD+/-R. Problem wystepuje juz od okolo 2 miesiecy. Probowalem nagrywac wszytskimi programami jakie mam, tj. Alcohol 120***37; (najnowsza wersja), Nero 7 oraz PowerISO. Za kazdym razem wyskakauja bledy typu "Zapis zakonczony niepowodzeniem", "Nie mozna wykonac polecenia zakocz w trybie DAO", lub ze "Generowanie granic wysokiej zgodnosci DVD nie powiodlo sie". W Nero najczesciej blad wyskakiwal gdzies 1 min. po rozpoczeciu nagrywania, w Alcoholu na sam koniec. Wypalam tylko i wylacznie na Verbatimach. Kupilem 10 plyt DVD+/-R w kilku punktach, aby wykluczyc pochodzenie z tej samej serii. Tylko 2 z 10 udalo sie wypalic bez zadnych bledow. Aktualizowalem firmware do 1.22 i nic. Zaznaczam, ze problem wystepuje tylko w przypadku plyt DVD+/-R. W sumie nagrywarka ma juz ponad 3 lata i wypalila juz ponad 600 plyt, wiec nie zdziwilbym sie, gdyby zblizal sie juz jej koniec... Chcialbym przy okazji zapytac, czy oplaca sie kupic LiteOna DH-20A4P za 59 zl? EDIT: Konfig mojego komputera jakby co: -Gigabyte GA-K8NS -Athlon 2800+ -1 GB RAM -Zasialcz: Amacrox AX-450PNF (450W) |
Pioneer 107 nie by***322; ***380;adnym rarytasem :nie:. 600 p***322;yt to dla nagrywarek DVD niestety du***380;a tortura. Kiedy czy***347;ci***322;e***347; soczewk***281;? Je***347;li czyszczenie nie pomo***380;e, to ju***380; chyba nic nie pomo***380;e. Bierz Litka 20A4P :taktak: a do tego najlepiej Pioneera 112.
|
Dla nagrywarki nie jest ***380;adn***261; tortur***261; te 600 p***322;yt, ale te jej 'ponad 3 lata'.
Plastykow***261; optyk***281; toczy bardziej czas ni***380; przebieg :taktak: Gwarancj***281; prze***380;y***322;a - i o to idzie producentom. |
Cytat:
Mimo wszystko radz***281; koledze zaopatrzy***263; si***281; w nowy nap***281;d. Tak kolega Driv3r oszcz***281;dzi sobie nerw***243;w. |
Cytat:
W sumie to najbardziej prawdopodobna przyczyna jej nieprawidlowego dzialania bedzie jej zuzycie, bo chociaz od dlugiego czasu wypalalm na verbatimach, to swego czasu nagrywarka byla katowana nosnikami typu Hawk, Omega itp. |
Mój Pionier DVR-106D stał się cegłą pomocy!!!
Witam, zdobyłem się Pioneera DVR-106D ale potrzebny mi jest DVR-105/107D
lub inny z modli z listy (ale to nie istotne teraz) W związku z czym na siłę próbowałem mu wgrać oprogramowanie od DVR-107D, coś poszło nie tak. Efekt jest taki że nagrywarka nie wykrywa się nawet w biosie. Pomocy! :sciana: |
"A kto umarł, ten nie żyje." :mruga:
Szukaj używki na allegro, czy ebayu - chociaż marne szanse, że znajdziesz. :glaszcze: Zdradź, po co konkretnie taki, a nie inny. :na_ucho: |
mam młotek 4 kg na długiej, jesionowej rączce, wykańcza napędy szybciej niż wgrywanie niewłaściwego oprogramowania. polecam się na przyszłość.
|
Otóż ten kto pisał artykuł http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona2.php jest w błędzie ponieważ podał listę nagrywarek:
Chce przygotować dysk master. Wiem że jest możliwość stworzenia iso innym oprogramowaniem np iml2iso. Albo export obrazu do *.lst. Ale mimo wszyto taki obraz różni się od wypalonego softem sony. Dla kogoś kto odpala na przerobionej konsoli nie ma różnicy ale ja chce tłoczyć płytke. Wyciągnełem z CD/DVD-ROM Generator'a kawałek kodu w którym jest zaware info jakie napęduy obsługóje: Wersia 1.5 DVD-RW DVR-104 DVD-RW DVR-103 DVD-RW DVR-303 DVD-R DVR-S201 BCX-227 DVD-ROM SR-8584A DVD-ROM SR-8583 MATSHITA DVD-ROM DVD-303 DVD-ROM DVD-113 PIONEER DVD-ROM SD-M1212 DVD-ROM SD-M1202 TOSHIBA DVD-ROM DDU220E CD-R PX-W8220T CD-R CDU948S CD-R CDU924S CD-R CDU920S Wersia 2.0 DVD-RW DVR-107D DVD-RW DVR-105 DVD-RW DVR-104 DVD-RW DVR-103 DVD-RW DVR-303 DVD-R DVR-S201 BCX-227 DVD-ROM SR-8584A DVD-ROM SR-8583 MATSHITA DVD-ROM DVD-303 DVD-ROM DVD-113 DVD-ROM SD-M1212 DVD-ROM SD-M1202 TOSHIBA DVD-ROM DDU220E CD-R PX-W8220T CD-R CDU948S CD-R CDU924S CD-R CDU920S Można to zmodyfikować (np. DVR-107D na DVR-106D) soft myśli wtedy że ma odpowiedni sprzęt i nie wysypuje błędu ale i tak nie pozwala nagrać płytki. |
Ta lista była tworzona jakiś czas temu, wówczas była aktualna. :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:18. |