Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 14:04   #331
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wszystkie testy sa przeprowadzane na zagranicznych forach w ustawieniu middle i tak samo ja sprawdzam na takim ustawieniu.
test wtedy trwa okolo 10-11 minut a nie okolo 30 minut

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 14:17   #332
zick
.................

Data rejestracji: 15.10.2004
zick zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
wszystkie testy sa przeprowadzane na zagranicznych forach w ustawieniu middle i tak samo ja sprawdzam na takim ustawieniu.
test wtedy trwa okolo 10-11 minut a nie okolo 30 minut

ok ale jush przetestowałem verba pastel na high
oto wynik

Plextor PX-716A\SA-pi-po.png

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 05.04.2015 o godz. 09:16
zick jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 14:20   #333
zick
.................

Pif

Plextor PX-716A\SA-pif.png

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 05.04.2015 o godz. 09:17
Stary 31.12.2004, 14:23   #334
zick
.................

poczatek

Plextor PX-716A\SA-1.png

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 05.04.2015 o godz. 09:17
Stary 31.12.2004, 14:23   #335
zick
.................

kurcze zapomnialem zeby dawac pelne info
Stary 31.12.2004, 14:47   #336
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Witam panowie jestem nowy na forum ale czyteam je od 2 miesiecy. Sam zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki. I jak narazie to nie ma takiej na której w 100% można polegać.
Zastanawia mie tylko dlaczego wszyscy się podniecają tym plexem?
Nie wszyscy - ja sie na przyklad nie podniecam, sid tez sie chyba nie podnieca bo tu wogole nie zaglada, wiec nie wszyscy ...

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Jak slawek testował Benka to wszyscy mu nie wierzyli i sie naśmiewali, ze to lipa i te programy oszykują.
A pleXtor to super sprzęt z najlepszym oprogramowaniem!
W przypadku Qscana benq powod byl prosty:
Najpierw slawek tumaczyl ze TE ma wplyw na PI - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to sie potem "okazalo" ze jednak TE ma wplyw na powstawanie bledow Jitter - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to potem sie okazalo ze jest jeszcze "100 innych parametrow" ktorych oczywiscie nie jestesmy w stanie zmierzyc i to wlasnie na nie przekladaja sie wyniki TE, no to niestety jak sprowadzamy dyskusje do takiego stwierdzenia, to jedyne co pozostaje zrobic to z dalszej dyskusji zrezygnowac.
Takze wyniki Qscana w jakis 80% byly kompletnie chybione.

Qscan Plextora. Bylo tych testow kilka i stweirdzam ze tez to narzedzie nie daje wiarygodnych wynikow bo przyklad zostal juz wskazany (pisalem o tym we wczesniejszych postach). Test na bledy PIE/POE/POF oraz test na bledy PIF wykonywane na plexie sa uznane obecnie jako wyznacznik jakosci nagranej plyty (i nie my tak sobie wymyslelismy, tylko osoby dokonujace testow na cdrinfo.com i cdfreaks.com). Bardzo ciekawi mnie jeszcze ten test Land/Pit uwazam ze powinnismy poswieci mu wiecej uwagi, bo moze to wlasnie on ma bezposrednie i scisle przelozenie na kompatybilonosc nosnikow i jakosc odtwarzania w wolnostojacych czytnikach DVD.

Druga sprawa to jakosc nagrywania. Jezeli przyjmiemy zalozenie ze Nero daje wiarygodne wyniki (do czego podchodze z dystansem, ale nie wykluczam mozliwosci ze stare cyrki w stylu - zmiana BIOSu = bledy PI 1000 razy nizsze, z nowymi wersjami staly sie historia), to mozemy uznac ze Benq pali lepiej niz Plex 716A. Z porownywaniem do Benq do NECa bylbym jednak ostrozny.

W kazdym razie sprawa wyglada tak - benq to dobra nagrywarka ze skopanym softem mierzacym TE/FE, plex to niezla nagrywarka w zasadzie tez ze zwalonym softem mierzacym TE/FE (choc tutaj jeszcze za malo zrobilismy zeby moc jednoznacznie stwierdzic), ale za to z gama inntch ciekawych softow diagnostycznych.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
A Turboni w taki sam sposób testuje nagrywarkę i tak samo sprawdza płyty i zmniejsza dopuszczalne prędkości. Ale pewnie to w porządku i tak trzeba bo to nagrywarka za 600 a nie jakieś badziewie za 200 z kawałkiem.
Nie testuje w ten sam sposob - roznice zostaly wczesniej omowione. Zreszta Turboni podejmuje dyskusje z przytaczajacymi konkretne argumenty, a nie wysuwa dogmat: "tak jest, bo tak", a jak pojawiaja sie argumenty podwazajace teze to je omija.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Panowie dlaczego nie zachowyjecie sie w taki sam sposób jak w przypadku tamtych testów?
Pewnie dlatego, że sie podniecacie tym że to sprzet za 600.
Ja nie wiem co jest dobre.
Wisi mi to ile Plex kosztuje, nawet wiecej jestem wrecz sceptykiem jezeli chodzi o produkty tej marki.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Testowałem Liteon'y, NEC 'i, Samsungi a LG kijem nawet nie dotchne, ale wszystkie mają swoje + i -.
Dlaczego podchodzisz z takimi emocjami do LG ?? Uprzedzajac zarzut - nigdy nie mialem LG i nie mam z ta marka nic wspolnego, ale wiem z relacji posiadaczy sprzetu LG oraz z testow, ze to niezly sprzet, choc nie idealny.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Szkoda że Sławek podchodził do testów z takimi emocjami ale te testy były identyczne jak robi Turboni.
A gdzie w tescie Turboniego widzisz emocje ?? Ja tu widze suchy test, czyli tak jak to powinno wygladac.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
A dla mnie oprogramowanie w Plexsie i w BenQ działa podobnie jak i nagrywarki więc
jest tylko duuża różnica w cenie.
No dla mnie miedzy tym oprogramowaniem jest przepasc. Zobacz ze Benq moze jedynie sprawdzic bledy TE i FE i to jeszcze w wiekszosci przypadkow mija sie z prawda, a w Plexie gama testow jest znacznie bogatsza, poza tym mamy tutaj do dyspozycji test PIE POE POF oraz test PIF ktore sa uznane za najbardziej wiarygodne z dostepnych obecnie na rynku. Rowniez jak pisalem oplaca sie blizej przyjrzec testowi Land/Pit ktory moim zdaniem jest bardzo fajny i jezeli daje prawidlowe wyniki moze byc niesamowicie praktyczny w polaczeniu z PIE POE POF oraz z testem PIF.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 15:11   #337
AndrejK
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2004
AndrejK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widze, że jest tu toważystwo wzajemnej adoracji.
Trszke źle to ujełem co chciałem powiedzieć.
Chodzi o to, że wiele osób twierdziło, że jeżeli płyta jest x8 to nagrywarka powinna ją wypalać x8 , bo inaczej to złom.
A jeżeli do Liteona , LG, lub innego palnika by było dodane takie oprogramowanie to wyniki prawdopodobnie były by zbliżone, bo łatwiej było by robić selekcje płyt.
Tylko dlaczego wiele osób sie upierało na tym, że wypalanie w ten sposób jest głupie?

Przecież wiadomo, że nie ma dwóch identycznych płyt czy napędów.

Nie mam nic do waszych testów, a wręcz przeciwnie, są bardzo użyteczne.
I to, że @Turboni przdstawia je bez emocjonalnego opisu też jest dobre.
Ja czytając forum zastanawiałem się i zastanawiam co kupić.
Podważaliście testy BenQ, a widze, że Plex też nie jest idealny co sami przyznaliście.
A inne programy podobne do tych z plexa są złe bo nie były pierwsze?
Więc zadaje pytanie :

Czy warto kupować nagrywarke za taką cene?

Jak nikt wcześniej nie posiadał plexa to się nim wszyscy zachwycali. A teraz co ?

Nie zmieszacie go z błotem tylko dlatego że każdy o nim mazył bo kosztował tyle co dwie normalne nagrywary?

Mój sąsiad ma Liteona 812 i przez 6 miesiency był zadowolony. Filmy działały na stacjonarkach nagrywane na DVD -R (1.20zł szt.), ale jak wczoraj sprawdził waszym oprogramowaniem to sie załamał. Płyty w Nerotoolkit otrzymały po 0 pkt. a błędów były kolosalne liczby.
A przez pół roku facet chodził zadowolony, że ma dobry sprzęt. Dało się nagrywać, zgrywać i ogłądać. Wypalał 6 płyt dziennie.

Ja sam osobiście mam ochote na Liteona ale się wacham bo wiem, że usterkowość ich jest teraz ogromna.
Ubolewam tylko nad tym, że firmy prodykujące nagrywarki i nośniki chcą wydębić grube pieniądze za swe działające w 40% produkty. Choć napewno są w stanie zrobić za te pieniądze sprawny sprzęt na 99%.
Wypuszcza sie na rynek mały procent sprawnych egzemplaży i na takich forach jak to można zachwalać. A te co nie działają to pewnie z winy użytkownika ;-) .

Człowiek im więcej wie tym się czuje głupszy!!!!!!!!
Czytajśc te forum jestem w tej chwili zdezorientowany ponieważ nie ma tu konkretnych porównań.
Jak skończe czytać te forum to już chyba będą projektory hologramowe.

Wiem, że dużo z was będzie na mnie obrażonych ale jak to czytam to coraz mniej wiem i sie gubie.

Proponuje zrobić zestawienie na pierwszej sttronie nagrywarek i nośników.
Co z czym dobrze nagrywa i koniec.
Wtedy pomożecie takim ludziom jak ja , czyli nie mających zadużo czasu i możliwości przeczytania całego forum.
Chyba że te forum jest waszym prywatnym czatem.
Stary 31.12.2004, 15:16   #338
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

tak zeby dac ci porownanie jakie sa roznice testowania w PlexTools a Nero to zobacz TU

TDK DVD+R x8 palona x8 na plexie i test w PlexTools a notem na Litku 851 w Nero.

Roznica jest bardzo duza.

Edit:

zaproponowalem @slawkowi ze jak bedzie mial mozliwosc to niech zrobi test nagranej plyty na Benq w PlexTools wtedy bedzie mozna porownac jakosc jego zapisu do Plexa.

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy

Ostatnio zmieniany przez Turboni : 31.12.2004 o godz. 15:41
Stary 31.12.2004, 15:28   #339
dexi
Bywalec

Data rejestracji: 28.12.2004
dexi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Powiem tak pierwsze wrazenie niesamowicie szybko odczytuje plyty ruznych firm markowych i nie markowych nagrywanych na samsungu i liteon predkosc 9,3 konczył z predkoscia 11 razy przyczym liteo kturego jeszcze ma odczytywal te plytki z predkoscia 8x max mam jednak problem zaczyna nagrywac kiedy zacznie nagrywac 8x plus czy minus tak srednio przy 50% spada predkosc nagrywania spowrotem na 4x niewiem od czego to moze byc zalezne narazie wgralem biosa 1.3 i to samo wgram jeszcze 1.4 beta zobaczymy naprzyklad wiele plyty mniej firmowych 4x zezwala nagrywac 8x
nadl mam problem z minuse 3 nagrywarka ten sam problem plex nawet 5 minut krecil zaczym zaczyna nagrywac niweiem wczym bedzie siedzial problem napewno nie w nagrywarce.
dexi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 15:31   #340
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
"Chodzi o to, że wiele osób twierdziło, że jeżeli płyta jest x8 to nagrywarka powinna ją wypalać x8 , bo inaczej to złom. "

Jezeli jest to dobra plyta to nie widze powodu dlaczego nie mialaby sobie poradzic z nagraniem jej x8. Jezeli sobie nie poradzi to kiepski sprzet, bo producent oszukuje. Czym innym jest sens nagrywania takich plyt na codzien, ale test to test, musi byc przeprowadzany tak zeby wycisnac z nagrywarki tyle ile deklarowal producent.

"A jeżeli do Liteona , LG, lub innego palnika by było dodane takie oprogramowanie to wyniki prawdopodobnie były by zbliżone, bo łatwiej było by robić selekcje płyt."

Na LiteOnie mozna uzywac Nero i Kproba, jednak nie maja one bezposredniego przelozenia na wyniki Plextools.

"Tylko dlaczego wiele osób sie upierało na tym, że wypalanie w ten sposób jest głupie?"

Nie wiem - nie wiem o co chodzi ...

"Przecież wiadomo, że nie ma dwóch identycznych płyt czy napędów."

Tak - mozemy to podejrzewac

"Podważaliście testy BenQ, a widze, że Plex też nie jest idealny co sami przyznaliście."

Troche mieszasz. Nie dalismy wiary wynikom Qscan Benq, ktory sprawsza plyte PRZED nagraniem i prognowuje czy jest ona dobra czy kiepska - ten program sie nie sprawdzil i dlatego zostal skrytykowany. Qscanem Plextools tez nikt sie od poczatku nie podniecal, ale w pewnym momencie sie okazalo ze nie daje wiarygodnych wynikow.

Jezeli chodzi o testy Nero przeprowadzone na Benq to "umowilismy sie" ze zakladamy ze sa wiarygodne, choc coprawda nie jest to do konca prawda (chodzi wogole o wyniki Nero i Kproba a nie konkretnie o te robione na Benq, rowniez na LiteOnie i innych zwracajacyh bledy PIE i PIF) to niech tak juz zostanie, by byc politycznie poprawnym. Wiec do testow Nero na Benq zarzutow rzaczej wiekszych nie bylo.

"Czy warto kupować nagrywarke za taką cene? "

Szczerze, to z tego co widze to nie. Ale jezeli okaze sie test Land/Pit daje prawidlowe wyniki (tzn jak mowi Not good to plytka sie zacina w stacjonarnym a jak mowi Very Good to obraz leci plynnie i nie ma krzakow), to oplaca sie go wziasc jako np. druga nagrywarke dla fanatyka takiego jak ja (wlasciwie dla mnie to jako trzecia) tylko po to zeby bawic sie tymi narzedziami plextoolsa.

"Jak nikt wcześniej nie posiadał plexa to się nim wszyscy zachwycali. A teraz co ?"

Jakos nie widzialem tej wszechobecnej euforii. To ze ktos kiedys powiedzial ze czeka na plexa to nic nie znaczy. Tak samo ludzie czekaja na liteony i neci. Zreszta tak naprawde wiekszosc z nas wie ze Plex do tej pory nic nie pokazal jezeli chodzi o nagrywarki DVD.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
...
Proponuje zrobić zestawienie na pierwszej sttronie nagrywarek i nośników.
Co z czym dobrze nagrywa i koniec.
Wtedy pomożecie takim ludziom jak ja , czyli nie mających zadużo czasu i możliwości przeczytania całego forum.
Chyba że te forum jest waszym prywatnym czatem.
Nie - takimi rzeczami zajmuja sie powazne serwisy, bo maja jedna procedure testowania kilku napedow i daje to w miare obiektywne wyniki. Zachecam do przejrzenia testow www.cdrinfo.com oraz www.cdfreaks.com
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 15:44   #341
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Cytat:
Napisany przez dexi
nadl mam problem z minuse 3 nagrywarka ten sam problem plex nawet 5 minut krecil zaczym zaczyna nagrywac niweiem wczym bedzie siedzial problem napewno nie w nagrywarce.
tez tak mam ze na -r Plex dluzej kreci napedem zanim zacznie nagrywac - podejrzewam ze sprawdza jakosc plyty (wnioskuje to z tego ze po takim dluzszym kreceniu w zakladce AutoStrategy pojawila sie ta plyta z ustawieniami do niej)

Żale kierować TU lub TU
Juz nie szukam pracy
Stary 31.12.2004, 16:18   #342
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To jak nagrywa Plextor i BenQ wiemy z testów na tym Forum i innych.
Porównania również są.
Jak Plextor nagrywa płytki szeroki test na BenQ jest w tym temacie:
http://club.cdfreaks.com/showthread....3&page=1&pp=25

Nie wnikam w ilość błędów PI/PIF. Dla mnie są ważne błędy Jitter czyli rozsynchronizowanie pitów i landów.
BenQ ma niskie i równomierne błędy Jitter.
Plextor ma wyższe błędy i nierównomierne. To widać wyrażnie na wykresach.
Nie jest to przypadek. O tym wiele razy pisałem.
To metoda zapisu decyduje o tak wysokiej jakości płytek nagranych na BenQ.
Mogłem kupić każdy inny napęd. I tak zrobię z następnym, który wprowadzi taką metodę zapisu.
I testowanie przy prędkości 2x. Przy takiej prędkości to każda płytka dobrze wypadnie.
Przy prędkości 12-16x wychodzi jakość nagranej płytki.
Pierwsze testy zrobiłem. Wyniki potwierdzają jaka metoda zapisu jest skuteczna.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=803
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=806

A żywotność. Jakie to ma znaczenie. Średnio co dwa miesiące pojawiają się nowe modele. Pozostaje tylko testować i zamieniać na nowe.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 31.12.2004 o godz. 16:40
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 16:57   #343
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Cytat:
Napisany przez slawekj
To jak nagrywa Plextor i BenQ wiemy z testów na tym Forum i innych.
Porównania również są.
Jak Plextor nagrywa płytki szeroki test na BenQ jest w tym temacie:
http://club.cdfreaks.com/showthread....3&page=1&pp=25

Nie wnikam w ilość błędów PI/PIF. Dla mnie są ważne błędy Jitter czyli rozsynchronizowanie pitów i landów.
BenQ ma niskie i równomierne błędy Jitter.
Plextor ma wyższe błędy i nierównomierne. To widać wyrażnie na wykresach.
Nie jest to przypadek. O tym wiele razy pisałem.
To metoda zapisu decyduje o tak wysokiej jakości płytek nagranych na BenQ.
Mogłem kupić każdy inny napęd. I tak zrobię z następnym, który wprowadzi taką metodę zapisu.
I testowanie przy prędkości 2x. Przy takiej prędkości to każda płytka dobrze wypadnie.
Przy prędkości 12-16x wychodzi jakość nagranej płytki.
Pierwsze testy zrobiłem. Wyniki potwierdzają jaka metoda zapisu jest skuteczna.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=803
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=806

A żywotność. Jakie to ma znaczenie. Średnio co dwa miesiące pojawiają się nowe modele. Pozostaje tylko testować i zamieniać na nowe.

oj slawek brak mi slow

co z tego ze podales linka ale nie kazdy mosi byc znawca j.angielskiego, chodzi mi o przeprowadzenie na naszym forum testu porownujacego plexa i benka tylko zeby test byl przeprowadzony w plextools a nie w nero czy innym programie

slawek nie kazdego jest stac zeby co 2 miesiace kupowal naped (zmienial jak rekawiczki) bo trzeba robic testy
osoby na forum - ja tez (nie wazne ze mam rozne mozliwosci) kupuje palnik po to zeby dzialal dlugo i bezproblemowo.

Żale kierować TU lub TU
Juz nie szukam pracy
Stary 31.12.2004, 17:22   #344
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pełna zgoda.
Ale ile jeszcze i jak należy pisać. I jakie robić testy.
Robiłem na Litku, Necu a teraz BenQ.
I jaki rezultat. Czy to coś zmienia ?
Wyniki są jednoznaczne.
Mam zrobić porównanie Neca i BenQ. Zrobiłem i napisałem że obecnie Nec czyta to co nagrał BenQ.
To bardzo wymowna ocena. Jeżeli jest inaczej to tylko wypada samemu zrobić testy i porównać.

Dla mnie jest niezrozumiałe dlaczego jest tak mało dyskusji o metodach zapisu.
To ona głównie decyduje o jakości. A nie nazwa napędu itd...
A wyniki to potwierdzają.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 31.12.2004 o godz. 17:24
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 17:46   #345
dexi
Bywalec

Data rejestracji: 28.12.2004
dexi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mialem benQ i lepiej przemilczec ten temat moze ja zle trafilem a nawet za 50zl bym jej nie kupil.
dexi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: