Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Plextor PX-716A\SA (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plextor-px-716a-sa-45016/)

pawelblu 25.05.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez kass
Znajomy który składa komputery zamówił mi tego plextora w dużej hurtowni internetowej więc to nie jest prywatny import, Na stronie Alstora- oficjalnego dystrybutora plextora jest wersja bulk za 399zł i chociaż nie ma innego oprogramowania to jednak w zestawie jest instrukcja pl oraz program prextools. http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:.../ic=732/it=261
Czy to nie jest wersja OEM? Muszę sprawdzić gdzie on mi ten sprzęt zamówił:(

Wyslij maila do alstora z numerami to bedziesz wiedzial skad ten naped ...

zene_k 30.05.2005 21:48

Ilość załączników: 1
Dla porównania z topikiem o Benq 1620, że Plextor też potrafi ;) :piwo: ||

Verbatim+R x8 palony x8 test na benq

Załącznik 21284

zorg 01.06.2005 14:01

plextools XL

maly update jest do sciagniecia 8 )

zorg 01.06.2005 17:37

plextools XL

nowa zakladka 8 )

zene_k 02.06.2005 14:17

Teraz też mam dwa plextorki :) :D

Załącznik 21387

zorg 02.06.2005 15:51

zene_k witam w clubie :jeep: :najlepsz:

zene_k 02.06.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez zorg
zene_k witam w clubie :jeep: :najlepsz:

Dziękuję :piwo: , mam nadzieję, że wpisowego nie pobierasz? ;)

pawelblu 02.06.2005 20:19

Cytat:

Napisany przez zene_k
Dziękuję :piwo: , mam nadzieję, że wpisowego nie pobierasz? ;)

Jak nie ... zbiera na trzeciego ||

Kirek 03.06.2005 11:55

Cytat:

Napisany przez zene_k
To nie jest wina nagrywarki, a raczej twojego kompa
Mily ma na to radę: format:c

Jednak nie posłuchalem Twojej rady a to z powodu braku czasu i jednak wątpliwości co do słuszności diagnozy.
Niestety dwa dni później objawy uległy pogorszeniu i Plextor po wypaleniu jednej płyty DVD nie potrafił już nawet odczytywać kolejnych czystych płyt :| i aby odzyskać tą właśność musiałem wyłączyć kompa na około 1,5 h. Dodam że problem z odczytem dotyczy tylko wypalanych płyt (niekoniecznie na mojej nagrywarce), z tłoczonymi takich problemów nie miał.
Formatu kompa nie zrobiłem ale udało mi się przeprowadzić krótkie testy na innym kompie i objawy były takie same czyli:
1. Uruchomienie kompa
2. Odczyt wypalonej płyty z filmem
Efekt: pozytywny
3. Praca nagrywarki przez około 20 minut (uruchomione odtwarzanie filmu)
4. Wysunięcie tacki z płytką i ponowne jej wsunięcie
5. Odczyt płytki
Efekt: negatywny :(
6. Wyłączenie kompa na około 1,5 h (pierwszy test przerwa około 0,5 h)
7. Uruchomienie kompa
8. Odczyt płytki (dla pierwszego testu wynik negatywny :( )

Moja diagnoza: skoro objawy są identyczne na dwóch różnych komputerach uznałem że przyczyny należy szukać jednak w wadliwej pracy nagrywarki i zdecydowałem się oddać ją do serwisu. Wczoraj otrzymałem informację że mogę się zgłosić po odbiór nowego modelu :]

VIZZARD 03.06.2005 12:07

Cytat:

Napisany przez Kirek
Jednak nie posłuchalem Twojej rady a to z powodu braku czasu i jednak wątpliwości co do słuszności diagnozy.
Niestety dwa dni później objawy uległy pogorszeniu i Plextor po wypaleniu jednej płyty DVD nie potrafił już nawet odczytywać kolejnych czystych płyt :| i aby odzyskać tą właśność musiałem wyłączyć kompa na około 1,5 h. Dodam że problem z odczytem dotyczy tylko wypalanych płyt (niekoniecznie na mojej nagrywarce), z tłoczonymi takich problemów nie miał.
Formatu kompa nie zrobiłem ale udało mi się przeprowadzić krótkie testy na innym kompie i objawy były takie same czyli:
1. Uruchomienie kompa
5. Odczyt płytki
7. Uruchomienie kompa

Moja diagnoza: skoro objawy są identyczne na dwóch różnych komputerach uznałem że przyczyny należy szukać jednak w wadliwej pracy nagrywarki i zdecydowałem się oddać ją do serwisu. Wczoraj otrzymałem informację że mogę się zgłosić po odbiór nowego modelu :]

No widzisz!

Dobrze, że nie słuchałeś zenek_a jednego :klnie: ( :mruga: )

Tak byś sobie i system jeszcze rozwalił

A tak masz nową spawarkę :jupi:

A teraz puenta przygody:

Plextor - Liteon dwa bratanki :taktak:

||

zorg 03.06.2005 17:07

test verbatim x16

trzeba odswierzyc temat

legion 03.06.2005 19:29

Cytat:

Napisany przez Kirek
1. Uruchomienie kompa
5. Odczyt płytki
7. Uruchomienie kompa

Kolego ale taki problem ktory opisujesz zdarza sie w kazdej nagrywarce w ten lub inny sposob wiec idealu nigdy sie nie kupi kazdy z nas placi za to ze czym szybciej tym lepiej niedlugo plyte DVD DL nagrasz w dwie minuty i popatrz jaki wyscig szczurow ale jest jeszcze pytanie jak bedzie nagrana plyta i jak dlugo wytrzyma :D.
Jedynie mozna powiedziec ze cos za cos albo super korekcja albo super nagrywanie :D.
:piwo:

Kirek 06.06.2005 14:40

Cytat:

Napisany przez legion
Kolego ale taki problem ktory opisujesz zdarza sie w kazdej nagrywarce w ten lub inny sposob wiec idealu nigdy sie nie kupi kazdy z nas placi za to ze czym szybciej tym lepiej niedlugo plyte DVD DL nagrasz w dwie minuty i popatrz jaki wyscig szczurow ale jest jeszcze pytanie jak bedzie nagrana plyta i jak dlugo wytrzyma :D.
Jedynie mozna powiedziec ze cos za cos albo super korekcja albo super nagrywanie :D.
:piwo:

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jest to moja pierwsza nagrywarka jaką posiadam i wybierając ją kierowałem się różnymi opiniami znalezionymi w internecie dotyczącymi przede wszystkim jej niezawodności. Szybkość była zdecydowanie na drugim miejscu. Po krótkim okresie używania zaczęły się problemy i chciałem na forum zaczerpnąć informacji czy ktoś miał już objawy podobne do moich i gdzie szukać przyczyny, a następnie podzieliłem się ich rozwiązaniem (w moim przypadku było to niestety oddanie nagrywarki do serwisu).

legion 06.06.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez Kirek
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jest to moja pierwsza nagrywarka jaką posiadam i wybierając ją kierowałem się różnymi opiniami znalezionymi w internecie dotyczącymi przede wszystkim jej niezawodności. Szybkość była zdecydowanie na drugim miejscu. Po krótkim okresie używania zaczęły się problemy i chciałem na forum zaczerpnąć informacji czy ktoś miał już objawy podobne do moich i gdzie szukać przyczyny, a następnie podzieliłem się ich rozwiązaniem (w moim przypadku było to niestety oddanie nagrywarki do serwisu).

To juz ci mowie o co chodzi :D.

Nie kazda nagrywarka jest idealem i nie kazda opinia wydaje sie byc wiarygodna ja mam Liteona 812 od nowosci jeszcze sie ani razu nie sypnela ( wykresy jej mozliwosci sa w tym topicu) a patrz ile ludzi ma problemow z Liteonami a ja jakos z nimi nie mialem problemu zadnego moze to szczescie :) albo sa dobre a w zlych rekach psuja sie :D.
Podobnie jest z plexsem wszystcy chwala go pod niebiosa a co do czego przyjdzie daleko nie odbiega od innych nagrywarek awaryjnoscja czy jakoscia nagrywania teraz nagrywarki robia na masowke czyli nie dbaja juz o detale tylko o to zeby sprzedac ich jak najwiecej :D

sonon 06.06.2005 19:18

Wiadomo, że Plex 716A miał całą jedną partię wadliwą. Poza tym dość często trafiają się uszkodzone egzemplarze - jednak można to stwierdzić od samego początku. Jak jest z trwałością tych sprawnych - przekonamy się wkrótce, czytając na cdfreaks to jeśli ktoś miał problemy z Plexem to od nowości - więc rokowania są niezłe.

Niestety faktem jest, że "król jakości" leci sobie trochę w kulki ostatnio. Ale albo stracą klientów i zbankrutują, albo obniżą ceny swoich napędów, albo pójdą po rozum do głowy :)

Mimo wszystko uważam, że PX-716A jest udanym modelem. Szkoda tylko, że bios wciąż niedopracowany...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:47.