![]() |
zastanawia mnie tylko, dlaczego moga byc roznice w jakosci audio, przeciez kazda plyta jest taka sama, nagrane tam sa zera lub jedynki, i jak wieza czyta to co inaczej wygladaja zera i jedynka na roznych plytach?
a na pewno nie ma roznicy w plytach cdr-audio i zwyklych |
No tak, jednak słuch mnie nie mylił. Sprzęt mam bardzo dobry i słuch też niezgorszy, ale wolałem sie upewnić. Z drugiej strony, mimo wszystko to jednak dziwne. Chociaż np. niektórzy twierdzą, że tłoczone płyty pokrywane złotem brzmią lepiej. Najwyraźniej to kwestia nośnika (tj. w jaki sposób odbuja światło lasera), a nie samego zapisu.
Pozdrawiam i dzięki za rozwianie wątpliwosci. |
to fakt, nosnik ma bardzo duze znaczenie, ale nawet przy uzyciu najlepszego nosnika nie uzyska sie kopii idealnej
|
IMO duze znaczenie ma tez jakosc nosnika na ktorum wypalasz plyte audio
|
maja gorsza jakosc dzwieku. tylko chodzi o to, ze pozna to wyrafinowany audiofil na dobym (swoim) sprzecie i oczywiscie pod warunkiem ze bedzie mogl porownac z orginalem. rozne nagrywarki roznie nagrywaja - dziwne, nie? - plyty audio nagrane na roznych nagrywarkach (lub CD-Recorderach stacjonarnych) moga sie roznic barwa dzwieku np. niskich czestotliwosci lub wysokich - przymglony bas, przyciete soprany itp.
jednak wiekszosc ludzi nie odrozni tych plyt poniewaz nie maja dobrego sprzetu, albo niewystarczajaco dobry sluch lub nie myja uszu:). jezeli masz takie wrazenie to pewnie slyszysz te roznice wiec techniczne jest to idealna kopia oryginalu ale... |
Nagrywanie audio a audifilstwo
To pytanie pozornie wyglądać bedzie na lamerskie: Czy są jakies obiektywne przesłanki, że kopiowane płyty audio maja gorszą jakość dźwięku? Nie chodzi mi o trzaski i tym podobne sprawy. Technicznie rzecz biorąc, płyta audio skopiowana np. CloneCD, przy zachowaniu odpowiednich parametrów zrzucania obrazu, powinna być identyczna jak oryginał, przynajmniej jeśli chodzi o ilość i rodzaj bitów:-)Czy ktoś nie odniósł wrażenia, że takie płyty brzmią jednak gorzej? A moze rzeczywiście tak jest....
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:21. |