Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.08.2004, 00:18   #166
agas73
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.08.2004
agas73 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam wszystkich
Ja też coś dorzuce fleszowałem LG 8523B biosem ver.1.04 no i powaliło się nakombinowałem się sporo [tak nawiasem to nagrywara nie reagowała wogule no i jak była podpięta to nawet do biosu nie mogłem wejść ] no i tkneło mnie żeby zmienić podpiecie z mastera sl. na secondary sl. i poszło ,a teraz jest tak że nagrywara jest na sec. sl. ponieważ na mas. sl. winda jej nie widzi.A na mas.sl. mam 3 dysk.

Ostatnio zmieniany przez agas73 : 10.08.2004 o godz. 00:22
agas73 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.08.2004, 16:20   #167
vbman
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.08.2004
vbman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z podpięciem napędów

Moje ustawienie:

PM: Nagrywarka CD
PS: Dysk Twardy
SM: Nagrywarka DVD
SS: Pusty

Jak chcę podłączyć czytnik DVD na SS to BIOS widzi tylko Dysk twardy a wszystko inne znika.
Jak podłączam nagrywarkę DVD na SS i czytnik DVD na SM to występuje ta sama sytuacja.
Jak podłączam nagrywarkę DVD na SS i zostawiam wolne SM to ekran robi się szary zaraz po ekranie kontrolnym BIOSu i wypełnia się białymi znakami "A".

Jak mam to kurczę spiąć żebym ze wszytkiego mogł korzystać?
vbman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 16:47   #168
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez vbman
Moje ustawienie:

PM: Nagrywarka CD
PS: Dysk Twardy
SM: Nagrywarka DVD
SS: Pusty

Jak chcę podłączyć czytnik DVD na SS to BIOS widzi tylko Dysk twardy a wszystko inne znika.
Jak podłączam nagrywarkę DVD na SS i czytnik DVD na SM to występuje ta sama sytuacja.
Jak podłączam nagrywarkę DVD na SS i zostawiam wolne SM to ekran robi się szary zaraz po ekranie kontrolnym BIOSu i wypełnia się białymi znakami "A".

Jak mam to kurczę spiąć żebym ze wszytkiego mogł korzystać?
Nie spina się dysków twardych z napędami optycznymi (na tym samym kanale IDE). 8 )
Stary 30.08.2004, 20:22   #169
Martos
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.08.2004
Martos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dwa Teac'i na jednej taśmie i problem z odczytem cd-rw

Niedawno zamienilem starego wysluzonego Teac'a W54E na W552G. Nagrywara ustawiona jako SM a drugi naped Teac DV-516E jako SS. I zaczęły się problemy. Nagrywam płytkę bez problemów. Żadnych komunikatów o błędach. Kiedy jednak probuje przegrac cos z tej plytki na dysk to pojawia się błąd odczytu. Probowalem roznych plytek i zawsze to samo. Z poprzdnia nagrywarka problemow nie bylo I tak sie zastanawiam co jest grane....

Marcin
Martos jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2004, 18:20   #170
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Martos
Niedawno zamienilem starego wysluzonego Teac'a W54E na W552G. Nagrywara ustawiona jako SM a drugi naped Teac DV-516E jako SS. I zaczęły się problemy. Nagrywam płytkę bez problemów. Żadnych komunikatów o błędach. Kiedy jednak probuje przegrac cos z tej plytki na dysk to pojawia się błąd odczytu. Probowalem roznych plytek i zawsze to samo. Z poprzdnia nagrywarka problemow nie bylo I tak sie zastanawiam co jest grane....

Marcin
Jeżeli na obydwu napędach jest to samo (błedy) to najprawdopodobniej uszkodzona jest taśma (od Secondary). Natomiast jeżeli na jednym napedzie idzie OK a na nagrywarce wyskakuja błedy (lub na odwrót; mówię o kopiowaniu) to cos nie tak z napędem...
Stary 05.09.2004, 13:45   #171
sskorpion
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
sskorpion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od pewnego czasu mam problem z kontrolerem IDE.
Na drugim kontrolerze mam zainstalowane dwa napędy, nagrywarkę DVD i CD ROM od pewnego czasu oba urządzenia pracują w trybie Multi-Word DMA tryb 2 a wcześniej pracowały w trybie Ultra DMA. Powodem tego jest bardzo wolny transfer z obu urządzeń. Co zrobić lub jak zmienić wpis w rejestrze aby przywrócić tryb Ultra DMA.
pozdrawiam sskorpion
sskorpion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.09.2004, 15:03   #172
aurox
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.07.2004
aurox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak masz plyte glw z ukladem via to zainstaluj najnowsze sterowniki do niej tzn. via hyperion 4in1
aurox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.09.2004, 15:08   #173
aurox
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.07.2004
aurox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
teram moje zapytanie, otoz czy mam poprawinie podloczony dysk/czytniki (dvd i nagrywarka)
che miec pewnosc ze komp pracuje z max transwerem.
dysk 80gb WD mam podloczone na master(ostatnie wpiecie na tasmie, pierwsze oznaczone na tasmie jako slave pozostawilem jako puste)- pierwszy kanal IDE
drugi kanal IDE to pierwsze wpiecie jest na dvd a ostatnie(drugie) na nagrywarce. czy wszystko to umozliwia max transwer?
do 1 kanalu IDE uzylem 80 zylowej tasmy a na optyczne czytniki na 2 kanale IDE 40 zylowa.
aurox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2004, 23:18   #174
sskorpion
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
sskorpion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez aurox
jak masz plyte glw z ukladem via to zainstaluj najnowsze sterowniki do niej tzn. via hyperion 4in1
Płyta jest na Intelu 865 i ma zainstalowane najnowsze sterowniki ze strony Intela.
sskorpion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2004, 20:55   #175
ZiBo
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.10.2004
ZiBo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez esem
Od pewnego czasu zauważyłem wzmożoną dyskusję w temacie jw. Każdy ma jakieś własne doświadczenia i próbuje się nimi podzielić - często w przekonaniu, że jak u niego działa to znaczy że tak jest dobrze i tak ma być u wszystkich. Niestety życie jest trochę bardziej skomplikowane i zawsze należy się uczyć. Są ludzie którzy zajmują sie pewnymi sprawami profesjonalnie i dzielą się swoimi osiągnięciami a prace ich są recenzowane przez mądrzejszych od nas i publikowane tu i uwdzie. Chciałbym aby wszyscy którym udaje się dotrzeć do mądrych i wzbudzających zaufanie publikacji podawali tu linki. Zaczynam jako pierwszy:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/s...ear_19896.html - tu jest tabela prawidłowego podpinania napędów,
www.chip.pl/arts/n/article_23866.html,
Czekam na następnych, niekoniecznie musimy sie ograniczać do tematu IDE, ale ze względu na młodzież preferujmy język polski.
Niech mi ktoś powie. Jak to możliwe ze oddałem 5 nagrywarke do serwisu? wczesniej miałem TEACa 40x -padł po 6 mies. wymienili mi na 52x też padła w tym samym czasie. Puzniej kupilem LITEON super nagrywarka-wszyscy mówili padla po 3mies. Wymieniłem na COMBO tej samej firmy padła w tym samym czasie. Wymienili na nową. Dopłaciłem do LG GSA-4081B padła po 3 miesiącach. Co jest nie tak. Złe za mną łazi czy co??
ZiBo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2004, 21:11   #176
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ZiBo
Niech mi ktoś powie. Jak to możliwe ze oddałem 5 nagrywarke do serwisu? wczesniej miałem TEACa 40x -padł po 6 mies. wymienili mi na 52x też padła w tym samym czasie. Puzniej kupilem LITEON super nagrywarka-wszyscy mówili padla po 3mies. Wymieniłem na COMBO tej samej firmy padła w tym samym czasie. Wymienili na nową. Dopłaciłem do LG GSA-4081B padła po 3 miesiącach. Co jest nie tak. Złe za mną łazi czy co??
miernik i zasilacz wymieniaj musisz mieć 12 v niestabilne jak icho przy obciążeniu codegen megabajt wont z kompow
Stary 07.10.2004, 23:36   #177
qolejowy
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.08.2004
qolejowy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Mam taki oto problem, HDD mam podłączony jako Master na pierwszym kanale a nagrywarkę Liteon 451@851 z biosem GSCA na drugim jako master, taśmy są OK i jeżeli ustawię transfer na ultra DMA to wszystko chodzi pięknie tylko że nie mogę zadnej płytki DVD poprawnie wypalić, pod koniec zapisu kupa błędów odczytu, natomiast jeżeli wszystko ustawię na PIO to wypala poprawnie ale bardzo długo bo z prędkością 1,5x a procesor Atlon 1800 jest zajęty w 98%, co jest grane.
qolejowy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2004, 19:02   #178
ZiBo
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.10.2004
ZiBo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zasilacz już wymieniłem miałem FEEL 300W nagrywarki padały, a teraz TRACERa 500W. Możliwe że oba zasilacze mogą być takie niestabilne? Co prawda pobór mam duży ok. 220W. Barton 3200, DFI Lanparty, Radeon 9800xt, 2 Maxtory o łącznej poj. 200GB, 1GB RAMu. Jeśli polecasz jakieś zasilacze proszę o sugestie. Z góry dzięki.
ZiBo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 09:48   #179
kraku
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.10.2004
kraku w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy zle podlaczenie napedow do kontrolera plyty moze miec wplyw na problemy z nagrywaniem?

PM: Seagate U5 20GB
PS: Seagate Medalist ST33210A 3,2GB
Tasma: Wtyczka czerwona w plycie ---> Wtyczka czarna PM ---> Wtyczka czarna PS

SM: Nie ma
SS: Lite-On SOHW 832S
Tasma: Wtyczka Niebieska w plycie ---> Wtyczka szara bez napedu ---> Wtyczka czarna SS

Teraz... W tej konfiguracji zniszczylem juz 4 plyty DVD+R. Jednakze, gdy nagrywalem poprzednim razem - na kanale Secondary tasma byla odwrocona koncowkami, czyli w nagrywarce byla wtyczka czerwona. NIE BYLO ZADNYCH PROBLEMOW Z NAGRYWANIEM, NIE BYLO TEZ BLEDOW.

Wiec powiedzcie czy to moze byc powod z tej strony? Ze strony tasiemek? Coz dokladnie oznaczaja koncowki czerwone i niebieskie? Niestety malego dysku nie moge polaczyc z nagrywarka bo brakuje okolo 10 centymetrow...

prosze o jakas pomoc...
kraku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 09:59   #180
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez kraku
Czy zle podlaczenie napedow do kontrolera plyty moze miec wplyw na problemy z nagrywaniem?

PM: Seagate U5 20GB
PS: Seagate Medalist ST33210A 3,2GB
Tasma: Wtyczka czerwona w plycie ---> Wtyczka czarna PM ---> Wtyczka czarna PS

SM: Nie ma
SS: Lite-On SOHW 832S
Tasma: Wtyczka Niebieska w plycie ---> Wtyczka szara bez napedu ---> Wtyczka czarna SS

Teraz... W tej konfiguracji zniszczylem juz 4 plyty DVD+R. Jednakze, gdy nagrywalem poprzednim razem - na kanale Secondary tasma byla odwrocona koncowkami, czyli w nagrywarce byla wtyczka czerwona. NIE BYLO ZADNYCH PROBLEMOW Z NAGRYWANIEM, NIE BYLO TEZ BLEDOW.

Wiec powiedzcie czy to moze byc powod z tej strony? Ze strony tasiemek? Coz dokladnie oznaczaja koncowki czerwone i niebieskie? Niestety malego dysku nie moge polaczyc z nagrywarka bo brakuje okolo 10 centymetrow...

prosze o jakas pomoc...
Taśmy mają znaczenie tylko w przypadku taśm 80 żyłowych i w przypadku napędów od UDMA 66 (ATA 4) oraz wyższych.
Takie taśmy należy wpinać długim końcem w płytę, krótkim w napędy.
Ważne jest ustawienie zworek; zalecam jednak cable select. Wtedy koniec taśmy w PM a środek w PS. 8 )

Twoje uprawnienia: