Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2003, 09:02   #46
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Pali:
Nie tak, chętnie będę dyskutował. Ostatnio mam trochę "dowalone do pieca" i potrzebuję czasu. Nie chcę pisać głupot a tematy które wrzuciłeś nie są tak proste jakby to się mogło wydawać.
Napewno do dyskusju jest nam potrzebny też JanuszP, ma bardzo mądre przemyślenia. Pozwalam sobie Go zacytować:

Witam .
Na początku prosiłbym o potraktowanie tego postu raczej luźno ,chociaż myślę iż może on dotyczyć kilku zagadnień poruszanych na tym forum.

To co ostatnio rzuciło mi się w oczy ,to liczba postów dotycząca podłączenia napędów IDE (dysk,cdrom itp.).
Trzeba przyznać iż temat ten jest tematem niewdzięcznym .Wpływ na to ma niewątpliwie różnorodność konfiguracji sprzętowo-programowej .
Problemy z kontrolerami IDE ,dokładniej ujmując z trybem DMA w Windows należą do jednych z najczęstszych .
Tutaj niestety trzeba zastosować się do wymagań ,które stawia przed nami płyta główna i obojętne czy jest to płyta na chipsecie VIA czy też Intel musimy zainstalować sterowniki BusMaster .Każde ręczne włączenie (system/device manager)jest rozwiązaniem połowicznym ,które doprowadza do późniejszych problemów .

Myślę iż większość z Was posiada płytę główną względnie nową (przynajmniej z UDMA66+hdd UDMA+nagrywarka z DMA) więc poniższy opis powinien się tyczyć większości Forumowiczów .

Taśma IDE .
Temat taśmy był nieraz już poruszany ,więc dodam tylko iż :
- są płyty główne które bez taśmy tzw. 80 żyłowej generują komunikat ,stwierdzający jej brak podczas bootowania komputera .
Pomijając wszystkie te aspekty stwierdzam iż takie taśmy stają się powoli niezbędne .Tyczy się to zarówno dysków twardych jak i napędów CDROM ,CDRW oraz DVD .
Oszczędzanie na tym komponencie jest zatem niewskazane .

Primary ,Secondary,Master ,Slave ...

Tutaj znów wszystko zależy od płyty głównej .
"Pierwsza część" zabawy powinna być jasna :
Primary Master - HDD (dysk główny) , .

Napędy dodatkowe .
Jeśli zagłębić się w przypadki "ciekawe" ,to był taki w którym tylko podłączenie napędu CDROM TEAC X40 na Secondary Master dało możliwość przegrania płyty w "locie" z szybkością X40 .
Każde inne podłączenie tego CDROM-u kończyło się opróżnieniem bufora nagrywarki na ok. 20s .
Tak więc tutaj niestety musimy sami nieco "pozworkować" i pokombinować .
To ,że bardzo dużą rolę odgrywa płyta główna nich świadczy fakt iż na płycie ,którą obecnie dysponuję (Abit KT7A RAID) każde podłączenie jest dobre...
Mając obecnie do dyspozycji dwie taśmy (80-żył)i cztery urządzenia (CDROM TEAC,CDRW LiteON X52 ,DVD LG ,DVD+RW) mogę śmiało żąglować kanałami IDE (Master,Slave) bez jakichkolwiek anomalii .
Z racji macierzy RAID jestem oczywiście w komfortowej sytuacji ,gdyż cztery dyski "wiszą" sobie na kontrolerze RAID .
Tak czy owak ,po każdym podłączeniu napędu warto sprawdzić (np. za pomocą NeroCdSpeed) transfer napędu .
Konflikty "taśmowe" czy też źle dobrany sterownik BusMaster zasygnalizuje się poprzez spadek gwarantowanej przez producenta szybkości danego napędu .
Bez poprawnie działającego trybu DMA w Windows otrzymamy prędkość ok. X24 ,jeśli napęd działa w trybie DMA wynik w NeroCdSpeed powinien oscylować w granicach możliwości napędu .
Test trwa naprawdę chwilę ,więc warto .

Komfort nagrywania .

Dobrze skonfigurowane napędy ,dysk twardy w połączeniu z odpowiednimi sterownikami BusMaster pozwolą nam nagrywać bez stresów .
Szybkość uzyskiwana przez dysk ,nawet UDMA33 gwarantuje zapis płyt z szybkością X40 ,przy względnym odciążeniu procesora .
Opróżnienie bufora – to sytuacja ,która na szczęście coraz rzadziej gości w naszych komputerach .
Oczywisty wpływ na to mają niewątpliwie takie czynniki jak :
- szybkie dyski twarde
- dopracowane oprogramowanie służące do nagrywania płyt
Jeśli do tych czynników dodamy prawidłową prace kontrolera dysków oraz stabilny system otrzymamy sprzęt na którym bez stresów będziemy mogli przegrywać ,nawet w trybie "on the fly" płyty z szybkością X40 .

Oprogramowanie .

Bardzo ważną sprawą w tej całej "zabawie" jest oprogramowanie .
To właśnie ono czuwa nad tym aby w trakcie nagrywania płyty inne programy pracujące w tle miały priorytet drugo-planowy .
Chociaż sam proces nagrywania z szybkością X40 trwa 2-3min ,to jednak osobiście nie jestem przyzwyczajony do aż tak długiej bezczynności .
Muzyka MP3 w tle ,a nawet uruchomienie teledysku czy też filmu w formacie DivX nie powinno być zagrożeniem w przypadku dobrze skonfigurowanego sprzętu .
Sam proces nagrywania nie powinien zostać zakłócony przez programy podrzędne .
Powinno być tak ,iż film zacznie się zacinać podczas rozpoczynania ,czy też kończenia sesji jednak proces nagrywania nie powinien zostać przerwany .Priorytet sortu nagrywającego jest tutaj czymś nadrzędnym .

Posiadając sprzęt zakupiony w minionym roku (kontroler ,dysk ATA100 ,nagrywarka DMA itp.) nie powinien takich przypadkach zawieść .Oczywiście 1-2 sekundowe zachwianie się bufora jest czymś normalnym ,jednak wszystko trwa zaledwie 1-2sekudy przez co o żadnych anomaliach mowy być nie może .
Osobiście w trakcie nagrywania oprócz odsłuchu plików muzycznych czy filmowych zdarza się iż poprzez modem loguję się do sieci ,usuwam pliki z dysku itp.
W tym miejscu nie sposób podkreślić iż moc procesora także ma tutaj znacznie .Jednak cały ten post opieram na przykładzie sprzętu zakupionego w minionym roku przez co mam na uwadze procesory rzędu co najmniej 700MHz .Oczywiście nikogo nie zachęcam do nagrywania płyt metodą "on the fly" ,jednak na tym przykładzie chciałem zobrazować jak ważnym czynnikiem jest tutaj soft oraz konfiguracja sprzętowa .
jaro

Koniec cytatu.
8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2003, 17:46   #47
mqy
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 06.11.2002
Posty: 504
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
!!!witam!!!

Jak nizej widac mam nagrywarke TEAC CD-W540e uzywam ja juz cos ponad 3 miesiace ------- czy jest mozliwosc aby to nagrywarka zepsula dysk
na tym samym kanale, bo od pewnego czasu zauwarzylem ze moj Segate
albo Quantum(nie wiem jeszcze ktory dysk) czasami chodzi glosno jak czalg(moze dlatego bo ten jeden jest juz stary)

Jak by co:

PRIMARY Master : Segate(zakupiony w 2001, 30.6 giga)
PRIMARY Slave : Naped LG 52x
SECONDARY Master : TEAC CD-W540e
SECONDARY Slave : Quantum(zakupiony w 1998, 5 giga)

PS. Komp codzi na ASUS P2B i procesorze PENTIUM III 500......

Ostatnio zmieniany przez mqy : 10.03.2003 o godz. 17:49
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 18:10   #48
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Wszędzie piszą, że nagrywarki TEAC wyjątkowo nie lubią innych urządzeń IDE na jednej taśmie. Czy mogła popsuć? Według mnie im starszy dysk, tym jest wieksze prawdopodobieństwo takiego zdarzenia.
Sprawdź też odwrotną stronę - czy ten dysk nie spowalnia TEACA poprzez niezgodność transmisji PIO/UDMA.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 18:19   #49
mqy
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 06.11.2002
Posty: 504
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
!!!witam!!!


nie , nie , moja plyta glowna ma kontroler UDMA 33, dysk tez, a jak kazdy wie nagrywarki obecnie tez maja takie predkosci........
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 18:48   #50
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
mqy napisał(a)
[B
PRIMARY Master : Segate(zakupiony w 2001, 30.6 giga)
PRIMARY Slave : Naped LG 52x
SECONDARY Master : TEAC CD-W540e
SECONDARY Slave : Quantum(zakupiony w 1998, 5 giga)
[/B]
Sorry, ale moim zdaniem masz to żle spięte:
wszystkie HDD powinny być na jednym kanale (primary),
wszystkie CD-ROMo podobne na drugim (secondary),
nagrywarka raczej na master, dysk systemowy jako master.

P.S. Mam wrażenie, ze mój Teac przyspieszył koniec CD-ROMu marki BTC. Ale to tylko wrażenie - maił soje lata (3). 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 19:36   #51
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
esem napisał(a)
Sorry, ale moim zdaniem masz to żle spięte:
wszystkie HDD powinny być na jednym kanale (primary),
wszystkie CD-ROMo podobne na drugim (secondary),
nagrywarka raczej na master, dysk systemowy jako master.
Tak jak mówisz rzeczywiście zalecają producenci nagrywarek - cedeki na jednym, hhd na drugim. W instrukcji do mojej Yamahy jest tak to właśnie wyrysowane ( z tym tylko, że Yamahe zalecają podpiąć jako slave wobec cd-roma)

Ale: tak sobie myślę czy to nie jest zalecane ze względu na ew. konflikty transmisji z dyskami (pio/udma i tak dalej). W takiej instrukcji trudno userowi wytłumaczyć co to udma i lepiej niech sobie podłączy tak aby mu działało, niekonieczne najlepiej, ale działać będzie optymalnie.

Np. przy kopiowaniu w locie z cd na cdr mam wrażenie (tylko wrażenie), że lepiej mi chodziło jak cd był na 1 kanale slave a nagrywarka na drugim master, tak jak u mqy. Ma to uzasadnienie: dwa urządzenia nie mogą pracować jednocześnie na jednym kanale, o czym wszyscy wiemy.

Zdaje się, że metoda podpięcia 4 urządzeń na 2 kanałach to kwestia kompromisu i doboru do zastosowań.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 01:14   #52
CrazyLucas
Forumator
 
Avatar użytkownika CrazyLucas
 
Data rejestracji: 30.12.2002
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 996
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 04:21   #53
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
CrazyLucas napisał(a)
inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) [...]
What is mobo?
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 04:57   #54
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=
 
Avatar użytkownika Martin_TP
 
Data rejestracji: 25.11.2002
Posty: 991
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kolega jak sadze piszac mabo mial na mysli mainboard czyli plyte glowna.
__________________
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612
Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you...
If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 15:21   #55
mqy
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 06.11.2002
Posty: 504
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
!!!witam!!!


W takim razie sprobuje, zreszta co mi zalezy, jak juz to wole
zeby mi sie zepsul LG niz HDD.............
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2003, 15:21   #56
JacoM
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika JacoM
 
Data rejestracji: 28.03.2003
Lokalizacja: Home Sweet Home
Posty: 265
JacoM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO it

Cytat:
rp1957 napisał(a)
-------------------------------------------------------------
Niestety coś w tym jest. Mam płytę Abit z Athlonem 1 GHz i tak długo jak napędy pracowały w układzie HDD + CDRW (TEAC 516)na IDE 1 oraz HDD +CD (ASUS x40) na IDE 2 wszystko pasowało. Zmieniłem na układ HDD + HDD na IDE 1 i TEAC (master) razem z ASUSEM na IDE 2. Po tygodniu padła płyta główna i nagrywarka. W ramach gwarancji dostałem identyczną płytę i nagrywarkę TEAC 540. Po podłączeniu system nie zgłaszał żadnych nieprawidłowości. Nagrywanie z NERO bez problemów, CLONE CD niestety produkował buble. Wyszło na to, że TEAC nie do końca lubi ASUSA i od momentu jego wypięcia wszystko działa prawidłowo.
co dziwne słyszałem ostatnio ze np SONY robi nagrywarki później sygnowane jako HP a ASUS robi nagrywarki dla TEAC'a CO WY NA TO :o
JacoM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2003, 13:15   #57
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Być może, ale co w tym by było dziwnego? 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 16:49   #58
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Porównanie 8 kontrolerów RAID: http://www.tomshardware.pl/storage/20021112/index.html 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 19:04   #59
Marcel
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.02.2002
Posty: 51
Marcel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej

Oto moje połączenie :

Primary IDE Master -Dysk IBM 40GB UDMA 5
Primary IDE Slave - Toshiba DVD UDMA 2

Secondary IDE Master - Teac nagrywarka UDMA 2
Secondary IDE Slave - Dysk Samsunga Multi Word DMA 2


Nie podpiąłem dysków do jednego kanału, gdyż starszy Samsung spowolniłby dysk IBM. Dodam też, że do zrzucania danych z płyt używam DVD. Czy to jest optymalne połączenie?
Marcel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 19:16   #60
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie mam zastrzeżeń. Moim zdaniem wszystko jest O.K. 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.