Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywaniem z HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywaniem-hdd-21474/)

Fantomas 21.05.2003 14:14

No to zaczynamy usuwać problemy:
na dzień dobry z pakietu force aspi wykonaj polecenie killaspi.bat zrestartuj system potem instaspi.bat. zrestartuj i podaj co pokazuje aspicheck.
Szybciutko, póki jestem jeszcze w pracy.

pawelblu 21.05.2003 14:12

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
WNASPI32.DLL 4.712(0) 07/17/2 45056
WINASPI.DLL 1.00(65) 06/08/100 3536
APIX.VXD 4.712(0) 07/17/02 23115
ASPIENUM.VXD N/A N/A N/A

ASPI is no properly installed. One or more components
have been replaced with older version of the software

Sciagaj Force ASPI (kill, install, reset) napisz co z tego wyszlo.

przybek 21.05.2003 14:09

WNASPI32.DLL 4.712(0) 07/17/2 45056
WINASPI.DLL 1.00(65) 06/08/100 3536
APIX.VXD 4.712(0) 07/17/02 23115
ASPIENUM.VXD N/A N/A N/A

ASPI is no properly installed. One or more components
have been replaced with older version of the software

Fantomas 21.05.2003 13:56

Jeśli masz oba wgrane (Nero i Easy Creatora), to wywal je obydwa. Zresetuj komputer, potem możesz je ponownie zainstalować, ale bez nagrywania pakietowego (ja bym nie dawał ani InCD, ani DirectCD, chyba że naprawdę jest Ci to potrzebne). Moim zdaniem sam nero powinien Ci wystarczyć, Easy CD Creator zdubluje pewne możliwości Nerona, ale niczego nie doda (zasadniczo). Wtedy zraportuj, czy coś się zmieniło. Powodzenia.

pawelblu 21.05.2003 13:53

Jezeli robiles z ASPI to co napisalem Ci jakies hm... 30 :) postow temu to powinno byc OK

przybek 21.05.2003 13:51

właśnie te które wymieniłeś lecz po kolei ,
własnie robiłem test i nagrywa tylko w locie
poszukam Program aspichk i dam znać
mam Win ME i XP miałem do wczoraj ale po formacie nie wrucił
Primary Master - dysk systemowy
Primary Slave - dysk pomocniczy
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - DVD.
tak właśnie mam

Fantomas 21.05.2003 13:40

Zaraz, zaraz, coś mi nie pasuje:
Napisałeś: "Nero - Roxio cośtam"
O ile pamiętam NERO jest autorstwa firmy Ahead, zaś firma Roxio robi Easy CD Creatora. Napisz nam, jakie programy związane z nagrywaniem masz zainstalowane, bo być może coś się żre między sobą. Paput :) zwrócił mi na ten szczegół uwagę.

Fantomas 21.05.2003 13:28

Spiąłbym to tak:
Primary Master - dysk systemowy
Primary Slave - dysk pomocniczy
Secondary Master - nagrywarka
Secondary Slave - DVD.
Sterownik Hyperiona (pojawiła się ostatnio notka na stronie głównej cdrinfo o nowej wersji tej paczki). Jaki masz system bo nie pamiętam, ten hyperion ponoć jest do linii 9x i nie wiem czy instaluje się go pod 2000/xp. Cdfs.dll widać nie dokładałeś - to dobrze, u mnie powodowło to problemy (to chyba jest w katalogu system32 lub głębiej).
Zainstalowane masz nagrywanie pakietowe InCD (DirectCD) od nerona lub innego? Ja tego nigdy nie instaluję. Ponoć lubi się to pogryźć ze wszystkim innym.

Program aspichk - sprawdza poprawność instalacji driverów z pakietu force ASPI, więc podaj jakie informacje wyswietla (screen). Bedziemy myśleć co dalej.

paput2000 21.05.2003 13:23

Płyta faktycznie na VIA więc potrzebne będą Hyperiony (4in1).
http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...0608&baza=soft
Mogłbyś ewentualnie nie instalować oprogramowania Roxio tylko inne np. Nero. Komunikat być może wskazuje brak wsparcia dla UDF, o ile dotyczy DirectCD.

pawelblu 21.05.2003 13:21

[QUOTE]przybek napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Jeszcze jedno: nie podmieniałeś przypadkiem biblioteki cdfs.dll w systemie?

szukałem , ale nie widze tego w systemie

Poszukaj cdfs.sys (wszedzie + ukryte i systemowe). Jezeli tez nie znajdzie to mamy chyba winnego.

przybek 21.05.2003 13:04

[QUOTE]Fantomas napisa***322;(a)
[B]Skoro w locie nagrywa Ci bez problemu, to widać że raczej wszystko

w locie tak ,ale w CloneCD ukazał się taki komunikat :Nagrywarka nie jest kompatybilna z CloneCD !

pospinałeś dobrze. Co więcej - nagrywarka wydaje się być sprawną. Co się dzieje w przypadku, gdy nagrywałbyś z dysku obraz jakiejś płyty uprzednio wykonany przy pomocy nagrywarki? Wywala się? ASPI sprawdziłeś/przeinstalowałeś?

szukałem , ale nie widze tego w systemie

Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W

na oddzielnych mam DVD LG x16

Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze

Chodzą dwa dyski na 80 żył , dwie taśmy

CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA?

PLyta Shuttle AK31A
pokazuje mi się w zasobniku taki komunikat po wgraniu programu Roxio
DireCD , No supported driver

Fantomas 21.05.2003 09:38

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Właśnie cztery dni temu dostałem nówkew na dwa lata gwarancji
Z płyty na plytę śmiga baz problemu , czy w nagrywaniu w locie .

Skoro w locie nagrywa Ci bez problemu, to widać że raczej wszystko pospinałeś dobrze. Co więcej - nagrywarka wydaje się być sprawną. Co się dzieje w przypadku, gdy nagrywałbyś z dysku obraz jakiejś płyty uprzednio wykonany przy pomocy nagrywarki? Wywala się? ASPI sprawdziłeś/przeinstalowałeś?
Jak masz podpięty dysk a jak nagrywarkę? Są na oddzielnych taśmach? W Twoim wypadku dobrze byłoby, gdyby Barracuda był Primary master (kabel 80 żył), nagrywarka Secondary master (może być 80 żył ale nie musi), lecz na dwóch oddzielnych kablach (taśmach). Masz coś jescze CD-ROM, DVD? Płyta główna z chipsetem VIA?
Miłego dnia

CIAPEK 21.05.2003 09:15

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Nie uzywalem Me, ale smierdzi mi to jakimis zabobonami :)
heh, :D też mi tym troche śmierdzi ;)
Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
A no właśnie - nie pomaga usunięcie napędu z menadżera urządzeń, restart i ponowne wykrycie urządzenia przez system?
Jeżeli nie to prawdopodobnie naped jest uszkodzony.

Uważam, że powinieneś oddać ten napęd, podstawowe rzeczy wykonałeś aby rozwiązać ten problem łącznie z formatowaniem. Jak pisze paput napęd może być uszkodzony bo problem jest poważny.:3msie:

paput2000 21.05.2003 08:18

A no właśnie - nie pomaga usunięcie napędu z menadżera urządzeń, restart i ponowne wykrycie urządzenia przez system?
Jeżeli nie to prawdopodobnie naped jest uszkodzony.

pawelblu 20.05.2003 22:07

Cytat:

przybek napisa***322;(a)
Sorki - ale jeden gośc cos wspomniał o Dosie że coś tam trzeba zmienić przy zmianie nagrywarki ?
cos mówił aby z dyskietki pojechac Win ME , co wy nato ( z tym dosem )

Nie uzywalem Me, ale smierdzi mi to jakimis zabobonami :)
Wykasowanie z menagera urzadzen (jezeli zostala) starej i wczytanie przez system nowej to wszystko.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:22.