![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
Cytat:
A gdzie dokładnie napisałeś - do polskiego oddziału czyli do AB S.A. czy do samego Ricoha? Zarejestrowałeś się na stronie Ricoha? Ja pisałem do AB S.A i nic nie odpisali. Co do MSE to teoria, że pojawia się on, gdy komputer się nagrzeje jest ciekawa, ponieważ ostatnio jak włącze kompa i od razu nagram coś przez Nero 55917, to płytki Titanum x32 700 MB nagrywają się bez problemu (bez MSE), wcześniej było zawsze MSE. Jedynie mam zastrzeżenie co do identyfikacji prędkości - bo chce nagrywać tylko z x12, a nie x24 (na mojej MP7240A), ale to da sie ominąć wyłączając JustSpeeda w Nero. Zastanawiam się czy sugestia Majoneza w liście pt. Niesforny Teac nie dotyczy też naszego problemu (co do WinXP). Sugeruje, żeby zainstalować łatkę do WinXP naprawiającą problem nagrywania systemowego na CDR i jednocześnie wyłączyć te funkcję. Powiedział, że pomagało to wielu nagrywarkom. Pozdrawiam |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: List
Cytat:
Teora co do "goracej nagrywarki" u mnie dziala... i faktycznie plyty wszytskie mi nagrywa jak "ostygnie", ale hurtowo juz nie chce... moze ma to wspolne cosik z moca lasera? cholera wie co to jest sugestai Majoneza sie niespradza... u Ciebie moze, ja mam winde 2000, a Laser korzysta z windowsa 9x/Me wiec to nie to inne sugestie mile widziane... posiadacze Ricoha laczcie sie ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Ja również posiadam Ricoh'a (7200A) i oczywiście ten sam problem. Jednak nie natrafiłem jeszcze na płytkę której nie mogłbym nagrać, a nagrałem już ok. 500szt. Nieraz w Nero wystarczyło zmienić np. date oryginalną plików na bierzącą i takie tam bzdety żeby nagrywanie ruszyło. To już jest naprawde chore i chyba nigdy tego nie zrozumiem.
No ale jakoś trzeba bedzie z tym żyć. A może jednak ktoś wymyśli złoty środek?
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Komandor
Cytat:
Natomiast to co piszesz o zmianie dat w Nero to moze byc rownie przydatne co spostrzezenia innych na ten temat, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Co do teori termicznej - hmm nie wiem co o tym myslec dlatego ze jak chyba wspomniałem wcześniej miałem pare płyt / dysan normalny 700MB / na których wywalał się MSE - nagrywarka stygła przez parę dni / nic nie wypalałem a nawet zainstalowałem system od nowa i co sie okazało ze zaraz po zainstalowaniu windy płyta nagrała sie bez probemów - niestety wczoraj musiałem wypalić parę płytek tesh dysanów i okazało sie ze 3 / 6 sa nie do nagrania - wypaliłem parę ACOSSÓw / z V = 20x tyle podawał Clone / i nie było ZADNYCH problemów ! paranoja zrestartowalem system i myslalem ze nagrywarka po nagraniu 6 ACOSSÓW zapomniała jush o tamtych dysanach i jakoś z kopa je wypali niestety nic - spróbuje za parę dni na zimno jesli się wypala to dam znać / a to by znaczyło ze teoria ciepłego pieca jest słuszna zobaczymy / A jesli chodzi płyt TITANUM to miałem ich 20 sztuk i WSZYSTKIE wypaliłem bez problemów / pochodziły od RITECA / Pozdrawiam |
|
|
|
|
#21 | |
|
Komandor
Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
Witam
Proponuję (w miarę możliwości) wyciągnięcie naszych ricohów na zewnątrz obudowy i tak spróbować nagrywać. Ormianin: ile płytek zdążysz nagrać po ostygnięciu kompa zanim pojawi się MSE? Widziałem gdzieś na giełdzie we Wrocku takiej płaskie wiatraczki na twarde dyski - może one by pomogły na ricohy? Narazie |
|
|
|
|
#23 | |
|
Komandor
Cytat:
! pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Ale wiecie co jest ciekawe ze teoria termiczna nie zgadza sie z płytami które pochodzą chociażby do RITECA lub Mitshubishi Chemicals bo je moge nagrywać bez MSE kedys wypaliłem 15 DYSANÓW pochodzacych od RITECA bez problemów jedna po drugiej - moze spostrzezenie nagrywarka / czytaj bebechy sie rozgrzewaja i nie chca nagrywac płyt gorszej jakosci ? Co ciekawe mam dwa dysany od firmy krzak i nie chca sie za chiny wyaplić nawet jak komp stygnie przez noc i rano ma 18 stopni ciepła ! Ciekawe .. |
|
|
|
|
#25 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Sprawdziłem i u mnie teoria termiczna również się sprawdza. A płytki z którymi nigdy nie mam problemów, to zielone Esperanze, Philips x24 i Sigma (wszystkie były ok, od x16 do x40). A jak kupuje to właśnie te Sigmy, zero problemów i 90gr. 8)
|
|
|
|
|
#26 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Dobra biore te felerne Dysany i sprawdzam nagrywarka stygła od wczoraj ...
|
|
|
|
|
#27 |
|
Komandor
Teoria termiczna dziala... tymczasem, jednak jest tutaj jeden wazny szczegol, te plyty ktore powodowaly MSE moge nagrywac na max 12x czyli polowe tego co ta nagrywarka potrafi, a nawet 8x czasem tylko 4x... to mnie tez bardzo zastanawia
![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
A swoją drogą ciekawe czy ten problem występuje również w najnowszych modelach nagrywarek Ricoh i Aopen.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !