Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry (https://forum.cdrinfo.pl/f25/)
-   -   Half-Life 2 (https://forum.cdrinfo.pl/f25/half-life-2-a-40458/)

REi 09.06.2006 23:03

ta tylko pol roku przed nami >.<

Diabolique 09.06.2006 20:16

episode two juz blisko :D

legion 08.06.2006 22:30

Ilość załączników: 1
no nie powiem troche poprawili HL2:epo1 teraz nawet mozna powiedziec ze jest to juz kultowa gierka :D

REi 07.06.2006 15:18

Konto musisz sobie zalozyc (co mozesz zrobic zadarmo) a chodzi ci pewnie o to czy wymaga czegos - nie to jest stand alone.

BTW - nie masz konta steam? a HL2 przeszedles? bo jak nie to nie masz sie co zabierac za EP1 chyba ze fabula cie nie interesuje o.0

Oktawian89 07.06.2006 14:34

jesy tam odrazu konto steam ?

REi 07.06.2006 13:11

w MM i Saturnie (Silesia City Center) mozna dorwac HL2:EP1 za 40pln

andrzejj9 06.06.2006 14:58

Cytat:

Napisany przez Sunna
Swoje pewnie robi nieco ramu :)
Bed dodakowego 512 sie nie obejdzie. Kto w dzisiejszych czasach jedzie na 256 :)

Pamiętam, że nic - ani wymiana procesora, ani karty graficznej, nie przyspieszyła mi komputera tak, jak najpierw skok z 256MB ramu na 512, a potem z 512 na 1024. To jednak daje solidnego kopa komputerowi :)

Pagerus 06.06.2006 14:36

Cytat:

Napisany przez Sunna
Bed dodakowego 512 sie nie obejdzie. Kto w dzisiejszych czasach jedzie na 256 :)

Fakt - nawet moja służbowa maszynka ma 512MB RAM :D

Sunna 06.06.2006 13:09

kiewas 06.06.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez Sunna
GF 2 MX ???
czy ja dobrze czytam ? A ile ramu i jaki procek ?
Czyzbym niepotrzebnie postawil krzyzyk na mojej maszynie (tzn duzym kalkulatorze :p)?

nie mówię o jakiejś doskonałej płynności - w klasycznych mapkach takich jak dust, aztec, office - czyli tych najczesciej granych mam po 30fpsów, oczywiście ustawienia low
Podobnie z episode one, ale gdy się dzieje dużo na ekranie, to co nieco chrupnie :P
Duron 1.6GHz, 640 MB PC400
Ale traktuje to jako ciekawostkę, bo jutro powinienem mieć już w kompie coś nieco lepszego :P

REi 06.06.2006 01:41

Fakt faktem - ja u siebie na medium bez hdr myslalem ze to swietnie wyglada ale jak odpalilem na max z HDR (w 800x600 da sie grac! xD) to musialem szukac szczeki u sasiadow 2 pietra nizej... to naprawde wyglada bosko.

Sunna 06.06.2006 01:40

GF 2 MX ???
czy ja dobrze czytam ? A ile ramu i jaki procek ?
Czyzbym niepotrzebnie postawil krzyzyk na mojej maszynie (tzn duzym kalkulatorze :p)?

kiewas 06.06.2006 00:42

engine source powinien być wzorem jak napisać dobry engine. świetnie wygląda na mocnych maszynach, ale też nie dyskryminuje posiadaczy starych komponentów - dzięki temu mogę sobie pograć w CSS na GF2MX400 (bo na razie mam na zastępstwo kartę, zanim nowa nie przyjdzie)na min., i nawet EO jakoś chodzi :) Ale to tylko w ramach ciekawostek heh

andrzejj9 05.06.2006 19:54

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Kurde - muszę sprawdzić ile się u mnie instaluje - ale instalator mówił coś o 3GB... natomiast gra u mnie śmiga miło - czasem się tylko niekiedy zwiesi...

???

No i widzisz.. u mnie z kolei nie ma problemów z HL2 ;)

Pagerus 05.06.2006 15:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No co ty.. Grałem u siebie z HL2 z wszystkim na full i chodziło idealnie a mam porównywalny komputer..

Gorzej jak wczoraj zainstalowałem Tomb Raidera i chciałem zagrać.. Pomijam już instalację 7,6GB bo to nawet szkoda komentować, ale wymgania gry.. Half Life dwójka to jak dla mnie obecny wzór jeśli chodzi o optymalizację kodu.

Kurde - muszę sprawdzić ile się u mnie instaluje - ale instalator mówił coś o 3GB... natomiast gra u mnie śmiga miło - czasem się tylko niekiedy zwiesi...

andrzejj9 05.06.2006 11:20

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Ja najchętniej to pomyślałbym o wymianie kilku komponentów aby móc w pełni raczyć się urokami HL2 - ale jak tak sobie kiedyś policzyłem to dochodzę do wniosku, że... na razie mnie nie stać :P

No co ty.. Grałem u siebie z HL2 z wszystkim na full i chodziło idealnie a mam porównywalny komputer..

Gorzej jak wczoraj zainstalowałem Tomb Raidera i chciałem zagrać.. Pomijam już instalację 7,6GB bo to nawet szkoda komentować, ale wymgania gry.. Half Life dwójka to jak dla mnie obecny wzór jeśli chodzi o optymalizację kodu.

Pagerus 05.06.2006 10:33

Ja najchętniej to pomyślałbym o wymianie kilku komponentów aby móc w pełni raczyć się urokami HL2 - ale jak tak sobie kiedyś policzyłem to dochodzę do wniosku, że... na razie mnie nie stać :P

kiewas 05.06.2006 01:21

Ja sobie chyba jeszcze raz przejdę HL2 na nowej grafie, i dopiero zabiore się za Episode One. Zobaczymy :P

REi 04.06.2006 23:17

Jak nie skonczyl podstawy to nie ma co zabierac sie za EP1 bo jego reakcja bedzie - WTF!?!?!?! xD
Chcialem przejsc sobie znowy EP1 ale moj PC odmawia posluszenstwa - wiesza sie pare min po wlaczeniu gry, podejzewam zasilacz lub dzwiekowke ale ja juz sprawdzilem u kumpla - jutro ide po nowy zasilacz do sklepu.

andrzejj9 04.06.2006 22:28

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Wiem co tracę - ale nie mam czasu teraz grać za bardzo - a po drugie zdałoby się (tu przyjmuję na siebie wszelkie słowa krytyki i zniewagi :P ) skończyć podstawową wersję HL2 :D

jakie słowa?? toż to słów brakuje... ;)

Pagerus 04.06.2006 21:15

Cytat:

Napisany przez REi
nie wiesz co tracisz ^^

Wiem co tracę - ale nie mam czasu teraz grać za bardzo - a po drugie zdałoby się (tu przyjmuję na siebie wszelkie słowa krytyki i zniewagi :P ) skończyć podstawową wersję HL2 :D

REi 04.06.2006 19:48

nie wiesz co tracisz ^^

Pagerus 04.06.2006 10:33

Cytat:

Napisany przez REi
No to rachunek wyglada podobnie a niedlugo napewno cena spadnie.
Episode 2 ma byc przed koncem tego roku... a ja tym czasem zabieram sie za przechodzenie HL1:Source ^^

No to ja raczej poczekam aż ta cena faktycznie spadnie...

Oktawian89 04.06.2006 01:06

Przeszed***322;em :D , nawet daje rade tylko troche denne zakonczenie ;/ , juz myslalem ze sie poziom laduje a tu sie napsiy pokaza***322;y ... ehh czekam na episode two :P

REi 03.06.2006 23:37

No to rachunek wyglada podobnie a niedlugo napewno cena spadnie.
Episode 2 ma byc przed koncem tego roku... a ja tym czasem zabieram sie za przechodzenie HL1:Source ^^

andrzejj9 03.06.2006 23:25

Cytat:

Napisany przez Pagerus
5-6h na hardzie? No i ponad 50zł za grę? :ysz: I tak to pewnie kupię - ale kurde - zaczynają przeginać...
Niedawno nabyłem TR Legenda - którego podobno można skończyć w około 10h - chociaż pewnie znajdą się i tacy co skończą to szybciej - normalna cena gry to 129zł - ja na szczęście kupiłem to nieco taniej...
A potem się ludzie dziwią niektórzy, że się oryginałów nie kupuje... za taką cenę chyba można wymagać nieco więcej rozrywki...

No co, Tomb Raidera można kupić za ok. 89 złotych, 10 godzin zabawy, to ok. 10 złotych za godzinę. Jak w kinie ;)

Pagerus 03.06.2006 20:55

5-6h na hardzie? No i ponad 50zł za grę? :ysz: I tak to pewnie kupię - ale kurde - zaczynają przeginać...
Niedawno nabyłem TR Legenda - którego podobno można skończyć w około 10h - chociaż pewnie znajdą się i tacy co skończą to szybciej - normalna cena gry to 129zł - ja na szczęście kupiłem to nieco taniej...
A potem się ludzie dziwią niektórzy, że się oryginałów nie kupuje... za taką cenę chyba można wymagać nieco więcej rozrywki...

REi 03.06.2006 19:49

Wlasnie ukonczylem drugi raz tym razem z wlaczonym "comentary mode" - z komentarzy tworcow mozna dowiedziec sie masy ciekawych rzeczy - np jaka sztuczka posluzono sie zeby zwrocic na cos uwage gracza, jak uzyto filtru koloru zeby stworzyc odp nastroj - w grze tego nie zauwazamy ale te sztuczki sprawdzaja sie zadziwiajaco dobrze. Grafika powala na kolana pomimo iz na pierwszy rzut oka nie zmieniala sie od HL2 (bardziej szczegolowe tekstury, lepsze modele i modyfikacje w odswietleniu - i nie mowie tu o HDR a o grze swiatel jaka zgotowali autorzy).

Jedna scenka mi szczegolnie utkwila w pamieci - walka z gunshipem (przejdziecie to zobaczycie ;) )

Jedno mnie denerwuje... o ile w HL2 pogralem z detalami na max to juz w Ep1 musze zachowac detale zalecane dla mojego sprzetu (czyli modele i textury na med).

I na koniec screenik ^^:
http://img197.imageshack.us/img197/5...00015on.th.jpg

Oktawian89 03.06.2006 17:01

hmm juz zamoiw***322;em zobaczymy czy bedzie dobra ;] ;p razem ma kolo 1,7gb

andrzejj9 03.06.2006 15:10

Cytat:

Napisany przez REi
Odkopuje temat w zwiazku z pojawieniem sie Half-Life 2: Episode 1 skonczylem go wczoraj i jestem zachwycony ^^ szkoda ze taki krotki (okolo 5-6h gry na hardzie)

Już jest?? Cholera, ja naprawdę jestem nie na bieżąco.. Idę na net sprawdzić cenę :)

---
EDIT

Nie jest źle - ok. 53 złotych w Empiku. Trzeba będzie sobie kupić :)

- Deckard - 03.06.2006 14:48

Cytat:

Napisany przez REi
Odkopuje temat w zwiazku z pojawieniem sie Half-Life 2: Episode 1 skonczylem go wczoraj i jestem zachwycony ^^ szkoda ze taki krotki (okolo 5-6h gry na hardzie)

polecam też Sin Episode I

REi 03.06.2006 14:32

REi 28.03.2006 19:33

lol zeby grac bez neta wystarczy.... grac bez neta :P jezeli wlaczysz steam nie majac neta zapyta sie on czy ponawiac czy uruchomic w offline moge - wybierasz offline mode i gotowe.

pablocoo 28.03.2006 17:46

Panowie
Jest sobie oryginalny HL2 sciagniety ze Steama
Loguje sie i gram
Ale powiedzmy, ze nie mam neta, jak w takiej sytuacji grac? co jest potrzebne?
Probowalem juz offline installer od Vengeance, ale nie bardzo mu pasuje wersja gry

kiewas 02.02.2006 22:16

Jestem z siebie dumny :D
W końcu kupiłem HL2, kit że kosztowała mnie ta impreza 139zł (wersja GOTY) - taki urok legnickiego empiku (gorzej niż w Rosji :P)
Ale ważne że mam ;D

pepperman 10.01.2006 20:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co do kompa.. Jedna z dużych zalet tej gry to dla mnie znakomita optymalizacja kodu. Dawno nie spotkałem gry, która by mi tak płynnie chodziła i jednocześnie tak dobrze wyglądała. I żeby nie było - moja "potężna" maszyna to:

Athlon XP 2000+
1GB ramu (na 512 też chodziło płynnie, ale dłużej trwało wczytywanie)
GeForce IV Titanium 4200 (128MB)

To naprawdę nie jest super nowoczesny sprzęt (chociaż na moje potrzeby w zupełności wystarczający), a działaniu gry nie mogę niczego zarzucić :)

bo sam HL2 wymgajaca gra co do sprzetu nie jest. na uwage zasluguje jedynie swietne oteksturowanie i woda (w DX 9)

andrzejj9 10.01.2006 19:47

No i gra już skończona, właściwie już w niedzielę.

Muszę przyznać, że sama końcówka również mnie nie rozczarowała i do końca naprawdę bardzo przyjemnnie się grało :)

A zrobionie tego budynku w grze to już dzieło sztuki. Tylko w jednej grze (a właściwie serii gier) do tej pory spotkałem się z takim rozmachem w projektowaniu plansz, a mianowicie w Jedi Knight II i Jedi Academy. Które to gry swoją drogą też bardzo mi się podobały.

Tylko zakończenie trochę mnie rozczarowało. Taki już jestem, że lubię happy endy, a tu jak już tami miał być, to nagle się coś skopało (jak to w half lifie ;) ) i przerwano.. Szkoda, ale że jest to wyraźna zapowiedź części trzeciej, to wybaczę.. Byle nie trzeba było na nią czekać kolejnych pięciu lat..

No a że grę skończyłem trochę szybciej niż się spodziewałem i miałem jeszcze trochę czasu, to... zacząłem grać od początku ;)

Przekonałem się też, że moje początkowe zastrzeżenia odnośnie grafiki spowodowane były tylko niewłaściwymi ustawieniami. Te, które mam obecnie (prawie wszystko na full) to poezja obrazu, a jednak z pierwszych scen, kiedy ucieka się po dachu i widzi cały horyzont jest naprawdę świetna..

Podsumowując - gra to kawał bardzo dobrej i przemyślanej roboty, tylko pogratulować :)

Pagerus 08.01.2006 15:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie miałbym czasu, żeby częściej nawet na krócej usiąść, a jak bym tak tylko na godzinkę siadał raz w tygodniu to bym to przez rok przechodził.. Można i tak, ale ja generalnie nie lubię niedokończonych spraw - nawet tych, które sprawiają przyjemność.

Poza tym w grze na szczególną uwagę zasługuje fabuła i granie raz na tydzień godzinę to jak oglądanie Losta w telewizji raz na tydzień (albo jeszcze bardziej - 24 godziny ) ;)

No może i masz trochę racji - i to pewnie dlatego na razie nie mam HL2 na dysku... no ale nic - pewnie kiedyś nadejdą lepsze czasy i w końcu to skończę :D

andrzejj9 08.01.2006 14:32

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Ja mimo wszystko wolę sobie dawkować przyjemności w mniejszych porcjach - a tak to tylko kilka nocek i po grze... bez sensu :P

Nie miałbym czasu, żeby częściej nawet na krócej usiąść, a jak bym tak tylko na godzinkę siadał raz w tygodniu to bym to przez rok przechodził.. Można i tak, ale ja generalnie nie lubię niedokończonych spraw - nawet tych, które sprawiają przyjemność.

Poza tym w grze na szczególną uwagę zasługuje fabuła i granie raz na tydzień godzinę to jak oglądanie Losta w telewizji raz na tydzień (albo jeszcze bardziej - 24 godziny ) ;)

Pagerus 08.01.2006 13:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No.. w tygodniu nie miałem czasu, ale dzisiaj wygospodarowałem wieczorkiem (a właściwie w nocy) kilka godzin, żeby sobie znowu przy HL siąść :)

No i pograłem i gdyby nie to, że cały dzień siedziałem przed komputerem nad projektem i boli mnie już trochę od tego głowa to grałbym dalej :) Ale może jutro jeszcze jak dobrze pójdzie mi robota to zdąże wieczorem usiąść. Myślę, że zbliżam się powoli do końca, ale może - mam nadzieję ;) - się mylę..

W każdym razie gra dalej świetna :)

Ja mimo wszystko wolę sobie dawkować przyjemności w mniejszych porcjach - a tak to tylko kilka nocek i po grze... bez sensu :P

andrzejj9 08.01.2006 05:09

No.. w tygodniu nie miałem czasu, ale dzisiaj wygospodarowałem wieczorkiem (a właściwie w nocy) kilka godzin, żeby sobie znowu przy HL siąść :)

No i pograłem i gdyby nie to, że cały dzień siedziałem przed komputerem nad projektem i boli mnie już trochę od tego głowa to grałbym dalej :) Ale może jutro jeszcze jak dobrze pójdzie mi robota to zdąże wieczorem usiąść. Myślę, że zbliżam się powoli do końca, ale może - mam nadzieję ;) - się mylę..

W każdym razie gra dalej świetna :)

Pagerus 03.01.2006 17:27

Na razie czasu brak na granie w cokolwiek :( święta się skończyły już niestety...
Ale do HL2 wrócę kiedyś - na razie niech czeka na półce na lepsze czasy :D Jedynkę wspominam bardzo ciepło - sądzę, że też jeszcze kiedyś do niej wrócę :)

Burak_PL 03.01.2006 17:27

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Co do kompa.. Jedna z dużych zalet tej gry to dla mnie znakomita optymalizacja kodu. Dawno nie spotkałem gry, która by mi tak płynnie chodziła i jednocześnie tak dobrze wyglądała.

tak to bardzo duża zaleta gry ! grafika jest naprawdę przyzwoita i do tego śmiga nawet na słabszych kompach

Blackegg 03.01.2006 16:48

Tak wlasnie Half Life 2 to kolejna po Quake3 i Half Life 1 gra ktora dziala na wszystkim co ma ekran i klawisze :D

andrzejj9 03.01.2006 16:42

Cytat:

Napisany przez Smartek
ktos tu z forum ostatnio oferowal oryginal za 50zl - moze warto sie tym zainteresowac
a sam momentami zaluje, ze mam za slabego kompa na HL2 :(
kiedys 1. cz (BAARDZO dawno) przeszedlem cala :)

To w tym temacie oferował i to kilka postów temu ;)

Ale kupię sobie nówkę w sklepie, myślę, że dla tej gry warto :)

Co do kompa.. Jedna z dużych zalet tej gry to dla mnie znakomita optymalizacja kodu. Dawno nie spotkałem gry, która by mi tak płynnie chodziła i jednocześnie tak dobrze wyglądała. I żeby nie było - moja "potężna" maszyna to:

Athlon XP 2000+
1GB ramu (na 512 też chodziło płynnie, ale dłużej trwało wczytywanie)
GeForce IV Titanium 4200 (128MB)

To naprawdę nie jest super nowoczesny sprzęt (chociaż na moje potrzeby w zupełności wystarczający), a działaniu gry nie mogę niczego zarzucić :)

Matievoo 03.01.2006 16:30

Cytat:

Napisany przez Smartek
ktos tu z forum ostatnio oferowal oryginal za 50zl - moze warto sie tym zainteresowac

Ja pierwszą nie grałem ,ale w 2 częśc całą przeszłem ,bardzo dobra gra,niekiedy czabyło
się nakombinować.
Mi się najbarzdziej podobało to że mogłem jeździć tymi rużnymi pojazdami i czabyło kombinować żeby przejść na drugą strone np.była deska i podnią był pustak (równowaga ) i czabyło dać więcej cegieł na drugą strone żeby przejsć na brzeg.

Smartek 03.01.2006 15:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Spoko, dzięki za adres - może się przydać, chociać jak na razie w grze idzie mi całkiem dobrze :)

Oryginał kupię na pewno, bo taką grę warto jest mieć w swojej kolekcji i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę :)

andrzejj9 03.01.2006 10:49

Cytat:

Napisany przez REi
I tak trzymac! ;) w razie jak bys mial jakis problem to pytaj na http://board.half-life2.pl/ tylko ostrzegam - nie pisz o piracie i uzywaj opcji szukaj bo tamtejsza spolecznosc lubi urzadzac publiczne lincze (zreszta gdyby to forum odwiedzaly takie przekrety jak kolesie z Valve [a nie byl to odosobniony przypadek] to tez by tutaj takie lincze sie dobywaly)

Spoko, dzięki za adres - może się przydać, chociać jak na razie w grze idzie mi całkiem dobrze :)

Oryginał kupię na pewno, bo taką grę warto jest mieć w swojej kolekcji i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę :)

REi 03.01.2006 05:00

I tak trzymac! ;) w razie jak bys mial jakis problem to pytaj na http://board.half-life2.pl/ tylko ostrzegam - nie pisz o piracie i uzywaj opcji szukaj bo tamtejsza spolecznosc lubi urzadzac publiczne lincze (zreszta gdyby to forum odwiedzaly takie przekrety jak kolesie z Valve [a nie byl to odosobniony przypadek] to tez by tutaj takie lincze sie dobywaly)

andrzejj9 03.01.2006 03:50

No mi racej zejdzie dłużej niż 15, bo mam wrażenie, że już więcej grałem, a końca nie widac (i dobrze :))

Tak czy siak właśnie zarwałem kolejną noc na grze i muszę przyznać, że jest ona po prostu rewelacyjna. Od czasu The Longest Journey (a wcześniej Abe's Oddysey) żadna gra mnie nie wciągnęła. Z dużą niechęcią wyłączyłem przed chwilą komputer, ale że jutro normalny dzień i trzeba wcześnie wstać, to nie mogę sobie pozwolić na grę do rana, jak to zrobiłem jeszcze w ten weekend ;)

W każdym razie gra rewelacja - zaczynam żałować, że nigdy nie przeszedłem jedynki, ale kto wie, czy tego nie nadrobię :)

Burak_PL 01.01.2006 22:15

Cytat:

Napisany przez Pagerus
To policz następnym razem - bo zapewne taki się trafi :D

albo jeszcze szybciej :)

Pagerus 01.01.2006 21:52

Cytat:

Napisany przez REi
Problem w tym ze nie liczylem xD

To policz następnym razem - bo zapewne taki się trafi :D

REi 01.01.2006 16:39

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No a jak było w Twoim przypadku? :>

Problem w tym ze nie liczylem xD

Burak_PL 01.01.2006 10:30

Cytat:

Napisany przez Pagerus

15 - 15.30 :)

Pagerus 31.12.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez REi
10 do 20h srednio pierwsze przejscie to 15 do 18 (statystyki nie pochodza odemnie :P )

REi 31.12.2005 21:52

10 do 20h srednio pierwsze przejscie to 15 do 18 (statystyki nie pochodza odemnie :P )

Pagerus 31.12.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A cały HL to ile tak mniej więcej godzin gry (mam na myśli single player)?

Niech Rei napisze - on to już chyba z 20 skończył :P W sumie to sam jestem ciekaw...

andrzejj9 31.12.2005 19:27

A cały HL to ile tak mniej więcej godzin gry (mam na myśli single player)?

Pagerus 31.12.2005 16:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To na jakim etapie jestes?

Może by tak wykorzystać ten weekend i ją skończyć? :)

Hmmm... chyba musiałbym znowu (po raz 3) od nowa zacząć grać - bo nie pamiętam czy sobie sejwy zostawiłem...
A ten weekend to prędzej chyba mimo wszystko poświęcę na zabawę z NFSMW lub Guild Wars :)
W sumie to nawet w tym momencie nie mam miejsca na dysku aby instalować HL2 - może zrobię to jak skończę NFS...

andrzejj9 31.12.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Ja mam oryginał i problemów większych niż brak czasu na grę to jak dotąd nie miałem :)

To na jakim etapie jestes?

Może by tak wykorzystać ten weekend i ją skończyć? :)

Pagerus 31.12.2005 16:36

Ja mam oryginał i problemów większych niż brak czasu na grę to jak dotąd nie miałem :)

REi 31.12.2005 16:22

No wlasnie. Ja myslalem nad kupnem tego bo oryginal mam ale nie mam plytki ^^ tobie ta plytka nic by nie dala ;p ale 50pln to mozna juz HL2 kupic na allegro dlatego moze ponegocjujemy troche cene? ale to dopiero jak bede mial kase, o ile bede mial (to zalezy czy dozbieram na Ram czy nie :P )

andrzejj9 31.12.2005 15:35

To czekajcie.. Gdybym to kupił, to dalej musiałbym grać na pirackich kodach i tak naprawdę nic by się nie zmieniło, poza tym, że miałbym płytkę z nadrukiem zapakowaną w okładkę? Jeśli tak to raczej nie widzę sensu, żeby coś takiego kupować. Albo oryginał od początku do końca, albo nie.

REi 31.12.2005 15:08

Tylko wezcie pod uwage brak updatow i klopoty w stylu Ai_Disable poza tym nie wiem o co chodzi z problemami bo w zyciu problemow ze steamem nie mialem. Jedyny problem to chyba to ze ostatni update namieszal w shaderach.... ale pewnie niedlugo to naprawia.

alien666 31.12.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez loki7777
Ja juz to kiedys czytalem:) Nawet do full wersji jest no steam i da sie zainstalowac i gra bez problemu

daj namiara na NO STEAM to...gry nie sprzedam :D

loki7777 31.12.2005 14:25

Ja juz to kiedys czytalem:) Nawet do full wersji jest no steam i da sie zainstalowac i gra bez problemu

alien666 31.12.2005 14:14

niestety nie straciłem konta...problem jest tego typu - gre dostałem od siostry z UK i ona żeby było łatwiej wysłała mi grę w kopercie razem z okładką i instrukcjami ale bez pudełka na którym to pewnie był numer seryjny do gry i taki to klops, a i tak gram z ripa, który nie steamuje i nie sprawia takich kłopotów jak oryginał(łączenie ze steamem), chcę za ten oryginał 50 złotych i ni grosza więcej, no może za przesyłkę ze 10 złotych, chyba że ktoś z was jest ze śląska, a konkretnie z okolic rybnika, jastrzębia lub żor. :)

REi 31.12.2005 13:00

Do singla musisz miec konto w steamie na ktorym jest serial... mu chodzi pewnie o to ze konto stracil.

andrzejj9 31.12.2005 12:39

Cytat:

Napisany przez alien666
...mogę opylić oryginał hl2...za 50 złotych...bo mi wcięło serial number (powaga), okładka, płyta i cała reszta instrukcji jest...tylko brak seriala :)
http://img519.imageshack.us/img519/4563/hl28zz.th.jpg
skan nie jest zbyt dokładny bo robiłem go w pudełku i klapa skanera nie była dociśnięta...

A ten serial to do czego potrzebny, tylko do gry w sieci czy do singla też? (a jeśli tak to znaczy, że i tak na pirackim kodzie musiałbym grać?).

REi 31.12.2005 11:13

Cytat:

Napisany przez alien666
...mogę opylić oryginał hl2...za 50 złotych...bo mi wcięło serial number (powaga), okładka, płyta i cała reszta instrukcji jest...tylko brak seriala :)
skan nie jest zbyt dokładny bo robiłem go w pudełku i klapa skanera nie była dociśnięta...

Ile za niego chcesz :> bo ja mam wersje Steam'owa i chetnie bym z oryginalnej DVD skozystal ^^ (taka mania kolekcjonerska?)

[EDIT]
PS. doczytalem ze 50pln hmmm ;] jeszcze to przemysle, aktualnie kasy nie mam ale sie zobaczy ;p

alien666 31.12.2005 04:32

Pagerus 28.12.2005 08:47

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dzięki za pomoc.

I wiesz.. może się zdziwisz, ale ja rzeczywiście kupię oryginał. Nie gram dużo w gry, właściwie w zwykłym czasie prawie wcale i tylko teraz na święta chciałem sobie trochę pograć, więć pożyczyłem od jednego kolegi kilka gier, w tym właśnie HL 2. Chciałem po pierwsze zobaczyć, czy gra jest rzeczywiście taka dobra, a po drugie - i to przede wszystkim - czy będzie u mnie dobrze chodzić.

A to niestety do wczoraj wyglądało raczej średnio i chciałem już grę odłożyć na lepsze czasy. Ale że dokupienie dodatkowej pamięci pomogło i gra chodzi teraz całkiem przyzwoicie, to chyba zdecyduję się ją jednak skończyć (klimat rzeczywiście ma świetny) a tym samym kupię oryginał.

Chciałbym tylko jeszcze upewnić się, że gra wygląda u mnie mniej więcej tak, jak powinna, bo jeśli różnica byłaby znaczna, to jednak mimo wszystko poczekałbym z graniem, aż będę miał kartę graficzną, która będzie w stanie pokazać grę tak, jak była zamierzona przez twórców.

No i to dopiero jest pozytywna wypowiedź :D Pasuje do tego Twojego tematu :D

andrzejj9 25.12.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez REi
*przyglada sie skrinom*

*analizuje dane*

*dochodzi do wniosku*

Niestety jako znawca i fan Half-Life 2 a jednoczesnie redaktor najwiekszego polskiego serwisu o tej grze musze z przkroscia cie poinformowac ze..... powinienes nabyc oryginal.... 79pln to w koncu nie majatek a gra warta ceny.

Pomaganie osoba w uruchomieniu pirackiej kopi gry jest na tym forum niedozwolone a jako fan tej gry tez robie to niechetnie ale ze cie lubie....

[tylda] ai_disable 0

Dzięki za pomoc.

I wiesz.. może się zdziwisz, ale ja rzeczywiście kupię oryginał. Nie gram dużo w gry, właściwie w zwykłym czasie prawie wcale i tylko teraz na święta chciałem sobie trochę pograć, więć pożyczyłem od jednego kolegi kilka gier, w tym właśnie HL 2. Chciałem po pierwsze zobaczyć, czy gra jest rzeczywiście taka dobra, a po drugie - i to przede wszystkim - czy będzie u mnie dobrze chodzić.

A to niestety do wczoraj wyglądało raczej średnio i chciałem już grę odłożyć na lepsze czasy. Ale że dokupienie dodatkowej pamięci pomogło i gra chodzi teraz całkiem przyzwoicie, to chyba zdecyduję się ją jednak skończyć (klimat rzeczywiście ma świetny) a tym samym kupię oryginał.

Chciałbym tylko jeszcze upewnić się, że gra wygląda u mnie mniej więcej tak, jak powinna, bo jeśli różnica byłaby znaczna, to jednak mimo wszystko poczekałbym z graniem, aż będę miał kartę graficzną, która będzie w stanie pokazać grę tak, jak była zamierzona przez twórców.

REi 25.12.2005 05:03

*przyglada sie skrinom*

*analizuje dane*

*dochodzi do wniosku*

Niestety jako znawca i fan Half-Life 2 a jednoczesnie redaktor najwiekszego polskiego serwisu o tej grze musze z przkroscia cie poinformowac ze..... powinienes nabyc oryginal.... 79pln to w koncu nie majatek a gra warta ceny.

Pomaganie osoba w uruchomieniu pirackiej kopi gry jest na tym forum niedozwolone a jako fan tej gry tez robie to niechetnie ale ze cie lubie....

[tylda] ai_disable 0

andrzejj9 25.12.2005 02:26

No.. ram mam i rzeczywiście dało to grze dużego kopa (pozytywnego ;) ). Teraz już spokojnie można grać :)

No tylko, że prawie, bo teraz mam problem z saveami.. Otóż, kiedy jakikolwiek wczytam, to gra włącza się z napisem A.I. Disabled i efekt jest taki, że wszystkie postacie stoją w miejscu nie ruszając się.. No w sumie całkiem ułatwia to grę, ale to raczej nie o to chodzi. Da się to jakoś wyłączyć (czyli włączyć)?

andrzejj9 24.12.2005 11:14

Grać będę bo klimat rzeczywiście niezły. Chociaż granie i tak jest u mnie na razie dość uciążliwe, bo co jakiś czas (niestety dość częsty) gra mi się przycina na kilka sekund i dźwięk się wtedy zapętla i za chwilę wszystko wraca do normy. Plus dysk często zaczyna pracować, gra się przycina itp. No i te miejsca, gdzie gra jest dotyczywana.. trwa to u mnie dosłownie kilka minut i najczęściej idę sobie wtedy zrobić herbatę (ale ile można jej pić.. ;) ).

Myślę, że to kwestia ramu, bo grafika zdecydowanie daje sobie radę, na prędkość procesora raczej też bym nie stawiał, więc pamięć. Spróbuję sobie dzisiaj dokupić 512MB, bo i tak miałem to zrobić, a cena jest teraz dość dobra, to zobaczę później jak będzie chodzić.

Smartek 24.12.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Graj i nie pitol :P Klimat gry jest po prostu super :D A Ty się trawy czepiasz :P

^_^ ^_^ ^_^
zeby byc w swieta takim marudnym.. :P

Pagerus 24.12.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Spoko, dzięki za te, które są.

Ale generalnie wygląda to dość podobnie i wygląda na to, że ta gra ma po prostu taką, miejscami surową grafikę. Pograłem dzisiaj trochę dłużej i doszedłem dalej i tam miejscami rzeczywiście wygląda dużo lepiej. Nie zmienia to faktu jednak, że te butelki, trawa czy wagony robią naprawdę negatywne wrażenie...

Graj i nie pitol :P Klimat gry jest po prostu super :D A Ty się trawy czepiasz :P

andrzejj9 24.12.2005 02:11

Spoko, dzięki za te, które są.

Ale generalnie wygląda to dość podobnie i wygląda na to, że ta gra ma po prostu taką, miejscami surową grafikę. Pograłem dzisiaj trochę dłużej i doszedłem dalej i tam miejscami rzeczywiście wygląda dużo lepiej. Nie zmienia to faktu jednak, że te butelki, trawa czy wagony robią naprawdę negatywne wrażenie...

REi 24.12.2005 01:50

Kur...a! Update powalil cos z shaderami w HL2 ;(

Tu masz moje screeny ale jak napisalem pierwsza lokacja wyglada najgorzej z gry:
http://img367.imageshack.us/img367/6...00099ix.th.jpg http://img367.imageshack.us/img367/3...00104rt.th.jpg http://img367.imageshack.us/img367/9...00143ep.th.jpg http://img367.imageshack.us/img367/5...00155lh.th.jpg http://img367.imageshack.us/img367/9...00163om.th.jpg
Wybacz ze tak malo ale chwilowo nie mam teraz czasu

andrzejj9 24.12.2005 00:57

I druga:

http://img43.imagevenue.com/loc24/th...ion_010010.jpghttp://img107.imagevenue.com/loc24/t...ion_030000.jpghttp://img21.imagevenue.com/loc24/th...ion_060012.jpghttp://img20.imagevenue.com/loc24/th...ion_060013.jpg
http://img128.imagevenue.com/loc24/t...ion_060016.jpg http://img103.imagevenue.com/loc237/...ion_060017.jpg

andrzejj9 24.12.2005 00:55

Porobiłem kilka screenów, oto pierwsza porcja:

http://img106.imagevenue.com/loc24/t...ls_01a0020.jpghttp://img14.imagevenue.com/loc24/th...als_010018.jpghttp://img131.imagevenue.com/loc24/t...als_010019.jpghttp://img130.imagevenue.com/loc24/t...ion_010004.jpg
http://img132.imagevenue.com/loc24/t...ion_010008.jpg

andrzejj9 23.12.2005 22:43

Ok, dzięki. To zaraz coś porobię i powrzucam.

REi 23.12.2005 17:03

pod F5 domyslnie jest zbindwana komenda "jpeg" ktora zapisuje screeny w folderze gry

andrzejj9 23.12.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez REi
Faktycznie dziwne.... Boje sie odpalic gre i zrobic kilka screenow zebys porownal bo dobrze wiem ze jak ja odpale to przejde ja po raz 18... :)

Ze jeszcze zapytam - z ktorego miejsca chcesz screeny? :> i dodam ze grafika na stacji jakas super nie jest bo ten level powstawal jako pierwszy. Ale porownac zawsze mozna.

Wieczorkiem, jak będę miał chwilę to sam zrobię kilka screenów (jaki program jest najlepszy? A może jest jakiś skrót klawiszowy?) i wtedy jak będziesz mógł to dla porównania zrób podobne.

@ Adixo

Problem w tym, że sama gra chodzi raczej płynnie. Tylko wygląda no powiedzmy nienajciekawiej..

adixo 23.12.2005 10:02

GF IV TI 4200 to stanowczo za słaba karta na tą grę :taktak:
Jak wychodziła ta gra mialem jeszcze ATI 9700 pro i potrafiła mi się ciąć czasami
Jednak zaraz po tym zakupiłem GF 6800 DT i wszelkie problemy ustąpiły
Po tem już tylko było :wow: :O :szczena:

Pagerus 23.12.2005 08:39

Cytat:

Napisany przez REi
Faktycznie dziwne.... Boje sie odpalic gre i zrobic kilka screenow zebys porownal bo dobrze wiem ze jak ja odpale to przejde ja po raz 18... :)

Ze jeszcze zapytam - z ktorego miejsca chcesz screeny? :> i dodam ze grafika na stacji jakas super nie jest bo ten level powstawal jako pierwszy. Ale porownac zawsze mozna.

Hehe - to ja jeszcze pierwszy raz nie mogę skończyć - mimo, że miałem już dwa podejścia... ech - żeby tylko troszkę więcej czasu było :)

REi 23.12.2005 01:59

andrzejj9 23.12.2005 01:27

Grafika w HL

No właśnie.. zainstalowałem sobie w końcu tę grę, ale jak zacząłem grać, to pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy to tragiczna wręcz momentami grafika.. Naprawdę nie sądze, żeby ta gra rzeczywiście wyglądała tak, jak u mnie, więc chcę się upewnić, że jest inaczej.

Na początku miałem domyślne ustawienia, które rzeczywiście nie były zbyt bogate - 800 na 600 rozdzielczość plus średnie detale. Ale potem zmieniłem na 1024 na 768 dałem wszystko na full, a mimo to gra wyglądała bardzo przeciętnie. A już pociągi czy te niby kępki trawy to tragedia.. I nie wiem teraz, czy to mojej karcie graficznej brakuje już wymaganych technologii ( GeForce IV Ti4200) czy ta gra po prostu tak wygląda. Fakt, grafika to nie wszystko, ale na licznych filmikach, które widziałem grafika była po prostu rewelacyjna. A tu...

Jak to w końcu jest?

REi 31.10.2005 00:10

Stary news ;] http://www.half-life2.pl/komentarze/?id=918

legion 30.10.2005 23:23

czy to prawda ze juz jest :) do dodatek i jaks sciema :)
http://www.steampowered.com/index.php?area=news&id=472

legion 17.06.2005 16:13

Cytat:

Napisany przez REi

no tak ale nie tutaj :D nie wszystcy odwiedzaja www.half-life2.pl :)

REi 17.06.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez legion
I prosze nowy dodatek do HL2 Lost Coast oparty na nowej technologi HDR
http://www.bit-tech.net/gaming/2005/...verview/1.html :spoko:

Stary news ;) - http://www.half-life2.pl/komentarze/?id=822

legion 17.06.2005 15:24

I prosze nowy dodatek do HL2 Lost Coast oparty na nowej technologi HDR
http://www.bit-tech.net/gaming/2005/...verview/1.html :spoko:

Hajasz 22.05.2005 18:09

Juz nie trzeba bo udalo mi sie sciagnac z eMule.

t_e_l 22.05.2005 12:57

Cytat:

Napisany przez Hajasz
Tak przyjacielu wiem, ze jest ale nie moge go pobrac ze wzgledu na wlasnie to jedyne zrodlo. Wiec sie wlasnie zapytalem czy ktos ma moze ten plik.

nie chce Cię skłamać ale mam chyba (z tego co pamiętam ) na dysku Half-Life_2_aXpi_patch.exe, jeszcze sprawdze.

Hajasz 21.05.2005 17:23

Tak przyjacielu wiem, ze jest ale nie moge go pobrac ze wzgledu na wlasnie to jedyne zrodlo. Wiec sie wlasnie zapytalem czy ktos ma moze ten plik.

kraluk 21.05.2005 12:09

W supermarkecie eMule jest taki pliczek do "zabrania", ale niestety jest tylko jedna osoba udostępniająca...

Hajasz 20.05.2005 18:59

Half-Life2 (AXPI)

Oficjalny serwis pak od aXpi - Half-Life_2_aXpi_patch lub Half-Life_2.PATCH-FINAL-AXPI.exe. Szukam ktoregos z tych plikow aby moc poprawnie pograc w gierke.
Pytam bo moze ktos sciagnal z neta te wersje HL2 (AXPI) i ma ktorys z tych plikow.

andrzejj9 10.02.2005 14:15

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Moim zdaniem gry zapewniające dużo rozrywki - które można przejść za każdym razem, z różnym poziomem trudności - mają element multiplayer i w ogóle - zapewniają wiele godzin rozrywki - mogą nawet kosztować około 100zł - co jakiś czas można do nich wrócić i się przy nich nie nudzić - jest parę takich pozycji - głównie wśród strategii (przykład StarCraft'a - gra nie nowa - ale wciąż na topie i potrafi zapewnić dobrą rozrywkę)...
Ale głupotą jest dla mnie, aby gry proste i na dłuższą metę nudne były równie drogie... typu jakieś bijatyki czy takie inne - w których w kółko dzieje się to samo - też można je przejść 10.000 razy każdym zawodnikiem - ale czy to ma sens? Do strategii czy FPS'ów można dorabiać mapy, nowe jednostki (do strategii oczywiście) albo inne rzeczy - i wówczas zabawa się przedłuża :) Przykładowo - nie żałuję pieniędzy wydanych na gry typu Baldur's Gate czy Neverwinter Nights - na razie nie mam za bardzo czasu w nie grać - bo są strasznie czasożerne - ale potrafią zapewnić długą rozrywkę - no i wyszły do nich dodatki przedłużające zabawę...
Zaraz pewnie posypią się teksty w stylu, że dla wielu ludzi taka gra to jest super i gra w nią do upadłego - a dla innego z kolei to rozrywka na 5 minut... ale o gustach się nie dyskutuje, nie? :) Nie wiem czy ująłem tu wszystko co chciałem - jak mi się coś przypomni to dopiszę :P

W sumie zgadzam się, chociaż jak zauważyłeś - gusta są różne i trudno powiedzieć, że rts-y mogą być droższe, a strzelaniny powinny kosztować niewiele... Dla wszystkich co innego przedstawia inną wartość.

Ja na przykład nie mam problemów z zapłaceniem za najnowszego Mysta 100 złotych (chociaż przyznam, że 150 prawdopodobnie bym nie dał i po prostu poczekał aż potanieje), bo ta gra jest dla mnie tyle warta i wiem, że długo będę w nią grał. Natomiast za PainKillera, którego w sumie na dysku mam już ładnych kilka miesięcy (zostały mi jeszcze trzy plansze - może go w końcu skończę :) ) uważam, że 19 złotych to cena zdecydowanie .... za niska ;) Ale serio - gra jest bardzo dobrze zrobiona, jedna z lepszych gier polskich w ogóle i jedna z lepszych tego typu strzelanin na świecie. Mogłaby spokojnie kosztować około 60 - 70 złotych i z pewnością bym ją wtedy też kupił :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:09.