Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry (https://forum.cdrinfo.pl/f25/)
-   -   Half-Life 2 (https://forum.cdrinfo.pl/f25/half-life-2-a-40458/)

Turboni 26.11.2004 20:06

wpisz 1 zamiast 0

Predi 26.11.2004 19:47

hej moglby mi ktos pomoc?
loaduje gre i od razu pisze ze "ai disabled" kiedy wtukam ai_disabled 0 jest ok z tym ze np babka nie chce wejsc za mna do windy i jej ruszyc..... jak to obejsc? jest jakis sposob?

B@rtek 26.11.2004 19:01

Cytat:

Napisany przez Pagerus
To kiedy gramy ekipą z forum w CSa? :D

Ale w jakiego CS:

Source,
Condition Zero?

P.S.
Ja mogę grać :taktak:

Pagerus 26.11.2004 18:04

To kiedy gramy ekipą z forum w CSa? :D

woitas 26.11.2004 15:27

zgadzam się z jednym - legalne programy są za drogie.
ale winą należy raczej obarczać wydawców, którzy chcą zbyt dużo zbyt szybko.
podobnie jest z płytami audio.
te, które są w cenach < 20 zł, schodzą jak świeże bułeczki, a te > 50 zł zalegają stosami na półkach.
nie muszę nikomu chyba mówić, dlaczego te ceny takie są :blee:

jako przykład zawsze podaję kultowego już Painkiller'a, który mimo, że wydany nędznie, sprzedał się u nas rewelacyjnie (w końcu ktoś mądry poszedł po rozum do głowy).
jeśli będę miał możliwość kupić tańszy produkt, różniący się od oryginału gorszym opakowaniem to jestem ZA.

niedawno zakupiłem kluczyk znoszący banerek do operki za 50 zł i tego wcale nie żałuję.
a tego, że nie mam całej reszty (konto etc) mam w nosie, bo i tak tego nie używam.

REi 26.11.2004 11:57

Cytat:

zatrzymałem się w miejscu.
płyne poduszkowcem;
jakaś babka otwiera mi brame przy okazji jakis gościu mnie wita ,a na pomoście stoji jakis ufolud i trzyma broń którą podobno mam zamątować na poduszkowiec.
co trzeba zrobić?
pozdro
wysiasc z poduszkowca i isc pogadac z kolesiem (nie alienem tylko czlowiekiem) w tym czasie alien sie zajmnie montarzem. Jak bys mial jeszcze jakies problemy z HL2 to odwiedz www.Hallf-Life2.pl i tamtejsze forum :D

REi 26.11.2004 11:55

Wlasnie - KUPOWAC i juz ! przechodze 3 raz z rzedu i dalej mi malo, pomimo ze obok czeka kilka (2) innych nowiutkich gier.

sight 26.11.2004 11:49

czy ktoś przeszedł 4 level hl2

zatrzymałem się w miejscu.
płyne poduszkowcem;
jakaś babka otwiera mi brame przy okazji jakis gościu mnie wita ,a na pomoście stoji jakis ufolud i trzyma broń którą podobno mam zamątować na poduszkowiec.
co trzeba zrobić?
pozdro

Pagerus 26.11.2004 11:17

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
kto jeszcze nie kupil niech kupuje - warto, naprawde warto przez ten miesiac nie palic i nie pic

I to mi się podoba - dzięki Sid :piwo:
Zgadzam się z Tobą całkowicie - dalsza dyskusja na temat zarobków nie ma sensu - w końcu to topic poświęcony HL2 a nie polskim realiom ;)
Co do tej pani - to sam bym ją również zaprosił w parę miejsc :D

-Sid-The-Rat=> 26.11.2004 11:10

ludzie.. a nie mozecie zamiast rozdrapywac strasznie przykre rany [zarobki :/] pojsc i pograc?

ja gram min z powodu tej pani... zaprosilbym ja z radoscia nie tylko na bilard :)

http://img44.exs.cx/img44/6827/d1_tr..._050011.th.jpg

ps. wydanie gry mi kompletnie nie przeszkadza - mam wiele oryginalow, plyty 'startowe' i tak trzymam w slimach przy monitorze, oryginalne opakowania, tak jak caly smietnik komputerowy sa w pudle po monitorze - mam na nie patrzec caly czas? bardzoej wkurzyl mnie proces instalacji, czas trwania instalacji i kilka zabawnych rzeczy, jak np. to ze to valve decyduje w jaka wersje gry gram, ze nie mam mozliwosci powrostu do starej wersji po zainstalowaniu patcha - wiem, ze i tak normalnie gra sie w najnowsza - ale ja sobie wolnosc cenie.. duzo bardziej niz 100 stronicowa instrukcje

co do samej gry - rozbraja mnie ona calkowicie, wczoraj po dlugim czekaniu [praca i zycie mecza] zainstalowalem - skonczylem grac ze 3 h temu i tyle tez spalem, motyw falliczny :) jest zauwazalny [podobna konstrukcja do Wiezy Jerreca], grac bede po pracy jeszcze i jeszcze i jeszcze - czekajac na kolejne pojawienie sie alyx...

http://img97.exs.cx/img97/2731/d1_tr..._060014.th.jpg

kto jeszcze nie kupil niech kupuje - warto, naprawde warto przez ten miesiac nie palic i nie pic

ps. jak robicie screeny ustawcie sobie jpeg quality na 100 - bo defaulotwe 90 jest jednak jakies takies za male i obrazki wychodza nie tak slicznie jak powinny

Pagerus 26.11.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez Turboni
a widzisz to jednak sie z toba nie zgodze i popre andrzeja poniewaz ma racje.

srednie zarobki w polsce wynosza okolo 1000 zl a z tego odejmij oplaty (jak mieszkasz sam) i ile ci zostanie na zycie :>
a gra kosztuje srednio 115 zeta.

niestety w innych krajach jest inny stosunek cen do zarabianej kasy i tam mozna sobie pozwolic na kupowanie orginalow od reki i nie odczujesz tego a u nas no niestety albo gra albo zarcie - ja zyje juz na wlasny rachunek wiec wiem co to znaczy jak masz wydac 115 zeta na gre to sie zastanawiasz czy nie lepiej jej nie kupowac a przeznaczyc te pieniadze na zycie (przetrwanie od 1 do 1).

W porządku - ale nie nikt Ci nie karze przecież kupować każdej nowej gry, prawda? Odkładając 10-20 zł co miesiąc możesz sobie kupić po ok. pół roku grę - pieniądze zaczynasz zbierać od momentu w którym ogłoszony jest czas premiery - a często robi się to na przykład na pół roku przed premierą - oczywiście jest to termin przybliżony. Przy zarobkach 800 zł, z których musisz pokryć rachunki (które wcale nie są niskie) nikt Ci nie karze kupować gry tak od ręki - po to są oszczędności - środki celowe - przeznaczone na zakup tego na co masz ochotę (oczywiście jeśli możesz sobie pozwolić na oszczędzanie). Ja na HL2 odkładałem pieniądze przez 4 miesiące (wiedziałem, że jak nie odłożę to nie będzie mnie stać na zakup od ręki - a tak to się czegoś zrezygnowało aby mieć na tę grę). Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na HL2. Co do wydania samej gry - można mieć pretensje - widywałem oczywiście lepiej wydane gry. Ale sądzę, że to nie tylko polityka naszego rodzimego wydawcy - a polityka Vivendi. Wiadomo było, że ludzie czekają na HL2 z utęsknieniem - a oni poszli na łatwiznę. Wydali jak wydali - ale ludzie tę grę kupują. Wystarczy spojrzeć na notowania sprzedaży gier w Empikach i MM.
W tym kraju nie ma przymusu zakupu czegokolwiek - robisz w tym temacie co chcesz... Sądzę, że nie jest tragedią obycie się bez HL2 i pogranie sobie w tę grę u kumpla... Większość osób z pewnością odpala tę grę z czystej ciekawości - aby sprawdzić czy te wszystkie doniesienia na temat grafiki i innych rzeczy się sprawdziły... Ja z sympatii do pierwszej części zakupiłem dwójkę - i jak już nie raz mówiłem - nie żałuję :) Jeśli na jakiejś grze bardzo mi zależy - jestem skłonny do wyrzeczeń - a miesięczny koszt jest taki jak już wspominałem - odpuścić sobie parę paczek fajek (nieco podbać o zdrowie przy okazji ;) ).
Burza się niezła rozpętała widzę - jakoś wcześniej nie było chyba takich dyskusji na temat ceny danej gry - przynajmniej ja takich nie widziałem. Myślę, że swoje racje przedstawiłem wyczerpująco... zapewne spotkam się z krytyką - ale krytykę trzeba przeboleć :) przecież nikt nie musi się zgadzać z moimi poglądami ;)

AleX69 26.11.2004 00:25

otatnio mialem sposobnos dyskutowac z policjantem i pania z urzedu skarbowego - towarzysko :>
jak oni nie widza sprawiedliwosci, uczciwych interesow i rozsadku ... to sorry :(

nic innego nie zostaje jak sie stad wyprowadzic ... ale znam paru co na obczyznie dlugo nie pomieszkali - mimo wywrotki 'siana' :D

legion 26.11.2004 00:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Byłoby. Niestety, tak, jak napisałem przed chwilą, piractwo w Polsce nigdy nie zniknie.......

swiete slowa ale nie w naszym kraju ceny moze i spadna kiedys ale czy na nasza

kieszen to chyba nie realne jak ciagle sie slyszy o aferach ktore jeszcze sie nie

skonczyly a powstaja na ich miejsce nowe i ci na gorze wymagaj od ludzi uczciwosci :>

kazdy kombinuje jak moze :D

andrzejj9 25.11.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez Air
Ogólnie to jeżeli oryginał kosztowałby 50 zł to nie ściągałbym gier z netu, ale to żadne usprawiedliwienie. HL 2 kupiłem i jestem zadowolony. Dzięki temu że przesuwali premierę ciągle to zdąrzyłem już dwa razy wydać kasę ustukaną na to wydawnictwo. Kiedyś czekałem z niecierpliwością na Fallouta Tacticsa i również było ok chociaż kosztował 129 zł.

Cytat:

no dokladnie jakby kosztowal 50 zeta to co innego a muza do 30 to i piractwa by nie bylo
Byłoby. Niestety, tak, jak napisałem przed chwilą, piractwo w Polsce nigdy nie zniknie. To poczucie bezkarności, a wielu wypadkach po prostu nieutożsamianie piractwa z kradzieżą jest już zbyt głęboko zakorzenione w mentalności Polaków, że potrzeba będzie kilkunastu, albo i kilkudziesięciu lat, zeby to zmienić. Inna sprawa, że jak na razie, to robi się wszystko, żeby je jeszcze głębiej zakorzenić, a nie zacząć wyplewiać....

Kupno gry na giełdzie jest już czymś tak normalnym, że niewiele osób jeszcze zdaje sobie sprawę, że w ten sposób łamie prawo. To znaczy oczywiście - my wiemy, że to jest sprzeczne z prawem, ale nie mamy tej świadomości robiąc to. Jest to już po prostu tak normalne, i tak powszechne, że nie budzi naszego wewnętrznego sprzeciwu. A w kraju, w którym prawo istnieje w większości wypadków tylko na papierze, to właśnie może być ostatnia granica przed jego przekraczaniem. Ale i ona już niestety praktycznie nie istnieje...

Pamiętam sytuację, kiedy widziałem na giełdzie osoby kupujące od piratów gry po cenie, w której były one sprzedawane w sklepie! I to nie w żadnej promocji. Były to gry z serii Extra Gra itp. a konkretnie pamiętam tu przypadek Giants, który kosztował 29.99 i można było je kupić w każdym nawet supermarkecie. Ale te osoby były już tak przyzwyczajone do kupowania na giełdzie, że nawet nie wiedziały, ile ta gra tak naprawdę kosztuje. I to jest własnie to zakorzenienie w mentalności, które mam na myśli. A żeby je zlikwidować - trzeba naprawdę dużo chęci i czasu. Bardzo dużo...

Sprawa jest prosta - im niższe ceny, tym mniej osób kupujących piraty, czyli wyższa sprzedaż. Ja opisałbym to gasnącą hiperbolą, bo oczywistym jest, że z każdym kolejnym obniżaniem ceny (do niższego poziomu) efekt (przyrost kupujących) będzie coraz mniejszy. Niemniej jednak na początku hiperbola maleje naprawdę szybko :)

andrzejj9 25.11.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez legion
a po drugie zastanowmy sie piractwo mozna ukrucic ale nie przy takich cenach jakie nam oferuja dystrybutorzy ktorzy tez musza sie obglowic i sciagnac kase z czlowieka :D

Piractwo można znacząco ograniczyć na dwa sposoby - zmuszając ludzi do kupowania oryginałów, albo ich do tego zachęcając. Pierwsze wymaga odpowiednich organów ścigania, a później wymierzania kary, a takich, nie oszukujmy się, w Polsce nie ma. Nagłośnienie od czasu do czasu kilku akcji policyjnych tego nie zmieni. Wszyscy doskonale wiedzą, gdzie i kiedy można kupić pirackie gry, filmy czy muzykę, tylko jakoś policja nigdy się tam nie zjawia.

Sposób drugi - zachęcenie. Ale nie poprzez dodawanie do pudełek jakiś kretyńskich, nikomu nie potrzebnych śmieci (chociaż tak też można, pod warunkiem jednak, że te dodatki będą miały choć cień sensu), tylko poprzez obniżkę cen. Jeśli ktokolwiek jeszcze ma wątpliwości, co w Polsce jest teraz podstawowym kryterium zakupu, to niech przejdzie się do pierwszego sklepu/supermarketu i zobaczy, na czym polegają dzisiaj promocję. Słowo jakość powoli traci w Polsce znaczenie, cena jest teraz najważniejsza. Zacytuję nazwę sieci sklepów obuwniczych CCC - Cena Czyni Cuda, od siebie dodam, że w Polsce.

Był pewien moment, kiedy ceny gier spadły do rozsądnego poziomu. Za 30 - 40 złotych można było kupić całkiem dobre pozycje. I był to krok dobry, we właściwym kierunku. Szkoda, że zamiast za nim postawić następny, dystrybutorzy nie widząc szybkich zysków (a takich po prostu nie będzie i nic tego nie zmieni), zrobili w zamian zwrot i podążyli w drugim kierunku. I tak teraz mamy 90% gier w cenach powyżej 100 złotych, a do tego takie absurdy, jak np. Final Fantasy XI, które ma kosztować 239 i kilka innych pozycji niewiele tańszych.
Nie wiem czy dystrybutorzy takich tytułów są już kompletnie bezmyślni, czy po prostu potrzebują trochę czasu na naukę na własnych błędach, ale w takiej sytuacji ich narzekania na niską sprzedaż można uznać za uskarżanie się na własną głupotę...

Prawda jest taka - przymusem w Polsce ludzi się już do niczego nie zmusi. Trzeba dać im odpowiednią motywację - a najsilniejszą jest okazja, promocja - cenowa.Jeśli dystrybutorzy w końcu to zrozumieją i zaczną - konsekwentnie stosować, jest pewna szansa, że piractwo w Polsce zacznie powoli maleć. Nigdy nie zniknie całkiem, ale może spaść do poziomu przez wszystkich już akceptowanego.

Nie trzeba wcale tak wiele, żeby tak się stało. Trzeba jednak odrobinę wiedzy, a przede wszystkim - chęci...

Air 25.11.2004 23:35

@andrzejj9 chyba ten Twój manifest będą na murach wypisywać !! :spoko: ^_^

Turboni 25.11.2004 23:31

i to sa slowa pod ktorymi sie podpisze :spoko: - niestety taka jest prawda.

andrzejj9 25.11.2004 23:25

Cytat:

Dostosuj się w końcu do polskich "realiów"
Nie! Nie zamierzam akceptować stanu rzeczy, który mnie nie zadowala i który jest po prostu zły.

Cytat:

a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak...
Tu się mylisz - typowe polskie narzekanie (z którego niestety słyniemy...) polega na tym, że wszystko jest złe, paskudne, my jesteśmy biedni, a tak w ogóle to świat jest paskudny. Zresztą problem nie polega tutaj na narzekaniu tylko na fakcie, że nic z tego nie wynika. Typowy Polak narzeka i... nic - czeka aż świat się zmieni dla niego - po jego myśli.

A tak nie jest :)

Cytat:

Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy...
Ameryka też tak nie wygląda wbrew temu, co niektórzy mówią. W tym kraju pieniądze nie spadają z niego, ludzie nie rodzą się bogaci (no, może są wyjątki). Tu również trzeba ciężko pracować i zarabiać na swoje życie. Różnica jednak jest taka, że tutaj za swoją pracę dostajesz odpowiednie wynagrodzenie i możesz sobie pozwolić na normalne życie. Właśnie - normalne życie. Ameryka to normalny kraj. Nie arkadia, w której wszyscy są szczęśliwi, a każde życzenie spełanie się w mgnieniu oka. Ale miejsce, gdzie można normalnie żyć w normalnych społeczeństwie. To niestety jest podstawowa różnica pomiędzy tym krajem, a Polską...

Cytat:

a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu...
Tobie może nie być potrzebna, a innemu by się przydała. Zresztą nawet jeśli zajrzysz do niej tylko raz - liczy się wrażenie, poczucie tego, że dystrybutor docenia fakt, że wydajesz na niego swoje pieniądze, że mu na Tobie zależy. A nie, że z góry zakłada, że gra to przebój, więc wystarczy rzucić ją na rynek, a hieny i tak się na nią rzucą... To jest druga wyraźna różnica pomiędzy Ameryką, a Polską. Tam firmą zależy, a u nas.. szkoda gadać...

Cytat:

A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony
A jeśli nie mogę? Jeśli nie mam na przykład odpowiedniej karty kredytowej, albo konta we właściwym banku i nie mogę zamówić z zagranicy? Co mam wtedy zrobić? Ściągnąć z internetu?

Tu i tak jeszcze jest pół biedy, bo chodzi tylko o złe wydanie gry, ale co zrobić, jeśli w Polsce wychodzi gra tylko w polskiej wersji, która załóżmy, że zrobiona poprawnie, zawsze zabiera pewną część klimatu? I co ma zrobić osoba, która chce zagrać w wersję oryginalną - taką, jaką widział i stworzył ją producent? Może ściągnąć grę z internetu, albo pójść na giełdę. Szkoda, że to jest najprostsze, a często jedyne wyjście.

Albo przykład PainKillera. Wydany w Polsce za bardzo dobrą cenę. Świetnie! Tylko dlaczego do cholery polska wersja jest dwupłytowa, a filmiki na niej są w skandalicznej jakości? Oszczędność? Na jednej płycie?? Ile, 50 groszy? A może to nie o oszczędność chodzi, tylko o takie mimowolne danie nam do zrozumienia, że jesteśmy mniej ważni, że rzuca nam się ochłapy, z których mamy się cieszyć?

Jeśli się z tym zgadzasz, w porządku. Ja nie lubię być tak traktowany i nie zamierzam tego akceptować.

Wrócę jeszcze do tego, kiedy piszesz, że marudzę. Cóż - nie uważam, żebym to robił, ale nawet jeśli, to zwróć uwagę na jedno. Marudzenie, czy narzekanie jako obraz niezadowolenia z obecnej sytuacji, to pierwszy i być może najważniejszy krok w kierunku zmian. Jeśli będziemy tolerować stan, z którego nie jesteśmy zadowoleni i będziemy się bali tą antypatię wyrazić, to nigdy nic się nie zmieni! Aby nastąpiły jakieś zmiany, trzeba najpierw zdać sobie sprawę z niezadowolenia. Wyrażenie go jest kolejnym - cholernie ważnym etapem.

Amen! ;)

Turboni 25.11.2004 23:18

no dokladnie jakby kosztowal 50 zeta to co innego a muza do 30 to i piractwa by nie bylo

Air 25.11.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez legion
i po to jest necik by nie kupowc orginalow bo jak placi sie jeszcze 139 zl za neo to niech na siebie zrobi troche sciagajac HL2:D

a po drugie zastanowmy sie piractwo mozna ukrucic ale nie przy takich cenach jakie nam oferuja dystrybutorzy ktorzy tez musza sie obglowic i sciagnac kase z czlowieka :D

Ogólnie to jeżeli oryginał kosztowałby 50 zł to nie ściągałbym gier z netu, ale to żadne usprawiedliwienie. HL 2 kupiłem i jestem zadowolony. Dzięki temu że przesuwali premierę ciągle to zdąrzyłem już dwa razy wydać kasę ustukaną na to wydawnictwo. Kiedyś czekałem z niecierpliwością na Fallouta Tacticsa i również było ok chociaż kosztował 129 zł.

Teraz tylko czekam na Powrót Króla na DVD wersja reżyserska. Pozostało 15 dni :spoko:

legion 25.11.2004 22:30

i po to jest necik by nie kupowc orginalow bo jak placi sie jeszcze 139 zl za neo to niech na siebie zrobi troche sciagajac HL2:D

Turboni 25.11.2004 22:21

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Dostosuj się w końcu do polskich "realiów" :P Jest jak jest - a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak... :| Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy... Ja tam się cieszę, że mam grę - chodzi dobrze, wydana może super nie jest - ale to pudełko w sumie mi się podoba - a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja??? To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu... :) A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony :P

a widzisz to jednak sie z toba nie zgodze i popre andrzeja poniewaz ma racje.

srednie zarobki w polsce wynosza okolo 1000 zl a z tego odejmij oplaty (jak mieszkasz sam) i ile ci zostanie na zycie :>
a gra kosztuje srednio 115 zeta.

niestety w innych krajach jest inny stosunek cen do zarabianej kasy i tam mozna sobie pozwolic na kupowanie orginalow od reki i nie odczujesz tego a u nas no niestety albo gra albo zarcie - ja zyje juz na wlasny rachunek wiec wiem co to znaczy jak masz wydac 115 zeta na gre to sie zastanawiasz czy nie lepiej jej nie kupowac a przeznaczyc te pieniadze na zycie (przetrwanie od 1 do 1).

Pagerus 25.11.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
??!!?? Nie może ?? Jak to nie może? Druk instrukcji to koszt kilkudziesięciu groszy, góra 2 - 5 złotych. Ładne pudełko na pięć płyt do może 2 złote. I co, nie może?

Poza tym jakie dostosowanie do polskich realiów? Gra za 120 to ma być dostosowanie do polskich realiów. Gdzie, jak mnie sami ostatnio poprawialiście średnia płaca wynosi 800 złotych?? Czyli co, mamy płacić 1/7 miesięcznej płacy za grę?? To tak, jakby amerykanow kazano płacić 300 - 500$! A kto by tam tyle zapłacił?

Tak więc nie ma żadnego dostosowania do polskich realiów. No, może w pewnym sensie tak, bo tak po prostu nasze realia wyglądają, ale to nie jest normalna sytuacja i ja tu widzę dużo miejsca do narzekania...

Dostosuj się w końcu do polskich "realiów" :P Jest jak jest - a Ty tylko ciągle narzekasz i narzekasz jak typowy statystyczny Polak... :| Tu nie Ameryka - gdzie wszystko super, hiper wydane można mieć za parę groszy... Ja tam się cieszę, że mam grę - chodzi dobrze, wydana może super nie jest - ale to pudełko w sumie mi się podoba - a że nie ma 1000 stronicowej instrukcji, do której i tak zajrzałbym pewnie tylko raz i to co najwyżej na klawiszologię (która w tej "ulotce" zajmuje jedną stronę) - to po cholerę mi większa instrukcja??? To nie jakiś Baldur's Gate czy inny NWN w którym instrukcja naprawdę się przydaje - bo masz opisane tworzenie bohatera, czary i inne tego typu rzeczy. W HL2 bohatera masz od razu stworzonego, czarów nie potrzebujesz - tylko bierzesz gnata i idziesz do przodu ku wyznaczonemu celowi - dojściu do następnego levelu... :) A jak zachciewa Ci się prezentów - to kup sobie amerykańskie wydanie gry Silver czy Gold i bądź zadowolony :P

Japer 25.11.2004 20:50

Gra wymiataaa... na moim duronie 1300 + ECS z Sisem + 256 ddr na 333 mhz + gf2 Ti Ultra DDR 64mb + caviar 120 gb 7200 + (najwazniejsze) stacja dyskietek fdd (biała) dziala na lowie w maire ladnie.... a jeszcze css w wydaniu silver.... i ulepszony hl1 ...z tego co slyszalem to nie na lepsz.e.jeszcze nie sprawdzalem

bakupl 25.11.2004 20:16

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
ale nie kumam. W orginale są bledy? Czy w piratach?
Jak narazie nie zauwazylem w orginale wiec luz.
PS.Zdziwilo mnie ze odpalilem bez problemu na GF4MX440 - zostawilem detale tak jak poustawial - rozdzielczosc 1024x768 - zero przycinki...ten silnik powala.

No tak ale GF4MX to jest DX 7 to sie nie dziw :D

Kasprzak 25.11.2004 20:06

ale nie kumam. W orginale są bledy? Czy w piratach?
Jak narazie nie zauwazylem w orginale wiec luz.
PS.Zdziwilo mnie ze odpalilem bez problemu na GF4MX440 - zostawilem detale tak jak poustawial - rozdzielczosc 1024x768 - zero przycinki...ten silnik powala.

Air 25.11.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez woitas
podobno wyszło na jaw kolejne zabezpiecznie antypirackie w tej grze.
otóż w pewnym momencie musimy wsiąść do windy z Alyx (początek chapteru "black mesa west"), no i w wersji legalnej inaczej ona nie chce...

Już to złamali (obeszli). Trzeba zrobić quick save przed windą i później od razu quick load. Trzeba popróbować w różnych miejscach ale już to przechodzą. Najbarzdiej z tego typu zabezpieczeń podobało mi się w XIII, kiedy nagle postac mdlała lub w bankomacie był napis żeby kupić oryginał.

AleX69 25.11.2004 19:31

Cytat:

Napisany przez woitas
otóż w pewnym momencie musimy wsiąść do windy z Alyx (początek chapteru "black mesa west"), no i w wersji legalnej inaczej ona nie chce...

i w wiezieniu tez - gdzie sie rozstawia trzy turnety i ma przyjsc alex ... poprostu nie przychodzi, stoi na pietrze ...

wiekszosc naprawia ai_disabled 1 ...

woitas 25.11.2004 19:09

andrzejj9 25.11.2004 18:59

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

jeszcze jakieś pytania i wątpliwości czemu to wydanie wygląda jak wygląda?

O tak, i to bardzo dużo...

Cytat:

ja to polskiego wydania nie mam akurat żadnych zastrzeżeń, po prostu Nicolas Games dostosowało się do polskich realiów i dlatego za grę płacimy TYLKO 109-139zł (zależy od sklepu), a za taką kasę wyglądać to inaczej nie może
??!!?? Nie może ?? Jak to nie może? Druk instrukcji to koszt kilkudziesięciu groszy, góra 2 - 5 złotych. Ładne pudełko na pięć płyt do może 2 złote. I co, nie może?

Poza tym jakie dostosowanie do polskich realiów? Gra za 120 to ma być dostosowanie do polskich realiów. Gdzie, jak mnie sami ostatnio poprawialiście średnia płaca wynosi 800 złotych?? Czyli co, mamy płacić 1/7 miesięcznej płacy za grę?? To tak, jakby amerykanow kazano płacić 300 - 500$! A kto by tam tyle zapłacił?

Tak więc nie ma żadnego dostosowania do polskich realiów. No, może w pewnym sensie tak, bo tak po prostu nasze realia wyglądają, ale to nie jest normalna sytuacja i ja tu widzę dużo miejsca do narzekania...

AleX69 25.11.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez sight
jestem w chapter 4
w momęcie gdy wjeżdzam do tunelu poduszkowcem i jakaś babka
otwiera mie brame . Następna brama jest zamknięta , a na brzegu stoji jakis bufon z karabine (którego mam podobno zabrac i zamontować na poduszkowiec).Na mapie tez nic nie ma .
Jak ktos był w tym miejscu i przeszedł to nich napisze.
pozdro

no i w czym problem ... montuja dzialko i jedziesz dalej

Turboni 25.11.2004 17:54

Cytat:

Napisany przez sight
jestem w chapter 4
otwiera mie brame . Następna brama jest zamknięta , a na brzegu stoji jakis bufon z karabine (którego mam podobno zabrac i zamontować na poduszkowiec).Na mapie tez nic nie ma .
pozdro

po co zakladasz 2 temat jak jeden jest - mysl :bicz:

sight 25.11.2004 17:53

Do tych co przechodzą hl2

jestem w chapter 4
pozdro

sight 25.11.2004 17:45

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Mam pytanie jak to jest z tymi pirackimi wersjami, bo nie wiem czy kupować oryginał czy pirata?

pirata

B@rtek 25.11.2004 17:31

Raczej wersji PL to nie będzie?

Y@nkee_PL 25.11.2004 17:24

ja to polskiego wydania nie mam akurat żadnych zastrzeżeń, po prostu Nicolas Games dostosowało się do polskich realiów i dlatego za grę płacimy TYLKO 109-139zł (zależy od sklepu), a za taką kasę wyglądać to inaczej nie może
komuś się nie podoba to proszę bardzo, pakiet Bronze na Steamie 50$ + podatek, wersja retail za granicą 55$ + zapewne jeszcze jakieś opłaty

jeszcze jakieś pytania i wątpliwości czemu to wydanie wygląda jak wygląda?

andrzejj9 25.11.2004 17:00

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Chcę kupić oryginał, ale znowu myślę, że mogę miec tą gierkę z cenę płyty :taktak:

@Andrzej ty masz oryginała?

W ogóle tej gry nie mam i nie wiem, czy chcę mieć, bo i tak nie miałbym kiedy w nią grać. Natomiast po tym, jak dwa dni temu zobaczyłem, jak wydany jest polski oryginał, to poważnie bym się zastanowił przed jego kupnem... Jednak i żartowanie sobie z klientów powinno mieć pewne granice, a jednostronicowa instrukcja i płyty w kopertach to coś sporo poniżej tej granicy...

B@rtek 25.11.2004 16:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co tak dopytujesz, nie możesz zdecydować, co Ci dyktuje sumienie? ;)

Chcę kupić oryginał, ale znowu myślę, że mogę miec tą gierkę z cenę płyty :taktak:

@Andrzej ty masz oryginała?

andrzejj9 25.11.2004 16:44

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Ale jak to jest z piratami?

Chodzą normalnie, np. te ściągnięte z torrenta czy trzeba kombinować?

Co tak dopytujesz, nie możesz zdecydować, co Ci dyktuje sumienie? ;)

B@rtek 25.11.2004 16:42

Jednak oryginał to oryginał, a nie jakaś tam kopia :D

Pagerus 25.11.2004 16:39

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Aha :ysz:

Nie wiem - ja mam oryginała - za bardzo zależało mi na tej grze i uszanowałem trud włożony w jej powstanie :)

B@rtek 25.11.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Zrób tak jak Ci dyktuje sumienie :spoko:

Aha :ysz:

Pagerus 25.11.2004 16:34

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Mam pytanie jak to jest z tymi pirackimi wersjami, bo nie wiem czy kupować oryginał czy pirata?

Zrób tak jak Ci dyktuje sumienie :spoko:

B@rtek 25.11.2004 16:24

Kasprzak 25.11.2004 15:03

@Yankee - a to nie jest tak dlatego ze narazie jest w Comming Soon?

Pagerus 25.11.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Moich też, ale z drugiej strony również 80% moich znajmowych to studenci w wieku dwudziestu kilku lat bez żadnego doświadczenia zawodowego. Wiesz, ja bym chciał zacząć pierwszą pracę z zarobkami około 4000zł, ale też nie mam złudzeń, że bezpośrednio po studiach, ja nie będę umiał po prostu nic...

Hmmm... no to powodzenia :haha: będę miał od kogo brać nieoprocentowane pożyczki :haha:

AleX69 25.11.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez bakupl
Raczej.... ai_disabled 0

cale zycie ... 1-on ... 0-off :glaszcze:
ale 30 minut powino ci wystarczyc ... won do sklepu

:rotfl:

REi 25.11.2004 01:03

Valve obiecywalo ze w pozniejszym terminie zalatwia sprawe dokupywania silvera :| widze ze im sie nie spieszy.

Y@nkee_PL 25.11.2004 00:11

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez REi
moze jednak sprobujesz - prawym na dod'a wybierasz preorder i tam powinienes miec tylko 10$ +tax (slyszalem ze niektorym sie udawalo)

:nie: nic z tego :(

legion 24.11.2004 23:57

no wlasnie kup se orginal a i tak zrobia z ciebie wariata :D

a tak wogole to jest chore zeby rejestrowac orginal przez siec jak go kupisz to tak jakbys wypozyczal od nich gre na czas grania :D pod kontrola:D

REi 24.11.2004 23:55

moze jednak sprobujesz - prawym na dod'a wybierasz preorder i tam powinienes miec tylko 10$ +tax (slyszalem ze niektorym sie udawalo)

Y@nkee_PL 24.11.2004 23:36

a ja właśnie tak sobie czytam forum steama, bo szukam kilku informacji i powiedzieć teraz że jestem na maxa w****iony to za mało ((

a czego tam szukałem?

mam standardową wersję HL2, jak wiadomo zawiera ona HL2 i CS:S
a że to to samo co pakiet Bronze i dla mnie to za mało bo nie obejmuje on DoD:S to chciałem sobie zrobić upgrade do Silver dopłacając różnice, wychodzi 10$ + TAX... i co?

i się ****a okazuje, że się ****a nie da :klnie: valve karze sobie w takiej sytuacji płacić pełną kwotę, tylko skromne 60$ + TAX (( dażyłem valve sympatią, ale ****a teraz mogą na nią nie liczyć

ps. sorry za tyle ****, ale jak pisałem to i tak za mało na fakt jak teraz się czuje... wyruchany na maxa :klnie: ((

ps2. ***ie to i czekam jak wyjdzie DoD:S i kroje pirata, oni ruchają nas to niech się teraz nie dziwią :bicz:

legion 24.11.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To to ja Ci mogę powiedzieć i bez grania w dwójkę ;)

no tak ale koniec gry dobitnie sie tak konczy jakby mial byc nowy poczatek cos w stylu "CUBE" :D

andrzejj9 24.11.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez legion
koniec troche rozczaruje wielu:) ale widac ze bedzie HL3:D

To to ja Ci mogę powiedzieć i bez grania w dwójkę ;)

bakupl 24.11.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez AleX69
:D ... wystarczy wpisac z konsoli ai_disabled 1

dlugosc gry? hmmm ... myslalem ze dluzej pogram

Raczej.... ai_disabled 0

legion 24.11.2004 22:35

koniec troche rozczaruje wielu:) ale widac ze bedzie HL3:D

andrzejj9 24.11.2004 22:26

Cytat:

Napisany przez woitas
no to wam powiem, że 80% moich znajomych zarabia poniżej 1000 brutto :|
a ci, co zarabiają więcej, to mają robotę po znajomości.

Moich też, ale z drugiej strony również 80% moich znajmowych to studenci w wieku dwudziestu kilku lat bez żadnego doświadczenia zawodowego. Wiesz, ja bym chciał zacząć pierwszą pracę z zarobkami około 4000zł, ale też nie mam złudzeń, że bezpośrednio po studiach, ja nie będę umiał po prostu nic...

woitas 24.11.2004 17:02

no to wam powiem, że 80% moich znajomych zarabia poniżej 1000 brutto :|
a ci, co zarabiają więcej, to mają robotę po znajomości.

AleX69 24.11.2004 16:31

Cytat:

Napisany przez bakupl
Ja 3 CHAPTERY przeszedłem w 30 minut chyba... (3 pierwsze) a puźniej AI sie zwaliło i the end...

:D ... wystarczy wpisac z konsoli ai_disabled 1

dlugosc gry? hmmm ... myslalem ze dluzej pogram

andrzejj9 24.11.2004 16:30

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Przeciętny zarobek 1000-2000 złotych - a to dobre :haha: Ja takie opowiastki między bajki wkładam :P Sporo moich znajomych zarabia poniżej 1000 zł - ale biorąc pod uwagę fakt, że to jeszcze studenci... Nie wiem skąd masz takie dane - może w tym jest nieco prawdy (nie sprawdzałem ostatnio żadnych badań statystycznych) -

Kurde, to przecież ja i tak zaniżyłem... A danych statystycznych radzę Ci nie sprawdzać, bo oficjalna średnia krajowa w Polsce wynosi około 2400 zł. Pozwolę sobie tego nie komentować...

Natomiast wybacz, ale zarobki poniżej 1000 złotych uznaję za czyste wyzyskiwanie pracownika. Bo do cholery - mam przychodzić na osiem godzin dziennie, pięć dni w tygodniiu do pracy i dostawać za to jakieś grosze?? Bez przesady - niech już praca będzie cięższa, ale niech przynajmniej będą z tego jakieś pieniądze.

Niestety znam realia, wiem, jak wygląda rynek pracy w Polsce, ale dla mnie ciągle płaca poniżej 1500 złotych miesięcznie, to żadna płaca...

bakupl 24.11.2004 16:19

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Jak wygląda kwestia długości gry?

Ja 3 CHAPTERY przeszedłem w 30 minut chyba... (3 pierwsze) a puźniej AI sie zwaliło i the end...

Pagerus 24.11.2004 16:10

Cytat:

Napisany przez AleX69
half-life 2 ... mission accomplished :D

Jak wygląda kwestia długości gry?

AleX69 24.11.2004 14:47

half-life 2 ... mission accomplished :D

Pagerus 24.11.2004 10:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Popatrzmy... w Stanach ta gra kosztuje pewnie, a zaszalejmy - 50 dolarów. Przciętny zarobek to 2000 - 4000 $ czyli.... U nas przeciętny zarobek to 1000 - 2000 złotych, dzielone na 40 i na 80....

Czyli wychodzi na to, że porównując do Ameryki ta gra powinna u nas kosztować:

od 12,5 do 25 złotych....

Kupuję! :)

Przeciętny zarobek 1000-2000 złotych - a to dobre :haha: Ja takie opowiastki między bajki wkładam :P Sporo moich znajomych zarabia poniżej 1000 zł - ale biorąc pod uwagę fakt, że to jeszcze studenci... Nie wiem skąd masz takie dane - może w tym jest nieco prawdy (nie sprawdzałem ostatnio żadnych badań statystycznych) - ale ludzie narzekają (chociaż pewnie przy 4000 zł pensji również by to robili - to już Polak ma w naturze swej), że mało zarabiają - z poziomem wykształcenia jest nieco lepiej - ale po co w takim razie ludzie wyjeżdżają za granicę? Skoro zarabialiby po 2000 zł na łebka (oboje rodzice) to wychodziłoby pewnie z 4000 zł na miesięczne utrzymanie - a za takie pieniądze to można spokojnie przeżyć i jeszcze pewnie z połowę tego odłożyć... a sporo rodzin w naszym cudownym kraju mimo wszystko zbiera grosz do grosza aby starczyło do pierwszego na jedzenie i ubranie dla dzieci...

Co do HL2 - to informacja na temat wymagania dostępu do netu podczas instalacji gry jest umieszczona na pudełku z grą :)

andrzejj9 24.11.2004 09:05

Cytat:

Napisany przez adixo
Gdyby te oryginały kosztowały jeszcze odpowiednio do naszych zarobków to jeszcze jakoś bym przebolał, no ale HL2 kupiłem oryginał :cool:

Popatrzmy... w Stanach ta gra kosztuje pewnie, a zaszalejmy - 50 dolarów. Przciętny zarobek to 2000 - 4000 $ czyli.... U nas przeciętny zarobek to 1000 - 2000 złotych, dzielone na 40 i na 80....

Czyli wychodzi na to, że porównując do Ameryki ta gra powinna u nas kosztować:

od 12,5 do 25 złotych....

Kupuję! :)

bakupl 24.11.2004 08:33

Cytat:

Napisany przez adixo
Gdyby te oryginały kosztowały jeszcze odpowiednio do naszych zarobków to jeszcze jakoś bym przebolał, no ale HL2 kupiłem oryginał :cool:

Instalnełem retail'a... i ? :P I ... zainstalował mi te pliki co przez steama ściąga do steamapps (gcf)... i lipa, na co komu te pacze steam ofline patch czy jakies tam inne? hl2 nocd? ;\

Nie czaje... Musiałem rozpakowac te pliki gcf (gcfspace)... i (jeszcze sie rozpakowywują... długo to trwa.... 1 gigowy plik z godzine.. :\ albo i dwie)... ;\ i zobaczymy i tam jest jeden HL2.exe 1,81mb, a drugi ... 81kb :D Zobaczymy który lepszy :D

adixo 24.11.2004 08:25

andrzejj9 24.11.2004 08:00

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
@andrzej9 - tak! na Steamie trzeba byc zarejestrowanym (w przypadku oryginalnej wersji)Juz widzialem jakies patche w stylu NOSTEAM . Walcza z piractwem ostro.

Czy ja wiem, czy oni w ten sposób rzeczywiście walczą z piractwem... Jak dla mnie to walą jak zawsze w uczciwych użytkowników, którym cholernie utrudniają życie. A piraci i tak liczą się z utrudnieniami, a nie ma takich zabezpieczeń, których by nie obeszli. Też mnie wkurza, nawet tutaj na forum, jak tylko czytam, kto ile ściąga, a jakoś niewiele osób planuje kupno oryginała, ale cholera - nie tędy droga.

Gdybym kupił tą grę, a nigdzie nie byłoby informacji, że do gry konieczne jest posiadanie internetu, to już bym się nieźle wkurzył (i prawdopodobnie grę oddał do sklepu). Ale jakbym jeszcze nie mógł się zalogować i musiał czekać kilka godzin lub dni, żeby w końcu móc zagrać w coś, za co zapłaciłem duże pieniądze, go już bym cholery dostał.

Naprawdę - nie tędy droga!

legion 23.11.2004 23:46

Cytat:

Napisany przez bakupl
Where?

widzisz juz sam mowiles o "AXIP czy AXPI" :D

bakupl 23.11.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez legion
no trzeba poszukac troche info :D

Where?

legion 23.11.2004 22:08

no trzeba poszukac troche info :D

bakupl 23.11.2004 21:57

Cytat:

Napisany przez legion
a jakie ty masz dowody ze siedza :>

-_- gdzieś tam pisali :D i dawno nic nie wydali :p

legion 23.11.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez bakupl
Jakie masz dowody że nie siedzą?

a jakie ty masz dowody ze siedza :>

wiem z zwyklego doswiatczenia jak padaja jedny wyrastaja nastepni ciagnac prace poprzednikow:D

bakupl 23.11.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez legion
kolego :> tylko ci sie tak wydaje (myslisz ze jak cos napisza to juz prawda :D) ze siedza :mruga:

po prostu jak ktos kombinuje :D to nawet cs mu zadziala :D

Jakie masz dowody że nie siedzą? Dawno nic nie wydali nie sądzisz? :> ^^

legion 23.11.2004 21:51

Cytat:

Napisany przez bakupl
1.) EMPORiO już siedzą w więzieniu....
2.) ... w tym troche prawdy, ale jak ktoś ma Firefox'a/Opere to mu to nie groźi jeśli to prawda....
3.) A z wersją retail to co? :P
4.) ... n/c... Są inne wydania np. AXIP czy AXPI czy coś takiego i wogóle... ciekawe co na ich temat wymyślą...

kolego :> tylko ci sie tak wydaje (myslisz ze jak cos napisza to juz prawda :D) ze siedza :mruga:

po prostu jak ktos kombinuje :D to nawet cs mu zadziala :D

bakupl 23.11.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez legion
panowie EMPORiO dzial i na dodatek bez rejestracji w Steam i tylko sieja panike
:>
po prostu ciecie lacza sie ze Steam nie potrzebnie:D i dlatego takie kwiatki:D

1.) EMPORiO już siedzą w więzieniu....
2.) ... w tym troche prawdy, ale jak ktoś ma Firefox'a/Opere to mu to nie groźi jeśli to prawda....
3.) A z wersją retail to co? :P
4.) ... n/c... Są inne wydania np. AXIP czy AXPI czy coś takiego i wogóle... ciekawe co na ich temat wymyślą...

legion 23.11.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez kraluk
Oooo... Musicie to przeczytać - gracze HL2. Ciekawe informacje to są:
http://www.osiol.com/index.php?showtopic=21783

panowie EMPORiO dziala i na dodatek bez rejestracji w Steam i tylko sieja panike
:>
po prostu ciecie lacza sie ze Steam nie potrzebnie:D i dlatego takie kwiatki:D

kraluk 23.11.2004 21:16

Oooo... Musicie to przeczytać - gracze HL2. Ciekawe informacje to są:
http://www.osiol.com/index.php?showtopic=21783

Pagerus 23.11.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez zuk4u
no tak ale na koncu czesci pierwszej bylo cos takiego ze byles w tej tam kolejce i leciales z jakims agentem w przestrzeni i on dawal wybor:
albo sie przylaczysz do ich organizacji albo giniesz

Ale ta kolejka w dwójce to jakoś tak nieco inaczej wygląda :P

legion 23.11.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
Valve zbiera żniwa po swoich zadzonkach na P2P :fiu:

a później...

wynik całkiem imponujący, a to dopiero początek

nic im to nie da bo Steam juz obeszli :D gra dzial bez aktywacji internetowej:D

@Woitas no to daleko jestes:D

DreamCrusher 23.11.2004 19:16

no tak ale na koncu czesci pierwszej bylo cos takiego ze byles w tej tam kolejce i leciales z jakims agentem w przestrzeni i on dawal wybor:
albo sie przylaczysz do ich organizacji albo giniesz

Kasprzak 23.11.2004 18:58

@andrzej9 - tak! na Steamie trzeba byc zarejestrowanym (w przypadku oryginalnej wersji)Juz widzialem jakies patche w stylu NOSTEAM . Walcza z piractwem ostro.
@zuk4u:Zaczyna sie w sumie podobnie ale tylko troche bo ten sam motyw ze jedziesz pociagiem...

DreamCrusher 23.11.2004 18:47

jak sie zaczyna ten hl2? jest jakies nawiazanie do tego jak sie skonczyla czesc 1?

bakupl 23.11.2004 17:45

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No ten Pan wydaje się jakiś taki znajomy... :)

Kto to jest ten pan?

Cytat:

[używają HL2 z crackiem]
co to jest *****? :|

andrzejj9 23.11.2004 17:42

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

a później...

Czekajcie, bo już się po tych Waszych wszystkich rozmowach pogłubiłem... Czy żeby zagrać w zwykłego czystego Half Life'a II trzeba zakładać jakieś konto?? I czy tu chodzi o zwykłą rejestrację, czy jest to niezbędne do gry?

Pagerus 23.11.2004 17:37

No ten Pan wydaje się jakiś taki znajomy... :)

woitas 23.11.2004 17:23

ano tak.
zauważyliście, że przez całą grę przewija się ten pan:

http://img111.exs.cx/img111/7166/d3_c17_020004.jpg

pojawia się w różnych miejscach i znika zaraz, gdy go zauważymy.
może jeszcze się okazać, że zakończenie w wersji pirackiej nie jest adekwatne do zakończenia w wersji legalnej... :P

adixo 23.11.2004 17:23

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

a później...

Chyba dobrze że kupiłem oryginał, ale jeszcze z grą poczekam na patch aby nie psuć sobie zabawy :cool:

Y@nkee_PL 23.11.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez gry.wp.pl
Dawno autorzy nie starali się aż tak bardzo, aby zabezpieczyć swoją grę przed piratami. Valve chroni Half-Life 2 jak oka w głowie, uprzykrzając jednocześnie trochę życie uczciwym nabywcom legalnych kopii.

Do aktywacji gry potrzebny jest internet oraz konto w Steamie. Tym sposobem istnieje możliwość śledzenia i przeglądania owych kont, wykrywając tym samym, kto używa nielegalnej wersji. Gabe Newell z Valve powiedział:

***8222;Prowadzimy swego rodzaju eksperyment, mamy oko na konta, które to robią [używają HL2 z crackiem] aby wkrótce je wyłączyć.***8221;

Niedługo prawdopodobnie zacznie się zamykanie i banowanie adresów ip. Jedni wystraszą się i już teraz zrezygnują z gry, niektórym uda się założyć pewnie nowe konta, Steam się przeciąży i znowu nabywcy oryginałów na tym stracą***8230; Pamiętajmy, że w dniu premiery z powodu przeciążenia serwery autoryzacji zostały na jakiś czas wyłączone. Chyba jednak było warto czekać i pomęczyć się trochę, jak uważacie?

a później...
Cytat:

Napisany przez gry.wp.pl
Dopiero co ostrzegaliśmy o możliwości zamknięcia kont Steam osobom używającym pirackich wersji Half-Life 2, a już Valve zabanowało 20.000 kont, które używały pirackiego klucza 5J52E-FVKXV-882FQ-YJXRQ-DOD98...

Pagerus 23.11.2004 14:33

No tak - czekamy :) Ja jestem na etapie jeżdżenia tym śmiesznym motorkiem po radioaktywnych terenach - i nie wiem czy nie utknąłem :P W sumie parę dni już nie grałem - bo nie miałem za bardzo na to czasu - a jeszcze NFS jest i w ogóle :P

woitas 23.11.2004 13:46

Cytat:

Napisany przez legion
a tak sie zapytam gdzie juz jestescie w HL2 bo ja dopiero zczynam go powoli bo nie mam zbytnio czasu :D

jestem świeżo po teleportacji z więzienia:
http://img119.exs.cx/img119/6536/d3_c17_010003.jpg

ps.
Half-Life 2 zawiera poważny błąd. Charakteryzuje się on spadkiem liczby klatek animacji podczas skręcania w korytarzach lub wejściu na nowe terytoria. Usterce towarzyszy zapętlenie się dźwięku i to właśnie dzięki temu ostatniemu czynnikowi zwrócono uwagę na problem. Biorąc pod uwagę, że rozgrywka w Half-Life 2 jest wyjątkowo płynna, tego typu błędy mogą doprowadzić użytkowników do prawdziwej frustracji.

Firma Valve Software nie zamierza zostawiać graczy w potrzebie. Prawdopodobnie jeszcze dzisiaj, w godzinach wieczornych pojawi się patch, który eliminuje kłopotliwy błąd. O znalezieniu lekarstwa poinformował przedstawiciel koncernu ***8211; Erik Johnson i to właśnie on potwierdził prace nad łatą.

tak więc czekamy.

Y@nkee_PL 23.11.2004 13:41

dobra... zdjęcie okładki jeszcze ciepłe, dopiero co ze skanera wyszło :P

http://jankes.kizio.pl/fotki/hl2/hl2_mini.jpg

kliknij na fotkę, aby powiększyć (UWAGA! 3268x2167x24 - 4,7MB)

legion 23.11.2004 13:04

a tak sie zapytam gdzie juz jestescie w HL2 bo ja dopiero zczynam go powoli bo nie mam zbytnio czasu :D

Pagerus 23.11.2004 09:52

Ilość załączników: 1
Fakt - sporo tego :)
A do wydania PL to najbardziej jest zbliżona ta okładka: (tylko nie pamiętam czy tył okładki jest taki sam - no i zamiast DVD jest CD :P )

AleX69 22.11.2004 23:27

Cytat:

Napisany przez bakupl
Niewiem czy było ale...

http://www.marcopolo.me.uk/hl2.html

;D

ale tego koles nazbieral ... :D
mocne :spoko:

REi 22.11.2004 21:09

Zalezy mi na oryginalnej okladce - G-man, Gordon lub Alyx - te sa fanowskie.

bakupl 22.11.2004 20:58

Niewiem czy było ale...

http://www.marcopolo.me.uk/hl2.html

;D

Y@nkee_PL 22.11.2004 20:43

LoL

Seth, ale rześ wyskoczył :haha:

czy ty widzisz z jakiego okresu wypowiedź cytujesz :|

Seth 22.11.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Half Life 2 wyjdzie dopiero chyba w 2005r., tak pisali na wp.pl ((

Hmmm... no ja już mam. :)

AleX69 22.11.2004 20:32

te "inne" sa na cover-paradies.to ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:44.