Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Humor (https://forum.cdrinfo.pl/f27/)
-   -   Aukcje na Allegro... (https://forum.cdrinfo.pl/f27/aukcje-allegro-56612/)

Arepo 05.09.2017 13:43

Jak kończy się danie zbyt dużych praw kupującym opisał już choćby nasz kolega w tym poście. Myślę, że nie wymaga to komentarza ;)

joujoujou 05.09.2017 14:30

Bardzo ponury temat jak na dział w którym się znajduje. :czytaj:

- Deckard - 14.11.2017 17:40

Mi ktoś nie powie że allegro to alledrogo, sprzedałem przedmiot za 150zł - prowizja 15 zł ..

jesi 14.11.2017 20:58

No niestety nic nowego nie odkryłeś, jest coraz drożej. Sprzedałeś w kategorii "mniej dochodowej", więc rekompensują sobie bardzo wysoką prowizją. W elektronice by to nie przeszło, więc muszą sobie odbijać na innych kategoriach. Czekam z utęsknieniem, aż ktoś im utrze nosa, szkoda, że więcej ludzi i sklepów z Polski nie przenosi się na eBay :/

Arepo 14.11.2017 23:25

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1394229)
No niestety nic nowego nie odkryłeś, jest coraz drożej. Sprzedałeś w kategorii "mniej dochodowej", więc rekompensują sobie bardzo wysoką prowizją. W elektronice by to nie przeszło, więc muszą sobie odbijać na innych kategoriach. Czekam z utęsknieniem, aż ktoś im utrze nosa, szkoda, że więcej ludzi i sklepów z Polski nie przenosi się na eBay :/

Elektronika to w większości 9% prowizji więc niemal to samo, jakieś tam podkategorie mają minimalnie mniej.

Tak właśnie wygląda brak realnej konkurencji i monopol na rynku portali aukcyjnych. Wcale się nie zdziwię gdy prowizje wzrosną jeszcze bardziej. Może będzie jak w komisach stacjonarnych 30-40%, w końcu czemu nie :szczerb:

eBay nie odniesie sukcesu w Polsce, gdyby miało się to stać już dawno by się stało ...

jesi 15.11.2017 09:07

Tak, masz rację, 9%, ale w podkategoriach akcesoria, podzespoły, itp. W głównych kategoriach, tj. komputery stacjonarne (jako całość), laptopy, telefony komórkowe (smartfony), aparaty cyfrowe jest 1,5 i 3%. Przy 9% myślę, że sklepy by się wreszcie postawiły, bo to już procent od kwot kilkuset lub tysięcy złotych. Wynieśliby się, albo zwiększyli by znacznie ceny, co i tak spowodowałoby rezygnację ze sprzedaży, bo tej sprzedaży by po prostu nie mieli.

No ale kto wie. Jeżeli już i tak są lichwiarskie prowizje i nadal to bardzo dobrze działa to i dlaczego by nie zrobić tak jak mówisz - 30-40%.

Arepo 15.11.2017 10:37

@jesi
Sprzedawałem niedawno sporo z mojej kolekcji starych komputerów retro (Amiga, Atari itp.), za wszystko miałem 9%. Tylko teraz nie ma litości i od razu doliczam do kwoty którą chcę uzyskać prowizję. Wcześniej nie zwracalem na to nawet uwagi, bo kilka złotych w jedną czy drugą stronę nie robiło różnicy. Obecnie za pazerność portalu musi zapłacić kupujący, na szczęście maniacy retro mają co wydawać.

Cytat:

Napisany przez Wojtekk11 (Post 1394270)
myślałem, że natknę się na śmieszne aukcje z allegro ;p

To jest czarny humor ;)

jesi 20.11.2017 14:28

Ha, Panie i Panowie, my tu gadu gadu o wyższości eBay nad Allegro, a tutaj niespodzianka. Pomijając kwestię rozpoznawalności marki Allegro, nic dziwnego, że nasi nie pchają się na eBay. Otóż wcale taki tani nie jest (dla Sprzedawcy). Zrobiłem próbę i wystawiłem na sprzedaż pewien przedmiot, sprzedałem go i tak oto przedstawiają się koszty:

- eBay opłata za wystawienia 0 zł - Allegro 0 zł
- eBay prowizja od sprzedaży 10% - Allegro 8%
- eBay prowizja od kosztów wysyłki :wow: - 10% - Allegro 0% (0 zł)
- eBay prowizja od płatności (PayPal) 4,17% - Allegro (PayU) 0% (0 zł)

Podsumowując, źle dobrana przeze mnie kwota sprzedaży i wyszedłem 5 zł na minusie (do ceny zakupu przedmiotu) :sciana:

Przykład dotyczy sprzedaży tego samego przedmiotu wystawionego w tej samej kategorii na obydwu portalach.

Arepo 20.11.2017 18:34

No proszę, a plotka głosi jak to tanio jest na eBay ...

mgit 20.11.2017 18:48

I tak taniej na OLX - niech ebay czy allegro to przebije...
- Opłata za wstawienie - 0 zł
- Opłata za sprzedanie - 0 zł
- Wysyłka a raczej odbiór osobisty - 0 zł....
- Prowizja od kosztów wysyłki - 0 zł!
- Prowizja od płatności - 0 zł

grzeniu 20.11.2017 18:52

Na OLX też nie wszystko jest za 0 pln, tak kiedyś było...ale i tak taniej niż na tamtych.

Arepo 20.11.2017 18:55

Na OLX nigdy nic nie udało mi się sprzedać, może dlatego że zazwyczaj sprzedaję w miarę wartościowe rzeczy i nie akceptuję wysyłki za pobraniem. Te same przedmioty na Allegro schodzą w przeciągu 2-5 dni.

jesi 20.11.2017 20:06

Na eBay najbardziej mnie rozwaliła prowizja od kosztów wysyłki :wow:

Druga sprawa, prowizję od płatności by sobie darowali, skoro PP należy do eBay, tak samo jak PayU do Allegro.

Jak słusznie zauważył Arepo, bez akceptacji za pobraniem na OLX ciężko. Znowu tyle naczytałem się o potencjalnych kupujących / przygarniających z "horom curkom", pomimo że można po prostu takich zignorować, to nie na moje nerwy :)

mgit 20.11.2017 20:33

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1394575)
Na OLX nigdy nic nie udało mi się sprzedać, może dlatego że zazwyczaj sprzedaję w miarę wartościowe rzeczy i nie akceptuję wysyłki za pobraniem. Te same przedmioty na Allegro schodzą w przeciągu 2-5 dni.

A ja sprzedałem więcej na OLX niż na allegro...

Na Allegro tylko rzeczy, które nie udało się opchać na OLX :taktak:

Arepo 20.11.2017 21:00

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1394578)
A ja sprzedałem więcej na OLX niż na allegro...

Na Allegro tylko rzeczy, które nie udało się opchać na OLX :taktak:

gratuluję, takie rzeczy to ewenement ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:06.