Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Canon A510... (https://forum.cdrinfo.pl/f42/canon-a510-53983/)

shuma02 21.10.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez Piotr Krawczyk
Witam

Jeśli ktoś ma trochę więcej pieniędzy może kupić A610 który jest lepszy

Tak, jest lepszym i nowszym aparatem. Ma tez lepszy DIGIC II procesor ktory jest szybszy od tego co siedzi w A520.
Gdy kupowalem 3 tygodnie temu moj A520, A610 kosztowal dokladnie $100 wiecej, i bardzo sie mu nawet przygladalem. ALE, wymaga czterech baterii, przez co jest troche wiekszy i ciezszy. Ja swoj aparat wkladam calkiem wygodnie w kieszen gdy gdzies wychodze, A610 juz tak nie wejdzie. Moze za rok gdy juz dojde do ladu z manualem. Narazie jestem zadowolony z podrecznego A520.

Piotr Krawczyk 21.10.2005 17:53

Witam

Jeśli ktoś ma trochę więcej pieniędzy może kupić A610 który jest lepszy

shuma02 21.10.2005 17:43

oki, to i ja musze przeprosic za mojego posta, bo kolega mp666 z tego co pisze ma odemnie duzo wieksze doswiadczenie z fotografia.

Wiem do czego sluzy tryb AUTO, i do czego sie nadaje a do czego nie.
Niewatpliwie model Axxx jest wlasnie aparatem do 'domowego' uzytku, a kompletny zestaw ustawien manualnych dodaje mu mozliwosc rozwiniecia sie w fotografiach. Rozwiniecia sie do momentu gdzie pewnie trzeba bedzie kupic cos lepszego.
Musze jednak zostac przy swoim ze tryb AUTO w A520 do tego do czego sluzy, jest bardzo dobry. Wypstrykalem juz okolo 2,000 zdjec tym aparatem, i pewnie polowa to AUTO bo czasami nie ma kiedy sie bawic ustawieniami, a ze sam sie jeszcze nie raz w tym myle, to nawet czasami nie probuje, i jestem z AUTO bardzo zadowolony.
Jestem wlasnie na drugim A520, pierwszy oddalem na wakacjach, ale zaraz po kupilem dokladnie to samo. Potrzebuje podreczny dobry aparat, i tak tez mam.

pops 21.10.2005 14:48

ok, za mocno sie wyrazilem, ze swojej strony przepraszam.

nimal 21.10.2005 13:47

spokojnie, nikt na nikogo nie najezdza, bo jakby zaczolo to by szybko skonczyl ;)
Shuma po prostu przypuszczale ze kiepsko sobie radzisz ze zdjeciami, bo czesto tak jest ze osoba najezdzajaca na cos po prostu nie umie sie tym poslugiwac - uogolnienie ;)

mp666 - niewatpliwie masz racje co do tego, ze przecietna osoba kupujaca prosty (jakim niewatpliwie jest seria Axxx Canona) aparat wymaga przedewszsytkim swietnego trybu auto bo wiekszosc z uzytkownikow nie wlaczy manuala
i jak przy EOSach czy podobnych smiesza mnie ludzi jadacy na automacie (moj ulubiony przyklad - ferrari na zakupy), tak przy tych malutkich kompakcikach juz nie

pops 21.10.2005 12:48

Cytat:

Napisany przez shuma02
[...]

A co do twoich 'eksperymentow' z A520, polecilbym na imprezce podac aparat komus innemu, ale niebede zlosliwy...

ehh. zdjecia robie od jakichs 15 lat, lustrzanka analogowa bez trybow automatycznych, przed paru laty robilem po kilka klisz tygodniowo, sprzetem sie tutaj przechwalal nie bede, ani nie bede udowanial wyzszosci czegokolwiek i uwierz mi na slowo: z manualem problemow nie mam.
moje zdanie na temat kompaktow jest takie, ze one zostaly zrobione do trybow automatycznych, czyli do tego by przecietna ciocia, np moja, mogla sobie wyjechac na wakacje i pstrykac bez zastanawiania sie nad tym.
a co do 520 to zdjecia robi ok, ale na manualu. automat jest do dupy i zdania swojego nie zmienie.

ed hunter 21.10.2005 09:44

tak mały prosty przykład jak fotę widzi automat a jak ja

bibelot zrobiony na auto

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26520&stc=1

i ma manual

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26521&stc=1

zdjęcia robione z ręki, na pałę, na balkonie, więc się nie czepiać :P

nimal 21.10.2005 09:22

:)
:piwo:

CIAPEK 21.10.2005 09:18

looz looz, ja zawsze się bulwersuje o pierdoły ale szacun do ziomków jest ;) (znamy się nie od dziś, wódke razem piliśmy;) ), ale tak to mogło zabrzmieć, w przypadku eda tym bardziej
pozdro
:piwo:

nimal 21.10.2005 09:09

Ciapek - pisac do Ciebie pisalem w naglowku Ciapek

a opis manuala byl do mp666, co nawet ed wyraznie zaznaczyl

edit: zeby nie bylo
w jednym poscie pisalem powyzej o automacie do Ciebie - i napisalem tam ze chodzi o program! a nie o aparat

CIAPEK 21.10.2005 08:59

sory bardzo, ale pojechaliście ze mną jak z gównem... komu tłumaczycie takie rzeczy?
A510 mam obcykany jak mało kto, pracuje dodatkowo w telewizji jako operator kamery.
A tu jeden i drugi (nimal i ed) mi pisze jaka jest różnica między automatem i manualem.
W tym dziale jest troche moich fotek... prawie wogóle nie ma w automacie.

Opisałem po co mi taki program... np. tło naswietlam jakiś czas oczywiście ze statywu-to jedno foto, drugie foto-ktoś np. jakaś osoba wchodzi na pierwszy plan i skupiam się na niej czyli zapewne z lampą. Potem przy nałożeniu tych zdjęć wychodzi piękne zdjątko.

sory chłopaki

shuma02 21.10.2005 08:56

Cytat:

Napisany przez mp666
a tak w ogole to o 520 cos chcialem napisac: NIE KUPUJCIE TEGO !!! podczas robienia zdjec "imprezowych", czyli na automacie i w pomieszczeniach, powstaja kolosalne szumy !! ogladac sie tego nie da !! kaszan i tyle, no chyba, ze soft w nim poprawili ale watpie. w porownaniu z 3mp fuji z przed kilku lat s602, poprostu wypada jak smiec za kilka zlotych z mediamarktu!! oczywiscie mozna to wyeliminowac w trybie manualnym, ale takie kompakty sa robione z mysla o automacie!! i kto podczas imprezy sie bedzie zastanawial nad ustawianiem aparatu !!

Nie wiem co Tobie na taki post odpisac; jesli ktos nie umie robic zdjec to nawet glupie AUTO mu nie pomoze.
Od kilku miesiecy klikam A520 i zdjecia sa naprawde zadziwiajace. Nazwalbym siebie zapalonym amatorem, robiac zdjecia od krajobrazow do sobotniej imprezki, i wszystko mi wychodzi, wszystko sie podoba. I nie ze sie podoba tylko mnie i zachwalam, jest wiecej osob o podobnym zdaniu. Moze nie na tym forum, bo tu ogolnie nikt jeszcze dobrego slowa o tym aparacie niepowiedzial, ale rozmawialem osobiscie z innymi wlascicielami tego modelu i tez sie podoba.
W swojej klasie jest wciaz uwazany za jeden z najlepszych modeli, tak przynajmniej twierdza angielsko-jezyczne fora fotograficzne.

A co do twoich 'eksperymentow' z A520, polecilbym na imprezce podac aparat komus innemu, ale niebede zlosliwy...

nimal 21.10.2005 08:43

tym bardzie ze trzeba pamietac o jeszcze jednej ciekawej zaleznosci - nizsze iso ZWIEKSZA zasieg lampy :)
czyli do zdjec w pomieszczeniach proponuje (czesciowo wlasne dumania, czesciowo za artami z netu) iso 100, manual focus 2metry, przeslona 4, czas auto albo recznie - najlepiej sprawdzic co aparat proponuje i troche skrocic!, blysk lampy wymuszony, poziom blysku obnizony o 1/3 albo nawet o 2/3 zeby nie miec bialych plam zamiast twarzy na pierwszym planie
manual focus na 2 metry sprawdzi sie w wiekszosci przypadkow, ale trzeba o nim pamietac zeby w razie potrzby przestawic na wieksza odleglosc

edit: i koniecznie ustawi balans bieli, bo w pomieszczeniahc swiatlo zawsze jest miesznae a auto tego nie wychwyci!

edit:
Ciapek - musisz pamietac ze jak cos jest robione z automatu to nie masz nad tym kontroli
jak nie masz kontrli to efekt nie zadowli cie za kazdym razem bo zaden program nie przewidzi tego co chcesz osiagnac
no, ale to prawdy oczywiste a nie kazdy chce sie zaglebiac w tajniki grafiki 2D - no i dobrze ||
nie znam takiego automatu bo nigdy takich automatow nie szukam :)

CIAPEK 21.10.2005 08:21

wiesz co?
przydałby się program nie do takiej zabawy jak mówisz bo bawić rzeczywiście się można, ale coś w rodzaju...
step 1-ładuje obrazek nr1
step 2-ładuje obrazek nr2
step 3-program tworzy mi zdjęcie i zapisuje
i amen :)
coś w rodzaju jak oprogramowanie Canona skleja zdjęcia w panoramke.
ciekawe czy coś takiego jest....
w każdym razie dziękuję za wstępne info :)
pzdr

ed hunter 21.10.2005 08:20

Cytat:

Napisany przez mp666
[...]
a tak w ogole to o 520 cos chcialem napisac: NIE KUPUJCIE TEGO !!! podczas robienia zdjec "imprezowych", czyli na automacie i w pomieszczeniach, powstaja kolosalne szumy !! ogladac sie tego nie da !! kaszan i tyle,[...]

wychodzi dołożenie na siłę pixeli do matrycy (w stosunku do A510) ???

niestety ISO400 + krótki czas naświetlania, które ten aparat ustawia do robienia fot w takich warunkach szumi nawet na dużo lepszych sprzętach, ale od czego, jak pisał @CIAPEK, jest manual oraz programy do odszumiania (boski :serdusz: Neat Image :serdusz: np.)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:44.