Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Canon A510... (https://forum.cdrinfo.pl/f42/canon-a510-53983/)

Dorian 29.08.2005 01:14

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Dobry fotograf dobre zdjecia robi dobrym analogiem, a cyfrowke ma (obowiazkowo, a jakze) do pstrykania ;)
No chyba ze ta jego cyfrowka jest za znaaaacznie wiecej niz te 3 tys zl.

Też prawda - jednak jeśli rzeczywiście mamy na myśli dobrego fotografa . Fotografa amatora wyręczy cyfrówka - w wyniku zdjęcie wyjdzie lepsze niż na dobrej klasy analogu . W dzisiejszych dobrej jakości kompaktach ciężko coś skopać chyba ,że się skacze lub fotki robi w biegu;) - tutaj nie pomogą anti-shake w serii S Canon'a czy też zakrawające na wielki żart pozy z reklam Panasonica. Nie każdego jednak stać np. na
CANON EOS-1Ds Mark II za prawie 30.000 zł;)

nimal 29.08.2005 07:42

pozatym nie zapominajmy ze 90% albo i wiecej ludzi bioracych aparat do reki nie bierze go zeby wygrac najblizsze World Press Foto
po prostu chce zrobic zdjecie bez myslenie w miare oprawne, tak zeby szlo rozpoznac ze to wujek Jozek, a jak da sie poznac ze stoi na tle Ratusza w Koluszkach Wielkich, to juz wogule super
aparat dla takiej osoby musi miec swietna automatyke, byc maly, lekki i tani
i takie osoby nie chca kupowac ani placic za tryby manualne czy tym bardziej za wymienna optyke albo jeszcze lepiej - matryce wielkosci malego obrazka
i do takich osob sa skierowane Canony Axxx czy Minolty mieszczace sie w butonierce

ksviper 29.08.2005 08:29

ale zaletą cyfrówek jest to, że jak skopię fotkę to mogę ją poprawić (choć nie zawsze). Sam kiedyś robiłem fotki Nikonem F80 i F65 i fotki były super ale teraz marzy mi się D70s tylko ta cena, a o optyce to nawet nie mówię - dobra optyka za super pieniądze. Ale cyfrówki i tak wyprą z rynku analogi i tylko profesjonaliści zostaną przy kliszach, lecz przy wsparciu cyfry. Jak pokażą się A620 to chyba wysupłam trochę kasy i sobię kupię. Bawiłem się A95 kumpla i fotki super, więc myślę, że i A620 też zrobi super fotki

grzeniu 29.08.2005 13:07

Bezsprzeczne zalety cyfrowek to wygoda i szybkosc robienia zdjec. W zaleznosci od pojemnosci karty pamieci mozna je robic setkami, tylko ile tak na prawde ich potem znajdzie sie w albumie? Gros ich sie wywala jako nieistotne czy jakosciowo nie do zaakceptowania, ale faktycznie wybiera sie je sposrod wielu i w ten sposob wychwytujesz niekiedy bardzo ciekawe ujecia, ktorych nie da sie zaranzowac i ustawic. Takie z zaskoczenia, czy krotkotrwale i ulotne. Tu jest bezsprzeczna przewaga cyfrowek, chociaz analogi tez juz maja automatyki i tez juz da sie szybko pstrykac, ale ograniczenie pojemnosci filmu robi swoje ze czlowiek bardziej waży klatki.

Analogiem, jesli ma porzadna optyke i fotografujacy ma pojecie o fotografowaniu, praktycznie nie da sie skopac zdjecia. Powiem jeszcze ze im mniej automatyki w aparacie tym bardziej zdjecie wychodzi takie jak chciales, no ale musisz troche sie znac na tym.

Sam od jakiegos czasu przygladam sie cenom i poziomowi cyfrowek z zamiarem zakupu czegos przyzwoitego. No i jeszcze nic dla siebie nie widze, w sensownej cenie.
Obserwuje sie pogon za megapikselami, producenci zapominaja jakby o zwiekszaniu wymiarow matrycy czy wkladaniu dobrej optyki. Popatrzcie chocby na przykladzie lustrzanek nikona, obiektywy w standardzie sa po prostu ciemne, owszem nikon oferuje lepsze i jasniejsze, ale maja astronomiczne ceny. Pytanie ile kasy mozna wywalic na sprzet fotograficzny, jesli on jakos nie bedzie zarabial na siebie a tylko sluzyl okazjonalnej fotografii i zapelnianiu rodzinnych albumow? Patrzac na to z drugiej strony mnie nie satysfakcjonuja zdjecia na ktorych da sie odroznic wujka Jozka od ratusza, no i jakby caly czas stoje w miejscu. Robie zdjec moze malo, ale mnie o ilosc nie chodzi, i starymi analogami sie zadowalam.

Na koniec wyskocze ni z gruszki ni z pietruszki... Slyszalem kilka bardzo pochlebnych opinii o pstrykadelku co sie zwie Pentagram Foton 484
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12653
Ma to ktos albo jakies sensowne recencje? Kosztuje malo, wiec moze bym to kupil do pstrykania, tak na przeczekanie.

memorando 29.08.2005 13:17

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Bezsprzeczne zalety cyfrowek to wygoda i szybkosc robienia zdjec. W zaleznosci od pojemnosci karty pamieci mozna je robic setkami, tylko ile tak na prawde ich potem znajdzie sie w albumie? Gros ich sie wywala jako nieistotne czy jakosciowo nie do zaakceptowania, ale faktycznie wybiera sie je sposrod wielu i w ten sposob wychwytujesz niekiedy bardzo ciekawe ujecia, ktorych nie da sie zaranzowac i ustawic. Takie z zaskoczenia, czy krotkotrwale i ulotne. Tu jest bezsprzeczna przewaga cyfrowek, chociaz analogi tez juz maja automatyki i tez juz da sie szybko pstrykac, ale ograniczenie pojemnosci filmu robi swoje ze czlowiek bardziej waży klatki.

Analogiem, jesli ma porzadna optyke i fotografujacy ma pojecie o fotografowaniu, praktycznie nie da sie skopac zdjecia. Powiem jeszcze ze im mniej automatyki w aparacie tym bardziej zdjecie wychodzi takie jak chciales, no ale musisz troche sie znac na tym.

Sam od jakiegos czasu przygladam sie cenom i poziomowi cyfrowek z zamiarem zakupu czegos przyzwoitego. No i jeszcze nic dla siebie nie widze, w sensownej cenie.
Obserwuje sie pogon za megapikselami, producenci zapominaja jakby o zwiekszaniu wymiarow matrycy czy wkladaniu dobrej optyki. Popatrzcie chocby na przykladzie lustrzanek nikona, obiektywy w standardzie sa po prostu ciemne, owszem nikon oferuje lepsze i jasniejsze, ale maja astronomiczne ceny. Pytanie ile kasy mozna wywalic na sprzet fotograficzny, jesli on jakos nie bedzie zarabial na siebie a tylko sluzyl okazjonalnej fotografii i zapelnianiu rodzinnych albumow? Patrzac na to z drugiej strony mnie nie satysfakcjonuja zdjecia na ktorych da sie odroznic wujka Jozka od ratusza, no i jakby caly czas stoje w miejscu. Robie zdjec moze malo, ale mnie o ilosc nie chodzi, i starymi analogami sie zadowalam.

Na koniec wyskocze ni z gruszki ni z pietruszki... Slyszalem kilka bardzo pochlebnych opinii o pstrykadelku co sie zwie Pentagram Foton 484
Ma to ktos albo jakies sensowne recencje? Kosztuje malo, wiec moze bym to kupil do pstrykania, tak na przeczekanie.

photon 484 ktoś dał zdjęcie na jednym z forum fotograficznym i napisał parametry jakiegoś drogiego obiektywu nikona i wogóle wypas aparatu, na koniec jak zachwycali się nad tym zdjęciem napisał że to był photon 434 i co?:) czy istotnie cena jest wyznacznikiem jakości???

Dorian 29.08.2005 13:34

Cytat:

Napisany przez grzeniu

Grzeniu - tu masz recenzję

http://www.twojepc.pl/artykuly.php?i...jedna_strona=1

Co prawda porównawczą ,ale zawsze.

piotrek123 29.08.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez Dorian
Grzeniu - tu masz recenzję

http://www.twojepc.pl/artykuly.php?i...jedna_strona=1

Co prawda porównawczą ,ale zawsze.

Ten Pantagram, ma kształt niezłej kobyły tak jak stare ruskie aparaty :)
Zdjęcia też nie są najwyższych lotów :nie:

grzeniu 29.08.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Ten Pantagram, ma kształt niezłej kobyły tak jak stare ruskie aparaty :)
Zdjęcia też nie są najwyższych lotów :nie:

W sumie ksztalt nie jest istotny, ale masz racje - dzis widzialem go w sklepie i faktycznie wyglada oblesnie.
Z recenzji z linka Doriana (thx :) ) tez nic pocieszajacego nie wynika, chyba dam sobie z nim spokoj.

nimal 29.08.2005 21:56

w miare tanio (ale drozej niz wspomniany pentagram) mozesz kupic obecnie nowke sprowadzana z niemiec Kodaka 7590 lub Minolte Z3 (ktora sam uzytkuje) przez allegro (jesli bywasz w poznaniu to moge polecic Ci sklep gdzie maja od reki przywiezione z hurtowni w niemczech - daja 2 lata gwarancji i darmowe dostarczenie do serwisu w niemczech i odbior gdyby cos sie stalo, sprzedaja tez w zestawach z akcesoriami typu pamiec, futeral, aku, ladowarka...)
wyjdzie Cie to kolo 1200, moze pare groszy wiecej, musialbym spojrzec, ale trzeba pamietac ze w zaleznosci od wlasnej charyzmy cos tam stargujesz (brzmi jak opis do gry RPG || )
aparaty te maja dobra cene, bo jest ich jeszcze sporo na rynku, a juz sa wycofane z produkcji bo nowy model sie dawno zadomowil...
parametry nominalne podobne, choc lekko wyzsze od tego co Ty dales, natomiast jakosc... masz na forum okazje "podziwiac" co potrafi minolta w moich rekach - amatora ktory sie uczy

edit - Antonin tez pamietasz pewnie (mgliscie || ) - caly czas na wstecznym a fotki sa ||
@para - co tak namietnie posty kasujesz? :>

CIAPEK 29.08.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez Piotr Krawczyk
Witam

No teraz będzie już A610 i 620
- 5 i 7 MP
-ekran 2 cale odchylany
- Digic II
- zoom 4x
-polskie Menu

... i mało atrakcyjna cena
A510 jest cool. :]
pozdro

Piotr Krawczyk 29.08.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
... i mało atrakcyjna cena
A510 jest cool. :]
pozdro

Na początku oczywiście drożyzna. Ale A 510 też w dniu premiery kosztował ok 1000 zł A510 też mi się podoba -tylko że przez zastosowanie 2 baterii uchwyt nie jest tak ergonomicznie ukształtowany jak w serii A80 (który posiadam)i A95 Wydaje mi się, że A610 odniesie sukces, natomiast jeśli A620 będzie znacznie droższy stanie się sprzętem dla snobów

CIAPEK 31.08.2005 09:26

a jest takie pytanko!
Czy istenieje możliwość przerzucenia z dysku do aparatu zdjęć?
Wyjeżdżam po prosotu na dniach gdzieś gdzie nie ma komputera a jest możliwość wyświetlenia zdjęć przez telewizor które chciałbym pokazać.
Z poziomu 'mojego komputera' jest niestety zakaz :|

nimal 31.08.2005 09:36

masz canona
one nie pracuja jako dyski wymienne (w mojej minolcie jest zupelnie inaczej - komp widzi aparat jako dysk wymienny i wszystko jest dzieki temu mozliwe)
jest wtyczka do totalcmd do aparatow canona, ale chyba dziala w trybie readonly czyli kupa
wyjsciem bedzie pozyczenie od kogos czytnika kart i w ten sposob przegranie zdjec (lub innego uzadzenia ktre komp widzi jako dysk wymienny - np niektore aparaty telefoniczne, niektore foto, odtwarzacze mp3 itp)

ed hunter 31.08.2005 09:37

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a jest takie pytanko!
Czy istenieje możliwość przerzucenia z dysku do aparatu zdjęć?
Wyjeżdżam po prosotu na dniach gdzieś gdzie nie ma komputera a jest możliwość wyświetlenia zdjęć przez telewizor które chciałbym pokazać.
Z poziomu 'mojego komputera' jest niestety zakaz :|

ciekawa sprawa, właśnie sprawdziłem i się normalnie nie da.

do karty w kamerze Sony mogę wgrywać co chcę...

Cytat:

Napisany przez nimal
wyjsciem bedzie pozyczenie od kogos czytnika kart...

właśnie to miałem powiedzieć :D

para 31.08.2005 11:57

Cytat:

Napisany przez nimal
@para - co tak namietnie posty kasujesz? :>

Skasowałem tylko te, które zbyt mocno odbiegały od tematu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:57.