![]() |
|
czy w S5/S3 w preferancjach "sekwencja naświetlania" to inaczej Auto bracketing? Dzięki której, przy jednorazowym wciśnięciu spustu aparatu, są wykonywane od razu trzy zdjęcia - jedno prześwietlone, jedno normalne, i jedno niedoświetlone.
|
Nie widzę czegoś takiego w S3. :nieee:
|
Cytat:
jak nie widzi to nie ma :D |
No ale w espiątce może być. :idea:
:taktak: |
no jest :)mam taką opcję, myślałem że w S3 też jest.
Zasadniczo chodzi o zdjęcia w technice HDR. Przydatna funkcja. I chciałem zapytać czy to działa na tej samej zasadzie. Jestem po pierwszych testach i wydaje mi się, że tak. |
swietne tlumaczenie, jezeli to ta funkcja :sciana:
juz wiem, czemu nigdy nie wlaczam polskiego menu :sciana: zdjecia z bracketingu ekspozycji (konkretnie - bracketing moze dotyczyc takze innych rzeczy, ale to nie w malpkach/hybrydach) bedziesz musial recznie polaczyc w programie graficznym, ale tak, generalnie z tego uzyskasz hdr pamietaj o statywie ;) edit: po zastanowieniu dochodze jednak do wniosku, ze tlumaczenie jest ok oj jutra zamiast interfejs bede pisal "miedzymordzie" - te bedzie poprawnie :szczerb: czemu ktos na sile proboje tlumaczyc terminy bedace w powszechnym, miedzynarodowym uzyciu :sciana: |
Ilość załączników: 1
Nimal bez jaj, wiem jak to działa :D ;)
Chciałem tylko mieć pewność, bez tego też można sobie proadzić usatwiając samemu ekspozycje na kilku zdjęciach jednego kadru. pierwsze próby w Photomatix Pro... |
to dalej - lacz :D pisz czym i jak i sie chwal wynikiem :D
|
Przecież w canonach (nawet małpkach) można wymusić zapis w RAW. :idea:
|
jak wymusić?
W S5 trzeba wgrać alternatywny soft. Czytałem niby się da, ale to nie to samo... chyba, że czegoś nie wiem. |
No, nie tyle wgrać, co mieć go po prostu na karcie. :D
No i dlaczego nie to samo? :> :hmm: |
Ilość załączników: 1
RAW RAWOWI nie równy jeśli chodzi o te naciągane. Tak wycyztałem w jednym wątku.
Jou rzuć jakimś linkiem z którego kozystałeś do poczytania. Mówisz, że na Tobie RAW w S3 zrobił pozytywne wrażenie? Taki hdr mi wyszedł... :) |
Korzystałem z tego, co już Sobrus dawał:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK Ja tam nie narzekałem na te RAWy. :spoko: |
dobra, jou sprawdź czy dobrze rozumiem...
Ze stronki http://chdk.wikia.com/wiki/S5IS -formatujemy karte pamięci w FAT16 -przenosimy DISKBOOT.bin na karte przez PC -blokujemy kartę przed zapisem? -wkładamy do aparatu i odpalamy aparat. Ok i dalej co? Teraz już wszystkie foty będą w RAW czy to można gdzieś ustawić? Używanie RAW ma tylko sens kiedy fote poddajemy obróbce np. w PS? Albo też do HDR z tego co wiem dobrze mieć RAW. W przypadku konwertowania na JPG nie ma to sensu? Jakość nie jest lepsza? W opisie było też napisane, żebyć mieć kartę 4GB lub większą... ja mam 2 :)... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36. |