Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

nimal 08.08.2005 23:11

napisz do czego chcesz go uzywac - czy beda to tyklo zdjecia "u cioci na imieninach" czy np widoczki z wycieczek, moze ptaki jakie widzisz na polowaniu albo robale z pobliskiej laki
co glownie a co zadziej... poczytamy specyfikacje i cos doradzimy, a w miedzyczasie pewnie znajdzie sie jakis user tego aparatu albo jakiegos jego kuzyna ;)

s_tuden_t 08.08.2005 23:07

a czy jest ktos posiadaczem kodaka z 740?
mocno zastanawiam sie nad kupnem tego aparatu...

byl bym bardzo wdzieczny za informacje o tym aparacie (szczere!), inne niz mozna znalezc w sklepach i na ulotkach reklamowych, spostrzezenia, uwagi.
moze ktos wrzuci jakies zdjecie?!?

z gory wielkie THX!!

andrzejj9 08.08.2005 19:13

Ok, jeden problem na jeden temat, może być? ;)

A serio - na razie i podział nie jest potrzebny. Zostawmy tak jak jest, a jak w którymś momencie temat zacznie być nieczytelny (do czego wcale nie musi dojść) to zastanowimy się nad dobrym podziałem (mając już pewne doświadczenia związane z tematem).

Calme 08.08.2005 19:10

Ok to podzielmy te sprzetowe sprawy w jakis sensowny sposob :)

andrzejj9 08.08.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez Calme
Szczerze mowiac nie rozumiem Cie do konca - rozdrobnienie kategorii zdjec wg mnie jak najb wskazane - pomysl wlasnie co tu by sie dzialo za rok lub dwa gdyby wszyscy zaczeli wrzucac jak leci swoje wypociny - zreszta jesli chodzi o dzialy wzorowalem sie na sprawdzonym schemacie z Cyberfoto gdzie wszystko dziala juz od bardzo dawna i to calkiem sprawnie :) No ale jesli uzytkownicy beda chcieli zmian to czemu nie :) w koncu to im ma to jak najlepiej sluzyc.
Co do tego dzialu mozna go rozbic na mniejsze > wybor aparatu / obiektywy / filtry / akcesoria - sam nie wiem mam mieszane uczucia > jak narazie chyba nie ma az takiej potrzeby bo dzial nalezy do najmniej obleganych poki co.

Nie no, jeśli chodzi o kategorie zdjęć to jak najbardziej zgadzam się, że muszą one być, bo inaczej rzeczywiście powstanie bajzer. Po prostu nie jestem do końca przekonany, czy jest to najtrafniejszy podział. Na Cyber Foto może on zdawać egzamin, ale nie zapominajmy, że tamto forum jest typowo fotograficzne, a tutaj fotografia jest jedynie dodatkiem. Nie twierdzę, że tak jak jest, jest źle, ale po prostu trzeba tak jak piszesz, sprawdzić, jak będzie się to sprawdzać w praniu i wtedy zdecydować.

Co do osobnych wątków przy wyborze sprzętu to jednak podtrzymuję swoje zdanie. Dla mnie jeden wątek dla wszelkich problemów sprzętowych, to mniej więcej tak, jak temat o humorze, który owszem - wniósł sporo uśmiechu do forum, ale teraz dla nowego użytkownika (zresztą dla przeglądających go na bieżąco również) jest kompletnie nieczytelny, a chęć znalezienia tam czegoś konkretnego można przerównać do szukania maluutkiej igiełki w bardzo dużym stogu siana. Boję się, żeby tutaj nie zrobić czegoś podobnego.

nimal 08.08.2005 18:34

bedzie trzeba to watek podzielimy - jest nas trzech na tak maly (na razie mam nadzieje) dzial wiec rece do klikania sie znajda ;)

Calme 08.08.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.
Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.

Szczerze mowiac nie rozumiem Cie do konca - rozdrobnienie kategorii zdjec wg mnie jak najb wskazane - pomysl wlasnie co tu by sie dzialo za rok lub dwa gdyby wszyscy zaczeli wrzucac jak leci swoje wypociny - zreszta jesli chodzi o dzialy wzorowalem sie na sprawdzonym schemacie z Cyberfoto gdzie wszystko dziala juz od bardzo dawna i to calkiem sprawnie :) No ale jesli uzytkownicy beda chcieli zmian to czemu nie :) w koncu to im ma to jak najlepiej sluzyc.
Co do tego dzialu mozna go rozbic na mniejsze > wybor aparatu / obiektywy / filtry / akcesoria - sam nie wiem mam mieszane uczucia > jak narazie chyba nie ma az takiej potrzeby bo dzial nalezy do najmniej obleganych poki co.

andrzejj9 08.08.2005 14:09

Ja tak w sprawie formalnej. Patrzę na podział w dziale o fotografii i mam pewne wątpliwości co do zbytniego rozdrobnienia. Jeśli chodzi o kategorie zdjęć, to jeszcze to dokładniej poprzeglądam, ale na przykład ten temat byłby chyba zbytnim "zgrupowaniem". Łatwo sobie wyobrazić, co będzie w nim za rok lub dwa, jeśli pozostanie w takiej postaci. Będą tu pytania odnośnie różnych aparatów, sprzętu do nich itp. i w praktyce doprowadzi to prawdopodobnie do tego, że nic nie będzie można znaleźć.

Proponuję więc jednak w kwestiach sprzętowych zakładać osobne wątki. Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze i praktyczniejsze w przyszlości.

ed hunter 07.08.2005 04:36

@Calme dzięki za edycję.

w Agito za cenę MM jest taki zestaw :spoko: czyli minimum co i tak trzeba kupić.

http://www.agito.pl/index.php?pid=12133&instant=222

Calme 06.08.2005 21:37

Cytat:

Napisany przez ed hunter
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem. 2399 zł ^_^

No to faktycznie się popisali :|
W miarę przystępne ceny oprócz Allegro widziałem na niego na:
Agito
1974 PLN
Fotorimex
2000 PLN
U Grosmana też pewnie będzie w przyzwoitej cenie po urlopie bo narazie widzę, że na magazynie nie mają nawet teraz....

rosol 06.08.2005 19:09

chyba zaczeli placic podatek ;D ... bo przez 5 lat byli zwolnieni z placenia :P

ed hunter 06.08.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez Calme
[...]
Ed
[/b]moim skromnym zdaniem nie ma sie co juz pakowac w S1 jezeli chcesz Canona to bierz S2
a inne propozycje - osobiscie wstrzymalbym sie z zakupami do wrzesnia - wejda nowe modele Fuji (bardzo interesujace - Fuji FinePix S9500) i Panasonica (Panasonic Lumix DMC-FZ30) - obecne ceny spadna i wtedy bedziesz mogl kupic np Panasa Lumix DMC-FZ20 w dobrej cenie ponizej 2000 takze moze warto poczekac ?

dzięki za odpowiedź.

do września...

no może i się wstrzymam jak tak Mówisz.

zobaczę, bo muszę szybko porobić troche zdjęć na stronkę - jakość mało istotna - może na razie pożyczy mi aparat kumpel a ja zaczekam???
-----------------------------------------------------------------------------------
byłem w MM zobaczyć w jakiej cenie mają S2 IS i się ubawiłem.

2399 zł ^_^

no ale tłum przy stoisku z aparatami taki, że się w sumie nie dziwie.

wariackie ceny dotyczą wszystkich aparatów.

raty 0% a procenty w cenie produktu. :D

był moment, że MM miał normalne ceny na większość asortymentu, ale chyba wszystko wróciło do normy. :|

Eliasz 06.08.2005 12:45

A tutaj jest strona z opisem dużej ilości aparatów, pokazany jest także wygląd danego aparatu (z kazdej strony;)) i przykładowe zdjęcia (a także filmiki)

http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

Calme 05.08.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90

W tym wątku
po wybraniu pod wskazanym linkiem producenta a następnie modelu - możesz obejrzeć przykładowe fotografie robione tymi aparatami :)

Pawel_k 05.08.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez Calme
Pawel
Do 1000 mowisz - ale jakie glownie przeznaczenie aparaciku ?

glownie zwykle fotografowanie, czasami na wycieczkach jakby sie gdzies bylo, chodzi o to zeby jak sie zrobi z tego powiedzmy odbitke 15*10 to zeby to jakos wygladalo w albumie ;)
Cytat:

Napisany przez Calme
Przy takich finansach ja osobiscie zastanawialbym sie nad:

Canon PowerShot A520
Canon PowerShot A95 - tu dokladka 100 zl ale warto - znajomy ma i naprawde niezly sprzet - moge Ci wyslac linka do jego fotek tym aparacikiem
Olympus C-765 UltraZoom - tez ciekawy aparat dokladka niecale 50 zl
jak nie to ewentualnie - ale to juz dla mnie w dalszym rzedzie zostaje np:
Nikon Coolpix 5600
Sony DSC-S90
----------------- --

dzieki za typy, wybralem Canon PowerShot A95 vs. Sony Cyber-Shot DSC-S90
tego drugiego chyba ostatnio ogladalem w sklepie, zdaje sie ze ma tez duzo gratisow ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55.