Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   absurdy plynace prosto z sejmu.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/absurdy-plynace-prosto-sejmu-66482/)

Banana Coctail 20.09.2006 17:27

Panowie @Sunna i @Prezesik i realny socjalizm od naukowego socjalizmu znacznie sie roznil. To po pierwsze.

Po drugie za zlego Gierka zmodernizowano ponad 500 zakladow pracy. Do splacenia jego dlugu wystarczylyby pieniadze z pierwszych 2 lat prywatyzacji zakladow panstwowych.

Po trzecie promuje poglad naukowy czyli materialistyczny, nie zakladajacy nic a priori jak to czyni idelizm idealizm (wszystko w sensie filozoficznym). Powinniscie to Towarzyszu wiedziec :P porownaj doktryne Hegla i Marksa :P

Na marginesie: wszyscy papieze po odezwaniu sie ruchow postepowych - sami przejeli ich jezyk ale wstydzili sie do tego przyznac.

SpeedFreaK 20.09.2006 16:37

Banana, mamy kilka kraj***243;w komunistycznych na ***347;wiece... Jako***347; na dobre im ten ustr***243;j nie wyszed***322; :P

By***263; mo***380;e jest lepsze rozwi***261;zanie ni***380; kapitalizm, ale ja go przynajmniej na razie nie widze :)

Sunna 19.09.2006 22:24

A wiesz dlaczego ludzie tak tesknia za starymi ''dobrymi'' czasami ?
Bo nie wiedza skad byla kasa na to wszystko. Ile to gierek kasy pozyczyl od zepsotego zachodu.
A ile tej kasy rozkradziono.
Jestem pewien ze wynik sondazu bylby diametralnie inny gdyby tych ludzi uswiadomic. Ja to wiem a nie zylem w tamtych zcasach, wiec co mozna o takich ludziach powiedziec dobrego ?

Argument zbity z dziecinna latwoscia, prosze o kolejny.

Edit:
Byles szybszy.

Prezesik 19.09.2006 22:15

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@Prezesik hmm to chyba kiepskie te opracowania byly albo tendencyjne, krytykujace materializm a promojujace idealizm (co w gruncie rzeczy nie prowadzi do poznania prawdy). Tak tylko wnioskuje, po doborze tworcow dziel (przywodcow duchowych nigdy nie bralem i brac nie bede na powaznie).

Ja tez moge dac cytat dotyczacy demokracji:
"Nie ma socjalizmu bez demokracji. Podobnie jak nie ma demokracji bez socjalizmu." - Roza Luksemburg.

A kto tu twierdzil, ze ja chce realny socjalizm? Chociaz jakby patrzal na badania to respodondowanych uwaza PRL za twor lepszy niz III RP

Chiny i K.P. to kapitalizm narodowy.

@zene_k nie zartuje, jestem smiertelnie powazny.

to były bardzo obiektywne opracowania, gdyż ucząc się o czyichś poglądach po prostu sięgałem do źródła :taktak:
Z przywódców duchowych podałem jedynie Jana Pawła II, który był i jest największym autorytetem naszych czasów, niezależnie czy Ci się to podoba czy nie.
Jeśli robi Ci to różnicę napiszę: musiałem poznać ewolucję myśli poltyczno-prawnej od starożytności po współczesność.
A idealizm, to promujesz Ty, tyle że bardzo utopijny.

A PRL nie był realnym socjalizmem? :hmm:
Nie pamiętam, kto to powiedział, więc nazwiska nie podam, ale "jedyny socjalizm, jaki jest możliwy do wprowadzenia i nie jest utopią, to realny socjalizm"
Ludzie wolą Gierka, ale nie komunizm. Nabrał kredytów i sypnął ludziom monetami i banknotami po oczach. Wszyscy zapomnieli, że długi się spłaca... Czynimy to do dzisiaj...
A wszystkie wskaźniki ekonomiczne pokazują, że stopa życiowa Polaków bardzo wzrosła po przemianach :czytaj:

Nie zamierzam dłużej z Tobą polemizować, bo nie ma to żadnego sensu..

Banana Coctail 19.09.2006 21:49

@Prezesik hmm to chyba kiepskie te opracowania byly albo tendencyjne, krytykujace materializm a promojujace idealizm (co w gruncie rzeczy nie prowadzi do poznania prawdy). Tak tylko wnioskuje, po doborze tworcow dziel (przywodcow duchowych nigdy nie bralem i brac nie bede na powaznie).

Ja tez moge dac cytat dotyczacy demokracji:
"Nie ma socjalizmu bez demokracji. Podobnie jak nie ma demokracji bez socjalizmu." - Roza Luksemburg.

A kto tu twierdzil, ze ja chce realny socjalizm? Chociaz jakby patrzal na badania to respodondowanych uwaza PRL za twor lepszy niz III RP

Chiny i K.P. to kapitalizm narodowy.

Cytat:

Napisany przez lewica.pl
W tzw. Sondażu Trzech (ośrodków badania opinii publicznej) z maja 2004 r. ponad połowa Polaków za najlepszego polskiego przywódcę po II wojnie światowej uznała Edwarda Gierka. Pokonał on Lecha Wałęsę, Aleksandra Kwaśniewskiego i Tadeusza Mazowieckiego.

(...)
W lutym 2000 roku. w badaniu CBOS, 44 proc. ankietowanych oceniało okres Polski Ludowej pozytywnie, a 47 proc. ***8211; negatywnie. Jednak w miarę upływu czasu zwolennicy PRL zamiast wymierać, przybierali na sile. Z sondażu przeprowadzonego w grudniu 2003 roku przez Pentor i Instytut Studiów Politycznych PAN wynikało, że 43 proc. Polaków pozytywnie ocenia Polskę Ludową, a źle 34 proc.

(...)
Tylko 24 proc. ankietowanych, w sierpniu 2005 roku, w sondażu wykonanym na zlecenie ***8222;Rzeczpospolitej***8221; uznało, że dzięki ***8222;Solidarności***8221; ich życie zmieniło się na lepsze. Aż 31 proc. sądziło, że na gorsze. 45 proc. nie odczuwało zmian. W badaniach wykonanych wiosną 2005 roku pytanie brzmiało: ***8222;Czy zmiany zachodzące w Polsce po 1989 r. przyniosły Panu osobiście i Pańskiemu gospodarstwu domowemu: same korzyści ***8211; więcej korzyści niż strat ***8211; tyle samo korzyści co strat ***8211; więcej strat niż korzyści ***8211; czy same straty?***8221;. Okazało się, że w latach 1997 ***8211; 2002 grupa osób przekonanych o ponoszeniu strat wzrosła z 26,4 proc. do 41,5 proc.

@zene_k nie zartuje, jestem smiertelnie powazny.

joujoujou 19.09.2006 21:26

Cytat:

Napisany przez Prezesik
[...]
A jak tak bardzo pragniesz żyć w takim czymś - po prostu wyjedź, np. do Chin czy Korei Północnej :idea:

Już dawno mu to proponowałem. :taktak:

P.S. Kuba też wchodzi w rachubę, ale K.P. IMO najlepszy wybór. :spoko:

zene_k 19.09.2006 21:24

Cytat:

@processor czy Ty nie widzisz oczywistej oczywistosci?:> Najpierw socjalizm potem komunizm.

Jeżeli, to żart, to nawet fajny:spoko:

Ale jeżeli Ty naprawdę tak uważasz,to
:szczena: :szczena: :szczena:

Prezesik 19.09.2006 21:13

Cytat:

Kolega jest mlody to fakt, a Wy Towarzysze chyba nie czytaliscie chociazby opracowan mysli Marksa.

oj czytali***347;my, uwierz mi :taktak:

opr***243;cz tego czyta***322;em Lenina i Stalina :taktak:

na studiach mia***322;em taki przedmiot: "Historia doktryn polityczno - prawnych", wi***281;c musia***322;em pozna***263; my***347;li na temat pa***324;stwa i prawa wielu ludzi, od sofist***243;w po Jana Paw***322;a II.

Najbardziej z tego przedmiotu utkwi***322;a mi w g***322;owie taka my***347;l Winstona Churchila:
"Demokracja jest najgorszym z mo***380;liwych ustroj***243;w, ale lepszego nikt nie wymy***347;li***322;". <mo***380;liwe, ***380;e nieco przeinaczy***322;em, ale sens zosta***322; zachowany :mruga: >

Nie wydaje mi si***281; by***347; by***322; osob***261; upowa***380;nion***261; do g***322;oszenia tego typu tez. Pos***322;uchajmy lepiej ludzi, kt***243;rzy na w***322;asnej sk***243;rze odczuli cierpienie i prze***347;ladowania tego "wspania***322;ego" systemu....

A jak tak bardzo pragniesz ***380;y***263; w takim czym***347; - po prostu wyjed***378;, np. do Chin czy Korei P***243;***322;nocnej :idea:

Banana Coctail 19.09.2006 20:49

Kolega jest mlody to fakt, a Wy Towarzysze chyba nie czytaliscie chociazby opracowan mysli Marksa.

Sunna 19.09.2006 20:45

bardzawo

Prezesik 19.09.2006 20:38

Cytat:

@processor czy Ty nie widzisz oczywistej oczywistosci?:> Najpierw socjalizm potem komunizm.

kolega młody jest...

Banana Coctail 19.09.2006 20:03

SpeedFreaK 19.09.2006 19:41

Cytat:

Wolnoscia nazywasz koniecznosc biegania za pieniadzem i martwieniem sie przyszlym dniem i co on przyniesc moze? Widocznie ja inaczej rozumiem wolnosc.

A widzisz jakieś lepsze wyjście?? :>

Banana Coctail 16.09.2006 21:36

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Co ma piernik do wiatraka ?? To ze u nich dziala taki dziwny system to wina centralnego sterowania przez partie komunistyczna - mozna by to nazwac - taka liberalna dyktatura. Ale duzo lepiej rozwinieta Japonia jest jeszcze bardziej liberalna niz Chiny, tylko oparta na wolnym rynku i WOLNYCH OBYWATELACH. W zasadzie to byla, bo kraje liberalne wysokorozwiniete sie sojalizuja, bo liberalizm nie da im juz wiekszego rozwoju (nie da odskoczyc dowolnie daleko od reszty swiata) i najwaniejsze - BO JE NA TO STAC.

Wszystkie tygrysy azjatyckie typu Malezja, Singapur, Tajwan tez sa liberalne i radza sobie swietnie (rozwoj gospodarczy + technologiczny), bo nie ma tam czerwonych dyktatorow.

Natomiast podawanie Chin jako modelu liberalnej gospodarki jest ... no coz ...

Wolnoscia nazywasz koniecznosc biegania za pieniadzem i martwieniem sie przyszlym dniem i co on przyniesc moze? Widocznie ja inaczej rozumiem wolnosc.

Liberalizm jest skuteczny do czasu az pracujacy nie pojda po rozum do glowy, patrz przyklad Argentyny i jej odbicia sie od dna. No chyba, ze za kryterium przydatnosci kapitalizmu jest to, ze tworzy sie zysk kosztem innych w bardzo pieknych slowa ubierajac to deptanie godnosci i pracy innych (liberalizacja rynku polegajaca na zmiejszaniu cel na zywnosc => wynieszczenie krajowych producentow => potentaci maja wowczas monopol na dane produkty i dowolnosc w ustalaniu cen).
Tak nawiasem na przykladzie USA widac wszelkie bolaczki kapitalizmu i jego wyzszego stadium - imperializmu. Kryzys tego systemu jest nieunikniony.

pawelblu 15.09.2006 17:47

Cytat:

@pawelblu nie wyczuwasz ironii?:> Polska juz powoli przypomina Chiny:
1. stoimy w placach,
2. brak innowacyjnosci.
Ta gospodarka jeszcze dlugo sie bedzie utrzymywac - czlowiek biedny zazwyczaj jest slabo wyksztalcony i mniej swiadomy niz inny o wiekszej wiedzy, dlatego popyt na tanie badziewie nie malal a rosl bedzie. Ludzi biednych bedzie przybywac a nie ubywac. A wlasnie cala ta liberalizacja rynkow powoduje ubozenie spoleczenstwa.

Co ma piernik do wiatraka ?? To ze u nich dziala taki dziwny system to wina centralnego sterowania przez partie komunistyczna - mozna by to nazwac - taka liberalna dyktatura. Ale duzo lepiej rozwinieta Japonia jest jeszcze bardziej liberalna niz Chiny, tylko oparta na wolnym rynku i WOLNYCH OBYWATELACH. W zasadzie to byla, bo kraje liberalne wysokorozwiniete sie sojalizuja, bo liberalizm nie da im juz wiekszego rozwoju (nie da odskoczyc dowolnie daleko od reszty swiata) i najwaniejsze - BO JE NA TO STAC.

Wszystkie tygrysy azjatyckie typu Malezja, Singapur, Tajwan tez sa liberalne i radza sobie swietnie (rozwoj gospodarczy + technologiczny), bo nie ma tam czerwonych dyktatorow.

Natomiast podawanie Chin jako modelu liberalnej gospodarki jest ... no coz ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:08.