![]() |
Cytat:
Poza tym tam nie ma zadnych nowoczesnych techologii ktorych nie byloby juz dawno np. w Japonii (jest dokladnie odwrotnie). Oni z technologii maja tyle ile uda im sie skopiowac, wiec defacto sa uzaleznieni od rozwoju innych, choc sami tez juz cos tam eksperymentuja, ale dystans sie utrzymuje. Ja raczej przewiduje ze taki model gospodarki bedzie wygasal. Nawet mniej zarabiajacy ludzie (ktorzy sa glownym motorem popytowym takich towarow) zaczynaja rozumiec ze nic nie zyskuja kupujac tanie badziewie. Tym bardziej ze na takim zwykle jest najwieksza przebitka. |
@pawelblu nie wyczuwasz ironii?:> Polska juz powoli przypomina Chiny:
1. stoimy w placach, 2. brak innowacyjnosci. Ta gospodarka jeszcze dlugo sie bedzie utrzymywac - czlowiek biedny zazwyczaj jest slabo wyksztalcony i mniej swiadomy niz inny o wiekszej wiedzy, dlatego popyt na tanie badziewie nie malal a rosl bedzie. Ludzi biednych bedzie przybywac a nie ubywac. A wlasnie cala ta liberalizacja rynkow powoduje ubozenie spoleczenstwa. |
Cytat:
1. dzisiaj na obiad jadłem ryż 2. ręce mam żółte od drewnochronu, którym na działce malowałem huśtawkę 3. stukam w chińską klawiaturę 4. czytam na forum teksty jak z czerwonej książeczki mao 5. zaraz się napiję herbaty :uklon: |
@ed hunter niech zyje Mao! ;)
|
Cytat:
Wszystkie tygrysy azjatyckie typu Malezja, Singapur, Tajwan tez sa liberalne i radza sobie swietnie (rozwoj gospodarczy + technologiczny), bo nie ma tam czerwonych dyktatorow. Natomiast podawanie Chin jako modelu liberalnej gospodarki jest ... no coz ... |
Cytat:
Liberalizm jest skuteczny do czasu az pracujacy nie pojda po rozum do glowy, patrz przyklad Argentyny i jej odbicia sie od dna. No chyba, ze za kryterium przydatnosci kapitalizmu jest to, ze tworzy sie zysk kosztem innych w bardzo pieknych slowa ubierajac to deptanie godnosci i pracy innych (liberalizacja rynku polegajaca na zmiejszaniu cel na zywnosc => wynieszczenie krajowych producentow => potentaci maja wowczas monopol na dane produkty i dowolnosc w ustalaniu cen). Tak nawiasem na przykladzie USA widac wszelkie bolaczki kapitalizmu i jego wyzszego stadium - imperializmu. Kryzys tego systemu jest nieunikniony. |
Cytat:
|
@processor czy Ty nie widzisz oczywistej oczywistosci?:> Najpierw socjalizm potem komunizm.
|
Cytat:
|
bardzawo
|
Kolega jest mlody to fakt, a Wy Towarzysze chyba nie czytaliscie chociazby opracowan mysli Marksa.
|
Cytat:
opr***243;cz tego czyta***322;em Lenina i Stalina :taktak: na studiach mia***322;em taki przedmiot: "Historia doktryn polityczno - prawnych", wi***281;c musia***322;em pozna***263; my***347;li na temat pa***324;stwa i prawa wielu ludzi, od sofist***243;w po Jana Paw***322;a II. Najbardziej z tego przedmiotu utkwi***322;a mi w g***322;owie taka my***347;l Winstona Churchila: "Demokracja jest najgorszym z mo***380;liwych ustroj***243;w, ale lepszego nikt nie wymy***347;li***322;". <mo***380;liwe, ***380;e nieco przeinaczy***322;em, ale sens zosta***322; zachowany :mruga: > Nie wydaje mi si***281; by***347; by***322; osob***261; upowa***380;nion***261; do g***322;oszenia tego typu tez. Pos***322;uchajmy lepiej ludzi, kt***243;rzy na w***322;asnej sk***243;rze odczuli cierpienie i prze***347;ladowania tego "wspania***322;ego" systemu.... A jak tak bardzo pragniesz ***380;y***263; w takim czym***347; - po prostu wyjed***378;, np. do Chin czy Korei P***243;***322;nocnej :idea: |
Cytat:
Ale jeżeli Ty naprawdę tak uważasz,to :szczena: :szczena: :szczena: |
Cytat:
P.S. Kuba też wchodzi w rachubę, ale K.P. IMO najlepszy wybór. :spoko: |
@Prezesik hmm to chyba kiepskie te opracowania byly albo tendencyjne, krytykujace materializm a promojujace idealizm (co w gruncie rzeczy nie prowadzi do poznania prawdy). Tak tylko wnioskuje, po doborze tworcow dziel (przywodcow duchowych nigdy nie bralem i brac nie bede na powaznie).
Ja tez moge dac cytat dotyczacy demokracji: "Nie ma socjalizmu bez demokracji. Podobnie jak nie ma demokracji bez socjalizmu." - Roza Luksemburg. A kto tu twierdzil, ze ja chce realny socjalizm? Chociaz jakby patrzal na badania to respodondowanych uwaza PRL za twor lepszy niz III RP Chiny i K.P. to kapitalizm narodowy. Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:08. |