Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Banki - mroczni kosiarze (kasy) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/banki-mroczni-kosiarze-kasy-66967/)

andrzejj9 10.08.2006 16:43

Kolejny pow***243;d, ***380;eby PKO BP powiedzie***263; na zawsze do widzenia..

Czwarty raz w tym tygodniu (raz dziennie pr***243;buj***281;) poszed***322;em do banku, ***380;eby wyp***322;aci***263; pieni***261;dze i wyszed***322;em z niczym. W poniedzia***322;ek odbi***322;em si***281; od drzwi, bo by***322;em kilka minut przez trzeci***261;, a okaza***322;o si***281;, ***380;e czynne do 14.. Wtorek, ***346;roda i dzisiaj to wej***347;cie, zobaczenie kilkudziesi***281;ciu os***243;b w kolejce (jedno! okienko czynne!!!) i powiedzenie dowidzenia. Pojad***281; jeszcze dzisiaj na kilka minut przed zamkni***281;ciem (dzisiaj czynne w godzinach 13-19) to mo***380;***281; b***281;d***261; si***281; spieszy***263; do domu i ***322;askawie si***281; pospiesz***261;..

***379;egnam ten bank bez wi***281;kszego ***380;alu..

woitas 10.08.2006 19:12

Cytat:

Napisany przez Prezesik
nie to, żebym się czepiał, ale skoro zostało wykupione, tzn. też że należy :fiu:

nie to, żebym się czepiał, ale jak narazie tylko należy i jest dalekie od syfu panującego w pkobp, o czym przekonałem się niejednokrotnie.

w każdym razie to prawda, że robią nas w jajo. doświadczyliśmy tego niedawno - mój wujo robiąc przelew na kilka tys. ***8364; musiał zapłacić ponad 600***8364; za sam przelew... :|

Prezesik 10.08.2006 20:29

Cytat:

Napisany przez woitas
nie to, żebym się czepiał, ale jak narazie tylko należy i jest dalekie od syfu panującego w pkobp, o czym przekonałem się niejednokrotnie.

w każdym razie to prawda, że robią nas w jajo. doświadczyliśmy tego niedawno - mój wujo robiąc przelew na kilka tys. ***8364; musiał zapłacić ponad 600***8364; za sam przelew... :|

No właśnie i mam nadzieję, że tylko taka zależność pozostanie ;)

O syfie w PKOBP też już mam wyrobione zdanie...

pawelblu 10.08.2006 22:24

Przelewy miedzynarodowe wszedzie kosztuja duzo. A te 600 euro poszlo nie tylko dla tego banku ale dla wszystkich posredniczacych (kazdy bank ma umowy tylko z niektorymi bankami na transfery i wlasnie takim sznurkiem to idzie do wlasciwego banku).

ro29 10.08.2006 22:40

Witam !

Cytat:

Napisany przez Predi
na cale szczescie mam konto studenckie (2zl na miesiac) + inteligo (1zl na miesiac)
wiec az tak bardzo mnie nie zdzieraja (na razie )

Musisz mieć dwa konta ?? - bo jeśli tak, to ja bym wybrał kombinację Inteligo i mBank - po prostu chyba szkoda tych 2 zł na konto studenckie (też kiedyś takie miałem, ale wtedy bankowość internetowa dopiero się rozwijała - z ciekawości mogę podać, że jak zakładałem to prowadzenie nic mnie nie kosztowało - ale szybko się to zmieniło ...)

Chociaż - mam kuzynkę, też ma konto studenckie w PKO i narzeka na te 2zł - ale jak jej zaproponowałem Inteligo czy mBank - to stwierdziła, że nie skorzysta, bo za dużo się nasłuchała o ryzyku związanym z internetowymi bankami - cóż ...;)
Ja prawdę mówiąc dziś - mając łącze stałe - nie wyobrażam sobie nie mieć dostępu do konta przez Internet - niezależnie w jakim banku - to naprawdę wygodne - sam jeszcze ponad rok temu nie miałem i wiem ...

@Prezesik - prowadzenie konta w Inteligo nie jest do końca darmowe - no chyba, że nie masz karty - bo przecież za kartę płaci się 0,99 zł co miesiąc.
No i za samo konto jakby było na nim mniej niż 100 zł to też niestety jest opłata ...

@Jabba the Hutt - akurat chyba BPH należy w kwestii kont do jednych z droższych banków - po drugie Ojciec miał w nim kredyt na samochód (tzn. brał w PBK, ale oni się później połączyli - i wspomnienia ma raczej przeciętne - mówiąc łagodnie ;) :( ).
Ale np. kolega właśnie wziął u nich kredyt hipoteczny - dostał jedną z lepszych ofert, a do tego byli bardzo elastyczni przy kwocie kredytu - niestety konto musiał sobie u nich założyć :P

Cytat:

Napisany przez Reetou
Już kiedyś pisałem, ale warto powtórzyć :)

Lukas Bank - ekonto Pro. Jeśli mamy na koncie >10k zł to konto NIC nie kosztuje. Mam od 4 lat, a nie zapłaciłem za nie jak dotąd _ani grosza_. Co więcej, dostaje jakieś bonusy (oprócz oczywiście oprocentowania - obecnie 3%) za posługiwanie się kartami. Wypłata gotówki za darmo w całej sieci Euronetu.

Z czystym sumieniem polecam tą opcję.

Kolega też ma właśnie w Lukas Bank i sobie chwali ;)

Cytat:

Napisany przez Predi
(...) ps. zreszta w jakim innym banku, zdarza sie takie cos jak mi, czyli wciecie karty przez bankomat, a pozniej powtorka za 2 tygodnie (ten sam bankomat, pani z banku uparcie twierdzila, ze bankomat jest sprawny i "zdarza sie" )

W ciągu ostatnich chyba 4 czy 5 lat koledze się już to zdarzyło min. dwa razy - najpierw z kartą PEKAO S.A., a później z kartę Lukas Banku ...
Mmie ani z kartę PKOBP przez 5 lat, ani przez ostatni rok z Inteligo, nic takiego nie spotkało na razie ...więc nie ma reguł

@andrzejj9 - w kwestii likwidacji - jak pisał @nimal - w PKOBP trwało to może z 15 -20 minut - podpisanie 2-3 dokumentów, zniszczenie karty i na końcu wypłata w kasie gotówki ...aha - i na koniec miesiąca dostałem jeszcze ostatni wyciąg ...

Cytat:

Napisany przez Prezesik
Z bankami to jest tak, że każdy musi wybrać to co mu indywidualnie pasuje.(...)

Bardzo słuszna uwaga :taktak:
A ja mam konto w Inteligo - od ponad roku - zadowolony ogólnie jestem - choć nie w 100%. Ale - wszystko zależy, co kto stawia jako priorytet - dla mnie ważna jest np. bliskość darmowych bankomatów - a mam do pierwszego około 100-150 metrów - a ew. do dwóch następnych po około 700-800 metrów jakby co ...
Do tego czasem mi się przydaje możliwość bezprowizyjnej wpłaty pieniędzy w każdym oddziale czy nawet agencji PKO - też mam bardzo blisko.
A wady - przede wszystkim te 0,99 zł za kartę co miesiąc - oraz przelewy też po 0,99 zł - ale akurat ich nie robię zbyt dużo na razie więc jest ok ...
Jednak jak ktoś ma w pobliżu bankomat mBanku i nie robi wpłat - to rzeczywiście ich oferta jest cenowo dużo lepsza - sam niedawno poleciłem ten właśnie bank jednej osobie :taktak:

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kolejny powód, żeby PKO BP powiedzieć na zawsze do widzenia..

Czwarty raz w tym tygodniu (raz dziennie próbuję) poszedłem do banku, żeby wypłacić pieniądze i wyszedłem z niczym. W poniedziałek odbiłem się od drzwi, bo byłem kilka minut przez trzecią, a okazało się, że czynne do 14.. Wtorek, Środa i dzisiaj to wejście, zobaczenie kilkudziesięciu osób w kolejce (jedno! okienko czynne!!!) i powiedzenie dowidzenia. Pojadę jeszcze dzisiaj na kilka minut przed zamknięciem (dzisiaj czynne w godzinach 13-19) to możę będą się spieszyć do domu i łaskawie się pospieszą..

Żegnam ten bank bez większego żalu..

Mhmm - nie korzystasz z karty ?? A po drugie - nie wiem czemu, ale jakoś mnie zazwyczaj drażni to, jak słyszę jak ktoś narzeka, że jak zobaczy parę osób w kolejce to zaraz ucieka - bez przesady ...
A to jakiś dziwny oddział - albo agencja - mam na myśli godziny otwarcia - aczkolwiek tak czasem bywa - np. na uczelni też ekspozytura PKO otwarta jest chyba do 14 tylko ...
Co nie oznacza, że w PKO nie ma kolejek i tradycyjnego "jednego okienka" - tylko, że inne banki nie zawsze są pod tym względem dużo lepsze - po prostu często mniej klientów mają ...

Pozdrawiam
ro29

gallus 10.08.2006 22:53

Szkoda, ***380;e w Polsce jest tak ma***322;o wp***322;atomat***243;w - przynajmniej w mojej okolicy. Najbli***380;szy mam w Poznaniu oko***322;o 80km ode mnie... w bankomacie PKOBP widzia***322;em te***380; otw***243;r z podpisem depozyt, ale chyba za jego pomoc***261; nie uda si***281; wp***322;aci***263; got***243;wki, no i nie jest on wymieniony na li***347;cie wp***322;atomat***243;w na stronie mBanku
PS Mo***380;e kto***347; zna jaki***347; szybki i w miar***281; tani spos***243;b, aby got***243;wk***281; przela***263; na w***322;asne konto? czy pozostaje mi jedynie bank/poczta?

andrzejj9 10.08.2006 22:53

Cytat:

Napisany przez ro29
@andrzejj9 - w kwestii likwidacji - jak pisał @nimal - w PKOBP trwało to może z 15 -20 minut - podpisanie 2-3 dokumentów, zniszczenie karty i na końcu wypłata w kasie gotówki ...aha - i na koniec miesiąca dostałem jeszcze ostatni wyciąg ...

Niedługo będę pewnie to wiedział z doświadczenia..

Cytat:

Mhmm - nie korzystasz z karty ??
Na karcie mam limit - 100 złotych dziennie - a potrzebowałem (wyjątkowo dlatego nie zlikwidowałem limitu) wypłacić więcej.

Cytat:

A po drugie - nie wiem czemu, ale jakoś mnie zazwyczaj drażni to, jak słyszę jak ktoś narzeka, że jak zobaczy parę osób w kolejce to zaraz ucieka - bez przesady ...
Ja do takich osób nie należę. Nieraz tam stałem i te 15-20 minut to nie tragedia i tragedii z tego nie robiłem. Ale teraz w kolejce było przynajmniej 20 osób, co - nie przesadzając - oznacza przynajmniej 1-1,5 godziny czekania (przy jednym okienku). Tyle czasu nie miałem..

Poza tym - trudno akceptować to, że przy takiej kolejce non stop (słyszałem wieczorem rozmowę pracownic banku) cały czas otwarte jest tylko jedno okienko. Bo co, bo wakacje..? A co mnie to za przeproszeniem jako klienta obchodzi?

Jest to zwykłe 'olewanie' klienta jakiego w Polsce dużo. Tyle tylko, że ja tego - podobnie jak innych analogicznych zachowań - nie widzę potrzeby dłużej tolerować..

Cytat:

A to jakiś dziwny oddział - albo agencja - mam na myśli godziny otwarcia - aczkolwiek tak czasem bywa - np. na uczelni też ekspozytura PKO otwarta jest chyba do 14 tylko ...
Dziwny, ale jedyny w tych okolicach (przynajmniej mi znany). Główny oddział jest na rynku, ale tam zaparkowanie w dzień granicy z cudem..

Cytat:

Co nie oznacza, że w PKO nie ma kolejek i tradycyjnego "jednego okienka" - tylko, że inne banki nie zawsze są pod tym względem dużo lepsze - po prostu często mniej klientów mają ...
Innych nie znam, więc nie oceniam. Z PKO mam takie doświadczenia i na tej podstawie nie mogę powiedzieć wiele pozytywnego..

@ Rycho

???

nimal 10.08.2006 22:56

limit 100 pln? :O
wez idz Chlopie do normalnego banku

ThanatoS 10.08.2006 23:04

Cytat:

Napisany przez Reetou
Już kiedyś pisałem, ale warto powtórzyć :)

Lukas Bank - ekonto Pro. Jeśli mamy na koncie >10k zł to konto NIC nie kosztuje. Mam od 4 lat, a nie zapłaciłem za nie jak dotąd _ani grosza_. Co więcej, dostaje jakieś bonusy (oprócz oczywiście oprocentowania - obecnie 3%) za posługiwanie się kartami. Wypłata gotówki za darmo w całej sieci Euronetu.

Z czystym sumieniem polecam tą opcję.

Ja natomiast mam zwykle ekonto, a i tak nadwyzke pieniedzy trzymam w Rachunku Oszczedzam, w banku jestem bardzo rzadko, bo i tak wszystko za darmo przez internet robie.

Predi 10.08.2006 23:04

Cytat:

Napisany przez ro29

Musisz mie***263; dwa konta ?? - bo je***347;li tak, to ja bym wybra***322; kombinacj***281; Inteligo i mBank - po prostu chyba szkoda tych 2 z***322; na konto studenckie (te***380; kiedy***347; takie mia***322;em, ale wtedy bankowo***347;***263; internetowa dopiero si***281; rozwija***322;a - z ciekawo***347;ci mog***281; poda***263;, ***380;e jak zak***322;ada***322;em to prowadzenie nic mnie nie kosztowa***322;o - ale szybko si***281; to zmieni***322;o ...)

nie mam dwoch kont,
tylko konto studenckie do 200x albo i 20xx r. (nie mam umowy pod reka) i uruchomione inteligo do obslugi tegoz konta,
musialbym wiec jakos sie wykpic z tej umowy (pewnie jakas kara czeka) + osobne inteligo, jak juz ktos pisal to nie 50gr za przelew a zlotowka, wiec po czwartym przelewie na miesiac juz zarabiam :D

ps. a pkobp dlatego, bo mamusia i tatusia tak chcieli :|

andrzejj9 10.08.2006 23:05

Cytat:

Napisany przez nimal
limit 100 pln? :O

Spoko, to akurat sam ustaliłem jakieś 5 lat temu, jak konto zakładałem ;)

(aha - nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś, ale chodzi mi o dzienny limit wypłat i opłat kartą. Bo jeśli chodzi np. o debet, to nawet nie wiem, jaki jest limit)

Agusia 10.08.2006 23:07

Cytat:

limit 100 pln?
Ten limit nie wynika z tego, że konto jest w PKO BP, tylko Andrzej chyba sobie taki limit ustalił. W PKO można mieć w tej chwili do 5000 zł dziennie.
Ja mam PKO BP z dostępem Inteligo i mBank i chwalę sobie tę kombinację. Ostatnio trochę mnie zdenerwowała zmiana taryfy opłat i prowizji w PKO, ale powiem szczerze, nie chce mi się likwidować konta. Bo wiąże się to nie tylko z prostym zamknięciem rachunku, ale również z przenoszeniem wszystkich zleceń stałych, poleceń zapłaty itd

nimal 10.08.2006 23:08

jakos nie potrafie sobie wyobrazic karty z takim limitem - tankujesz i paliwo wecej kosztuje
ba, zakupy to wiecej sianka
nie wazne - Twoja karta
w kazdym razie propozycji masz tu kilka - mBank, Lucas... wybieraj i zakladaj konto nie ruszajac sie z domu juz nigdy wiecej - przymnajmniej w celach kolejkowych ||

ro29 10.08.2006 23:13

Witam !

Cytat:

Napisany przez rycho
Przerastasz moderatora z Wrocławia.
I jednego i drugiego czytać nie ma czasu.
To jest internet nie gazeta.
Wybacz mi.

Mhmm ...ok ...wybaczam ... przecież nikt Ci nie karze czytać ... - jak słusznie napisał kolega @Prezesik :taktak:

@andrzejj9
W kwestii tej likwidacji konta - nie uwzględniłem jeszcze chyba z 10 minut czekania na obsługę i może z 5 do kasy ;)
W kwestii limitu - mhmm - chyba masz konto studenckie ;) - pamiętam. bo też taki miałem limit - akurat mi to wtedy nie przeszkadzało - chyba głównie z tego powodu, że tylko wypłacałem gotówkę z bankomatu - a tak się złożyło, że bankomat PKOBP był przez większość czasu na uczelni (dlatego też nie zmieniłem wtedy banku na WBK - mimo iż tam konta studenckie były i są bezpłatne). Jeśli dobrze pamiętam, chyba tylko raz czy dwa, potrzebowałem od razu większej gotówki - to po prostu wypłaciłem w kasie ...
Aczkolwiek - dziś limit 100 zł wydaje się mały ... nawet jak na studenta ...

W kwestii kolejek - oczywiście jak była to kolejka na godzinę czy więcej to rozumiem ...
Natomiast olewanie klientów - polska smutna rzeczywistość - i nie tylko w PKO ...
Kwestia zaparkowania - oj, znam to - jak miałem konto studenckie to właśnie zaparkować przed moim oddziałem to była sztuka - do tego na początku tam jeżdziłem parę razy do bankomatu (wtedy na osiedlu ani w okolicy też nie było jeszcze bankomatu, tak jak teraz) - już chciałem się przenieść jak wspominałem do WBK, ale na uczelni postawili bankomat i się zrobiło ok ;)

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 10.08.2006 23:14

Cytat:

Napisany przez nimal
jakos nie potrafie sobie wyobrazic karty z takim limitem - tankujesz i paliwo wecej kosztuje
ba, zakupy to wiecej sianka
nie wazne - Twoja karta
w kazdym razie propozycji masz tu kilka - mBank, Lucas... wybieraj i zakladaj konto nie ruszajac sie z domu juz nigdy wiecej - przymnajmniej w celach kolejkowych ||

Spokojnie, spokojnie :) Konto w MBanku mam oprócz tego, do PKO dostęp również przez Inteligo, a limit tak niewielki, bo ja tej karty praktycznie nie używam. Wyjątkowo musiałem więcej pieniędzy z konta wypłacić, a tak posługuję się raczej gotówką jeśli chodzi o codzienne wydatki :) (bo wszelkie opłaty, przelewy to naturalnie Internet)

@ Agusia - zobacz mój post poprzedzający twój :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:42.