Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Blokady rolnicze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/blokady-rolnicze-17732/)

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:58

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą.
czyli jakies 1-2 pokolenia czyli jakies 50 latek.

Cytat:

Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
wlasnie to tez powinno byz zreformowane. znam stawki krusu i zus'u.
wiem tez ze rolnik prowadzac gosp. roln nie ma takich przywilejow jak prowadzacy przedsiebiortwo (np nie moze kupic komory na regon bo go nie ma - :)))).
Cytat:

W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca.
to niech siedza ale zrezygnuja z ziemi/bycia gospodarzami - zobaczysz o ile spadnie liczba gospodarstw

Cytat:

Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie,
wygodnie???? a wiesz co to jest plodozmian - szczegolnie ten poprawny, czym szkodzi uprawa w monokulturze na dluzszym odcinku czasu? (przypomina mi sie tu gadka kryszaka jak nabijal sie, ze rolnik z ue jak zobaczyl gliste na polskim polu to skakal z radosci bo u nich to dawno wyginely)

Cytat:

......firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.
to dobrze ze komus sie oplaca, powstaje nowe pokolenie ludzi swiatlych na wsi - myslacych, nie jak za czasow pgr'ow. ja koncze studia i bardzo kcialbym robic cos na wsi, nie mowie o samym rolnictwie bo tego jest za duzo ale w otoczeniu rolnictwa. dziwne ze bedac na IV oku rolnictwa i widzac jak zacharowali sie rodzice i znajomi kce tam wrocic ale czemus kce.

pzdrwm Nikita_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:47

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez).

tak zgadzam sie, takze nauczycielom zeby nie krzyczli bo moze malo dostaja ale systematycznie, pielegniarkom, ludziom z przemyslu metalurgicznego hutnikom i chlopakom z mielca i swidnika. a jednak im rzad daje, zalatwia kontrakty.
Cytat:

....ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
tak te same pieniadze ktore w panstwach pietnastki sa dokladane i to ciagle i w duzo wiekszej ilosci a nie jak u nas - sto pare zl do ha. dokladane sa w wieksej ilosci i lepiej.
co do szkol coz - malo dzieci a nie brak pieniedzy - po prostu szkole utrzymac to zbyt duzy koszt i czasem taniej dzici wozic.

Cytat:

Pokutuje tu reforma rolna
prawda - bledy rzadu po zmianie ustroju

Cytat:

i takich problemow nie maja np.czesi - .....Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
to czy nie dotuja?????? - nie chce mi sie wierzyc, popytam mądrzejszych od siebie ale cos mi tu nie gra

Cytat:

Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ...
idziemy do unii europejskieja tam takiego nie ma. jedyny prawdziwy wolny rynek maja amerykanie bo zaczeli to 50 lat temu i teraz tez placza. czytalem w takiej gazetce "Farmer" (zreszta tez na "szurze") ze maja pretensje do unii ze tak dotuje swoje rolnictwo ze oni nie wyrabiaja i teraz placza. zreszta - zniszczyli tez duzo gruntow przez te ich polityke wolnego rynku. dla mnie obecnie to nie jest argument bo dewastacja grunow aby ciolek na gorze (czy polityk-ekonomista) mowil mi ze da sie taniej nie jest argumentem (powinnismy zostawic ziemie w takim stanie jak ja zastalismy).

pzdrwm Nikita_Bennet

bas 02.03.2003 01:44

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.

Ok, to poczekajmy, aż sami wymrą. Wiesz boli mmnie to ile ja(osoba, która nie jest rolnikiem) płacę ZUS'u a ile płaci KRUS'u rolnik, jeśli płaci to dobrze bo coś robi i płaci podatki a nie protestuje.
W tej całej dyskusji chodzi mi o to co już ktoś tu powiedział, że ludzie wolą sobie siedzieć na zasiłku a nie pracować bo im się nie opłaca. Niech pokombinują i zaczną produkować to na co jest zapotrzebowanie to będą mieli lepsze ceny a nie produkują to co im wygodnie, a czego nie moga sprzedać za godziwe pieniądze. Pod łodzią a właściwie w łodzi w tzw. Janowie jest firma, która produkuje warzywa, owoce i zajmuje się ich obrotem, dostarcza do hipermarketów itd. Jakoś im sie opłaca a zwykłemu rolnikowi nic się nie opłaca.

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:29

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.

tak a co zrobic z ludzmi - moze do gazu .....

no wlasnie to jest problem, ekonomicznie wszystko gra, ale nie mozna od tak kazac przebranzowic sie tylu ludziom szczegolnie ze i tak w kraju brak jest pracy, a jak medrzec powiedzial starych drzew sie nie przesadza i trzeba na przemiany w naszym rolnictwie (tzw glosnie restrukturyzacje) jakis 2 pokolen rolnikow.

pzdrwm Niktia_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:26

Cytat:

forest napisa***322;(a)
....
Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")

calkowicie sie zgadzam i chyba wiem o ktorego dziennikarza chodzi - fakt mial racje.

pzdrwm Niktia_Bennet

Nikita_Bennet 02.03.2003 01:23

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
widzę, że mnie nie zrozumiałeś. będę pisał powoli:
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.

tylko wez pod uwage ze rolnictwo to nie taki dzial jak np sklepy komputerowe, szkoly prywatne. tam mozna takie zasady stosowac. nie powinno sie ich stosowac do takich dzialow jak wojsko (obronnosc i gwarancja suwerennosci), szkolnictwo (takie losy kraju jak dzici chowanie) i produkcja zywnosci (w piramidzie manslowa jest to jedn z pierwszych elementow).

jesli nie wierzysz ze rolnictwo to dzial specjalny - znjdz mi taki dzial w ktorym tak ciezko cos przewidziec (szczegolnie pogoda bo sytacje rynkowe jakos da sie)

pzdrwm Nikita_Bennet

bgn 01.03.2003 17:55

ja tam od polityki trzymam sie daleko, ale Brzuszki blokady sa potrzebne.Jedziesz , zabalujesz, to spokojnie zwalasz na blokade i juz, chyba ze Justyna juz w to niewierzy.
Ale tak na serioi pryncypialnie - nikt nie chce rolnikom powiedziec, ze czas gierkowskiej prosperity na zywnosc sie skonczyl ( i gornikom, ze na wegiel tez). Nie moze fukcjonowac gospodarka, w ktorej z jednej strony taksowkarz i kioskarz posiada kase fiskalna, a z drugiej strony jedyny podatek to rownowartosc ilus kwitali zyta za hektar. Wiem, ze na wsi jest ciezko , bo zywnosci nie mozna sprzedac, ale z drugiej strony co to znaczy "interwencyjny skup Agencji. Znaczy to po prostu to, ze z podatkow dolozone zostaly pieniadze do tego skupu. Pieniadze . ktorych brakuje na utrzymanie szkol na wsi ,itd.
Pokutuje tu reforma rolna i takich problemow nie maja np.czesi - tam prywatnej wlasnosci ziemi nie bylo i przekszatcenie bylo proste - z komunistycznej wlasnosci w rynkowa. Czesi nie dotuja swojej produkcji, a zywnosc maja tansza , a warunki uprawone gorsze niz w polsce ( gory, mniej ziemi).
Dopoki jakakolwiek wladza nie powie, ze na wsi musi powstac wolny rynek ( na nie taki - sieje co chce, nie wiem ile i niech mi to skupia)-to taki syf bedzie.
Blokady mnie chilowo nie dotycza,od soboty chodze piechota, bo 22 letni mlody rolnik staranowal mnie swoim mitsubishi galantem wracajac, albo jadac na dyskoteke, a ja przypadkowo jechalem w okolicach jego wioski

mapsajm 01.03.2003 16:54

stop!!!:cisza:

Brzuszek wspomniał coś o blokadach i konkursie na hasła, a nie o klasyfikacji płodów rolnych!

wróćmy do konkretów.

bas 01.03.2003 16:51

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz???
F.

Owszem, ale skoro ceny spadaja to znaczy, że na rynku znajduje się tańszy towar, więc można wytworzyć taki towar taniej i zgodnie z normami(nie chodzi o dotacje).

forest 01.03.2003 16:48

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.
Hmmm...
"Zwykły" produkt nie powinien zawierać rakotwórczych dioksyn i śmiertelnie niebezpiecznych (ponoć) prionów...
Nie uważasz???
F.

bas 01.03.2003 16:45

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Jasne , zawsze można dosypać krowom do paszy mączki kostnej, a kurom paszy zawierającej dioksyny.
Do póki nikt się nie zreflektuje będą szybciej i "taniej" rosły.

:)

Albo produkujemy mięso albo zdrową żywność, jeśli zdrową żywność(jako alternatywę dla zwykłych produktów) to jestem skłonny więcej za takie produkty płacić, ale zwykłe mięso powinno być dobre i tanie.

forest 01.03.2003 16:44

Cytat:

bas napisa***322;(a)
[B]Owszem, bez różnicy czy produkujesz mięso czy telewizory jesteś dla mnie producentem towaru, który kupuje.

Nigdy tak nie twierdziłem, ale to ja nazwałem nierobami tych rolników, którzy zamiast wziąść się do roboty chodzą na blokady.

Jak napisałem forumowicze to światli i rozumni Ziemianie ... za to ich szanuję.

bas 01.03.2003 16:41

Cytat:

forest napisa***322;(a)
chyba mi nie wmówisz, że mając na myśli rolników mówisz producenci rolni albo farmerzy.
Owszem, bez różnicy czy produkujesz mięso czy telewizory jesteś dla mnie producentem towaru, który kupuje.

Cytat:

Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")
Nigdy tak nie twierdziłem, ale to ja nazwałem nierobami tych rolników, którzy zamiast wziąć się do roboty chodzą na blokady.

forest 01.03.2003 16:41

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.
Jasne , zawsze można dosypać krowom do paszy mączki kostnej, a kurom paszy zawierającej dioksyny.
Do póki nikt się nie zreflektuje będą szybciej i "taniej" rosły.

:)

forest 01.03.2003 16:36

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
chyba ponownie poproszę o cytat.
Widocznie nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania i źle rozumiem intencje.
Wybacz.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29.