Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Blokady rolnicze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/blokady-rolnicze-17732/)

forest 01.03.2003 16:34

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
skoro się udało, to spoko. widać, jednak można jakoś prowadzić interes - nawet rolniczy.

a jeżeli chodzi o te zacytowane określenia rolników. cóż... jeżeli ja kiedykolwiek coś podobnego napisałem, to proszę o cytat, bo nie uwierzę.:cool:
wśród wszystkich zawodów są nieroby i nieudacznicy, nie wspominając już zupełnie o chamach. i zdecydowanie nei jest to domena rolników, czy innych przedstawicieli ludu.

Nie wiedziałem, żebyś Ty tak napisał, ale chyba nie zaprzeczysz, że takie wypowiedzi to norma.
Co do określania przez "inne" grupy społeczne producentów rolnych to chyba mi nie wmówisz, że mając na myśli rolników mówisz producenci rolni albo farmerzy.
W Polsce rolnik to bamber albo burak, rodzi się to z pogardy i "braku sympatii" mieszkańców miast, niezależnie od tego czy rolnicy blokuja drogi czy nie.

Mieszkańcy wsi są z założenia gorsi.(zdaję sobie sprawę, że wielu forumowiczów może wcale tak nie myśli i nie chcę nikogo urazić, ale jak powiedział pewien dziennikarz "społeczeństwo mamy gł....")

bas 01.03.2003 16:29

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Mimo to poddajesz w wątpliwość fakt, że rolnicy są zmuszeni sprzedawać towary poniżej kosztów produkcji.
Widocznie trzeba zrestrukturyzować cykl produkcji produktów rolnych aby zmniejszyć koszt wytworzenia.

mapsajm 01.03.2003 16:28

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Mimo to poddajesz w wątpliwość fakt, że rolnicy są zmuszeni sprzedawać towary poniżej kosztów produkcji.
chyba ponownie poproszę o cytat.

forest 01.03.2003 16:26

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
moje odpowiedzi (poza tą jedną zacytowaną przez Grzenia) są jak najbardziej poważne.

mapsajm 01.03.2003 16:24

Cytat:

forest napisa***322;(a)
OK,
Tylko dlaczego nazywa się Nas Chamami, Hamami (w zależności od portalu) Nierobami, Burakami, Nieukami i Nieudacznikami.
Ps.
Kto powiedział, że się nie udało?
Musieliśmy się przebranżowić i tyle.
F.

skoro się udało, to spoko. widać, jednak można jakoś prowadzić interes - nawet rolniczy.

a jeżeli chodzi o te zacytowane określenia rolników. cóż... jeżeli ja kiedykolwiek coś podobnego napisałem, to proszę o cytat, bo nie uwierzę.:cool:
wśród wszystkich zawodów są nieroby i nieudacznicy, nie wspominając już zupełnie o chamach. i zdecydowanie nei jest to domena rolników, czy innych przedstawicieli ludu.

mapsajm 01.03.2003 16:20

moje odpowiedzi (poza tą jedną zacytowaną przez Grzenia) są jak najbardziej poważne.

grzeniu 01.03.2003 16:13

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
a co, nie można?;)
Jasne ze mozna, tak samo jak za darmo leczyc i oferowac internet i... wiele innych rzeczy mozna za darmo robic. Ja np za darmo pale plytki. Temat jest powazny a wypowiedzi jakos nie za bardzo. A poza tym...nie spodziewalem sie tego po tym forum.

forest 01.03.2003 16:09

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
widzę, że mnie nie zrozumiałeś. będę pisał powoli:
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.

OK,
Tylko dlaczego nazywa się Nas Chamami, Hamami (w zależności od portalu) Nierobami, Burakami, Nieukami i Nieudacznikami.
Ps.
Kto powiedział, że się nie udało?
Musieliśmy się przebranżowić i tyle.
F.

mapsajm 01.03.2003 16:06

Cytat:

forest napisa***322;(a)
[...]Wam wydaje się że wieprzowinę można za darmo wyprodukować, tylko polski rolnik tego nie potrafi!!![...]
a co, nie można?;)

forest 01.03.2003 16:02

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Wyobraź sobie firme, która dostarcza internet ludziom, kiedyś dostrczała po 90 zł/miesiąc a teraz w skutek konkurencji dostarcza po 50zł/miesiąc i co? i nie marudzi, że musi płacić dostawcom sygnału tyle samo a właściwie więcej, musi spłacać kredyty wzięte na sprzęt i rozbudowę. Nie marudzi, nie protestuje, jest ciężko ale ma się na lepsze i ponieważ jest dobrze zarządzana i ma dobrą strategię marketingową jest wstania zarabiać i dobrze prosperować przy dużo niższych przychodach, więc może by nareszcie dotarło do rolników, że jest wolny rynek, konkurencja i nie można ciągle liczyć na państwo, bo dlaczego państwo ma dawać pieniądze(dotować)z moich podatków kogoś kto nie potrafi sobie poradzić? A kto takiej firmie pomógł? Nikt wszystko to jest ciężka praca a nie obijanie się i czekanie aż lepper przepchnie kolejne umożenie kredytów(tzn pokrycie ich z moich podatków).
My już mamy kredyt spłacony:)
Uczestniczyłem w proteście ale nie blokadzie.
Protest legalny (połową drogi, za zgodą i w asyście policji i władz)
Wręczenie petycji i do domu , do pracy.
Nie jestem zwolennikiem blokad!!! Mimo iż jestem z rolniczej rodziny.
Co do konkurencji i wolnego rynku, masz rację że towar jest tyle wart ile kupujący jest skłonny zapłacić, a nie tyle ile producentowi sie wydaje że jest wart, ale sa pewne granice po przekroczeniu których produkacj jest nieeopłacalna,a Wam wydaje się że wieprzowinę można za darmo wyprodukować, tylko polski rolnik tego nie potrafi!!!
Pozdrawiam
Rolnik.

mapsajm 01.03.2003 15:56

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury. [...]

widzę, że mnie nie zrozumiałeś. będę pisał powoli:
uwolnienie cen jest właśnie przyczyną tego, że dzisiaj coś kosztuje 4zł, by jutro kosztować 2zł. ceny nie mogą ciągle rosnąć. podjęliście ryzyko i nie wypaliło. nie wy pierwsi, nie jedyni.

i to chyba nie ja piszę bzdury, albo po prostu się mnie nei czyta od początku do końca.

bas 01.03.2003 15:55

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Hmmm...
Kiedy moi rodzice brali kredyt inwestycyjny na rozbudowę i modernizację gospodarstwa w 1996r. (kilkaset tysięcy zł), płacono za kg świaniaka 4-4,5zł. Na tej podstawie robiono biznesplany i inne śmieszne wyliczenia. Teraz pomyśl w jakiej byliśmy sytuacji kiedy w 1999r. świniak kosztował 1.80-1.90zł.

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(???), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)

Wyobraź sobie firme, która dostarcza internet ludziom, kiedyś dostrczała po 90 zł/miesiąc a teraz w skutek konkurencji dostarcza po 50zł/miesiąc i co? i nie marudzi, że musi płacić dostawcom sygnału tyle samo a właściwie więcej, musi spłacać kredyty wzięte na sprzęt i rozbudowę. Nie marudzi, nie protestuje, jest ciężko ale ma się na lepsze i ponieważ jest dobrze zarządzana i ma dobrą strategię marketingową jest wstania zarabiać i dobrze prosperować przy dużo niższych przychodach, więc może by nareszcie dotarło do rolników, że jest wolny rynek, konkurencja i nie można ciągle liczyć na państwo, bo dlaczego państwo ma dawać pieniądze(dotować)z moich podatków kogoś kto nie potrafi sobie poradzić? A kto takiej firmie pomógł? Nikt wszystko to jest ciężka praca a nie obijanie się i czekanie aż lepper przepchnie kolejne umożenie kredytów(tzn pokrycie ich z moich podatków).

forest 01.03.2003 15:43

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
przecież teraz rolnicy płacą cenę swoich rządań okresu przełomu - uwolnienie cen. dzisiaj chcecie tego, jutro czegoś innego, by ostatecznie wrócić do pierwszego. może wystarczy przemyśleć pewne sprawy, by nie robić niepotrzebnego zamieszania?

Hmmm...

Póżniej pisz bzdury.

W UE rolnik wie na jaki samochód będzie go stac za 5-6lat a moi rodzice nie wiedzą czy dostaną pieniądze za "sprzedane" płody.
Ale oczywiście to ich wina....(???), bo kto im się kazał modernizować, rozwijać i inwestować.

F.
(wieś wielkopolska)

forest 01.03.2003 15:35

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
[B]coz tu sie nie zgodze - czasem byw a tak jak by mowiles, przewaznie jest spokoj - do ans gliny przyjechaly i spytaly czy przy skupie wyjedziem na drogi - my na to ze jesli skup nie ruszy dla wszystkich a nie dluznikow to tak - ustalilistmy ze protestowa bedziemy ale w droge glinom wchodzic nie bedziemy - poszlo gladko - przejazd przz miasto i po klopocie - nikt nie ucierpial.

jutro jade na uczelnie ciekawe czy rusza pociagi???
[B]
profesor powiadzasz?
pewnie chatke wynajmuje studentom, dodatkowo robota w rzadowych komisjach a ziemie ma na lewo na kogos kupiona/wydzierzawiona.
znam ten typ. tak konczyli ludzie z mojej uczeli, znczy jak ja konczyli, lapali sie polityki, uprawy roli ect. przewaznie pozalowania godne...]

tak se wmawiaj
jak bys nie dostal zapalty za pol roku pracy z 2001 roku a mamy 2003 to co? nie stalbys - tak nie szystkie cukrownie poplacily jeszcze rolnikom, czesc z nich padla a rolnik nie majac pieniedzy jak ma dochodzic o swoje jak ma biezace zobowazania

dzisiaj owszem dobrze sie wiedzie tym ktorzy nachapali sie w czasach "lepszych" dla rolnictwa ale i tak niezle kombinuja (czyt kradna bo tak to sie nazywa).
zwykly uczciwy czlowiek na wsi jako rolnik tez jakos zyje, ale trzeba brac pod uwage to ze sie pracuje i dostaje place i trzeba patrzec czy warto pracowac za smieszne pieniadze - u nas wielu porezygnowalo i woli siedziec na zasilkach i chlac bo po co ma pracowac jak pieniadz taki sam.

pzdrwm Nikita_Bennet

Popieram!,
Pozdrawiam!.
f.
(Co się martwisz, co się smucisz,
ze wsi jesteś na wieś wrócisz:) )

tomgoo 01.03.2003 15:24

Albo do rolników daje hasło:
"Już nie wypalamy pól,teraz wypalamy płyty cd,dvd"!!!!!!!!!!!!
;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:20.