Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 19.09.2022, 22:16   #11
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kurrde, z tymi pieszymi to prawda. Generalnie źle jest tworzyć prawo przeczące prawom fizyki. Oczywiście, że kierowcy powinni w wielu miejscach z własnej i nieprzymuszonej przepuszczać pieszych, tak jak to się dzieje w wielu krajach. Ale uczenie pieszych, że jako niechronieni uczestnicy ruchu mają pierwszeństwo przed autami, to niezbyt dobry pomysł.

Kiedy jeszcze nie było obecnych przepisów o pieszych, ale już wprowadzono pierwszeństwo rowerzystów na ścieżkach, zwalniałem - i to naprawdę nie w ostatnim momencie - przed właśnie takim przejazdem, gdzie do jezdni zbliżały się matka z córką. Jechałem sporym autem, więc córka odruchowo zaczęła zwalniać, na co matka złapała ją za ramię i dawaj ciągnąć... Opuściłem szybę i pytam, co ona do licha ciężkiego wyrabia, na co ona mówi, że "przecież mają pierwszeństwo!" Na co ja, że oczywiście, i gdybym był pijany, wgapiony w smartfona, miał zawał albo udar, nie zwolnił i przejechał jej córkę wciągniętą na siłę na przejście, to bez wątpienia to ja poszedłbym siedzieć. Tylko że ona miałaby córkę kalekę, albo w ogóle by jej nie miała.

Dlatego też kiedy dojeżdżam rowerem do przejścia zawsze czekam, aż kierowca naprawdę zwolni wyraźnie, zanim na nie wjadę, będąc cały czas gotowy na zatrzymanie. To czasem wydłuża o tę sekundę czas mojego przejazdu, czyli kierowca musi zwolnić nieco bardziej niż gdybym jechał nie patrząc na niego, ale zawsze dziękuję gestem głowy czy ręki za zwolnienie, co daje zdumiewająco przyjemne rezultaty, niejeden kierowca jeszcze się uśmiecha (choć właśnie pozbawiłem go półtorej sekundy czasu )

Ano właśnie, ostatnia rzecz. Nie jestem zwolennikiem karania na prawo i lewo, ale wyjątkiem jest wprowadzona niedawno kara dla pieszych za posługiwanie się telefonem na przejściach. To jest przepis, który naprawdę był potrzebny, to już była (jeszcze trochę jest) prawdziwa plaga głównie młodych osób, które nawet nie uniosły wzroku znad ekranu wchodząc na pasy, nie wspominając już o tradycyjnym "lewo-prawo-lewo"...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: