Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Darmowe płytki z Linux Ubuntu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/darmowe-plytki-linux-ubuntu-52995/)

DreamCrusher 19.07.2005 15:59

Cytat:

Napisany przez mgit
da się :) tylko cza podmontować z konsoli poleceniem mount :)

robilem to tak:
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222

ale zadnego komunikatu po tym nie bylo i w napedach tez nic nowego nie zauwazylem

aha da sie przed startem ubuntu wpisac jakies poelecenie na rozdzielczosc bo za pierwszym razem uruchomilo mi sie w 1152x864 i moglem zmienic na mniejsza a w nastepnych razach uruchamial mi sie w 640x480 i nie moglem zmienic na wieksza

Skubi 19.07.2005 16:56

Mam już płytki na biurku :D

Mich@ł 19.07.2005 17:05

To ja pewnie dostanę koło września ;(

loki7777 19.07.2005 17:14

Z tego co widze to miesiac sie czeka:)

Weron 19.07.2005 17:37

Ja jeszcze nie dostalem ale dostal znajomy, ktoremu sam wypelnialem ankiete. Dostal 9 sztuk. Kazda pozycje zamowilem mu x3. Takze jakbym nie dostal to wezme od niego. :)

raven66 19.07.2005 18:11

no ja też już dostałem :D 9 płytek :)
niestety, za montowanie najwcześniej się wezmę (przy dobrym wietrze) dopiero we wrześniu, póki co robota, druga fucha po godzinach i magisterka za wiele manewru i czasu wolnego nie pozostawiają (( :(
ale czekam jakby co na opinię tych, co już sobie poinstalowali...

Skubi 19.07.2005 18:58

Do mnie szły 3 tygodnie:)

mgit 19.07.2005 19:03

Wkońcu przysłali mi również Linux Ubuntu ||

Oto moje pierwsze wrażenie związane z tym systemem :)

Przysłali mi 3 płytki dwie dla Intel i jedną dla ADM.

Przy próbie instalcji okazało się że jedna z płytke instalacyjnych jest uszkodzona, i nie szło z niej zainstalować systemu naszczęście była jeszcze jedna płytka z której udało się zainstalować bez najmniejszych problemów.

Ku mojemu zdziwieniu instalacja odbyła się w trybie tekstowym (nie powinno mnie to dziwić wkońcu na stronie producenta o tym piszą), ale czytać się nie chciało ;)
Instalcja tekstowa była bardzo prosta i odbyła się w ojczystym języku, po paru mimunach od instalcji pojawił się problem z utworzeniem patrycji ale po kilku sekundach został rozwiązany, instalcja trwała dosyć długo (dłużej niż LE 2005) cały sprzęt został wykryty bez problemu, w połowie instalcji instalator chciał łaczyć się do internetu żeby zassać dodatkowe pliki językowe.

Pierwsze co odrużnia (na pierwszy rzut oka) ten system to:
  • brak lilo jest tylko grup (czy group)
  • brak graficznego uruchamiania znanego z LE 2005 i Su Se 9.3
  • Jedynym środowieskiem graficznym jest gnome.
  • Żadne patrycje z windows nie są automatycznie montowane
  • większośc aplikacji niezbędnych cza ściągnac z neta.
  • OpenOffice jest w wersji 1.3 (czyli dosyć starej) i do tego po angielsku.
  • Nie działają niektóre komendy znane z LE 2005.
  • Brak obsługi rpm można się było spodziewać wkońcu bazuje na debianie.

Zaletą tego systemu jest czas uruchamiania systemu około 39 sekund, jak i małe wymagania sprzętowe, jak i ładny ekran logowania ;)

Według mnie Ubuntu nie nadaje się dla początkujacego użytkownika, nie ma wielu kreatorów i wszystkie istotne zmiany w systemie czeba dokonywać rencznie.

Jak dla mnie LE 2005 był o wiele lepszy (czyt. ładniejszy), i bardziej nadaje się dla początkujacego usera. No ale ile userów tyle opini. :fiu:
Mi się Ubuntu nie podoba
Może by tak ktoś jeszcze kto go zainstalował wypowiedzialby się na jego temat :)

mensir67pl 19.07.2005 19:42

Doszlo i do mnie ;)

kraluk 19.07.2005 20:16

Cytat:

Napisany przez mgit
Mi się Ubuntu nie podoba
:)

Po pierwsze, pisze się "mnie", a nie "mi" na początku zdania :)

Ale teraz do rzeczy.

Cytat:

Jedynym środowieskiem graficznym jest gnome.
Zawsze można dossać KDE lub zainstalować Kubuntu

Cytat:

Żadne patrycje z windows nie są automatycznie montowane
Przecież to Debian:)

Cytat:

większośc aplikacji niezbędnych cza ściągnac z neta.
Instalka zajmuje jedną płytę CD i to nie całą. Więc nie wiadomo jakiej ilości programów nie znajdziesz w Ubuntu po instalacji. Wg mnie jest to dobre rozwiąznie - zasysasz i używasz potrzebne ci tylko programy. Nie instalujesz masy różnego badziewia...

Cytat:

OpenOffice jest w wersji 1.3 (czyli dosyć starej) i do tego po angielsku.
Zawsze można dossać nową wersję:)

Cytat:

Nie działają niektóre komendy znane z LE 2005.
Nie obraź się, ale ta wypowiedź jest śmieszna. Mandriva bazuje na Red Hacie, a Ubuntu na Debianie. Z tego można wywnioskować, że komendy nie będą wszędzie takie same.

Cytat:

Brak obsługi rpm można się było spodziewać wkońcu bazuje na debianie.
W Ubuntu i Debianie są pakiety deb.

Cytat:

Według mnie Ubuntu nie nadaje się dla początkujacego użytkownika, nie ma wielu kreatorów i wszystkie istotne zmiany w systemie czeba dokonywać recznie.
Zgodzę się z tym, ale tylko w pewnym stopniu. Wg mnie Ubuntu jest dla ambitnych poczatkujacych uzytkownikow.

Mnie osobiscie Ubuntu sie podoba :)

loki7777 19.07.2005 20:23

A to ja tak na marginesie nie czeba a trzeba:) Jak wroce to tez to zainstaluje:) Jechalem na jakims livecd ale mi sie nie podobalo, bo neta nie bylo:)Mam w chacie mandrake 10.1 bete chyba, ale jeszcze nie instaluje, narazie mam win2003 trial:)

mgit 19.07.2005 22:58

@kraluk

Cytat:

Zawsze można dossać KDE lub zainstalować Kubuntu
Ależe ja nie twierdze że nie można :) poprostu opisuje pierwsze spostrzeżenia :)

Cytat:

Przecież to Debian:)
Wiem ;)

Cytat:

Instalka zajmuje jedną płytę CD i to nie całą. Więc nie wiadomo jakiej ilości programów nie znajdziesz w Ubuntu po instalacji. Wg mnie jest to dobre rozwiąznie - zasysasz i używasz potrzebne ci tylko programy. Nie instalujesz masy różnego badziewia...
Z tym sie akurat zgodze, ale jak ktoś ma wolne łącze np ja to zassanie 250 MB trwa średnio cały dzień)

Cytat:

Zawsze można dossać nową wersję:)
A pewnie że można :) np wersje 2.0 ;)

Cytat:

Nie obraź się, ale ta wypowiedź jest śmieszna. Mandriva bazuje na Red Hacie, a Ubuntu na Debianie. Z tego można wywnioskować, że komendy nie będą wszędzie takie same.
Nie obrażam się ;) Nieby skąd miałem wywnioskować :> nigdy debiana nie używałem zawsze tylko Mandrake

Cytat:

W Ubuntu i Debianie są pakiety deb.
To aukrat wiem :P

Cytat:

Zgodzę się z tym, ale tylko w pewnym stopniu. Wg mnie Ubuntu jest dla ambitnych poczatkujacych uzytkownikow.
użytkowników piszemy ż a nie z jak ty napisałeś (wiem czepiam się, ale ty sie też przyczepiłeś pisowni)

Cytat:

Mnie osobiscie Ubuntu sie podoba :)
Jak już pisałem ile użytkowników tyle opini 8 )

Nie twierdze w żadnym razie że ten system jest zły, może nawet jest lepszy od LE 2005 :fiu: kwestia przyzwyczajenia :)

Ziele 20.07.2005 22:52

No doszły w końcu i do mnie. Nasza kochana poczta tak rzucała paczką ze wszystkie okładki mam pogięte. Oczywiście musiałem iść na poczte po paczke bo listonoszowi nie chciało się ruszyć d*** na górę tylko zostawił awizo

Kasprzak 20.07.2005 23:12

tak wygląda

http://img318.imageshack.us/img318/6...shot7tn.th.png

bardzo fajnie się prezentuje (mowa o live), chodzi elegancko, szybciutko, troche narzedzi ma, konfiguracja bezproblemowa

mensir67pl 20.07.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez Ziele
No doszły w końcu i do mnie. Nasza kochana poczta tak rzucała paczką ze wszystkie okładki mam pogięte. Oczywiście musiałem iść na poczte po paczke bo listonoszowi nie chciało się ruszyć d*** na górę tylko zostawił awizo

To ciekawe bo mi przyszlo zwyklym listem i lezalo w skrzynce .No chyba ze to ile....sztuk .....

POZdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15.