Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dlaczego Linux? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczego-linux-51928/)

andy 06.05.2005 17:49

Cytat:

Napisany przez REi
linux zajmuje 21% rynku

Ale piszesz o rynku komputerów osobistych czy o serwerach??

A Co do tej ilości kodu to pisałem z pamięci. Więc mogłem troszeczke zawyżyć.
Co do stabilności np. MDK to kilka osób pisało ,że czasami robi zwiechy i nic tylko restart pomaga. U mnie XP się ani razu nie zawiesił :>
Nie jestem zwolennikiem ani windy ani lina. Ale dla mnie Windows wygrywa narazie z Linuchem jako system dla przeciętnego użyszkodnika. Więcej oprogramowania, bardziej multimedialny. Choć może niedługo lizne Linux'a ale to nie zmieni faktu że XP będzie jako pierwszy:P:)

Pozdro

Oktawian89 06.05.2005 16:39

ja tez sie przenioslem 4 dni temu na linuxa :D nawet mi sie podoba , prawie ak jak widowz :D
pozdrawiam

MacGyver 06.05.2005 16:23

Ja już od ponad miesiąca planuje przesiadkę na Linux'a - czekam tylko na new HDD i ... :)
Przygodę z Linux'em czas zacząć ;p

memorando 06.05.2005 16:09

3 powody istotne:
1. Bezpieczeństwo.
2. Niezawodność.
3. Open source.

Dlatego wole Linuxa.

REi 06.05.2005 15:57

Cytat:

a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ) to dla mnie kosmos...
Kompilacja jadra to pikus ;p

Voytek 06.05.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez Unit
Linuksa nie używałem nigdy w życiu ale planuję instalację owego systemu w najbliższej przyszłości :)

A dlaczego? Z ciekawości - jak dotąd nie słyszałem złego słowa o tym systemie, chciałbym więc zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Tym bardziej, że jedyny mój kontakt z Linuksem, jak do tej pory, to oglądanie screenów ;p
Poza tym jest darmowy a co do gier - ostatnio w ogóle nie gram.

wlasnie ja tez tak postapilem - prawie zadne obeznanie z tym systemem i tylko ciekawosc i jeszcze raz ciekawosc.
Tak formalnie mam zainstalowany(osobista instalacja nie przez znajomego
:fiu: )MandrakeLinux 10.1 PowerPack....no i zassalem 4 cd Mandrive-Linuxa.
No i tyle jak na razie sukcesow z linuxem...bo samych poleceń to jeszcze dlugo nie opanuje,a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ;) ) to dla mnie kosmos...

Patrix 06.05.2005 15:34

Cytat:

Napisany przez Bartez
Dlatego właśnie MDK (ciekawe, jaki skrót ma Mandriva teraz?

albo nie będzie albo MDA, MDV, MDR ?? :D

REi 06.05.2005 14:33

Dlaczego linux? - Bo tak jest zabawniej :D

Wybacz andy ale musze:
Cytat:

Porównaj sobie ilość linii kodu źródłowego Lina i Windowsa. Windows jest bardziej rozbudowany. Dokładnie nie pamiętam ale Windows 2000 zawiera ok 60mln linii kodu źródłowego a Linux ok 20mln linii koddu. Więc nic dziwnego że znajduje się więcej dziurek. Po drugie jest tak że Windows'a używa 95% userów więc większość crackerów i hackerów skupia sie właśnie na tym sysie. A nie na Linuxie. Po trzecie po co pisać wira pod Lina skoro dopadnie on zaledwie 2% użytkowników na całym świecie??
po1 Linux to tylko jadro a my mowimy o calym systemie zwanym GNU/Linux i uwierz mi ma on wiecej lini kodu niz Win.

po2 Windowsa uzywa nie 95% userow a 58% potem linux zajmuje 21% rynku reszta to MacOS i inne unixy. Najnowsze prognozy mowia ze jezeli ekspansja linuxa nie zwolni to przejmnie on rynek przed 2010r.

po3 na linuxa wyszlo zaledwie 20% mniej wirow niz dla win tylko ze jak linux jest dobrze skonfigurowany a user nie siedzi na koncie ROOT to wirus moze sobie podzialac najwyzej do restartu systemu.

Bartez 06.05.2005 14:21

Cytat:

Napisany przez Smartek
specjalista nie jestem, bo narazie tez tylko na mandarynce siedzialem, ale wydaje mi sie, ze w np. slacku tez juz sa domyslnie programy..
Poza tym zabawa z konsola wydaje mi sie ciekawa i interesujaca :)
pozdro ;)

No to trochę źle Ci się wydaje :) Systemy takie jak Slack, czy Debian domyślnie są gołymi systemami. Samo jądro i tyle. Reszte trzeba sobie dołożyć samemu. I to jest właśnie idea Linuksa - dostajesz base system, a reszte sobie sam dokładasz według potrzeb i preferencji.

Dlatego właśnie MDK (ciekawe, jaki skrót ma Mandriva teraz? ;)), RedHat itp to dla mnie multimedialne distros ;)

polakT 06.05.2005 14:17

Cytat:

Napisany przez Igloo
w linuksie klawikord i i-net działa jak należy :) ostatnio pod XP zaginęła literka ć!! jest c, są inne znaki diakrytyczne a ć niema!!
...

chyba ktos ma ATI ;)

przynajmniej ja tak miałem na radku :D

AleX69 06.05.2005 13:59

takie samo zdanie mam jak Bartez@ ...

linux uzywam kilku lat ale tylko jako serwer ... KDE zainstalowalem kilka razy tak do oblukania

linux'a kocham za linie polecen, skrypty, conf'y ... miod z boczkiem
zycie :D

Igloo 06.05.2005 12:28

w linuksie klawikord i i-net działa jak należy :) ostatnio pod XP zaginęła literka ć!! jest c, są inne znaki diakrytyczne a ć niema!!
donośnie i-net'u pod XP chodzi jak by chciał a nie mógł. poczta się nie odbiera, azor ledwo dyszy i ogólnie kibel a pod linuksem chodzi jak strzała. żeby było smieszniej w obu systemach do poczty używam Operowego M2 i pod XP padlina a pod linem OK :)
P.S. Oba systemy maja wszystko poustawiane tak samo

Patrix 05.05.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Linuxa (...)

Nie martw się - ja oblałem pierwsze #5-6 :D, wiązało się to z ponownym podziałem na partycje hehe
No ale fakt, linuksa da się zawiesić...
Ja nie lubie choinki na żadnym sys...zawsze używam któryś z domyślnich styli KDE :)

mr_spock 05.05.2005 22:53

Linuxa uzywalem przez ponad 2mies.
ale to jest bez sensu... po co sobie rwac wlosy z glowy
Billy Boy odemnie kasy nie dostaje, bo mam pirata.

Linuch sie nie zawiesza? Za kazdym rezem jak wsadzalem mp3 do tego pseldo winampa to nawet kursor przestawal dzalac, a jedyny przycisk dzialajacy to byl reset.

Madrake (bo taki mam) wyglada jeszcze bardziej kuglarsko i ma wiecej wodotryskow niz Xp za wszystkimi "dodatkami" - kalendarzyki i inne teamy

Wiem, ze kiedys bedzie sie trzeba przekonac, ja jednak podejscie #1 oblalem.

Predi 05.05.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez Smartek
"linux - konfigurujesz kilka dni - uzywasz przez cale zycie" i zupelnie sie z tym zgadzam...
pozdro ;)

tia... ja mam wlasne - xp - instalujesz godzinke, druga konfigurujesz i uzywasz cale zycie.... (uwazac tylko na gadanie o SP itd oraz nie uzywac IE itd)

linucha uzywam okazyjnie.... ot tak dla egzotyki ;) jak to wyglada i z czym to sie je ;) z czasem sie moze przeniose.......

ps. wkurza juz mnie to mowienie o "niezawodnosci" i "stabilnosci" linucha.... mowicie chyba nie o linuchu tylko a jadrze? ;) bo cala reszta jest taka jak ja ktos napisze, a z doswiadczenia wiem ze nie wszyscy pisza bezblednie...... i co z tego ze jak mi cos przywiesi to sobie dam killa i juz po sprawie? a w xp - ctrl-alt-delete i mam to samo... zadna roznica + niezaprzeczalna wada linucha - niekompatybilnosc wersji w dol..... cos co kiedys dzialalo po zmianie jadra na nowsze albo zmianie wersji biblioteki moze okazac sie na smietnik itd.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:10.