Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dlaczego Linux? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczego-linux-51928/)

mgit 05.05.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez Patrix
joke:

Start/Uruchom/command
cd..
cd..
tree
D:
dir
exit
To była konsola MS :D

A gdzie najważniejsza komenda, bez ktorej nie da się używać windows'a :D
format c: jest to najważniejsza komenda, system musi ją zażywać systematycznie jak narkotyk :P
PS.
Jak doszedł vat na neta to mi zaproponowali albo będę bulic 49 zł i bedzie trafer 7-10 kB/s albo będę bulić 60 zł i zostanie transfer 14 kB/s + dodadzą mi 1 kB/s więcej

Patrix 05.05.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez Smartek
Poza tym zabawa z konsola wydaje mi sie ciekawa i interesujaca :)

joke:

Start/Uruchom/command
cd..
cd..
tree
D:
dir
exit

To była konsola MS :D

Smartek 05.05.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez Bartez
@Patrix

Nie mówię o Mandrake'u (Mandrivie, czy jak to się teraz zwie) - to wiele od Windowsa się nie różni. Zainstaluj sobie Slacka, czy Debiana i wtedy zobaczysz, o czym mówię ;)

specjalista nie jestem, bo narazie tez tylko na mandarynce siedzialem, ale wydaje mi sie, ze w np. slacku tez juz sa domyslnie programy..
Poza tym zabawa z konsola wydaje mi sie ciekawa i interesujaca :)
pozdro ;)

Patrix 05.05.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez mgit
Mam łacze 128 kb/s czyli wyciąga w porywach 20 kB/s a zazwyczaj 13 kB/s jest to łacze w sieci osiedlowej, bule za nie odziwo 60 zł

faktycznie święta cierpliwość...

Ja mam pakiet (w LAN) niby 64kbps, za 49pln a doje jak widzisz 50-70kb/s,
Teraz wszedł VAT i zaproponowali mi podwyzke ceny - ale nie za frajer :) bo podbiją pakiet z 64kbps na 128kbps (zacieram rączki ile na tym pociągne) za 49+VAT :D jak widać da się... no ale to zależy od tego kto siedzi najwyzej

mgit 05.05.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez Patrix
@mgit
"Za tydzień szczęśliwy posiadacz Mandrivia Linux 2005 Limited Edtion na DVD 44% zassane"
Jakie masz łącze, że za tydzień ?? :) Masz Ty cierpliwość....
Mi sie ta płytka w 11h w nocy ściągnęła ;)

Mam łacze 128 kb/s czyli wyciąga w porywach 20 kB/s a zazwyczaj 13 kB/s jest to łacze w sieci osiedlowej, bule za nie odziwo 60 zł i ma wspaniałego admina że jak tylko siedze na emulu dłużej niż jeden dzień to wyłancza mi neta i musze się tłumaczyć po co mi emule :P
Co do cierpliwości to mam i to dużo :D raz kompa nie wyłanczałem trzy tygodnie żeby zassać pewien plik => a potem było upomnienie admina na piśmie o zapychaniu łacza :P
PS.
Narazie mam 49% zassane może za dwa dni już będzie :D

Patrix 05.05.2005 20:36

Cytat:

Napisany przez Bartez
@Patrix

Nie mówię o Mandrake'u (Mandrivie, czy jak to się teraz zwie) - to wiele od Windowsa się nie różni. Zainstaluj sobie Slacka, czy Debiana i wtedy zobaczysz, o czym mówię ;)

Slacka/Debiana jeszcze nie miałem na HDD.
Oreintuje się w RedHacie/Fedorze/MDK/Auroxie... :)
To na pewno się różni... taki prosty przykład: rpm/deb - wogóle z czym innym to sie je

Ale dalej się nie zgadzam że MDK jest podobny do Windows...
Możesz bardziej to uzasadnić ?? co chcesz powiedzieć przez podobieństwo, fakt ma auto-montowanie i bawić sie nie trzeba no ale to wg. mnie plus :D Porównując Windows przy MDK to anorektyk jest ;)

Bartez 05.05.2005 20:19

@Patrix

Unit 05.05.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez @ndy
Po drugie jest tak że Windows'a używa 95% userów więc większość crackerów i hackerów skupia sie właśnie na tym sysie. A nie na Linuxie. Po trzecie po co pisać wira pod Lina skoro dopadnie on zaledwie 2% użytkowników na całym świecie??

Właśnie, zastanawiam się co by było z Linuksem gdyby ci wszyscy "specjaliści" wzięli go pod lupę. Nie można przecież wykluczyć opcji, że Linuks ma mniej błędów, ponieważ o wiele mniej ludzi ich wyszukuje. W takim przypadku szanse na znalezienie czegoś maleją.

Podobnie zresztą było z FireFoxem - stał się popularny, więcej ludzi zaczęło się mu przyglądać i od razu znaleźli kilka luk ;p

Patrix 05.05.2005 20:00

Cytat:

Napisany przez Smartek
Patrix i co? jak wrazenia z mandrivy? [strasznie nie podoba mi sie ta nazwa.. nc]
pozdro ;)

jeszcze nie instalowałem - brak czasu, dzisiaj dopiero wypale na dvd
a przed aktualizacją musze zrobić jeszcze kopie 10.1 ;)

Cytat:

Napisany przez Bartez
instalując linuksa macie prawie goły system (nie licząc oczywiście jakichś multimedialnych distro). Użytkownik instalujący Windowsa ma domyślnie masę programów (potrzebnych, czy nie to już temat na inną dyskusję).

eee raczej nie tak, coś pomyliłeś :D
oto poprawiona wersja:

Cytat:

instalując windowsa macie prawie goły system (nie licząc oczywiście jakichś multimedialnych distro). Użytkownik instalujący Linuxa ma domyślnie masę programów (potrzebnych, czy nie to już temat na inną dyskusję).
np.
Bill nie zintegrował z Windowsem pakietu Office :D, brak kodeków.... (raczej ubogo, bo IE i WMP odrazu wywalam...)
W Linuksie masz OpenOffice, kodeki.... (tego softu jest masa)

Cytat:

Napisany przez Bartez
Linux na serwer - jak najbardziej. Desktop - jeszcze nie, ale już jest coraz lepiej.

Właśnie udowadniamy, że Desktop 'już raczej' Tak :)
Serwer - to jest oczywiste :D

Bartez 05.05.2005 20:00

Linux na serwer - jak najbardziej. Desktop - jeszcze nie, ale już jest coraz lepiej. Co ciekawe, jest to opinia mojego znajomego - zapalonego linuksowca :)

Jeżeli chodzi o szybkość, stabilność itd, to weźcie pod uwagę to, że instalując linuksa macie prawie goły system (nie licząc oczywiście jakichś multimedialnych distro). Użytkownik instalujący Windowsa ma domyślnie masę programów (potrzebnych, czy nie to już temat na inną dyskusję). IMHO pod względem wydajności i stabilności W XP niewiele już brakuje do porządnie działającego systemu. Jeżeli ktoś ma w miarę stabilny komputer, nie instaluje każdego dema, jakie wpadnie mu pod rękę, patrzy, gdzie klika, to jest ok :)

Mój XP wytrzymał 8 mc-y i zmieniłem go tylko z powodu wymiany dysku.

t_e_l 05.05.2005 19:58

Cytat:

Napisany przez luminat
Hehe, wlasnie przed chwila zawiesiłem linuksa.

No powiem Ci że zdolny jesteś :), ja mam linuxa gdzieś od miesiąca i jeszcze nie udało mi sie go zawiesić.
Pozdro ;)

luminat 05.05.2005 19:54

Hehe, wlasnie przed chwila zawiesiłem linuksa. Programisci cos niedopracowali mplayera. Otóz postanowilem sprawdzic co sie stanie gdy w trybie tekstowym odtworze... film - otoz przy tej operacji mandriva zaliczyla totalna zwieche - zero reakcji na jakiekolwiek skroty klawiszowe. Oczywiscie cale zdarzenie mialo miejsce w trybie unit 3.

Unit 05.05.2005 19:51

Linuksa nie używałem nigdy w życiu ale planuję instalację owego systemu w najbliższej przyszłości :)

A dlaczego? Z ciekawości - jak dotąd nie słyszałem złego słowa o tym systemie, chciałbym więc zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Tym bardziej, że jedyny mój kontakt z Linuksem, jak do tej pory, to oglądanie screenów ;p
Poza tym jest darmowy a co do gier - ostatnio w ogóle nie gram.

andy 05.05.2005 19:47

A ja dodam kilka swoich opinii. Od razu napisze że nie chce wojny:)
Cytat:

Napisany przez Bartek1989
W kodzie Linuxa znaleziono 980 błędów, a w Windowsie ok. 5k :wow:

Porównaj sobie ilość linii kodu źródłowego Lina i Windowsa. Windows jest bardziej rozbudowany. Dokładnie nie pamiętam ale Windows 2000 zawiera ok 60mln linii kodu źródłowego a Linux ok 20mln linii koddu. Więc nic dziwnego że znajduje się więcej dziurek. Po drugie jest tak że Windows'a używa 95% userów więc większość crackerów i hackerów skupia sie właśnie na tym sysie. A nie na Linuxie. Po trzecie po co pisać wira pod Lina skoro dopadnie on zaledwie 2% użytkowników na całym świecie??

Linux jest za free i to jest jego dużym atutem. Co do innych rzeczy jak szybkość czy stabilność niech wypowie się ktoś używający obu systemów.

Pozdro

P.S. Napisałem sowja opinie i nie miała ona na celu obrazy nikogo ani niczego.

B@rtek 05.05.2005 19:44

@Patrix jak możesz to podaj mi linka do tej wersji co ściągałeś :taktak:

EDIT:

Już mam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:25.