![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
wlasnie ja tez tak postapilem - prawie zadne obeznanie z tym systemem i tylko ciekawosc i jeszcze raz ciekawosc. Tak formalnie mam zainstalowany(osobista instalacja nie przez znajomego ![]() No i tyle jak na razie sukcesow z linuxem...bo samych poleceń to jeszcze dlugo nie opanuje,a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ![]() Ostatnio zmieniany przez Voytek : 06.05.2005 o godz. 15:49 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
3 powody istotne:
1. Bezpieczeństwo. 2. Niezawodność. 3. Open source. Dlatego wole Linuxa.
![]() |
#35 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
Ja już od ponad miesiąca planuje przesiadkę na Linux'a - czekam tylko na new HDD i ...
![]() Przygodę z Linux'em czas zacząć ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
ja tez sie przenioslem 4 dni temu na linuxa
![]() ![]() pozdrawiam
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A Co do tej ilości kodu to pisałem z pamięci. Więc mogłem troszeczke zawyżyć. Co do stabilności np. MDK to kilka osób pisało ,że czasami robi zwiechy i nic tylko restart pomaga. U mnie XP się ani razu nie zawiesił ![]() Nie jestem zwolennikiem ani windy ani lina. Ale dla mnie Windows wygrywa narazie z Linuchem jako system dla przeciętnego użyszkodnika. Więcej oprogramowania, bardziej multimedialny. Choć może niedługo lizne Linux'a ale to nie zmieni faktu że XP będzie jako pierwszy ![]() ![]() Pozdro
![]() |
![]() |
#38 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.06.2003
![]() |
tak to czytam co tu piszecie.... i tylko jedno moge powiedzieć, że jest to typowy stronniczy bełkot ludzi którzy zatrzymali się na systemach marki microsoft o oznaczeniu 98 i niezależnie od faktu że technologia się zmienia oprogramowanie też to dalej mają klapki na oczach i widzą napis windows 98/zwis/format c: i podobe.
Co wy robicie z tymi systemami ,że wam chodza miesiąc bo mam wrażenie, że raczej więcej tutaj jest tzw ******enia niż konkretów nie wspominając o udolności/nieudolności użytkowników. To nie o systemie źle świadczy, że wytrzymuje miesiąc (mowa tu o systemach opartych na technologii NT) lecz o jego właścicielu. Zgodzę się z dwoma argumentami na korzyść linuxa pierwszy to to że jest darmowy(bardzo silny argument), a drugi to to, że lepiej się sprawdza w środowisku serwerowym. A bajki o stabilności już naprawdę robią się nudne. Potrafię zdobyć się na szacunek ale dla osób które potrafią dostrzec zalety i wady zarówno linuxa jak i windowsa ale mam wielką pogarde dla osób śliniących się w niebogłosy jaki to linux cudnym systemem jest natomiast jak to im się windows zwisami we znaki dawał. To jest istna paranoja. Sam zakupiłem windowsa z prostej przyczyny.. linux do pracy się nie nadaje. Oczywiście wściekam sie na politykę cenową Microsoftu jak i kwestię dotyczącą licencji OEM ale uważam że w2k jest ich bardzo udanym produktem który nie miał na celu trafić do grup stawiających na rozrywkę. Później pojawił się Xp z marketingowym wybrykiem zwanym luna i innymi pierdołami ze słynną aktywacją w wersjach OEM włącznie. Ale to co tutaj czytam odnośnie porównania obu platform to jest dziecinada. Większośc szczyci sie legalnym systemem no ok ale gdzie reszta? gdzie te multimedia gdzie te filmy. TO taka pozorna legalność. Ja zakupić system musiałem ze względu na pracę przy komputerze a nie z wielkiego uwielbienia do Microsoftu. Ot po prostu aplikacje które potrzebuje działają albo pod Windows albo Mac OS. Prawdę mówiąc po tym jak oczytałem się na temat licencjonowania ich produktów zbrzydło mi wszystko co tej firmy dotyczy i jeżeli by mi przyszło platformę kiedyś zmienić to głównym powodem było by dla zasady zrezygnowania z ich produktów i chamskiej polityki firmy względem klientów. Nadal linuxem bawią sie tzw. grzebacze których fascynuje ustawianie, poprawianie, dopracowywanie itd itp a normalny użytkownik nie ma czasu na babranie się w tym wszystkim. Lub też firmy chcące do minimum zredukować koszta. Więc panowie trochę obiektywizmu i krytycyzmu pod swoim adresem bo jak już mówimy o stabilności systemu to niebieskiego ekranu nei widziałem dobre 3 lata a tyle samo pracuje na moim W2K i uwierzcie mi nie oszczędzam go. Najważniejszy jest rozsądek i logika a nie póxniej bezpodstawnie bluzgać że to mi się dzieje że tamo mi się dzieje bo to jest tylko i wyłącznie obraz danego użytkownika. pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Linux jako linux. Linux jako dystrybucja Mandrake Czy moze srodowisko graficzne? itp. Bo jest duza roznica. Cos mi sie wydaje, ze jednak jest to wina jakiegos oprogramowania a nie samego linuksa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
U mnie z Linuxem to jest różnie, czasem na nim siedzę, coś zawsze porobie, ale częściej jestem pod windą.
Z mandrakiem 10 miałem niezłe jajca, więc trudno będzie mi się przekonać do Mandrivii. Od siebie polecam Ubuntu, albo Debiana Sarge (w sumie to prawie to samo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Pingwin specjalista.
Fajna dyskusja sie zrobiła
![]() Ja powiem tak, najlepiej na kompie mieć jedno i drugie jednocześnie...bo na samym linuksie niebardzo się da i to w domu. (ntfs/swap/ext3) Choćby z przywyczajeń czy zbiorów. Porównywać linuksa do windows...to zostawiam dla hardcore'owców. Jedno i drugie można bezproblemowo zawiesić... Wydaje mi się, że admin zarządzający 10cioma serwerami na linuksie będzie pracował wydajniej... Jedno i drugie ma mase błędów/dziur nic nie jest doskonałe - cały czas coś jest łatane (inaczej nie byłby nowszych wersji ??) System windows 98 jest stary, "na swój sposób stabilny", ale duużo mniej niż dzisiejszy XP, o ile pamiętam MS kończy wsparcie dla win98. Do dzisiejszych wymagań tym okenkom wiele brakuje, odzwierciedla się to też na stabilności. Czasem są niespodzianki choćbyś nie wiem jak dbał o system to coś mu odbije... Ja przeinstalowywuje windows około co pół roku, nie dlatego, że nie dbam tylko z rutyny abym nie miał jakiejś niespodzianki (choć na niespodzianki robi się automatycznie backup co tydzień ale to inna sprawa). Linux dla niektórych wydaje się szybszy bo zwykle mniej programów pracuje w tle niż w windows, polecam zobaczyć na dole po prawej ile tego siedzi ![]() Windows jest łatwiejszy w obsłudze... (wiele pytań było - jak zainstalować ten program z końcówką tar.gz ??, co to gcc ??), windows instalujesz i masz... linuksa trzeba troszkę dopieścić (choćby sterowniki ati...bo windows - klik, klik i już a w linuksie trzeba się troszkę pobawić). Chwilowo tyle miałem do napisania ![]()
![]() |
#43 | |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Pingwin specjalista.
No i zaktualizowałem przed chwiką mojego linuksa (10.1 -> Mandriva)
Troche to trwało (55 min), to co rzuciło się na początku w oczy to upiększony instalator ![]() Po aktualizacji musiałem zaktualizować bootsektor w moim Windowsowym BootMenu ![]() Tak dodam, że pod Linuksaowa Opera ciekawiej widać formatowanie forum. TO co mnie zdziwiło po instalacji to były systemowe fonty, dużo krzaków, chwilowo pozmieniałem wszystko na Times'a. Kolosalnych zmian nie widze, odkryje może jak podłubie ![]() Pierwszy zrzut przedstawia jeszcze wersje 10.1 z uruchomionym TotalCommanderem ![]() Drugi - Moja wyklikana Opera, jeszcze raz thx za kliki Trzeci - centrum sterowania Czwarty - Kadu i amaroK Piaty - OpenOffice Szosty - K3b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|
|