Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.05.2005, 15:34   #31
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez
Dlatego właśnie MDK (ciekawe, jaki skrót ma Mandriva teraz?
albo nie będzie albo MDA, MDV, MDR ??

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.05.2005, 15:41   #32
Voytek
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
Voytek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Unit
Linuksa nie używałem nigdy w życiu ale planuję instalację owego systemu w najbliższej przyszłości

A dlaczego? Z ciekawości - jak dotąd nie słyszałem złego słowa o tym systemie, chciałbym więc zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Tym bardziej, że jedyny mój kontakt z Linuksem, jak do tej pory, to oglądanie screenów
Poza tym jest darmowy a co do gier - ostatnio w ogóle nie gram.

wlasnie ja tez tak postapilem - prawie zadne obeznanie z tym systemem i tylko ciekawosc i jeszcze raz ciekawosc.
Tak formalnie mam zainstalowany(osobista instalacja nie przez znajomego
)MandrakeLinux 10.1 PowerPack....no i zassalem 4 cd Mandrive-Linuxa.
No i tyle jak na razie sukcesow z linuxem...bo samych poleceń to jeszcze dlugo nie opanuje,a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ) to dla mnie kosmos...

Ostatnio zmieniany przez Voytek : 06.05.2005 o godz. 15:49
Voytek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 15:57   #33
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
a kompliacje jadra(linuxa oczywiscie ) to dla mnie kosmos...
Kompilacja jadra to pikus

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 16:09   #34
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
3 powody istotne:
1. Bezpieczeństwo.
2. Niezawodność.
3. Open source.

Dlatego wole Linuxa.
Stary 06.05.2005, 16:23   #35
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja już od ponad miesiąca planuje przesiadkę na Linux'a - czekam tylko na new HDD i ...
Przygodę z Linux'em czas zacząć
Stary 06.05.2005, 16:39   #36
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ja tez sie przenioslem 4 dni temu na linuxa nawet mi sie podoba , prawie ak jak widowz
pozdrawiam

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 17:49   #37
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
linux zajmuje 21% rynku
Ale piszesz o rynku komputerów osobistych czy o serwerach??

A Co do tej ilości kodu to pisałem z pamięci. Więc mogłem troszeczke zawyżyć.
Co do stabilności np. MDK to kilka osób pisało ,że czasami robi zwiechy i nic tylko restart pomaga. U mnie XP się ani razu nie zawiesił
Nie jestem zwolennikiem ani windy ani lina. Ale dla mnie Windows wygrywa narazie z Linuchem jako system dla przeciętnego użyszkodnika. Więcej oprogramowania, bardziej multimedialny. Choć może niedługo lizne Linux'a ale to nie zmieni faktu że XP będzie jako pierwszy

Pozdro
Stary 06.05.2005, 18:48   #38
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak to czytam co tu piszecie.... i tylko jedno moge powiedzieć, że jest to typowy stronniczy bełkot ludzi którzy zatrzymali się na systemach marki microsoft o oznaczeniu 98 i niezależnie od faktu że technologia się zmienia oprogramowanie też to dalej mają klapki na oczach i widzą napis windows 98/zwis/format c: i podobe.

Co wy robicie z tymi systemami ,że wam chodza miesiąc bo mam wrażenie, że raczej więcej tutaj jest tzw ******enia niż konkretów nie wspominając o udolności/nieudolności użytkowników. To nie o systemie źle świadczy, że wytrzymuje miesiąc (mowa tu o systemach opartych na technologii NT) lecz o jego właścicielu. Zgodzę się z dwoma argumentami na korzyść linuxa pierwszy to to że jest darmowy(bardzo silny argument), a drugi to to, że lepiej się sprawdza w środowisku serwerowym.
A bajki o stabilności już naprawdę robią się nudne.

Potrafię zdobyć się na szacunek ale dla osób które potrafią dostrzec zalety i wady zarówno linuxa jak i windowsa ale mam wielką pogarde dla osób śliniących się w niebogłosy jaki to linux cudnym systemem jest natomiast jak to im się windows zwisami we znaki dawał. To jest istna paranoja.

Sam zakupiłem windowsa z prostej przyczyny.. linux do pracy się nie nadaje. Oczywiście wściekam sie na politykę cenową Microsoftu jak i kwestię dotyczącą licencji OEM ale uważam że w2k jest ich bardzo udanym produktem który nie miał na celu trafić do grup stawiających na rozrywkę. Później pojawił się Xp z marketingowym wybrykiem zwanym luna i innymi pierdołami ze słynną aktywacją w wersjach OEM włącznie.

Ale to co tutaj czytam odnośnie porównania obu platform to jest dziecinada. Większośc szczyci sie legalnym systemem no ok ale gdzie reszta? gdzie te multimedia gdzie te filmy. TO taka pozorna legalność.

Ja zakupić system musiałem ze względu na pracę przy komputerze a nie z wielkiego uwielbienia do Microsoftu. Ot po prostu aplikacje które potrzebuje działają albo pod Windows albo Mac OS.
Prawdę mówiąc po tym jak oczytałem się na temat licencjonowania ich produktów zbrzydło mi wszystko co tej firmy dotyczy i jeżeli by mi przyszło platformę kiedyś zmienić to głównym powodem było by dla zasady zrezygnowania z ich produktów i chamskiej polityki firmy względem klientów.

Nadal linuxem bawią sie tzw. grzebacze których fascynuje ustawianie, poprawianie, dopracowywanie itd itp a normalny użytkownik nie ma czasu na babranie się w tym wszystkim. Lub też firmy chcące do minimum zredukować koszta.

Więc panowie trochę obiektywizmu i krytycyzmu pod swoim adresem bo jak już mówimy o stabilności systemu to niebieskiego ekranu nei widziałem dobre 3 lata a tyle samo pracuje na moim W2K i uwierzcie mi nie oszczędzam go. Najważniejszy jest rozsądek i logika a nie póxniej bezpodstawnie bluzgać że to mi się dzieje że tamo mi się dzieje bo to jest tylko i wyłącznie obraz danego użytkownika.

pozdr.
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 19:20   #39
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez @ndy
Co do stabilności np. MDK to kilka osób pisało ,że czasami robi zwiechy
No tak.Tylko co robi zwiechy?
Linux jako linux.
Linux jako dystrybucja Mandrake
Czy moze srodowisko graficzne?
itp.
Bo jest duza roznica.
Cos mi sie wydaje, ze jednak jest to wina jakiegos oprogramowania a nie samego linuksa.
Stary 06.05.2005, 19:25   #40
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Weron
No tak.Tylko co robi zwiechy?
(...)
Dokładnie. Z tym, że tak samo można napisać w przypadku Windowsa. Sam od siebie też się nie wiesza.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 20:07   #41
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie z Linuxem to jest różnie, czasem na nim siedzę, coś zawsze porobie, ale częściej jestem pod windą.
Z mandrakiem 10 miałem niezłe jajca, więc trudno będzie mi się przekonać do Mandrivii. Od siebie polecam Ubuntu, albo Debiana Sarge (w sumie to prawie to samo ) - to są naprawde porządne dystrybucje. A tak jako ciekawostkę podam info, że Ubuntu teraz zajmuje pierwsze miejsce w serwisie http://distrowatch.com/ , dodam ze po dlugim panowaniu na tym miejscu Mandrake'a ;P Ciekawe czy Mandriva wycycka z pierwszego miejsca Ubuncika ?
Stary 06.05.2005, 20:11   #42
Patrix
Pingwin specjalista.

Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Fajna dyskusja sie zrobiła

Ja powiem tak, najlepiej na kompie mieć jedno i drugie jednocześnie...bo na samym linuksie niebardzo się da i to w domu. (ntfs/swap/ext3) Choćby z przywyczajeń czy zbiorów.
Porównywać linuksa do windows...to zostawiam dla hardcore'owców.
Jedno i drugie można bezproblemowo zawiesić...
Wydaje mi się, że admin zarządzający 10cioma serwerami na linuksie będzie pracował wydajniej...
Jedno i drugie ma mase błędów/dziur nic nie jest doskonałe - cały czas coś jest łatane (inaczej nie byłby nowszych wersji ??)
System windows 98 jest stary, "na swój sposób stabilny", ale duużo mniej niż dzisiejszy XP, o ile pamiętam MS kończy wsparcie dla win98. Do dzisiejszych wymagań tym okenkom wiele brakuje, odzwierciedla się to też na stabilności.
Czasem są niespodzianki choćbyś nie wiem jak dbał o system to coś mu odbije...
Ja przeinstalowywuje windows około co pół roku, nie dlatego, że nie dbam tylko z rutyny abym nie miał jakiejś niespodzianki (choć na niespodzianki robi się automatycznie backup co tydzień ale to inna sprawa).
Linux dla niektórych wydaje się szybszy bo zwykle mniej programów pracuje w tle niż w windows, polecam zobaczyć na dole po prawej ile tego siedzi
Windows jest łatwiejszy w obsłudze... (wiele pytań było - jak zainstalować ten program z końcówką tar.gz ??, co to gcc ??), windows instalujesz i masz...
linuksa trzeba troszkę dopieścić (choćby sterowniki ati...bo windows - klik, klik i już a w linuksie trzeba się troszkę pobawić).
Chwilowo tyle miałem do napisania
Stary 06.05.2005, 20:45   #43
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
tak to czytam co tu piszecie.... i tylko jedno moge powiedzieć, że jest to typowy stronniczy bełkot ludzi którzy zatrzymali się na systemach marki microsoft o oznaczeniu 98 i niezależnie od faktu że technologia się zmienia oprogramowanie też to dalej mają klapki na oczach i widzą napis windows 98/zwis/format c: i podobe.

Co wy robicie z tymi systemami ,że wam chodza miesiąc bo mam wrażenie, że raczej więcej tutaj jest tzw ******enia niż konkretów nie wspominając o udolności/nieudolności użytkowników. To nie o systemie źle świadczy, że wytrzymuje miesiąc (mowa tu o systemach opartych na technologii NT) lecz o jego właścicielu. Zgodzę się z dwoma argumentami na korzyść linuxa pierwszy to to że jest darmowy(bardzo silny argument), a drugi to to, że lepiej się sprawdza w środowisku serwerowym.
A bajki o stabilności już naprawdę robią się nudne.

Potrafię zdobyć się na szacunek ale dla osób które potrafią dostrzec zalety i wady zarówno linuxa jak i windowsa ale mam wielką pogarde dla osób śliniących się w niebogłosy jaki to linux cudnym systemem jest natomiast jak to im się windows zwisami we znaki dawał. To jest istna paranoja.

Sam zakupiłem windowsa z prostej przyczyny.. linux do pracy się nie nadaje. Oczywiście wściekam sie na politykę cenową Microsoftu jak i kwestię dotyczącą licencji OEM ale uważam że w2k jest ich bardzo udanym produktem który nie miał na celu trafić do grup stawiających na rozrywkę. Później pojawił się Xp z marketingowym wybrykiem zwanym luna i innymi pierdołami ze słynną aktywacją w wersjach OEM włącznie.

Ale to co tutaj czytam odnośnie porównania obu platform to jest dziecinada. Większośc szczyci sie legalnym systemem no ok ale gdzie reszta? gdzie te multimedia gdzie te filmy. TO taka pozorna legalność.

Ja zakupić system musiałem ze względu na pracę przy komputerze a nie z wielkiego uwielbienia do Microsoftu. Ot po prostu aplikacje które potrzebuje działają albo pod Windows albo Mac OS.
Prawdę mówiąc po tym jak oczytałem się na temat licencjonowania ich produktów zbrzydło mi wszystko co tej firmy dotyczy i jeżeli by mi przyszło platformę kiedyś zmienić to głównym powodem było by dla zasady zrezygnowania z ich produktów i chamskiej polityki firmy względem klientów.

Nadal linuxem bawią sie tzw. grzebacze których fascynuje ustawianie, poprawianie, dopracowywanie itd itp a normalny użytkownik nie ma czasu na babranie się w tym wszystkim. Lub też firmy chcące do minimum zredukować koszta.

Więc panowie trochę obiektywizmu i krytycyzmu pod swoim adresem bo jak już mówimy o stabilności systemu to niebieskiego ekranu nei widziałem dobre 3 lata a tyle samo pracuje na moim W2K i uwierzcie mi nie oszczędzam go. Najważniejszy jest rozsądek i logika a nie póxniej bezpodstawnie bluzgać że to mi się dzieje że tamo mi się dzieje bo to jest tylko i wyłącznie obraz danego użytkownika.

pozdr.
pierwszy akapit najlepszy tez odnosze wrazenie ze Ci ktorzy wychwalaja linuxa bo jest taki stabilniejszy i wogole, nigdy chyba xp nie widzieli
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 21:14   #44
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Jak dziala LinuX
Stary 06.05.2005, 21:54   #45
Patrix
Pingwin specjalista.

No i zaktualizowałem przed chwiką mojego linuksa (10.1 -> Mandriva)
Troche to trwało (55 min), to co rzuciło się na początku w oczy to upiększony instalator
Po aktualizacji musiałem zaktualizować bootsektor w moim Windowsowym BootMenu
Tak dodam, że pod Linuksaowa Opera ciekawiej widać formatowanie forum.
TO co mnie zdziwiło po instalacji to były systemowe fonty, dużo krzaków, chwilowo pozmieniałem wszystko na Times'a. Kolosalnych zmian nie widze, odkryje może jak podłubie Ciekawskim zrobiłem pare zrzutów.
Pierwszy zrzut przedstawia jeszcze wersje 10.1 z uruchomionym TotalCommanderem
Drugi - Moja wyklikana Opera, jeszcze raz thx za kliki
Trzeci - centrum sterowania
Czwarty - Kadu i amaroK
Piaty - OpenOffice
Szosty - K3b

Twoje uprawnienia: