Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dobra i solidna ładowarka AA i AAA w miare mała (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dobra-solidna-ladowarka-aa-aaa-miare-mala-70022/)

rycho 04.12.2008 18:57

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 983887)

A sprawa jest o tyle istotna, że w dzisiejszych czasach wiadomo jak produkty w większości są projektowane i produkowane - "byle taniej i byle było" :(

To tyle ode mnie ...

:taktak:
Raz wyłączysz i dupablada...
Nie włączy sie badziewie becesiedemset.

Reetou 04.12.2008 18:58

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 983887)
Ale tak się składa, że troszkę na elektronice się znam - i jest to nie tylko moja opinia - bo swego czasu dyskutowałem z kolegami na ten temat - i dla własnego bezpieczeństwa należy jak najmniej urządzeń nieużywanych pozostawiać na czuwaniu czy włączeniu np. zasilacza.

Pomijam już kwestie oszczędności czy właśnie przedłużenia żywotności ...

A to ja poproszę o uzasadnienie wniosków z tej dyskusji ;)

Oczywiście nie spieram się co do oszczędności...

prometeusz 10.12.2008 23:02

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 983049)
czy ktos ma moze taka ladowarke - niby najszybsza do tego do czego stworzona :D ale czy aby dobra
musze cos kupic do akumulatorkow 9v
http://www.emos.pl/zbozi/1603008000-...arka-mw-6288gs

Troche przegialem chyba przy pierwszym ladowaniu ta ladowarka.
Na nowym akumulatorku GP 170 dalem rozladowywanie i zglupiala ladowala ponad 4h i przerwalem. Powinna go naladowac w 3h i 10min, po ponownym wlozeniu po 10min pokazala full:)

grzeniu 10.12.2008 23:19

Dobra, to się tu spytam.
Potrzebuję teorii i doradztwa.
Mam aku żelowe 7Ah (jak w UPS), do tego potrzebuję ładowarki odpowiedniej. Teorie słyszałem już różne - począwszy od producentów ładowarek, że potrzeba ładowarki impulsowej o prądzie 1,5A, po opinie elektroników - że owszem, impulsowa, ale o pradzie max 50-100mA.

Mam ładowarkę 1,5A i wydaje mi się, że jednak ten prąd jest za duży...aku wytrzymuje max 2 lata, nie wiem ile ładowań (aż tak nie liczyłem).
Problem jest istotny, bo to zasilanie alarmu. Po czasie, za późno, doszedłem do wniosku, że może w sumie lepiej i taniej byłoby wykorzystać UPS-a.
W sumie to potrzebuję stałego 12V, z automatycznym doładowaniem przy spadku napięcia.

Ktoś coś doradzi?

Wawelski 11.12.2008 08:47

100 mA to będzie Ci się ładował 70 godzin. Przesada. 1,5A IMO jest OK.
Jak aku o pojemności 700-800mAh ładuje się przynajmniej 200mA (bo niżej się nie da - ale można nawet 1800mA) to dla 7AH nie widzę problemu - 5 godzin. A IMO miniumum to 750mA

grzeniu 11.12.2008 09:06

Ile czasu się będzie ładował nie ma znaczenia, to i tak razem siedzi zamknięte w skrzynce.
Chodzi tylko o to, żeby ładowarka pilnowała napięcia akumulatora i doładowywała w razie spadku.

Chyba w końcu zainwestuję w jakiegoś najtańszego UPS-a, one chyba mają układ automatycznie doładowujący akumulator?

prometeusz 11.12.2008 10:37

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 986059)
Ile czasu się będzie ładował nie ma znaczenia, to i tak razem siedzi zamknięte w skrzynce.
Chodzi tylko o to, żeby ładowarka pilnowała napięcia akumulatora i doładowywała w razie spadku.

Chyba w końcu zainwestuję w jakiegoś najtańszego UPS-a, one chyba mają układ automatycznie doładowujący akumulator?

Patrz co ja kupilem - szukaj:D

romanesco 17.12.2008 10:10

W niemieckim ALDI'm będą dostępne takie akumulatorki:
http://www.aldi-essen.de/OFFER_D_MO/OFFER_52/BIG04.HTM
Być może u nas też niedługo będą w ofercie :hmm:

I tu pytanie, chyba do @jou
Może w irlandzkim sklepie też były kiedyś takie i je kupiłeś :pytanie:
Ciekaw jestem, ile są warte. Bo w LIDL'u były ale firmy "Tronic" i o ile pamiętam, je polecałeś.

joujoujou 17.12.2008 12:20

Były, ale nie kupiłem, bo mam Tronic z lidla - wystarczająco dużo, by przez najbliższe miesiące się nie interesować. :)

prometeusz 17.12.2008 21:29

Jak myslicie warto dac za to GP tyle
Bo nic sensownego (firmowego) po za nia i pewnie gdzies ewentualnie sanyo strasznie drogie bym znalazl :sciana:
Czy lepiej te noname
http://www.allegro.pl/item503578597_...jajakosci.html
Powoli oryginalny akumulatorek zaczyna tracic pojemnosc i pora w koncu cos dokupic

ro29 23.12.2008 20:22

Witam !

Kupiłem BC-900 wraz z kompletem akumulatorków Technoline 2700 :) (+ 2 x Eneloop - bo 2 już miałem)

Oczywiście jak zwykle mam problemy :( ... więc uderzam do Was o pomoc ...

Po pierwsze - szukam polskiej PEŁNEJ instrukcji do BC-900 - dostałem tylko w komplecie tą skróconą. Jak na razie korzystając z Google niewiele znalazłem - tzn. znalazłem w jednym miejscu ale nie mogę pobrać ...

I druga sprawa - pytanie - z tego co wyczytałem (pisząc skrótowo) - wkładam 4 akumulatorki i naciskając MODE mogę zmienić czy chcę ładować, czy testować itd. ?
Czy też przedtem muszę wybrać dla jakiego kanału chcę zmienić tryb pracy ?
Bo jak po włożeniu 4 aku naciskam MODE to nic się nie zmienia ... :(

Aha - żeby było jasne w instrukcji skróconej jest napisane tak jak ja robię ... i nic ...

Z góry dzięki za pomoc !!

Pozdrawiam
ro29

P.S. Jak na razie włożyłem te nowe 4 aku co były razem z ładowarką nastawiłem prąd ładowania 500 mA i ładuje - potrzebuję akumulatorków na jutro ... a zamówiłem za późno a na dodatek były problemy z przesyłką :( ... szkoda gadać ...

melag 23.12.2008 20:41

Najpierw jednokrotnie naciskasz pierwszy kanał, to uruchamia procedurę dla wszystkich kanałów, następnie wybierasz poprzez przycisk "mode" odpowiedni tryb pracy ładowarki. Teraz wszystkie kanały mają wybrany ten sam tryb pracy.
Tak jest przynajmniej w BC-700.

sobrus 23.12.2008 20:59

Chociaż prawdę mówiąc to czasem mam z tym problemy, aby przyciski zatrybiły :D
Można się nieco naciąć, ale w końcu zawsze sie udaje...
Widać od razu że nie czytałem instrukcji ;)

ro29 23.12.2008 21:56

Witam !

Dzięki za odpowiedzi.
Ja doczytałem się w anglojęzycznej instrukcji, że trzeba przytrzymać przycisk MODE przez 1 sekunde ... teraz nie mam jak sprawdzić, ale jak aku się naładują to oczywiście zobaczę ...

Pozdrawiam
ro29

ro29 24.12.2008 09:53

I znów problemy ... :(

Witam ponownie !

Niestety coś chyba jest nie tak z tą ładowarką - albo tymi akumulatorkami Technoline.
Otóż - wczoraj pierwsze ich ładowanie zakończyło się tak:
- najpierw 4 kanał 1337 mAh i 1,39 V
- pierwszy kanał 2,29 mAh i 1,4 V
- drugi kanał 2,72 mAh i 1,43 V
- i UWAGA - trzeci kanał - zakończyłem ręcznie ładowanie jak pojemność podawana wynosiła 2,91 !! mAh (aku 2700) - napięcie było 1,47 V - bałem się że się aku uszkodzi jak dalej będzie się ładowało
Czy to normalne - pomijam tą niską pojemność jednego z aku - bo to pierwsze ładowanie - ale fakt, że ładowanie w trzecim kanale nie chciało się zakończyć ??

A może to ma związek z tym - że jak włączam tą BC-900 to zauważam dziwną sytuację - na 1,2 i 4 kanale na krótki moment pojawią się jakieś wartości - np. 89, 88 i 35 - a na tym trzecim ... NIC !! Dopiero po chwili jak zaświecą się wszystkie segmenty dla testu to na wyświetlaczu 3 kanału jest jak w innych ?

Koledzy pomóżcie bo mnie coś bierze - czy trafiłem na uszkodzony egzemplarz ?? Oczywiście pytania są dwa - czy u Was w BC-900 też przy włączeniu nie wyświetla się nic na 3 kanale i czy spotkaliście się z sytuacją, że ładowarka ładowała znacznie ponad pojemność aku i nie chciała skończyć ??

Pozdrawiam
:(
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:57.