![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#511 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam co prawda BC 700 ale od BC 900 zbytnio się nie różni, poza tym że BC 900 ma jeszcze wyższe prądy ładowania.
Takich cyrków jak u Ciebie nie mam. I nigdy nie pokazała wyższej pojemności akku, aniżeli deklarowana przez producenta. W jakiej firmie ją kupiłeś ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 24.12.2008 o godz. 10:06 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#512 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Moja BC700 laduje akku Varty 2500 spokojnie do 2900. Pojemnosc jest podawana szacunkowo na akku (jako typowa). Te losowe wartosci ktore sie pojawiaja wynikaja po prostu z wlaczenia sprzetu. Zanim procesor przejdzie reset to ma w rejestrach losowe wartosci i to sie wyswietla.
![]() |
#513 | ||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
2. Charge 500 mA Cytat:
ro29 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Guru
Cytat:
![]() U mnie to jest tak: po włożeniu akku do komór podłączam ładowarę. Następuje test wewnetrznego procesora a po chwili domyślnie uruchamia się ładowanie o wartości 200 mA. Jak chcę zmienić, to naciskam przycisk odpowiedniej komory (np. 1) a później poprzez MODE wybieram tryb pracy. I to wszystko. Aha... jeszcze CURRENT do zmiany wartości prądu ładowania. Ostatnio zmieniany przez romanesco : 24.12.2008 o godz. 10:34 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#515 | |
Guru
![]() |
Witam !
Cytat:
A po drugie - i tak bym wybrał przesyłkę, bo mieszczą się gdzieś na peryferiach Poznania i na dodatek na drugim końcu miasta w stosunku do mnie ![]() od 2) Dziś już mi się nie chce sprawdzać, jutro może potestuję ... A jak ta ładowarka powinna reagować po włożeniu naładowanych lub prawie naładowanych aku ? Bo u mnie uruchomiło się ładowanie i trwało 15-25 minut zależnie od konkretnego akumulatorka. Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm nie wiem czy dobrze rozumiem, ale BC700 zawsze ładuje więcej niż jest podana pojemność producenta
![]() Po prostu efektywność ogniw jest taka, że do ładowania potrzebują ok 30% więcej energii, niż magazynują. A więc np w akku 2500 trzeba wepchać ze 3000mAh. Pojemność podana podczas ładowania nie jest więc pojemnością akku, a ilością prądu który pochłonął. Pomiar pojemności można wykonać tylko funkcją TEST lub REFRESH. I taki pomiar jest dokonywany podczas rozładowywania, a nie ładowania ![]() Mi podczas ładowania zawsze pokazuje sporo wyższe wartości niż faktyczna pojemność akku. Ale moim zdaniem to norma. Cytat:
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.12.2008 o godz. 00:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Guru
Po krótkiej przerwie, pojawiła się w sprzedaży na Allegro, kultowa ładowarka BC 700. Kto jest zainteresowany, niech kupuje, póki jest okazja.
Ostatnio zmieniany przez romanesco : 19.01.2009 o godz. 12:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
Guru
![]() |
Witam !
Dzięki za powyższe wypowiedzi. Jak widać opinie są różne ... Jako, że ostatnio czasu u mnie brak - zbytnio za testowanie tej BC900 się nie zabrałem. Jednak przez ostatnie prawie dwa miesiące kilka razy akumulatorki ładowałem - i zaobserwowałem trochę dziwne sytuacje. Może ktoś mi to wyjaśni ![]() 1. Dziś naładowałem 4 aku Sanyo ENELOOP 2000 - pojemność po ładowaniu prądem 500 mA - w granicach 1800-1880 - czy to nie trochę za mało ? Przed chwilą włączyłem opcję TEST - zobaczymy co pokaże ... Aha - akumulatorki dość świeże - tzn. 2 sztuki kupione z ładowarką, pozostałe dwie około pół roku temu. 2. Moje stare akumulatorki ![]() Z tego co pamiętam i co kiedyś czytałem - opisane poniżej objawy mogą świadczyć o ich "śmierci technicznej" - ale chciałbym się upewnić. 2.1. Komplet 4 aku GP 2300 - ma ponad 2 lata - używałem go do starego Kodaka, ładowane były cały czas 8168 - przez pierwszy rok byłem bardzo zadowolony - później zaczęły się problemy - praktycznie jeden z kompletów do niczego się już nie nadawał na końcu - na drugim można było zrobić 30-50 zdjęć. Teraz po kupnie BC900 myślałem, że je "odświeżę" - przeprowadziłem dwukrotnie odświeżanie - prądem 200 i 500 mA (ładowanie). Niestety - w obu przypadkach ładowały się do około 1500-1600 - a działeniem niewiele różniły w porównaniu jak ładowałem tą starą ładowarką. Moje pytanie więc brzmi - czy ładowarka nie odświeża dobrze i nie jest w stanie ich "doładować" - czy też fakt ponad 2 lat i wielokrotnego ładowania ich w 8186 spowodowały ich starość - i nadają się tylko do recyklingu ? 2.2. Komplet dwóch akumulatorków GP 2500 - kupiony około dwóch lat temu - przez półtora roku leżały nieużywane i niedoładowywane - później naładowałem je tą 8186 dwukrotnie - starczyły na około 100 zdjęć Kodakiem (np. nowymi Eneloop'ami potrafiłem zrobić 400). I podobna sytuacja jak wyżej - sądziłem, że BC900 je "odświeży" - niestety - ładowały się do około 1800-1900 - i starczyły na podobną ilość zdjęć jak przy ładowaniu tą starą ładowarką. Więc pytanie - czy czas - oraz fakt, że leżały niużywane - zrobiły swoje i też już niewielki pożytek z nich będzie ?? Z góry dzięki za pomoc ... aha - te akumulatorki Technoline jakie były w komplecie razem z zakupioną BC-900 - są jak na moje dotychczasowe użytkowanie - średniej jakości - spora różnica w pojemności - jak dłużej je poużywam, to będę mógł powiedzieć coś bardziej konkretnego. Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do lezenia aku w domu to mam identyczna sytuacje - dobrze ze to tylko aaa firmy krzak i chodza w pilocie - bo na poczatku nie chcialy w ogole w bc ruszyc ale stara ladowarka MW dala im kopa i poszly
![]() Wydaje mi sie ze nie ma sensu kupowac aku na zapas, bo trafia je szlag od nie uzywania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aku, z tego co pamietam, powinny lezec naladowane (dlatego jak kupujesz nowe to juz cos tam w sobie maja)
same rozladowuja sie tez od lezenia (ponoc w miesiac - taki jest standardowy napisa na aku, ale na bank jest to dluzej) czyli, jezeli ich nie uzywasz i nie doladowujesz - nie stosujesz sie do zalecen producenta - i pewnie sie niszcza |
![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Jukebox Hero
dokładnie tak jest. Jak masz za duzo akku to ciągle musisz je monitorować bo inaczej szlag je trafi.
Wyjątek to infinum/recyko+/eneloop, bo te nawet przez rok się nie wyładują. |
![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Guru
![]() |
Witam !
A więc - z tego co piszecie wnioskuję, że te dwie aku GP 2500 po prostu "szklag trafił" jak leżały te półtora roku nie ładowane ? W sumie to też tak trochę podejrzewałem ... choć sądziłem, że ta słynna BC900 je może odratuje ![]() Wiem, że nie opłaca się kupować na zapas - po prostu kiedyś kupując "przy okazji" wziąłem jeszcze dwa te GP 2500 - myślałem, że zacznę je użytkować np. do discmana - ale jakoś nie było potrzeby, a 4 sztuki GP 2300 (2 komplety po 2) do mojego starego Kodaka mi wystarczały ... Ale wrócę jeszcze do pytania na które jak na razie brak sugestii - do tych 4 sztuk GP 2300 - które przez te dwa lata były regularnie użytkowane i ładowane tą starą ładowarkę - nie było to zbyt często (może z 50-70 razy) więc teoretycznie powinny jeszcze działać - a jak pisałem - nawet po naładowaniu ich BC900 - praktycznie nie da się ich używać w aparacie - sądzicie, że tutaj zadziałał fakt, że były ładowane tą 8168, która je przegrzewała - i "szlag je trafł" ? I mimo iż BC900 ładuje je do tej pojemności około 1500 - to tylko teoria i nic już na to się nie poradzi ? Nie pytam o to, żeby na siłę jeszcze coś z nich zrobić - po prostu czytałem choćby w tym poście, że BC900 potrafi uratować takie aku - a u mnie nic z tego ... I na koniec raport z testu tych Eneloop (pisałem wczoraj o ich ładowaniu i fakcie, że naładowały się tylko do koło 1800-1880 mAh) - wyniki funkcji TEST okazały się następujące: 1. 2,06 A , 1,47 V 2. 2,04 A , 1,46 V 3. 2,09 A , 1,48 V 4. 2,05 A , 1,46 V Dla mnie wygląda to OK - zwłaszcza, że z tego co wczoraj znalazłem w tym temacie - właśnie funkcja TEST pokazuje właściwą pojemność. Ale czy to nie za duża rozbieżność ? I czy pojemność powyżej nominalnej to OK ? (wiem pytałem już o to, w przypadku tych Technoline - ale opinie były wtedy skrajne) Pozdrawiam i mam nadzieję, że doświadczeni koledzy coś mi znów wyjaśnią za co z góry dziękuję ![]() ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 17.02.2009 o godz. 23:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Jukebox Hero
moim zdaniem wyglądają na OK. Różnice są praktycznie zawsze.
Jeżeli używasz je parami to proponowałbym (końcówkami) 4+5, 6+9 |
![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |
Guru
Czytam aktualne opisy funkcji naszej BC 700 i dowiaduję się, że jest możliwość ręcznego wyboru rodzaju akku Ni-Cd lub Ni-MH.
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 25.03.2009 o godz. 09:53 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Jukebox Hero
nic takiego nie zauważyłem. Oba typy ładują się prawidłowo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|