Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   e-banki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/e-banki-17120/)

Ormianin 22.08.2005 00:07

Cytat:

Napisany przez mr_spock
mBank ok, ale teraz jak bede mial regularne przychody nie wykluczam ze poszukam czegos bardziej atrakcyjnego.
Nie podoba mi sie ta oplata 50gr za przelewy zewnetrzne, oplata za wydanie karty do rachunku emax i oplata za wydanie kredytowej.

Inteligo z tego co wiem bierze kase za prowadzenie rachunku :/

obecnie jedynie mbank jest najbardzej atrakcyjny... 50 groszy za przelew jest niczym przy oplatach za prowadzenie rachunku i karty kredytowej... ja nie robie specjalnie wiele przelewow zewnetrznych wiec mi to malo przeszkadza... Inteligo, jest tez nadal dosc atrakcyjne (tym bardzej ze czesc rzeczy mozna zalatwic w kazdym oddziale budynku banku PKO BP), jesli utrzymujesz 99 zl na rachunku to kasy nie pobieraja, jesli schodzisz nizej niz ta suma, placisz...

kazdy bank ma swoje kruczki i regulamin, z ktorym kazdy powinnien sie zapoznac...

Lukas wprowadzil oplaty, Volkswagen tez... obecnie tylko mbank

Wojtek Toruń 22.08.2005 07:46

Tylko dodam że mBank ma sporą sieć bankomatów gdzie można wypłacić bezpłatnie pieniążki:wszystkie Euronety + bankomaty BZ WBK.
Wada mBanku - nie wypłacisz natychmiast bardzo dużej gotówki.
Do opłat, zakupów i allegro OK ( te 50 groszy za przelew można przeboleć )

malaczarna 22.08.2005 13:42

ja jestem w mBanku i jestem zadowolona:)
mam zalozone eKonto (jest ono darmowe)
jedynym minusem jest jak narazie malo bankomatow:)
moj brat rowniez ma konto w mBanku i niw narzeka sobie:)

Zetoxa 22.08.2005 14:17

jak się ma 20 przelewów zewnętrznych, to mBank robi się okropnie drogi, wolę zapłacić w BSK 5 zł za prowadzenie rachunku i mieć za darmo przelewy.

Eliasz 22.08.2005 15:17

a ja mam konto w INTELIGO (PKO BP)
Moze przelewy zewnetrzne drogie, ale reszta OK, obsluga w PKO BP, duzo bankomatow, jak dla mnie OK

Air 22.08.2005 15:20

Ja mam w Inteligo i jestem zadowolony, wielkim plusem jest możliwość płacenia w necie kartą Visa Electron.

woitas 22.08.2005 16:24

Cytat:

Napisany przez Air
Ja mam w Inteligo i jestem zadowolony, wielkim plusem jest możliwość płacenia w necie kartą Visa Electron.

też jestem zadowolony.
bezproblemowo mogę wpłacać pieniądze w sieci pko bp.
opłaty też nie są aż ta duże (a napewno niższe niż w rachunkach tradycyjnych).
no i jest dobrze zabezpieczone (karta kodów etc).

ro29 23.08.2005 01:13

Witam !
Ostatnio rzadziej się tutaj pojawiam, najpierw nie miałem przez kilka dni łacza stałego (ale stwierdziłem, że nie ma to sensu i wróciłem do Neostrady ;) ), a ostatnio jakoś czasu brak...

Ale przechodząc do tematu - właśnie sobie założyłem e-konto w Inteligo. W sumie planowałem to już dawno - ale jakoś nie wychodziło, teraz było mi już jakieś konto pilnie potrzebne i wybór padł właśnie na Inteligo. Załapałem się też jeszcze na promocyjną darmową prenumeratę PCWorld na pół roku.

A dlaczego Inteligo ?
W sumie nie analizowałem zbytnio ofert - wybrałem Inteligo chyba z dwóch głównych powodów:
- po pierwsze - w pobliżu nie mam darmowego bankomatu mBank - a PKO mam jeden niespełna 100 metrów od domu, a następne dwa w promieniu kilometra !
- możliwość darmowych wpłat w każdej jednostce PKO
No i jeszcze zaważył w pewnym stopniu fakt tej promocji z prenumeratą.

A wady - niestety jest ich trochę. Przede wszystkim jest ogólnie gorsza oferta niż mBank - opłata za posiadanie karty Visa, przelewy 99 groszy, a przede wszystkim brak dobrej oferty lokat - szczególnie przy mniejszych kwotach (chyba np. w mBank'u można ulować np. 500 zł - bo w Inteligo nie).
No i kiepskie oprocentowanie - jeśli dobrze pamiętam to chyba aktualnie 1 %.

Więc jak widać - trochę zalet, trochę wad. Mi jak na razie wystarczy, problemów jeszcze nie miałem - zobaczymy jak będzie dalej.

Pozdrawiam
ro29

bgn 23.08.2005 08:15

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
Tylko dodam że mBank ma sporą sieć bankomatów gdzie można wypłacić bezpłatnie pieniążki:wszystkie Euronety + bankomaty BZ WBK.
Wada mBanku - nie wypłacisz natychmiast bardzo dużej gotówki.
Do opłat, zakupów i allegro OK ( te 50 groszy za przelew można przeboleć )

To trzeba się przeniesc do siostry - czyli multibanku. W wielu wiekszych miastach multibank ma swoje placowki z panienka i tam mozesz wplacic pieniadze.Biezace oprocentowania rachunkow sa ta male, ze wlasciwie wszystko jedno gdzie sie ma konto.Przelewy, zlecenia stale realizowane przez internet, wap i multilinie sa za free, obsuga konta +karty 5 zl , 7 dla kont wspolnych( dwoch wlascicieli+pelnomocnik) visa elektron za free wszedie, visa classic 30 zeta rocznie - pelna obsluga przez internet. I powiazany z kontem rachunek oszczednosciowy - cos w rodzaju e-maxa w mbanku.A bankoamty takie same jak w mbanku ( mbank i multinabk - to produkty tego samego Banku Rozwoju eksportu). A i tu i tu mozna doladowanywac telefon , nawet heyah Zetoxa

Oktawian89 25.08.2005 10:26

Mam skonczone 16 lat :P i chialem sobie zalozyc konto ... Tylko gdzie ? Czytałem troche i z tego co pisza to w Mbanku jest zupełnie darmowe Ekonto... bez wpłat minimalnych itp czyli cos idealnego dla mnie ? nie wiem ma kto s tam konta ?

piotrek123 25.08.2005 10:52

Ja mam w Inteligo, ale obecnie poniżej 100zł:), będe musiał bulić opłatę.
Trzeba będzie pare groszy dorzucić:)
Przy okazji pytanko:
Czy ktoś z was płacił za samolot kartą visa electron przez neta? Zastanawiam się nad EasyJet lub Ryanair

Eliasz 25.08.2005 21:10

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Mam skonczone 16 lat :P i chialem sobie zalozyc konto ... Tylko gdzie ? Czytałem troche i z tego co pisza to w Mbanku jest zupełnie darmowe Ekonto... bez wpłat minimalnych itp czyli cos idealnego dla mnie ? nie wiem ma kto s tam konta ?

W PKO BP można założyć konto poniżej 18 roku życia - nazywa się to chyba GRAFFITI, do otwarcia konta i jakichś większych tanzakcji wymagana jest zgoda (podpis) rodziców, po skończeniu 18 lat nie jest to już wymagane. Można też później przejść na INTELIGO.

@Piotrek123 a gdzie ty chcesz lecieć jak na koncie masz mniej niż 100zł :> no chyba że lecisz bułgarskimi liniami lotniczymi, gdzie nie ma foteli, są tylko miejsca stojące ^_^^_^^_^
A tak serio, to jeśli obsługują karty Visa Electron to chyba nie ma problemu

B@rtek 25.08.2005 21:57

Ja ma konto w mBanku i jestem bardzo zadowlony :D

Karta za darmo itp.

Jedyne te 50gr za przelew zewnętrzny, ale z tego co zauważyłem to większośc sprzedających na allegro ma konto w MBanku, więc przelewy mam za darmo :)

Bezpłatna wypłata z bankomatów Euronet i WBK :)

Bardzo dobra infolinia :D

Czego więcej chcieć?

Kiedyś miałem Inteligo, ale zrezygnowałem ze względu na opłaty (karta, przelewy...) :taktak:

rosol 26.08.2005 00:08

Ja mam inteligo. Zaozylem jak mialem 17 lat i potrzebny byl podpis rodzica. Teraz mam juz 18 i konto jest juz pelnoprawnie MOJE :) A zalozylem W inteligo a nie w mbanku dlatego, ze mam w miescie oddzial PKO BP wiec wplaty mam za darmo. Ale jesli mialbym oddzial mBanku oczywisciscie wybralbym mBank.

ro29 26.08.2005 00:15

Cytat:

Napisany przez rosol
Ja mam inteligo. (...) A zalozylem W inteligo a nie w mbanku dlatego, ze mam w miescie oddzial PKO BP wiec wplaty mam za darmo. Ale jesli mialbym oddzial mBanku oczywisciscie wybralbym mBank.

Witam !
Ja podobnie - jak już kiedyś pisałem - co prawda w Poznaniu jest mBank, ale w pobliżu miejsc gdzie bywam, nie ma ani bankomatów bez prowizji, ani mBanku - więc wybrałem Inteligo - mam 100 metrów do bankomatu, a w zapasie jeszcze trzy.
Choć ofertę mają ogólnie gorszą niż mBank.

Pozdrawiam

ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:19.