Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   eBay wchodzi do Polski (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ebay-wchodzi-polski-50424/)

Lukash 31.03.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Teraz już można, ale trzeba założyć konto walutowe i opłaty są bardzo wysokie :(

Jak eBay bedzie bardzo popularny i wyprze allegro i bedzie duze zainteresowanie zagranicznymi ofertami to mysle ze powloli oplaty beda spadac.

B@rtek 31.03.2005 16:38

Cytat:

Napisany przez Lukash
mysle ze jak wejdzie te polskie ebay i beda mozliwe transakcje miedzynarodowe to wiecej bankow zajmie sie ta sprawa i bedzie łatwiej oplacac kupione zagraniczne produkty

Teraz już można, ale trzeba założyć konto walutowe i opłaty są bardzo wysokie :(

Lukash 31.03.2005 16:32

mysle ze jak wejdzie te polskie ebay i beda mozliwe transakcje miedzynarodowe to wiecej bankow zajmie sie ta sprawa i bedzie łatwiej oplacac kupione zagraniczne produkty

B@rtek 31.03.2005 16:26

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ale czemu tak drogo? I czy to jest jedna stała cena? Przecież na przykład z Suwałk, skąd też już zamawiałem jakieś płytki jest o niebo dalej niż do Niemiec (z Wrocławia), a płaciłem też 6 złotych za przesyłkę..

Tak drogo, ponieważ paczka idzie nie Deutsche Post, a UPS'em :taktak:

Nie jest to na dodatek za pobraniem :nie:

Taki offtopic:

Ja teraz zakładam konto w Deutsche Banku, ponieważ można robić przelewy na zagraniczne konta i opłata za to wynosi 0,2% od tej kwoty, którą chcemy przelać :)

I wypłaty w bankomatach ich sieci za granicą są bezpłatne :)

andrzejj9 31.03.2005 15:21

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Eee przesyłka z Niemiec do Polski kosztuje 13 Euro a nie 17 ;)

Ostatnio się pytałem gościa, więc wiem :D

I tak przeważnie jest.

Chyba, że mówimy od już wiekszej paczce to wtedy 17 Euro, ale taka zwykła <1Kg to 13 Euro :D

Ale czemu tak drogo? I czy to jest jedna stała cena? Przecież na przykład z Suwałk, skąd też już zamawiałem jakieś płytki jest o niebo dalej niż do Niemiec (z Wrocławia), a płaciłem też 6 złotych za przesyłkę..

B@rtek 31.03.2005 13:35

Eee przesyłka z Niemiec do Polski kosztuje 13 Euro a nie 17 ;)

Ostatnio się pytałem gościa, więc wiem :D

I tak przeważnie jest.

Chyba, że mówimy od już wiekszej paczce to wtedy 17 Euro, ale taka zwykła <1Kg to 13 Euro :D

andrzejj9 31.03.2005 11:38

Cytat:

Napisany przez doggydogg
ano bank zdecydowanie nie polski ;), jesli chodzi o cene paczki,wkradlo mi sie male przeklamanie 4 EUR na terenie DE, do PL zdecydowanie drozej 17 EUR (dla zainteresowanych tu macie cennik, PL jest w Zone1 http://www.dhl.de/dhl?check=yes&tpl=...DE&xmlFile=950)

No to już gorzej, znacznie gorzej.. W takim wypadku to już tylko, jak by mi naprawdę na czymś zależało, lub ktoś znajomy wybierałby się w tamte rejony. Ale dobrze wiedzieć.

doggydogg 31.03.2005 11:25

ano bank zdecydowanie nie polski ;), jesli chodzi o cene paczki,wkradlo mi sie male przeklamanie 4 EUR na terenie DE, do PL zdecydowanie drozej 17 EUR (dla zainteresowanych tu macie cennik, PL jest w Zone1 http://www.dhl.de/dhl?check=yes&tpl=...DE&xmlFile=950)

andrzejj9 31.03.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez doggydogg
Jako uzytkownik ebeya.de powiem tak, przeslanie pieniedzy w rejonie UE nie kosztuje nic extra, trzeba miec tylko miedzynarodowe oznaczenie konta i banku IBAN i BIC, przesylka do PL w formie standardowej paczki to koszt ok 4-5 EUR

No i o to mi chodziło, dzięki serdeczne.

Teraz tylko muszę się dowiedzieć, jak wygląda sprawa w moim banku i ewentualnie, jeśli będzie to konieczne, założyć konto w innym. A i wysyłkajest w całkiem rozsądnej kwocie.

Ufil123 31.03.2005 09:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ale w sumie to ja przecież nie chcę wysyłać pieniędzy za granicę. Jesteśmy w końcu w Unii, więc pomiędzy nami a Niemcami nie ma żadnych granic. Dlaczego więc przesłanie pieniędzy tam ma się różnić czymkolwiek od płacenia w Polsce?

no nie wiem czemu kazali mi płacic prowizje może dlatego że nie miałem międyznarodowego konta (tak jak to opisuje @doggydogg)

Cytat:

Napisany przez doggydogg
Jako uzytkownik ebeya.de powiem tak, przeslanie pieniedzy w rejonie UE nie kosztuje nic extra, trzeba miec tylko miedzynarodowe oznaczenie konta i banku IBAN i BIC, przesylka do PL w formie standardowej paczki to koszt ok 4-5 EUR

a zjakiego banku korzystasz??hmmm w lokalizacji masz opis BERLIN wiec rozumie że nie z polsiego ??

Kris 31.03.2005 09:10

I bardzo dobrze, im więcej konkurencji tym lepiej. Może pracownicy Allegro zaczną się bardziej do swojej pracy przykładać ;)

doggydogg 31.03.2005 08:00

andrzejj9 31.03.2005 06:00

Ale w sumie to ja przecież nie chcę wysyłać pieniędzy za granicę. Jesteśmy w końcu w Unii, więc pomiędzy nami a Niemcami nie ma żadnych granic. Dlaczego więc przesłanie pieniędzy tam ma się różnić czymkolwiek od płacenia w Polsce?

Ufil123 31.03.2005 00:46

Cytat:

ale jak wygląda kwestia przesyłania pieniędzy?
z tego co sie ostatnio orientowałem to:
1) zależy to od sumy (tzn chyba do paru tyś PLN - jest jednakowa stawka)
2)polski bank pobiera prowizje
3)zagraniczny bak tez pobiera prowizje (w angli ok 3f) - jest to chyba nie zalezne od sumy , tylko kasa pobierana jest za operacje
4)pamietaj ze jak wplacasz na zagraniczne konto to bank zamienia PLN na zagraniczna walute Np. EURO po swoim kursie (jest on korzystniejszy niż w kantorach)
5)pieniądze ida chyba do 3 dni

wyglądało to tak że za wysłanie 1,5tyś PLN prowizja wynosiła 40zl + 3f (o ile dobrz pamiętam)

najlepeij iść do banku i sie popytac co i jak,oni powinni cie poinformować i podac konkretną sumę oraz wyliczc koszta poszczególnych operacji

AHA ja załatwiałem to z WBK bo było chyba najtaniej, no i była miła obsługa która wszystko wyjaśniła co i jak

załatwiałem to też w PKO ale tylko się nastałem, powkur***łem i nic nie załatwiłem(cos tam zaczeli mi kręcić, jak widziałem jaki przeliczaja PLN na Funty to dałem sobie spokój), zdecydowanie nie polecam tego banku

pozdrawiam

andrzejj9 30.03.2005 23:59

Cytat:

Napisany przez Lukash
trzeba jeszcze pomyslec ile bedzie kosztowac Cie taka przesyłka...:D

Zastanawiałem się nad tym. Ale przecież to w końcu Niemcy, ja mieszkam we Wrocławiu, a to prawie przy granicy. Ile to może kosztować? 10 - 20 złotych? Co prawda strzelam kompletnie w ciemno, ale nie podejrzewam, żeby miało to być dużo więcej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:25.