![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | ||
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Ja rozumiem, że wszystko może się zepsuć, ale klamka? Co najwyżej można ją złamać, ale na głupotę lekarstwa nie ma. U Kamaza pewnie też się klamka "zepsuje", jak się postarać. Cytat:
A nawet jeśli alternator po 6 latach użytkowania się zepsuje, to co z tego wynika? Że marka jest do niczego, bo coś się śmiało zepsuć? Sądzisz, że w samochodach innych Producentów nic się nie psuje? To byłoby delikatnie mówiąc śmieszne... |
||
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Prawo jazdy mam od 20 lat, przejechałem w tym czasie ponad 500 tyś. km różnymi markami, japończykami, niemieckimi, a także włoskimi, w tym również oczywiście Fiatem. Nie jestem fanatykiem żadnych marek. Samochód, to samochód. Służy do przemieszczania się z jednego miejsca na drugie. Najważniejsze, aby był niezawodny. Niestety nie można tego powiedzieć o włoskich samochodach. Kochasz samochody marki FIAT O.K. ale nie obrażaj się na kogoś, kto ośmielił się mieć inne zdanie, bo to jest po prostu śmieszne. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
w Corolli rocznik '90 przez 15 lat używania alternator zepsuł się chyba z 5 razy, raz pompa wodna, raz chłodnica, wymiana wydechu i kilka napraw wcześniej, prawy a potem lewy sworzeń, końcówki stabilizatora tylnego, gumki pod stabilizator i to wszystko. (wiadomo amortyzatory, klocki ale to normalne a pierwsze wytrzymały 100 000 i jedne i drugie) jak na tyle czasu i jazdę głównie po mieście, ciąganie przyczep z materiałami budowlanymi i drewnem na opał to całkiem nieźle. ale za to tak przerdzewiała na warszawskiej soli, że pod koiniec 'reperowałem' ją pianką poliuretanową przejechała ponad 360 tys. km i skończyła na złomie po tym jak moja mama skasowała nią 2 samochody i wyszczupliła z lewej strony o jakieś 15 cm. nic się nikomu nie stało na całe szczęście. dostaliśmy na złomie 500 zł. ^_^
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Aktualnie moja stara skoda ma 1174 cm3
|
|
|
|
#5 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Nawet jednostka 8v, którą użytkuję, całkiem żwawa jest. Brakuje tylko wyższej prędkości maksymalnej, bo wskazówka na 165km/h się zatrzymuje.Nie sugeruj się, że Twoja Skoda ma podobną pojemność... bo na tym podobieństwa się kończą
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
samochodow na litere F sie nie kupuje: ford, fiat, ferrari, francuskie...
to ostatnie to troche zartobliwie bo sam jezdze renault i mam mieszane uczucia do niego sam pojezdzilem mniej lub wiecej paroma samochodami, glownie fiaty i ople (jakos najczesciej takie maja w firmach), oczywiscie moja megana i cos tam znajomych na krotszych dystansach fiata nigdy nie kupie francuza tez raczej nie - ale to inna bajka ople sa w miare, ale nadkola bierze i jeszcze co jakis czas slysze opowiastki a to o tlokach a to o czyms... jesli stara uzywka to mercedes ale ubezpieczenie Cie zabijejesli nowy lub prawie nowy to Toyota lub Honda, ewentualnie Mitsubishi, Nissan, Suzuki... to sie po prostu nie psuje - ale kosztuje (szczegolnie Hody wolno traca na wartosci z tego co slyszalem i widze w ogloszeniach - jak kupujesz to klniesz, ale przynajmniej da sie to sprzedac) |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() plusów co nie miara haha, główny powód dla którego go trzymamy to to że wszędzie nim wjedzie ![]() ![]() oczywiście trochę też z sentymentu sprzedać się nie opłaca, bo chociażby same opony są warte więcej niż caly maluch hahah poza tym zarejestrowany jest na brata, utrzymanie (opłaty) nie duże a lata do zniżek w PZU mu juz lecą.F - ford - hmmm też takie jest jakieś przekonanie że nie ciekawa marka (albo dawniej była/ a jak jest teraz?) Z fordów to faktycznie nad starszymi bym się nie zastanawiał, tylko nowa wersja mondeo. Mój tata ma transita (rocznik 9-coś) utrzymany żadnych większych awarii, a kilosów ma nabite sporo, i to jeszcze pod obciażeniem (pomimo że wersja osobowa). Oczywiście chwali go sobie (chociaż ogólnie o fordach ma też że tak powiem nieciekawe zdanie) ![]() F - Ferrari ?! nie wiem nie jeździłem ^_^ troche ciasno w środku - odpada! ![]() F - francuskie - Peugeot Partner - naprawde spoko autko wygodne, ekonomiczne i...++++++++ jak chyba w każdym aucie jest kilka buraków, ale ogólnie auto na duży + przynajmniej ode mnie
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz __________________________________________________ _______________ Ostatnio zmieniany przez Eliasz : 04.07.2006 o godz. 23:12 |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
zauważyłem, że ostatni tłumik po 2 latach zacznyna łapać rdzę - może z 5 wytrzyma... silnik 1.9 diesel stary model, trochę poprawiony od lat '70 podobno niezniszczalny, no i dość ekonomiczny - ostatnio sprawszałem, moasto 70% trasa, ale też podmiejska 30% + klimatyzacja 7.2 l/100
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A co do samochodów to ja też mam pytanie - czy około 10-14 letnia Toyota Celica z przebiegiem około 120-160 tys. do czegoś jeszcze się nadaje? Że Toyoty (nowe) to nieawaryjne samochody to wiem, ale co z tymi, które już swoje lata i przebieg mają? Zastanawiam się nad takim samochodzikiem, bo zawsze mi się Celici podobają, ale nie miałem jeszcze okazji, żeby pogadać z jakimś mechanikiem. Macie może jakieś doświadczenia, bądź opinie w tej kwestii? Tu przykładowa oferta: http://www.allegro.pl/item112781983_toyota_celica.html
|
|
|
|
#10 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
@Eliasz - z u***380;ywanych bierz co***347; niemieckiego, ze wskazaniem na VW.
Z cz***281;sciami stosunkowo najmniejszy problem i prawie ka***380;dy mechanik ci to naprawi za normalne pieni***261;dze. Z japo***324;skich tylko to, co faktycznie robione by***322;o w japonii, ***380;adne wersje europejskie. Serwisowo nie ma r***243;***380;nicy, a jako***347;***263; wykonania to jak niebo i ziemia. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
punto - znam dosc dobrze jeden egzemplarz kupiony okolo rok temu i z awari to tak:
- akumulator (cos za szybko sie rozladowal pare razy) - problemy z odpalaniem (cos jakby elektryka) ale kluczyk wkladamy na odwrot i sie odpalil - plastiku troche wiecej niz u konkurentow - i bagarznik "na oko" mniejszy niz np w corsie z francuskich to clio ma biiip (nie najlepsze) dojscie do przednich reflektorow - wymiana spalonej zarowki koszmar za to np w corsie jakis feler byl na stykach w przednim migaczu i nie mrygal jak mial mrygac a punto bym tam grutownie sprawdzil/potestowal przed uzyciem
|
|
|
#12 | ||
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Cytat:
Cytat:
Aha, i ja bym nie kupil niemieckiego samochodu. Wszyscy ktorzy radzili Volkswagena i Audi - wspomnijcie Westerplatte i Poczte Gdanska! |
||
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
ja miałem robioną w UK i niech ją cholera pod względem wykończenia - wyłażąca tapicerka itd. silnik - burza, jak się wkręcił powyżej 4 tys. obrotów to nie było problemu z wyprzedaniem - rakieta. (hehe, teraz w dizelku nigdy nie przekraczam 4k obrotów - nie ma sensu, najwyższa moc około 3.750) ale niechlujstwo wykonania powalało czasami - np. wyciek płynu hamulcowego z powodu wadliwego wykonania całego zacisku z tłoczkami. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Sprzęgło to dobra rzecz, po co sie tego czepiać, wciskasz to wrzucasz bieg puszczasz i jedziesz wogóle sie o tym nie myśli. Zaś moim zdaniem czas produkować pojazdy elektryczne albo napędzane wodorem (to chyba wodór był). Ja się cieszę na sama myśl, że w ciagu kilkunastu lat przy obecnej eksploatacji zabraknie pokładów ropy ![]() Skończy sie monopol i będziemy zmuszeni przesiąść się na coś zdrowszego dla środowiska.
|
|
|
|
#15 | ||
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
Cytat:
Po pierwsze - jeśli się ma sentyment/marzenie do marki i modelu - to sprawy ceny/kosztów itd. - schodzą na dalszy plan chyba Natomiast bardziej obiektywnie - to co podałeś to dość szeroki zakres 10 lat to nie 14 - a do tego przebiegi - owszem zdarzają się samochody 10 letnie z przebiegiem po 50 tysięcy albo i mniej - ale w przypadku takiej Toyoty byłbym ostrożny - 120-160 tysięcy - trochę mało Sporo też zależy od stanu i dbania o samochód - można trafić na 10 latka, który nie był żyłowany i regularnie wszystko było wymieniane - albo takiego co ma niby mało kilometrów, ale jest w takim stanie, że lepiej nie mówić .... Ja osobiście wolałbym za te 10 tysięcy (bo tyle kosztuje ta Toyota co podałeś jako przykład) - kupić coś mniejszego i dużo młodszego - nawet Fiata (to z sentymentu) albo inną markę - mniejsze zużycie paliwa itd. - a koszty będą i z takim 5-7 letnim Fiatem, Oplem itd. czy też z 10-12 letnią Toyotą - tylko, że w przypadku japończyka - może rzadsze - ale duuużooo większe. Oczywiście to tylko moje skromne zdanie Pozdrawiam ro29 |
||
|
|
|
![]() |
|
|