![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#14626 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
grzeniu, tak twierdzi sztuczna googlowa
![]() to ceny już po drastycznej podwyżce z czerwca 79, wtedy żółta skoczyła z 11 na 16.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#14627 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Oj zimno, zimno. Sam szukałem w necie i nie znalazłem, może było coś na starych forach, których już nie ma.
Podpowiem, że komercyjna była dość blisko cen na Zachodzie, oczywiście po czarnorynkowych cenach walut. U nas była szokująca, no ale przecież nikt cię nie zmuszał do zakupu, dla dewizowców była OK Taka jak podałeś nikogo by nie ruszyła. Poza tym ropa była bez kartek i dostępna, więc po co komercyjna (przynajmniej ja nie kojarzę komerc. na ropę)?W tym czasie ceny oficjalne też zaczęły szybko rosnąć. Pamiętam jeszcze 14 za żółtą, potem zaczęło się za szybko zmieniać, żeby spamiętać. Nie pamiętam, kto ostatecznie zniósł kartki na wszystko, wydaje mi się że ostatnie na swoim starcie zniósł Balcerowicz?
|
|
|
|
|
|
#14629 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
A gdzie tam, dzisiaj wypiłem ponadnormatywną liczbę
![]() Siedzę grzecznie i czekam, kiedy zdradzisz ceny komercyjne paliw w erze tego od cukierków Skoro nie dwukrotnie wyższe to strzelam, że x5...Miałem dziś trochę na głowie, dopiero siadłem, to sobie popatrzę, co tam ciekawego tu i ówdzie. Z rzeczy ciekawych ówdzie i z pewnością wpływających na tu (już wpływających, dziś zatankowałem diesla za 6,6 zł) widzę na Marine Traffic, że Ormuz nadal stoi. Nie wiem, czy operatorzy będą chcieli się brać za przeprawianie nawet z tymi ubezpieczeniami, co to o nich dzisiaj w radio mówili, taki tankowiec jest jak wielgachna, nieruchawa (zmiana prędkości czy kierunku trwa tam wieki), czerwona jak pomidor tarcza strzelnicza. Co prawda taki atak to byłby naprawdę strzał we własne kolano, ale całkiem takiego kroku wykluczyć się nie da :/ No nic, kawy na dziś mam dość, będzie
|
|
|
#14630 |
|
XV1100
Zlotowicz
No i nie wiem, czy już podać, czy jeszcze się popastwić. Jarson - jesteś cieplej, ale nadal chłodno, no może letnio.
Mówiłem, że one były blisko cen 'zachodnich'. Ówcześnie było tam nieco poniżej 2 DM/l (1,7-1,8 DM) w Reichu, w Holland ok 2 guldeny. Jak znajdziesz kursy (czarnorynkowe) z np. 81 to już prawie będziesz na miejscu. To trochę tak, jakbyś chciał porównać cenę paczki fajek w kraju i nagle zaczął kupować i palić na 'zachodzie' ![]() Dodam/przypomnę, że to, teoretycznie, były ceny dla zagraniczniaków, bo przecież polski lud pracujący miast i wsi miał na kartki w cenie krajowej/oficjalnej. Na dojazdy do pracy, teoretycznie, miało wystarczać, choć i tak większość miała autobusy, rowery, czy dochodziła pieszo. Robota za komuny była 'za rogiem'. Zagraniczni nie mieli kartek, no to płacili, a jak pokazał dolary to jeszcze mu się kłaniali w pas. Zresztą komunistyczni z RWPG mieli też swoje talony za jakieś tam normalne dla nich pieniądze.Sam nigdy się nie zhańbiłem zakupem za komercyjną, przecież wtedy było tyle innych możliwości... ![]() No to cyk
|
|
|
|
|
|
#14631 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Możliwości były. Jeżdżę swoim od 1984, ale cen nie pamiętam. Był taki okres, że niebieska była bez kartek.
|
|
|
#14632 |
|
XV1100
Zlotowicz
Masz rację. Był taki okres z niebieską (ale to raczej z początku, zanim zaostrzyli), zresztą kombinowali cały czas. Miałem komarka sport, on miał bak 10l, robił za tank mashine - 5 kursów i miałeś 50l. Szło do motocykla i do auta. A chyba jeszcze w podobnym celu jeździłem syrenką. W 125 czy polonezie grały trochę zawory, ale po zmieszaniu z żółtą już było oki. Wtedy nie było rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
|
|
#14633 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
To że się kombinowało to świetnie pamiętam. Ojczulek miał poloneza z silnikiem mercedesa, w dowodzie oczywiście cały czas że benzyna. Kartki dostawał, ale ich nie potrzebował - ale potrzebujący oczywiście byli.
![]()
|
|
|
|
#14636 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
druga
, Zus wezwał mnie do uzupełnienia dokumentacji bedzie sie działo
|
|
|
#14637 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#14638 |
|
XV1100
Zlotowicz
A coś mi świta, jak przez mgłę. Najczęściej tak kombinowały 'złotówy', choć oni mieli jakieś inne/więcej kartek na paliwo (nie wiem ile). Ponoć w tych poldkach nie wytrzymywały zawieszenia, bo silniki cięższe i drgania większe.
Już po
|
|
|
|
|
|
#14639 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
po robocie .
|
![]() |
| Tagi |
| imprezka, jedzcie pijcie apostołach nie rzygajcie, obżarstwo i opilstwo, ochlaj, orgietka, piąteczek!, pijaństwo ruja i poróbstwo |
|
|