Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki zasilacz? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-zasilacz-34519/)

joolo 07.05.2004 00:18

Cytat:

Napisany przez czero
Witam!

Nie dawno (z pol miesiaca temu) zlozylem sobie nowego kompa, ale jakos przeoczylem sprawe zasilacza (w sumie jednej z wazniejszych rzeczy), nie wiem jak to sie stalo, moja nieuwaga ;).

Moj nowy konfig to:
AMD XP 2500+ Mhz Barton
ASUS A7N8X-E Deluxe
Radeon 9600Pro Sapphire 128Mb
Seagate Barracuda 160Gb SATA + 40Gb w kieszeni
512 Mb DDRam (Dual Channel)
NEC ND-2500a
DVD-ROM Lg
Codegen 300W :blee:

No wlasnie chodzi o tego Codegena, chce go zmienic. Troszke tego mam w budzie (dwa dyski, dwa napedy optyczne) i boje sie zeby zasilacz sie nie spalil (pol biedy jak sie tylko on spali, boje sie zeby mi nie pociagna za soba reszty). W niedalekiej przyszlosci mam zamiar podkrecic Bartona do 3200, ale na pewno nie na tym zasilaczu (zbyt duze ryzyko).
Zastanawiam sie nad Chieftec'iem, musi byc cichy, nie jak ten Codegen ;).

Jaka moc bylaby najlepsza pod moj config (360 wystarczy)?
Moze macie jeszcze jakies inne propozycje?

Z gory dziekuje za odpowiedz :).

Huntkey .

woitas 07.05.2004 06:36

Cytat:

Napisany przez czero
Przegladam sobie te zasilacze i majac do wydania ok 250zl. ograniczylem sie do dwoch modeli:
  1. Modecom CWT-350BDP (PFC) 234zl
  2. Chieftec 360W (HPC-360-302DF) 247zl
Zastanawiam sie wlasnie nad tymi dwoma.
Modecom - podobno bardzo cichy, wrecz nieslyszalny z odleglosci 1m., do tego ladny kolorek niebieski ;), i podswietlenie wiatraka benchmark.pl
Chieftec - klasa sama w sobie ;), ale na benchmarku przeczytalem, ze nie jest jednak bardzo cichy (w porownaniu do medecom'a). No ale Chieftec to jednak klasa benchmark.pl

Cena podobna. Jak wy uwazacie, ktory lepszy??

dzisiaj mam dostać modecom cwt-350 bdp.
zobaczę, jak się sprawdzi w praniu.

tym, którym zależy na kasie, polecam darować sobie ładne obudowy za 140 zeta z zasilaczami codegen i kupić markowe obudowy modecom.
kosztują około 50-60 zł więcej, ale mają 3 letnią gwarancję na obudowę i zasilacz.

Edwardo 07.05.2004 07:08

mam tego modecoma niebieskiego, prawda jest taka, ze na poczatku rzeczywiscie jest cichy...ale potem juz wcale nie...
w obecnej chwili jest najglosniejszym elementem u mnie w budzie.....a mialo byc tak pieknie... chiefteki sa chyba cichsze...
niebieskie swiatelko? niby ma... ale sa to dwie LED w wentylku z tylu....strasznie slabe to swiatelko jest, w porownaniu z akasa blue fan to wymieka...
napiecie trzyma prawidlowo, no i pelno wtyczek jest :)

joolo 08.05.2004 00:45

Cytat:

Napisany przez czero
Witam!

Nie dawno (z pol miesiaca temu) zlozylem sobie nowego kompa, ale jakos przeoczylem sprawe zasilacza (w sumie jednej z wazniejszych rzeczy), nie wiem jak to sie stalo, moja nieuwaga ;).

Moj nowy konfig to:
AMD XP 2500+ Mhz Barton
ASUS A7N8X-E Deluxe
NEC ND-2500a
DVD-ROM Lg

No wlasnie chodzi o tego Codegena, chce go zmienic. Troszke tego mam w budzie (dwa dyski, dwa napedy optyczne) i boje sie zeby zasilacz sie nie spalil (pol biedy jak sie tylko on spali, boje sie zeby mi nie pociagna za soba reszty). W niedalekiej przyszlosci mam zamiar podkrecic Bartona do 3200, ale na pewno nie na tym zasilaczu (zbyt duze ryzyko).

HuntKey HK300-XP Graphite, PFC, SATA, UltraSilent spokojnie wystarczy (ok. 250 Pln tera) Jest :spoko: (klawy jak cholera) i chyba nie muszę wspominać, że u mnie uciąga dużo więcej i mocniejszych podzespołów niż u Ciebie ;P

Ziele 08.05.2004 01:11

Taki mały OT... na co zakłada się pierścień przeciwzakłuceniowy? Na ten dodatkowy czterożyłowy przewód zasilania?

puch 08.05.2004 01:54

Właśnie kupiłem tego Chieftec'a HPC-360-302 DF, i jestem zadowolony. Jest dość cichy, choć po chwili, jak się rozgrzeje, wiatraki trochę przyspieszają. Dobrze utrzymuje napięcia zasilania (o ile można wierzyć programowi monitorującemu). Poprzedni (standardowy Tracer/Megabajt) pracował na granicy wydajności - stąd wymiana.
Próbowałem też nowego Chieftec'a (robionego przez Deltę) z 12-cm wiatrakiem, model GPS-350BB-101L. W porównaniu z poprzednim ma nieco gorsze osiągi elektryczne - mniejsza moc, Passive PFC, a hałas, jak mi się wydaje, był podobny. Po rozgrzaniu zasilacza wydawało mi się, że wiatrak przyspiesza i nie jest już taki cichy.

Joe_Doe 09.05.2004 17:41

Cytat:

Napisany przez puch
Właśnie kupiłem tego Chieftec'a HPC-360-302 DF...

Jaka masz teraz temperature w budzie?
Bo ja mam tez 360 ,tylko ze z jednym wentylatorem i jest "cieplo" :mruga:.

Ghost_mode 09.05.2004 18:09

Ja już podjąłem decyzję co do zasiłki
CHIEFTEC 360W Dual Fan z aktywnym PFC - już niebawem go będę miał !

polecam ten artylkuł odnośnie zasilaczy
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34392
^(szczególnie na drugiej stronie będzie kilka ciekawych linkw do testów)

krzpac 09.05.2004 19:45

http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67

ja polecam Chieftec HPC-360-202 za 199.00 pln :)

kupilem go w tym sklepiej co podałem linka powyzej :)

Ghost_mode 09.05.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez krzpac
http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67

ja polecam Chieftec HPC-360-202 za 199.00 pln :)

kupilem go w tym sklepiej co podałem linka powyzej :)

drogo ...

Jak się uda to za 200zł Bedę maił HPC-360-202 Dual Fan
i przede wszystkim z AKTYWNYM-PFC :)

mallow 09.05.2004 21:54

A ja proponuje ChiefTec 420, mam go i polecam! Cichy, wydajny, niezawodny, mailem 360 ale sie grzala jak smok i mi strasznie tem w budzie podnosila. Jak chieftec tylko 420 ;)
pozdro

puch 10.05.2004 17:17

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
Jaka masz teraz temperature w budzie?
Bo ja mam tez 360 ,tylko ze z jednym wentylatorem i jest "cieplo" :mruga:.

Cóż.... liczyłem na to, że te dwa wiatraki będą sprawnie usuwać nadmiar ciepłego powietrza z obudowy, i będę mógł zrezygnować z dodatkowego wiatraka z tyłu obudowy (który zresztą właśnie się zepsuł).

Niestety, bez tego wiatraka w obudowie jest CIEPŁO (nie mierzyłem, ale ciepło!). W związku z tym kupiłem jednak nowy wiatrak (Cooler Master z dwoma łożyskami kulkowymi - mam nadzieję, że będzie cichszy i bardziej trwały), i zainstalowałem regulator prędkości obrotowej. Dzięki temu mam dodatkowy przedmuch przez obudowę, a jednocześnie jest trochę ciszej - te dodatkowe wiatraki nie muszą chyba kręcić się z prędkością maksymalną.

epol 10.05.2004 18:43

Polecam odwiedzić forum:

http://forum.tweak.pl/viewforum.php?...b8e2c0f154df59

Aha, radze nie zakładac nowego tematu tylko poszperac po starszych.

joolo 11.05.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez puch
Cóż.... liczyłem na to, że te dwa wiatraki będą sprawnie usuwać nadmiar ciepłego powietrza z obudowy, i będę mógł zrezygnować z dodatkowego wiatraka z tyłu obudowy (który zresztą właśnie się zepsuł).

Niestety, bez tego wiatraka w obudowie jest CIEPŁO (nie mierzyłem, ale ciepło!). W związku z tym kupiłem jednak nowy wiatrak (Cooler Master z dwoma łożyskami kulkowymi - mam nadzieję, że będzie cichszy i bardziej trwały), i zainstalowałem regulator prędkości obrotowej. Dzięki temu mam dodatkowy przedmuch przez obudowę, a jednocześnie jest trochę ciszej - te dodatkowe wiatraki nie muszą chyba kręcić się z prędkością maksymalną.

:D

memorando 11.05.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez czero
Witam!

Moj nowy konfig to:
AMD XP 2500+ Mhz Barton
ASUS A7N8X-E Deluxe
NEC ND-2500a
DVD-ROM Lg

Odpowiem tak:
1. 360 wat chieftec dual chanel pod warunkiem że niedasz gf 6800 w przyszlości
2. polecam 420 wat chiefteca będziesz mieć zapas mocy...przy extreme o/c bezwględnie 420 wat....mi 350 watowiec niewyrabia a mam troszkę cięższy konfig od twojego...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.