Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki zasilacz? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-zasilacz-34519/)

Eliasz 13.05.2004 20:12

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
skutki zbyt słabego zasilacza:
- niestabilny system
- kiedyś się spali
- kiedys się spali i przy okazji popali połowę albo i większość zawartości twojego kompa

^^ np. takie są możliwosci ...

Qurde to chyba będe musiał zbierac jakieś fundusze na zasilacz ;)
Zasilacz mam jeszcze za czasów Celerona 300 MHz. Jakies 1,5 roku temu zmienilem większość części ale zasilacz razem z obudową został.

A co sądzicie o tym napięciu, w miejscu -12V ja mam 0,06V (Pokazane w SpeedFanie)??

Ziele 13.05.2004 20:55

Ilość załączników: 1
Tym się nie martw ;) u mnie jest jeszcze lepiej :D:D

Eliasz 15.05.2004 09:23

heh, no to niezły masz ten zasilacz 8) 8)
Ma pytanie: Działa on wogóle ?? :) ;)

pawelblu 15.05.2004 09:35

Core +2.67V ??

Ziele 15.05.2004 12:29

Mam ten zasilacz Modecom FSP 350-60 PN i działa bardzo dobrze. Tylko mam nietypową płytę i wszystkie programy pokazują przekłamane wartości. Pisząc tamtego posta miałem na myśli zebyś nie wierzył w to co pokazują programy. Weź poprostu miernik i pomierz te napięcia ;)

Ghost_mode 16.05.2004 01:04

Każdy program ma większe lub mniejsze przekłamania...
nawet AIDA32 ..

PS choć czasami błędne/niedokładne pomiary to wina czujników mobo.

czero 30.05.2004 22:28

No to mam po maturze ;).
Uzbieralem (raczej dostalem) kaske i w ciagu najblizszych kilku dni ide po zasilke.
Troszke przez ten czas poczytalem i wyczytalem, ze ten Chieftec 360W (HPC-360-302DF) nie jest wcale taki piekny jak go maluja :). Slabo odprowadza cieplo, a cichy tez nie jest tak do konca.
Nie wiem do konca jak jest z tym Modecom'em CWT-350BDP (PFC). A wlasnie nad jego kupnem sie zastanawiam teraz najbardziej.

Cytat:

Napisany przez woitas
dzisiaj mam dostać modecom cwt-350 bdp.
zobaczę, jak się sprawdzi w praniu.

No wlasnie i jak sie u ciebie sprawuje?

Moze ktos jeszcze zna o nim jakies opinie???

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Ziele 30.05.2004 23:29

A nie mówiłem? :D

cwt-350 nie wiem jak sie sprawuje ale ten co ja mam chodzi bardzo dobrze. Bez obciążania kompa zasilacz dmycha praktycznie zimnym powietrzem. Lekko wyczuwalnie ciepła jest tylko góra zasialacza.

Edwardo 30.05.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez czero
No to mam po maturze ;).
Uzbieralem (raczej dostalem) kaske i w ciagu najblizszych kilku dni ide po zasilke.
Troszke przez ten czas poczytalem i wyczytalem, ze ten Chieftec 360W (HPC-360-302DF) nie jest wcale taki piekny jak go maluja :). Slabo odprowadza cieplo, a cichy tez nie jest tak do konca.
Nie wiem do konca jak jest z tym Modecom'em CWT-350BDP (PFC). A wlasnie nad jego kupnem sie zastanawiam teraz najbardziej.

No wlasnie i jak sie u ciebie sprawuje?

Moze ktos jeszcze zna o nim jakies opinie???

Z gory dziekuje za odpowiedz.

chodzi o ten z niebieskim wentylkiem?
no to mam go.
wentylek swecie na niebiesko - prawda, ale salbo bo tylko 2 diody w nim sa.
z poczatku cichy ale zaraz potem rozpedza sie i juz nie jest taki cichy, u mnie wlasnie najglosniejszym elementem w komputerze jest ten zasilacz.
niby ma 2 wiatraki, ale powiem szczerze myslalem ze bedzie ciszej chodzil.
napiecie trzyma nawet nawet, nie mam na co narzekac.
fajny zgrabny i powabny no i 36miesiecy gwarancji.

czero 30.05.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez Ziele
...ale ten co ja mam chodzi bardzo dobrze. Bez obciążania kompa zasilacz dmycha praktycznie zimnym powietrzem. Lekko wyczuwalnie ciepła jest tylko góra zasialacza.

Hmm, no tak patrze ze on nawet spoko jest ;). Wezme go od uwage :).
Cytat:

Napisany przez Edwardo
chodzi o ten z niebieskim wentylkiem?
no to mam go.
wentylek swecie na niebiesko - prawda, ale salbo bo tylko 2 diody w nim sa.
z poczatku cichy ale zaraz potem rozpedza sie i juz nie jest taki cichy, u mnie wlasnie najglosniejszym elementem w komputerze jest ten zasilacz.
niby ma 2 wiatraki, ale powiem szczerze myslalem ze bedzie ciszej chodzil.
napiecie trzyma nawet nawet, nie mam na co narzekac.
fajny zgrabny i powabny no i 36miesiecy gwarancji.

A jak z odprowadzaniem ciepla???
Cieplo masz w budzie, czy nie zauwazyles wzrostu temp. np. na procku???8)

grappa01 30.05.2004 23:59

Co tu dużo mówić sam niedawno miałem podobny problem i radziłbym Ci w miare szybko zmienić zasilacz, gdyż naprawde możesz żałować że coś stracisz. Dosłownie 3 tygodnie temu wymieniłem sprzet na płytę Asusa, dysk 120 i 40, geforce 4 Ti 128Mb, Athlon 2000+, do zasilacza uwagi nie przywiązywałem pozostał stary czyli 300Watt, niestety po 3 dniach pracy w ciagu godziny zaczęło smierdzieć z kompa po czym cały się wyłączył i tylko dym z tyłu wyszedł. Kupiłem zasilacz nowy (tamten też naprawiłem ale już go nie wkładam) na 400Watt; jak się okazało spaliła mi się razem z nim nowa grafika, no i finito ze sprzetu.
Jeśli chodzi o moja porade to naprawde z mojej praktyki radze Ci wymienic zasilacz na 400Watt (opcjonalnie), jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz. Efekt jest taki że zasilacz za niska cene chodzi DOSŁOWNIE tak jakbys go nie słyszał (układ identyczny jest z radiatorem i wiatrakiem na procesorze). Jedynie odgłas z dyskow i nagrywarki jest słyszalny jak chodzą. Pozdrawiam (może coś pomoże, lepiej się uczyć na czyiś błedach a nie swoich)

Edwardo 31.05.2004 00:13

Cytat:

Napisany przez grappa01
Co tu dużo mówić sam niedawno miałem podobny problem i radziłbym Ci w miare szybko zmienić zasilacz, gdyż naprawde możesz żałować że coś stracisz. Dosłownie 3 tygodnie temu wymieniłem sprzet na płytę Asusa, dysk 120 i 40, geforce 4 Ti 128Mb, Athlon 2000+, do zasilacza uwagi nie przywiązywałem pozostał stary czyli 300Watt, niestety po 3 dniach pracy w ciagu godziny zaczęło smierdzieć z kompa po czym cały się wyłączył i tylko dym z tyłu wyszedł. Kupiłem zasilacz nowy (tamten też naprawiłem ale już go nie wkładam) na 400Watt; jak się okazało spaliła mi się razem z nim nowa grafika, no i finito ze sprzetu.
Jeśli chodzi o moja porade to naprawde z mojej praktyki radze Ci wymienic zasilacz na 400Watt (opcjonalnie), jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz. Efekt jest taki że zasilacz za niska cene chodzi DOSŁOWNIE tak jakbys go nie słyszał (układ identyczny jest z radiatorem i wiatrakiem na procesorze). Jedynie odgłas z dyskow i nagrywarki jest słyszalny jak chodzą. Pozdrawiam (może coś pomoże, lepiej się uczyć na czyiś błedach a nie swoich)

dobra dobra...
a jakiej firmy ten 400W?
widzisz, ja tez moglbym zmienic wentylki... ale jak zmienie to 36 miesiecy gwarancji nikt mi juz nie da.
piszesz zeby na glosnosc nie zwracac uwagi.
spox, jak chcesz pracowac w mlynie, nie ma problemu, ja lubie cisze, podejrzewam ze inni tez.

Edwardo 31.05.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez czero
Hmm, no tak patrze ze on nawet spoko jest ;). Wezme go od uwage :).

A jak z odprowadzaniem ciepla???
Cieplo masz w budzie, czy nie zauwazyles wzrostu temp. np. na procku???8)

hmmm wiesz co? wzrostu na pewno nie.
moze o jeden stopien spadla.
w tej chwili mam w miditower 33 stopnie bo sie procek zagrzal do 51 stopni, tak to po nocnym sciaganiu z neta mam kolo 29-30 w budzie i 48-49 na procku. jeszcze w zaleznosci od temp pokoju.
ale zauwazylem ze poprawiala sie cyrkulacja jak wstawilem z tylu pod zasilke wentylek wdmuchujacy powietrze, chodzi on na chyba 6V wiec wogole go nie slychcac i prawie nie czuc zeby wial, ale troszeczke wieje no i temp spaldla kolejne 2 stopnie. oczywiscie jak go skrecen a 12V to efekt jest wprost proporcjonalny :) halas tez :/

grappa01 31.05.2004 01:35

Cytat:

Napisany przez Edwardo
dobra dobra...
a jakiej firmy ten 400W?
widzisz, ja tez moglbym zmienic wentylki... ale jak zmienie to 36 miesiecy gwarancji nikt mi juz nie da.
piszesz zeby na glosnosc nie zwracac uwagi.
spox, jak chcesz pracowac w mlynie, nie ma problemu, ja lubie cisze, podejrzewam ze inni tez.

Firma zalezy od Twojego gustu, firma nie bedzie grała różnica gdyz stabilność zasilaczy jest prawie taka sama.

No dobrez przy zmianie wentylatora trace gwarancje pod warunkiem ze jest nowy.

Jesli chodzi o odpowiedz na ta tresc, to chyba zbyt szybko czytasz lub nie widzisz co kto wczesniej napisal "

" jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz". Piszac to mam tu na MYSLI by zasilacz chodzil cicho.

MaciejT 31.05.2004 01:50

Cytat:

Napisany przez grappa01
Firma zalezy od Twojego gustu, firma nie bedzie grała różnica gdyz stabilność zasilaczy jest prawie taka sama.

Najwieksza bzdura jaka slyszalem! JEST roznica w jakosci dostarczanego napiecia, ale zeby to wiedziec trzebaby troche poczytac :kreci_gl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:06.