Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki zasilacz? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-zasilacz-34519/)

Ziele 11.05.2004 17:12

Modecom FSP 350-60 PN = cisza ;)

pawelblu 11.05.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
i skoro na takim configu CODEGEN przeżył
to założę się że szef 360W wytrzyma duuuużo więcej,
szczególnie że użądzenia z pasywnym PFC mają większą sprawność, a z aktywnym jeszcze większą ....

AMEN !

Ghost_mode 11.05.2004 13:02

Cytat:

Napisany przez memorando
przy konfigu kolegi który chce zasilkę zmienić 360 wat na extreme o/c jest za malo , pozatym codegen wzyionie już mu ducha przy podniesieniu vcore do 1,75 volte i zwiększeniu fsb do tylko 180 przy nominalnym mnożniku i pociągnie np grafę......a może procesor.....a może mobo...... codegen to rosyjska ruletka przy porządnym o/c a chietec dostaje wachań napięć większych przy dobrym konfigu i dobrym extremalnym o/c. Popatrz jakich wachań dostanie chieftec 360 wat, przy konfigu skladającym się z 2 dysków na serial ata np i dwóch optycznych z radkiem 9800 pro....i do tego wypasiona mobo .... kilka wentyli...neon...Pozatym athlon 2500 @ 3200 żre tylko 76,8 wata....resztę dowal i masz wynik...360 wat to moc maxymalna więc zapas musi być te 50 wat i tyle a jak on doda w przyszlości z 3 dyski i okaże się że chieftec 360 to za malo?? Trzeba myśleć perspektywicznie...420 wat będzie rozsądne.

hmm ja właśnie zrobiłem największą głupotę swojego życia :cool:
przy zasilaczu CODEGEN 300W
zrobiłem o/c z 2000+ (1.58V) na 2700+ (12.5x175 1.68V)
i dziwe się że
procesor - wytrzymał
ddr 333 - wytrzymały
mobo Asrock K7VT4-4x (fsb do 166) - wytrzymał
CODEGEN - nie wiem jakim cudem ale jeszcze wytrzymał
(wróciłem do poprzednich ustawień, bo szefa 360 będę już maił w sobotę)

i skoro na takim configu CODEGEN przeżył
to założę się że szef 360W wytrzyma duuuużo więcej,
szczególnie że użądzenia z pasywnym PFC mają większą sprawność, a z aktywnym jeszcze większą ....

memorando 11.05.2004 01:53

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
No co ty szef 360W nie pociągnie ?

to jak mają pociągnąć sety sprzedawane przez "inteligentnych" sprzedawców komputerowych ...

Bedą sprzedawać niedługo AMD 5000+, GeForce 7950 (napięcie 380V)
z obudowami i zasiłkami CODEGEN 300W :)

No sorry wtedy już będą sprzedawać CODEGEN 400W, który ma osiągi gorsze niż jakiś FSP 250W :niepow:

przy konfigu kolegi który chce zasilkę zmienić 360 wat na extreme o/c jest za malo , pozatym codegen wzyionie już mu ducha przy podniesieniu vcore do 1,75 volte i zwiększeniu fsb do tylko 180 przy nominalnym mnożniku i pociągnie np grafę......a może procesor.....a może mobo...... codegen to rosyjska ruletka przy porządnym o/c a chietec dostaje wachań napięć większych przy dobrym konfigu i dobrym extremalnym o/c. Popatrz jakich wachań dostanie chieftec 360 wat, przy konfigu skladającym się z 2 dysków na serial ata np i dwóch optycznych z radkiem 9800 pro....i do tego wypasiona mobo .... kilka wentyli...neon...Pozatym athlon 2500 @ 3200 żre tylko 76,8 wata....resztę dowal i masz wynik...360 wat to moc maxymalna więc zapas musi być te 50 wat i tyle a jak on doda w przyszlości z 3 dyski i okaże się że chieftec 360 to za malo?? Trzeba myśleć perspektywicznie...420 wat będzie rozsądne.

Ghost_mode 11.05.2004 01:29

No co ty szef 360W nie pociągnie ?

to jak mają pociągnąć sety sprzedawane przez "inteligentnych" sprzedawców komputerowych ...

Bedą sprzedawać niedługo AMD 5000+, GeForce 7950 (napięcie 380V)
z obudowami i zasiłkami CODEGEN 300W :)

No sorry wtedy już będą sprzedawać CODEGEN 400W, który ma osiągi gorsze niż jakiś FSP 250W :niepow:

memorando 11.05.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez czero
Witam!

Nie dawno (z pol miesiaca temu) zlozylem sobie nowego kompa, ale jakos przeoczylem sprawe zasilacza (w sumie jednej z wazniejszych rzeczy), nie wiem jak to sie stalo, moja nieuwaga ;).

Moj nowy konfig to:
AMD XP 2500+ Mhz Barton
ASUS A7N8X-E Deluxe
Radeon 9600Pro Sapphire 128Mb
Seagate Barracuda 160Gb SATA + 40Gb w kieszeni
512 Mb DDRam (Dual Channel)
NEC ND-2500a
DVD-ROM Lg
Codegen 300W :blee:

No wlasnie chodzi o tego Codegena, chce go zmienic. Troszke tego mam w budzie (dwa dyski, dwa napedy optyczne) i boje sie zeby zasilacz sie nie spalil (pol biedy jak sie tylko on spali, boje sie zeby mi nie pociagna za soba reszty). W niedalekiej przyszlosci mam zamiar podkrecic Bartona do 3200, ale na pewno nie na tym zasilaczu (zbyt duze ryzyko).
Zastanawiam sie nad Chieftec'iem, musi byc cichy, nie jak ten Codegen ;).

Jaka moc bylaby najlepsza pod moj config (360 wystarczy)?
Moze macie jeszcze jakies inne propozycje?

Z gory dziekuje za odpowiedz :).

Odpowiem tak:
1. 360 wat chieftec dual chanel pod warunkiem że niedasz gf 6800 w przyszlości
2. polecam 420 wat chiefteca będziesz mieć zapas mocy...przy extreme o/c bezwględnie 420 wat....mi 350 watowiec niewyrabia a mam troszkę cięższy konfig od twojego...

joolo 11.05.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez puch
Cóż.... liczyłem na to, że te dwa wiatraki będą sprawnie usuwać nadmiar ciepłego powietrza z obudowy, i będę mógł zrezygnować z dodatkowego wiatraka z tyłu obudowy (który zresztą właśnie się zepsuł).

Niestety, bez tego wiatraka w obudowie jest CIEPŁO (nie mierzyłem, ale ciepło!). W związku z tym kupiłem jednak nowy wiatrak (Cooler Master z dwoma łożyskami kulkowymi - mam nadzieję, że będzie cichszy i bardziej trwały), i zainstalowałem regulator prędkości obrotowej. Dzięki temu mam dodatkowy przedmuch przez obudowę, a jednocześnie jest trochę ciszej - te dodatkowe wiatraki nie muszą chyba kręcić się z prędkością maksymalną.

:D

epol 10.05.2004 18:43

Polecam odwiedzić forum:

http://forum.tweak.pl/viewforum.php?...b8e2c0f154df59

Aha, radze nie zakładac nowego tematu tylko poszperac po starszych.

puch 10.05.2004 17:17

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
Jaka masz teraz temperature w budzie?
Bo ja mam tez 360 ,tylko ze z jednym wentylatorem i jest "cieplo" :mruga:.

Cóż.... liczyłem na to, że te dwa wiatraki będą sprawnie usuwać nadmiar ciepłego powietrza z obudowy, i będę mógł zrezygnować z dodatkowego wiatraka z tyłu obudowy (który zresztą właśnie się zepsuł).

Niestety, bez tego wiatraka w obudowie jest CIEPŁO (nie mierzyłem, ale ciepło!). W związku z tym kupiłem jednak nowy wiatrak (Cooler Master z dwoma łożyskami kulkowymi - mam nadzieję, że będzie cichszy i bardziej trwały), i zainstalowałem regulator prędkości obrotowej. Dzięki temu mam dodatkowy przedmuch przez obudowę, a jednocześnie jest trochę ciszej - te dodatkowe wiatraki nie muszą chyba kręcić się z prędkością maksymalną.

mallow 09.05.2004 21:54

A ja proponuje ChiefTec 420, mam go i polecam! Cichy, wydajny, niezawodny, mailem 360 ale sie grzala jak smok i mi strasznie tem w budzie podnosila. Jak chieftec tylko 420 ;)
pozdro

Ghost_mode 09.05.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez krzpac
http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67

ja polecam Chieftec HPC-360-202 za 199.00 pln :)

kupilem go w tym sklepiej co podałem linka powyzej :)

drogo ...

Jak się uda to za 200zł Bedę maił HPC-360-202 Dual Fan
i przede wszystkim z AKTYWNYM-PFC :)

krzpac 09.05.2004 19:45

http://www.angela.pl/index.php?actio...IDKategorii=67

ja polecam Chieftec HPC-360-202 za 199.00 pln :)

kupilem go w tym sklepiej co podałem linka powyzej :)

Ghost_mode 09.05.2004 18:09

Ja już podjąłem decyzję co do zasiłki
CHIEFTEC 360W Dual Fan z aktywnym PFC - już niebawem go będę miał !

polecam ten artylkuł odnośnie zasilaczy
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34392
^(szczególnie na drugiej stronie będzie kilka ciekawych linkw do testów)

Joe_Doe 09.05.2004 17:41

Cytat:

Napisany przez puch
Właśnie kupiłem tego Chieftec'a HPC-360-302 DF...

Jaka masz teraz temperature w budzie?
Bo ja mam tez 360 ,tylko ze z jednym wentylatorem i jest "cieplo" :mruga:.

puch 08.05.2004 01:54

Właśnie kupiłem tego Chieftec'a HPC-360-302 DF, i jestem zadowolony. Jest dość cichy, choć po chwili, jak się rozgrzeje, wiatraki trochę przyspieszają. Dobrze utrzymuje napięcia zasilania (o ile można wierzyć programowi monitorującemu). Poprzedni (standardowy Tracer/Megabajt) pracował na granicy wydajności - stąd wymiana.
Próbowałem też nowego Chieftec'a (robionego przez Deltę) z 12-cm wiatrakiem, model GPS-350BB-101L. W porównaniu z poprzednim ma nieco gorsze osiągi elektryczne - mniejsza moc, Passive PFC, a hałas, jak mi się wydaje, był podobny. Po rozgrzaniu zasilacza wydawało mi się, że wiatrak przyspiesza i nie jest już taki cichy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:14.