Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki zasilacz? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-zasilacz-34519/)

Edwardo 31.05.2004 08:16

Cytat:

Napisany przez grappa01
Firma zalezy od Twojego gustu, firma nie bedzie grała różnica gdyz stabilność zasilaczy jest prawie taka sama.

no to gratuluje obeznania tematu i NIEzazdroszcze Twej wszechwiedzy.
dales czadu...

Cytat:

Napisany przez grappa01
" jesli chodzi o hałas to nie przywiązuj do tego uwagi zbyt dużej gdyż kupujesz Cooler do zasilacza za 30zł firmy Arctic Cooler (są bardzo cichutkie) wycinacz z tyłu tą blaszaną pokrywke i go wymieniasz". Piszac to mam tu na MYSLI by zasilacz chodzil cicho.

tak, ale jak zalezy na gwarancji to dalej mam nie przywiazywac uwagi do tego "malego" szczegolu?

heheheh... zaraz pewnie albo zedytujesz swojego posta, albo juz nic nie powiesz na ten temat...

grappa01 31.05.2004 08:30

Cytat:

Napisany przez Edwardo
no to gratuluje obeznania tematu i NIEzazdroszcze Twej wszechwiedzy.
dales czadu...

tak, ale jak zalezy na gwarancji to dalej mam nie przywiazywac uwagi do tego "malego" szczegolu?

heheheh... zaraz pewnie albo zedytujesz swojego posta, albo juz nic nie powiesz na ten temat...

Ten moj post odnosi sie tylko do tego jesli ktos chce zaoszczedzic troche pieniedzy, by miec w miare Cichy i wydajny zasilacz. Dobrze zgadzam sie jesli zasilacz bedzie na gwarancji to automatycznie ja traci.

pawelblu 31.05.2004 08:59

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Najwieksza bzdura jaka slyszalem! JEST roznica w jakosci dostarczanego napiecia, ale zeby to wiedziec trzebaby troche poczytac :kreci_gl:

Taaa wystarczy popatrzec jakie napiecia daje zasilacz i jak bardzo odbiegaja od wartosci nominalnej - wtedy zobaczysz czym sie roznia zasilacze. Poza tym brak/pasywne/aktywne FPC tez ma duze znaczenie, no i w koncu rzeczywisca moc zasilacza. 400W nominalne w noname to mniej wiecej 250W rzeczywistej mocy. Nie wspomnialem jeszcze o zywotnosci i halasie i innych takich, ale to chyba wszyscy wiedza ...

memorando 31.05.2004 09:16

Więc dodam swoją opinię o tym modecomie...3 modele w serwisie z powodu lini + 12 volt , pierwszy dawal 13.78 volta drugi 12,98 volta a trzeci 11,4 volta <lol>

Edwardo 31.05.2004 10:02

Cytat:

Napisany przez grappa01
Ten moj post odnosi sie tylko do tego jesli ktos chce zaoszczedzic troche pieniedzy, by miec w miare Cichy i wydajny zasilacz. Dobrze zgadzam sie jesli zasilacz bedzie na gwarancji to automatycznie ja traci.

tak tak, zaoszczedzic troche pieniedzy...
tak? policz, wez kalkulator i licz ze mna
zasilka - 50zl + wentylator 30 zl = 80zl
zasilka za 50 zl zmieniasz co 6-12 miesiecy, wezmy opcje 6 miesiecy
po 12 miesiacach wydales na zasilacz 100zl+30zl za wentylator = 130zl, po 18 miesiacach juz uzbieralo sie 180zl. za 180zl kupisz juz przywoity zasilacz...
chcesz opcje 12 miesiecy? dobra, po 24 miesiacach wydales 130zl...
po drodze komputer resetowal ci sie przy bardziej wydajnych grach, cos brzeczalo, smierdzialo a ty nie wiedziales co to jest.
wez pod uwage to, ze jak ci sie jara zasilka to przy okazji zjarac ci sie moze grafika, ram albo mobo.
no to co?
opcja dla chcacych zaoszczedzic?
wlasnie duzo tak ludzi mysli a potem mysliwymi zostaje.
tak, zaraz powiesz ze juz maz kawal czasu swoja zasilke za 50zl. mow.
bo zdarzaja sie takie ewementy... ale to loteria, mnie na 6 zasilaczy trafilo sie dwa co chodza dluzje niz 24 miesiace.

acha, no i na takiej zasilce w opcji "dla oszczednych" nie pojezdzisz na O/C

memorando 31.05.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez Edwardo
tak? policz, wez kalkulator i licz ze mna
zasilka - 50zl + wentylator 30 zl = 80zl
zasilka za 50 zl zmieniasz co 6-12 miesiecy, wezmy opcje 6 miesiecy
po 12 miesiacach wydales na zasilacz 100zl+30zl za wentylator = 130zl, po 18 miesiacach juz uzbieralo sie 180zl. za 180zl kupisz juz przywoity zasilacz...
chcesz opcje 12 miesiecy? dobra, po 24 miesiacach wydales 130zl...
po drodze komputer resetowal ci sie przy bardziej wydajnych grach, cos brzeczalo, smierdzialo a ty nie wiedziales co to jest.
wez pod uwage to, ze jak ci sie jara zasilka to przy okazji zjarac ci sie moze grafika, ram albo mobo.
no to co?
bo zdarzaja sie takie ewementy... ale to loteria, mnie na 6 zasilaczy trafilo sie dwa co chodza dluzje niz 24 miesiace.

brawo!!!! tylko ***** oszczędza i potem klnie że brak stabilności mnie codegen kosztowal 350 zeta spalil mi radeona 9100 herkulesa pozatym podepniesz do mojego konfiga codegena ledwo winda się podnosi a na zasilce markowej normalnie odpala komp:)

Edwardo 31.05.2004 12:07

Cytat:

Napisany przez memorando
brawo!!!! tylko ***** oszczędza i potem klnie że brak stabilności mnie codegen kosztowal 350 zeta spalil mi radeona 9100 herkulesa pozatym podepniesz do mojego konfiga codegena ledwo winda się podnosi a na zasilce markowej normalnie odpala komp:)

ja mialem codegona 400W
i co?
5 miesiecy pochodzil przy mojej konfiguracji...
pewnego ranka wstaje wlaczam monitor, loguje sie a tu buch i niebieski ekran i reset. no to nic, moze wina windy...
odpalilem loguje sie a tu buch i sie wylaczyl...
co jes grane?
odpalilem go jeszcze raz oki, wlaczyl sie windows. otwieram naped a tu reset. no to wiadomo - zasilacz.
odpialem go od mobo, patrze na tego molexa co sie wpina mobo a tu dwa kabelki zweglone prawie.
jeszcze troche a Abit NF7 S poszedlby w zaswiaty...

memorando 31.05.2004 12:15

Cytat:

Napisany przez Edwardo
ja mialem codegona 400W
i co?
5 miesiecy pochodzil przy mojej konfiguracji...
pewnego ranka wstaje wlaczam monitor, loguje sie a tu buch i niebieski ekran i reset. no to nic, moze wina windy...
odpalilem loguje sie a tu buch i sie wylaczyl...
co jes grane?
odpalilem go jeszcze raz oki, wlaczyl sie windows. otwieram naped a tu reset. no to wiadomo - zasilacz.
odpialem go od mobo, patrze na tego molexa co sie wpina mobo a tu dwa kabelki zweglone prawie.
jeszcze troche a Abit NF7 S poszedlby w zaswiaty...

Ja mialem lepiej post biosa normalnie potem czarny ekran z 15 sekund i jak okiengo ladowania winxp sie pojawialo to byl ciekawy efekt czarne jak za mgłą parę chwil i dopiero normalnie odpalalo się, pozatym stabilność mierna, spalony hercules, napięcia tragiczne, tragiczna wręcz stabilnoć tzn rzadnej stabilności niebyło:) najbardziej mi się podobaly zwisy podczas grania w quake 3 na sieci kopalem kompa z buta:)

grappa01 31.05.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez Edwardo

Oj bez przesady ty massz przeboje z zasilacami ja mam przeboje z myszkami do kompa gdyz wymienilem ich w ciagu roku z 6. Tym bardziej mam sporo znajomych ktorzy siedza w komputerach i jakos nikomu sie nic nie dzije z zasilaczami. Jesli chodzi o zasilacz moj to zjaral mi sie po 2.5roku uzytkowania moze i by hcodzil dluzej ale nie mialem sie czego spodziewac jak wymienilem spret na nowszy ktory pobieral o wiele wiecej mocy niz starszy.

grappa01 31.05.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez Edwardo

Oj bez przesady ty massz przeboje z zasilaczami ja mam przeboje z myszkami do kompa gdyz wymienilem ich w ciagu roku z 6. Tym bardziej mam sporo znajomych ktorzy siedza w komputerach i jakos nikomu sie nic nie dzije z zasilaczami. Jesli chodzi o zasilacz moj to zjaral mi sie po 2.5roku uzytkowania moze i by hcodzil dluzej ale nie mialem sie czego spodziewac jak wymienilem spret na nowszy ktory pobieral o wiele wiecej mocy niz starszy.

grappa01 31.05.2004 13:09

Chłopaki bez przesady każdy ma swoje doświadczenia zkomputerami i to nie oznacza że u każdego musi być podobny tok wydarzeń i problemów. Forum polega na podpowiadaniu i rozwiązywaniu a nie sprzeczaniu się miedzy sobą, tym bardzie jak się nie znamy.

pawelblu 31.05.2004 14:38

Nie mamy zamiaru sie z toba klocic po prostu to co napisales :

Cytat:

Napisany przez grappa01
Firma zalezy od Twojego gustu, firma nie bedzie grała różnica gdyz stabilność zasilaczy jest prawie taka sama.

to dla 95% uzytkownikow komputerow ktorzy wiedza co to jest molex (bo laikow, co kupuja kompa w hipermarkecie, a jak cos nie dziala to kupuja nowy nie licze), uwaza te slowa za TOTALNE BREDNIE. Nie mam zamiaru cie do niczego przekonywac. Ale zbieranie wiedzy o zasilaczach zacznij np. od lektury na temat PFC.

grappa01 31.05.2004 17:37

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie mam zamiaru cie do niczego przekonywac. Ale zbieranie wiedzy o zasilaczach zacznij np. od lektury na temat PFC.

Nie musisz mnie przekonywac. Nie znamy sie nikogo nie musisz tu znizac. Tym bardziej moja wiedza jest praktycznyczna a nie ksiazkowa. Staram sie sam dochodzic metoda prob i bledow a nie na zasadzie czytania ksiazek. Moze wiele ma osob duzo czasu na czytanie niestety inni sa bardziej "zabiegani" i czasem raczej wyrozumiałośc przydałaby się. Tym bardziej nie znając kogos.

Oczywiście jak zawsze pewnie ten post skrytykuje duzo osób, ale co tam tylko to pozostało do odczytania.

Pozdrawiam

Edwardo 31.05.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez grappa01
Nie musisz mnie przekonywac. Nie znamy sie nikogo nie musisz tu znizac. Tym bardziej moja wiedza jest praktycznyczna a nie ksiazkowa. Staram sie sam dochodzic metoda prob i bledow a nie na zasadzie czytania ksiazek. Moze wiele ma osob duzo czasu na czytanie niestety inni sa bardziej "zabiegani" i czasem raczej wyrozumiałośc przydałaby się. Tym bardziej nie znając kogos.

Oczywiście jak zawsze pewnie ten post skrytykuje duzo osób, ale co tam tylko to pozostało do odczytania.

Pozdrawiam

wiesz, jezeli nic nie znajdzujesz na tym forum godnego uwagi, uwazasz ze tylko krytyka tu jest, nie ma nic sensownego i pomocnego napisanego, to po co zabierasz glos w dyskusji? po co czytasz te wszytkie posty?
uzyj magicznego "kliku" w czerwony krzyzyk na gorze po prawej :P

edit:
a co do tego czytania ksiazek... wejdz sobie na benchmarka albo frazpc albo inny wieksza stronke i zobacz testy... dalej bedziesz sie spieral ze firma nie gra roli?
to po co rozbierznosc w cenie?
po co to wszytko?
grappa01 wszechwiedzacy?
dawno juz nie mialem doczynienia z takim czlowiekiem...

Edwardo 31.05.2004 18:50

Cytat:

Napisany przez grappa01
Oj bez przesady ty massz przeboje z zasilacami ja mam przeboje z myszkami do kompa gdyz wymienilem ich w ciagu roku z 6.

no jezeli kupujesz myszki tak jak zasilacze to nie dziwie sie...

Cytat:

Napisany przez grappa01
Tym bardziej mam sporo znajomych ktorzy siedza w komputerach i jakos nikomu sie nic nie dzije z zasilaczami.

hmm ja niestety nie mam takich znajomych... jedyna osobe ktora kiedys widzialem w komputerze to siostrzeniec jak byl maly, a i w obudowie nie bylo jeszcze nic, to sie skurczybyk zmiescil. jak ci znajomi to robia? powiedz mi to prosze :P

Cytat:

Napisany przez grappa01
Jesli chodzi o zasilacz moj to zjaral mi sie po 2.5roku uzytkowania moze i by hcodzil dluzej ale nie mialem sie czego spodziewac jak wymienilem spret na nowszy ktory pobieral o wiele wiecej mocy niz starszy.

tak jak pisalem - loteria. a ja wiekm teraz juz , ze jak wymienie sprzet na nowszy to moj zasilacz dalej bedzie chodzil...
i sie moge po nim tego spodziewac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:28.