![]() |
No kurcze Ciapek, przecież tu jest wyraźnie wszystko napisane :)
http://www.idea.pl/portal/map/map/pr...romo_id=117747 - firmy http://www.idea.pl/portal/map/map/on...rent_id=103319 - osoby prywatne |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Gdzie ty na tej stronie widzisz 36 zł? (screen) bo ja nigdzie. Czy tak ciężko, a może to brak wiedzy odpowiedzieć na moje pytanka co do vatu, okresu 2 lat i promocji Ery względem Idei? ehhh |
Cytat:
|
wróciłem właśnie z centrum handlowego gdzie mam 3 salony GSM na raz.
Udałem się najpierw do Plusa aby zerwać umowe - nie zerwałem bo gość uświadomił mnie, że Plus wcale nie jest gorszy. Poszedłem do Ery, Ideii i oszalałem - wszędzie jest tak samo!! Tylko, że telefony inne. (Plus dawno byłby mój gdyby nie kijowe telefony). Nie rozumiem do końca Ideii i jakiegoś pakietu na start. co to wogole jest? Chłopaki nie wiem co mam zrobić :( Może Era i SE T230, ale on mi się nie podoba, nie potrzebny mi taki telefon. Nokia 3200? |
Cytat:
aktywacja w idei 25 zeta w erze 60 zeta , bierz telefon w idei masz najtańsze rozmowy a telefon??? t610 sony eryk, nokia 6100 ale w najgorszym razie, motorola v220 bardzo dobra w tej cenie, ewentualnie cx65 siemens bardzo dobry ale wolniejsze menu to bierze wady ery wyższa aktywacja i wyższe ceny lepsza idea pod względem cen w idei masz o tyle le że bioršc najlepszy fon masz największš karę umownš, era z kolei ma jeszcze jednš wadę.....niejest możliwa zmiana taryfy na wyższš za free placisz tam 25 zeta za to przynajmniej mojej żonie tyle dowalili w idei masz za free takš zmiane. |
wiec chyba to bedzie IDEA, Era widze nie jest popularna
Powtarzam nie chce widziec rachunkow wiekszych niż 50 zł (zakladaja ze tylko bede jechal na darmowych). Mam nadzieje ze oni nie sciemniajac piszac ze 50 zł to jest juz Z VAT. |
ciapek to wez sobie start popa w jednej idei i nie bedziesz widzial rachunkow wogole a takie same oplaty sa za rozmowy.
no chyba ze chcesz nowa sluchawke to co innego :) a za 50 zeta doladowania to masz mniej wiecej 66 minut gadania. |
Cytat:
|
Moja historia wyglądała w skrócie tak... Miałem Simplusa - ale chciałem zmienić aparat - nie było mnie stać na telefon z Allegro - więc postanowiłem podpisać umowę z Plusem. Znalazłem fajną dla mnie taryfę i... okazało się, że nie mają mojego aparatu... Chodziło mi o Siemensa CX65... Czekałem tydzień, dwa... miesiąc... półtora miesiąca... i zdecydowałem się na IDEĘ... jednakże zdaję sobie sprawę, że gdyby wówczas w Plusie był ten Siemens (stanu na dzień dzisiejszy nie znam) to zostałbym w Plusie...
Taryfa biznesowa 100 w IDEI jest spoxik - zwłaszcza w połączeniu z pakietem promocyjnym Biuro (nie wiem czy dalej jest czy nie - odkąd mam nowy numer to już nie interesuję się aktualnościami w kwestii ofert...) - dodatkowe 100 minut przy tym abonamencie na wykorzystanie w sieci IDEA po wyczerpaniu 100 bezpłatnych minut... Jedyny ból - to brak darmowych SMSów... jedynie można wykupić jakiś pakiet... albo słać normalnie... ale do wysyłania SMSów chyba zostawię sobie Sim+) - chociaż chodzenie z dwoma telelfonami średnio mi pasi :P Na szczęście 100 minut w zupełności mi wystarczy i ostatnio zamiast SMSów - dzwonię :D Jeśli Plus oferowałby mi dobre warunki przedłużenia umowy i mieliby telefon, który chcę - przedłużyłbym umowę z PLUS'em - w przeciwnym wypadku wybórł padłby na IDEĘ... w moim przypadku ERA odpada - mam swoje powody, dla których już raczej nigdy nie skorzystam z ich usług... |
Cytat:
idea - z vatem plus - roznie era - bez vatu |
A co do telefonów. Mój brat ma Nokię 6610i - ja mam Siemensa CX65... mimo tego, że dotychczas używałem tylko Nokii - to zdecydowałem się na Siemensa... jakoś bardziej przypadł mi do gustu - bo przyznam, że sam zastanawiałem się nad Nokią 6610i dla siebie...
|
IDEA podaje ceny z vatem. Natomiast ERA podaje dupnymi literami ceny bez vatu i maly dopisek + vat. W Plusie to juz bywalo roznie, jak sie im podobalo.
Ciapek, bierz IDEE :) A ta kwota deklarowana to jest ta, ktora bedziesz mogl wykorzystac na wszystkie uslugi jakie sa dostepne. |
@Ciapek w Jednej Idei nie ma darmowych minut!
Masz deklarowaną kwotę którą przeznaczasz na obojetnie jakie usługi. Bierz Idee a nad Plusem sie nawet nie zastanawiaj. Dodatkowym argumentem za Ideą jest topic który był omawiany na forum a mianowicie zaskarżenie przez Erę oferty Idei. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
@ Ciapek Tą ofertę, o której mówiłem, masz wklejoną poniżej. Był to oczywiście jeden z tych linków, który Ci podałem, wystarczyło dokładniej sprawdzić. Jest to jednak oferta dla firm, o czym też już wcześniej wspominałem. Jednak one są zdecydowanie atrakcyjniejsze, więc jeśli miałbyś możliwość podpisania w ten sposób umowy, nawet na kogoś, to myślę, że warto. Zresztą, Pagerusa też do tego przekonałem i patrząc na post wyżej, wychodzi na to, że nie żałuje :) A i sam pewnie postąpie podobnie :) |
I jeszcze jedno Ciapek
Tutaj na forum możemy Ci podpowiedzieć kilka rzeczy, ale i tak cały czas będą to tylko nasze opinie, w jakiś sposób ukształtowane na podstawie własnych doświadczeń i opinii. Możesz je brać pod uwagę, ale nie powinieneś całkowicie zdawać się na nie przy ostatecznej opinii. Bo tak naprawdę tylko Ty sam wiesz czego mniej więcej oczekujesz i co mogłoby spełnić te oczekiwania. Do wyboru jak widzę podchodzisz poważnie, i bardzo dobrze. Sam wiesz, jak długo ja zastanawiałem się nad podobnym wyborem. Ale dzięki temu dokładnie poznałem wszystkie oferty, różnego rodzaju kruczki, ale też promocje, z których warto skorzystać. I dzięki temu dość dobrze orientuję się teraz w ofercie na rynku i nie mam juz wątpliwości, co bym wybrał. Tobie proponuję jeszcze jedno - przejrzyj raz jeszcze strony internetowe operatorów. Wybierz oferty, które w ogóle możesz wziąć pod uwagę pod względem finansowym i porównaj je ze sobą. A jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości, a takie zawsze się pojawiają, to wyjaśnij je już w jakimś kompetentnym punkcie. To zawsze jest lepsze niż pójście tam i pozwolenie im na przedstawienie oferty. Bo, że robią to bardzo różnie, już nie raz miałem okazję się przekonać. Od siebie dodam jeszcze tylko, że teraz oferty każdego operatora są naprawdę porównywalne. Dlatego przy podejmowaniu decyzji najrozsądniej będzie wziąć pod uwagę trzy rzeczy: 1) Ilość znajomych w danej sieci (w IDEI na przykład rozmowa w sieci kosztuje około 30 groszy za minutę) 2) Dostępność telefonów - to jest według mnie teraz podstawowa różnica pomiędzy operatorami - np. Siemens CX65 jest w świetnej cenie w IDEI, ale na przykład Motoroli E398 nie można dostać poza Erą. Z innymi modelami jest podobnie. 3) Sympatia do marki :-) Niby bez sensu, ale ja na przykład przez dłuższy czas miałem jakiś sentyment do ERY, który sprawił, że mimo iż konkurencji proponowali o wiele lepsze warunki, ja czekałem mając nadzieję, że Era w końcu za nimi podąży. Rozczarowałem się, ale nie zmienia to faktu, że zapewne podpisując umowę z Erą czyłbym się na pewno lepiej niż gdybym zrobił to np. z Plusem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:43. |