![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#541 |
|
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Polecam obejrzenie Sleeper Cell. Pierwszy sezon.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#542 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.09.2004
![]() |
A ja powiem tak każdy kto staje się moim wrogiem czyni to na własne życzenie
tak było i będzie. A tak poza tym co są winni niewinni to systemy są nieludzkie i nie obliczalne więc jedyne co mi przychodzi do głowy to miłość wolność i anarchia w pozytywnym tych słów znaczeniu.
|
|
|
|
#543 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
|
|
|
#544 |
|
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
@yahol marksisci znaja historie i wiedza jak ja interpretowac.
Co do socjalistow i wszelkich prawicowcow-nie mam zamiaru sie w ich sprawie wypowiadac. |
|
|
|
|
|
#545 |
|
Guru
![]() ![]() |
Siedmiu podejrzanych z Komisji Majątkowej
Według prokuratury zakon elżbietanek otrzymał grunty w Białołęce na podstawie sfałszowanego orzeczenia Komisji Majątkowej. Zarzuty postawiono siedmiu osobom, w tym członkom Komisji i rzeczoznawcom, którzy wyceniali grunt - dowiedziała się "Rz"
|
|
|
#546 | |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To co tu opisują, to wierzchołek góry, bardzo wielkiej góry. Ale to nie jest groźne, naprawdę groźne jest zawłaszczanie funkcji państwowych i reprezentacji państwa, przez kler (vide uroczystości pogrzebowe pary Prezydenckiej) Staliśmy się zakłamanym, zinstytucjonalizowanym państwem qwazi religijnym.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
|
#547 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie wiem czy są na to plasterki...
Katolików się chowa w tym kraju po katolicku, dzięki Bogu, taki to kraj z taką historią i takim narodem, co się polskości nigdy nie wyparł. |
|
|
|
|
|
#548 | ||
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Cytat:
Cytat:
Gdybyś się przykładał na lekcjach historii, to z cala pewnością byś wiedział, ze największą potęga i rozwój przypadały na czas największej religijnej tolerancji w Polsce. I wiedział byś, ze ponad 70 procent tej tolerancyjnej szlachty, mieszczaństwa i ludzi oświeconych to byli kalwini, luteranie i podobni. I żaden Król Jegomość, biskup, czy inny jezuicki fanatyk nie mógł podskoczyć. Ten katolicki fanatyzm i potęga kościoła zrodził się z kontrreformacji. Zauważ, ze upadek Rzeczpospolitej Obojga Narodów (a dokładnie Rzeczpospolitej Trojga Narodów) zaczął sie od kontrreformacji i trwa nadal. (nawiasem, nawet za patrona mamy zdrajce i oszusta -Sw. Stanisław. O innych nie wspomnę)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
||
|
|
|
|
|
#549 |
|
Banned
![]() ![]() |
@edu sprawdz kto nie byl przychylny Ustawie Rzadowej z dnia 3 maja, a pozniej wzial ja w poczet celebrowanych swiat.
O ile sie nie myle to wielki Polak, ktorego czci opcja 'patriotyczna' dla ktorej 'najwazniejsza jest Polska' nie byl rzymskim katolikiem oddanym, a nawet rozganial kler watykanski. Patrzac wstecz i szeroko to namiestnicy ostatniej obecnie monarchii absolutnej w Europie, mieszali nie dla dobra narodu z ktorego sie wywodzil, a patrona zza granicy-trzeba o tym pamietac i nie dac sobie oczu zamydlic pustymi frazesami o pomocy i uczestnictwie w zyciu narodowym. Historia pokazuje, ze te nacje, ktore odrzucily supremacje Watykanu wyszly na tym dobrze; sposob odrzucenia byl rozny: od calkowitego do tworzenia narodowych kosciolow; odrzucenie to jest droga, ktora nalezy podazac; a watpliwosci jak w tych czasach mozna tworzyc nowe zwiazki wyznaniowe, odpowiem: kiedy tamte powstawaly tez lecialy gromy z nieba i ziemi a i tak zrobiono to, co nalezalo zrobic. Miedzynarodowki to dobra rzecz, ale nie na wzor watykanski. |
|
|
|
|
|
#550 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
O Konfederacja targowickiej na pewno wszyscy słyszeli. Nie kto inni, jak biskupi sprzedali Polskę. Z radością przyklaskiwali na takie rozwiązanie. Sam Pius VI był zwolennikiem konfederacji. Wystarczy poczytać. To nie jest nic nadzwyczajnego.
|
|
|
|
#551 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Patrząc we wstecz i szeroko, to nie było jednego przypadku komunizmu, co by się nieszczęściem nie skończył. Wszystkich noszących koszulki z Che Guevarą zapędzam na przymusową lekcję (nawet w Wikipedii) kto to był ten morderca.
|
|
|
|
|
|
#552 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Ed, słuszna paralela, ale jakoś nie sądzę, żeby jej słuszność się do czegokolwiek tu przyczyniła.
Kościół Katolicki od dwóch tysięcy lat całkiem nieźle funkcjonuje. Owszem, raz było lepiej a raz gorzej (też przeczytałem w swoim życiu kilka książek historycznych i daleki jestem od idealizacji tej instytucji do której należę), ale porównując to z eksperymentami zwolenników komunizmu... no cóż... Tylko, że choćby to nie było wiele skaz, ale choćby jedna w historii Kościoła, to i tak byłaby wyliczana na poły z całkowitą niepamięcią całej reszty. Ale niepowodzenie absolutnie i bez wyjątku każdej próby wprowadzenia komunizmu jest całkowicie ok, bo można przecież tłumaczyć, że raz zawiodło to, raz tamto, a raz coś jeszcze innego... To, że przy każdej następnej też coś zawiedzie, bo założenia tej ideologii są całkowicie nierealizowalne - to przecież nieważne, śnijmy dalej.
|
|
|
#553 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
Kosciol tez ma mnostwo krwi na swoim sumieniu, mnostwo klamstw itd
wiec co mialo na celu odwolanie do komunizmu? |
|
|
|
|
|
#554 | ||
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
Cytat:
Cytat:
Na marginesie, niekoniecznie chcę z Tobą spierać się, co do samej obecności Azjatów w Polsce. W przypadku Wolniewicza chodziło mi raczej o język używany przez profesora. Jeśli zaczniemy szczekać jak psy, jadem pluć - to czego my mamy bronić przed "barbarzyńcami", jakich wartości? Owszem, nie chciałbym, abyśmy tu mieli drugą Francję, ale też nie chciałbym aby ton nadawali ludzie posługujący się takim językiem. |
||
|
|
|
|
|
#555 |
|
Banned
![]() ![]() |
@ed chcesz skuteczny przyklad komunizmu-patrz wspolnota pierwotna.
Komunizm pozniej nie zaistnial-w tym od trockistkow, przez stalinistow do zdroworozskadkowych ludzi, ktorzy choc troche lizneli Marksa, panuje zgoda. Odchodzenie od tematu jest typowe przy braku rzeczowych argumentow. @Jarson zalozenia sluszne, stosowanie sie do nich i ich ewentualne uaktualnianie pod wplywem doswiadczen-nie; chocby WPRK. Kosciol funkcjonuje, poniewaz jest elementem nadbudowy wplywa na organa wladzy (jednoczesnie biorac profity) i szeroko pojeta swiadomosc dajac odtrutke i usprawiedliwiajac nieludzkie warunki zastane oraz gwarantujac lepszy zywot po smierci, a odwoluje sie to lekow wyniakajacych z ulomnosci swiadomosci czlowieka(jako wytworu ewolucji) i jego nieumiejetnosci poradzenie sobie z brakiem odpowiedzi czy niemoznosia poniesienia konsekwencji za czyny-co jest prostszym sposobem rozumowania niz wglebienie sie w walke klas. Wiele prac powstalo nt czym jest religia z punktu widzenia walki politycznej i psychologii-nie ma sensu ich tu cytowac to raz, dwa ze przekonanych sie nie przekona inaczej niz olowiem. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| kościół |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Czym jest miłosierdzie? Czym jest wiara? Rozmyslania po ataku w londynie.. | Death Man | Off topic | 92 | 18.07.2005 16:36 |
| Kirgizja kościół i świat - spotrzeżenia wilekiego piątku | Ormianin | Off topic | 3 | 25.03.2005 21:19 |