Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kto w dzisiejszych czasach używa zegarków na rękę? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kto-dzisiejszych-czasach-uzywa-zegarkow-reke-90276/)

Reetou 05.01.2012 23:25

No to chyba nie widziałeś jak się srajtaśma potrafi rozwinąć...

Kogoro 05.01.2012 23:30

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1195921)
No to chyba nie widziałeś jak się srajtaśma potrafi rozwinąć...

Widziałem, ale skoro padają już propozycje na ciekawe tematy, to może smalec.

Cytat:

Ocena jakościowa smalcu
Dobry smalec musi być świeży, jednolity, białej barwy, o skupieniu drobnoziarnistym, konsystencji dość twardej, o słabym Swoistym zapachu, smaku łagodnym, czysty, bez żadnych obcych odcieni (zjełczenie, gorycz, stęchlizna itp.). Smalec roztopiony w
temperaturze 50--60°C powinien być płynem żółtawym zupełnie przezroczystym, wolnym od zanieczyszczeń. Smalec nie powinien zawierać żadnych obcych tłuszczów zwierzęcych. Smalec przeznaczony do magazynowania nie powinien wykazywać wyższej zawartości wody niż 0,3% i wolnych kwasów tłuszczowych więcej niż 0,85%. Przy bezpośredniej sprzedaży (użyciu) smalec nie może zawierać więcej wody niż 0,5%, a wolnych kwasów tłuszczowych 1,4%. Przechowywanie smalcu powinno
odbywać się w pomieszczeniach suchych, chłodzonych o temperaturze poniżej 12°C, nie dłużej jednak jak 1 miesiąc, przy dłuższym magazynowaniu temperatura nie powinna przekraczać 6°C. Smalec sztuczny jest mieszaniną łoju wołowego lub baraniego z olejem bawełnianym lub sezamowym. Odróżnić smalec naturalny wieprzowy od sztucznego można łatwo, ponieważ ten ostatni stopiony krzepnie szybko
na gruboziarnistą masę, natomiast smalec naturalny tworzy masę drobnoziarnistą. Łój wołowy wytapia się z tkanek tłuszczowych otaczających nerki bydlęce, używa się go niekiedy do smażenia potraw. Ma on duże zastosowanie w przemyśle do wyrobu mydła, świec, niekiedy do wyrobu margaryny. Łój barani jest niżej ceniony w porównaniu z łojem
wołowym. Topi się on w temperaturze 50--51°C, wołowy zaś w temperaturze 45--46°C. Smalec gęsi jest to półpłynny jasnożółty produkt.
Smak posiada łagodny i przyjemny.
Proszę, jak ładnie można tym popularnym przysmaku. A to przyczynek do na prawdę wielkich elaboratów.

grzeniu 05.01.2012 23:33

Miałem Doxę.
Nosiłem zawsze i wszędzie, z nią się myłem, z nią spałem.
Niestety po jakichś 10 latkach straciła szczelność na wałku/ośce. Niestety zegarmistrze rozłożyli ręce - stary zardzewiały wałek wymienili na nowy, niby uszczelnili, ale szczelności nie udało się odzyskać. Mówili, że praktycznie niewykonalne jest zregenerowanie, czy wymiana oryginalnego uszczelnienia. Oddając im sprawiedliwość, mówili mi to przed decyzją o naprawie...

Teraz Doxa leży sobie gdzieś w szafie, a mnie przeszła ochota na inne zegarki. Miałem do niej sentyment.
I tak już, od paru lat bez zegarka na ręce zyję. Przyzwyczaiłem się już.

PS Aleście tu narzeźbili w międzyczasie :wow:

woitas 06.01.2012 09:11

U mnie podobnie. Nosi***322;em Casio - wodoszczelne, srebrna bransoletka, szafirowe szkie***322;ko. Niestety, pewnego razu przypadkiem urwa***322;em pokr***281;t***322;o no i teraz le***380;y na pó***322;ce.
Za zegarek s***322;u***380;y mi HTC...

Wys***322;ane z mojego HTC Wildfire za pomoc***261; Tapatalk

Berion 06.01.2012 13:11

Już wiem! Widziałem wczoraj tzw. drecha, który ostentacyjnie w blasku pasków Adidasa, wyjął swoją komóreczkę aby sprawdzić czas.

;]

nimal 07.01.2012 08:23

moim zdaniem do gangu zegarek odpowiedni musi byc
tak jak np pasek do spodni czy skarpetki :) czy dbalosc o to, by krawat nie wystawal spod kolniezyka i byl dobrze zawiazany
wiem, ze sa ludzie uwazajacy inaczej - coz - kazdy ocenia po wygladzie i pierwsze wrazenie niezwykle ciezko zmienic - i to nie moj snobistyczny poglad, ale prawda znana w swiecie (nie tylko) biznesu od zawsze

ja do gangu zakladam srebrny zegarek Mazda MX5 ;) kwadratowy ze skorzana bransoleta
jedyny bez podswietlania - cos, to w koncu bizuteria
na codzien Casio metalowy
do biegania Garmin gumowy :) czas dzialania na baterii 12 godzin :)
a teraz mysle, zeby sobie cos takiego kupic na rower/plywanie/itp
http://www.decathlon.com.pl/products...t_48841889.jpg

Kris 07.01.2012 09:14

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195959)
Już wiem! Widziałem wczoraj tzw. drecha, który ostentacyjnie w blasku pasków Adidasa, wyjął swoją komóreczkę aby sprawdzić czas.

;]

Ajfona? :szczerb:

Berion 07.01.2012 11:51

Raczej stealphone'a, ale nie przyglądałem się w trosce o swoją Nokię 3310. ;)

M@X 30.06.2013 00:08

Ilość załączników: 1
Oto moj ostatni zegarek w zyciu...

- Deckard - 30.06.2013 02:40

Jaworzno to już taki dziki zachód że zabijają za zegarek ? :wow:

ed hunter 30.06.2013 04:53

M@X, patrzyłem na ten zegarek z 10 minut, żeby być pewnym, on jest brzydki.

czary2mary 30.06.2013 06:12

W iPhone i iPad nie ma zegarka?:hmm:

Reetou 30.06.2013 09:02

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1254608)
M@X, patrzyłem na ten zegarek z 10 minut, żeby być pewnym, on jest brzydki.

Tu nie chodzi o to, że ładny, czy brzydki. To jest zegarek z serii takich, co się je powinno nosić z metką, żeby nawet niewtajemniczeni wiedzieli, że właściciel wywalił na niego więcej, niż niejeden na samochód by nie dał.

ed hunter 30.06.2013 09:04

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1254617)
Tu nie chodzi o to, że ładny, czy brzydki. To jest zegarek z serii takich, co się je powinno nosić z metką, żeby nawet niewtajemniczeni wiedzieli, że właściciel wywalił na niego więcej, niż niejeden na samochód by nie dał.

Aż tak się nie znam, jest brzydki.

Reetou 30.06.2013 09:10

Oj tam, oj tam, pooglądaj (ceny), może któryś ci się spodoba... :D

http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,IWC-Schaffhausen

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:14.