![]() |
Cytat:
Dla mnie w tym filmie najważniejsze było nie pokazanie działań, tylko określonego sposobu myślenia wojskowych i władz w Izraelu. Obawiałem się, że będzie próbował delikatne zasugerować, kto jest dobry a kto zły. Ale w tym filmie nie było takich sugestii. Nie sądzę, żeby był nieobiektywny - bo nie był skrytykowany przez Żydów, że stronniczo pokazał sytuację. Przy tak napiętej sytuacji, mówienie kto zaczał nie ma sensu. Bo równie dobrze zabicie przez Izrael jakiegoś Libańczyka, mogło spowodować porwanie żołnierzy. Dla mnie nie jest to gruba przesada, że dla żołnierza walka to sens życia - w czasach pokoju wojsku trudno jest się wykazać. Tak jak lekarzowi kiedy jesteśmy zdrowi. |
Cytat:
Może prosty przykład, który może trochę Ci wyjaśni sytuację pomiędzy Izraelem i Libanem... jeśli PiS, jako partia współrządząca w Polsce, będzie nękała Niemcy ostrzeliwując Niemcy z rakiet, to Niemcy nie powinni zaatakować Polski, tylko PiS?:haha: Swoją drogą, to przydałoby się :haha: |
Cytat:
Przepraszam, a Izrael to w samych superlatywach mówi o swoich sąsiadach?!?! Ja nie popieram Hezbollahu, ale Izrael zatakował Liban, przede wszystkim, a nie Hezollah. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie samego Islamu, to nie jest religią nienawiści, tylko że jest mały problem. Ich przywódcy duchowi sobie dziwnie interpretują Koran. Ogólnie interpretacja sprowadza się do tego, że niewiernych należy wyciąć w pień, a nagrodą za zabicie niewiernego jest raj i 40 dziewic. Swoją drogą, to skąd ten Allah tyle dziewic im wieźmie, bo męczenników wciąż przybywa :) |
Cytat:
Dwa, to o ile mi jednak wiadomo nie Izrael teraz zaczal i pisanie w tym momencie, ze dla wojskowych, który rządzą w Izraelu i Mosadu, to sens życia - ciągła walka. Jest gruba przesada. |
Cytat:
Czasem po prostu lepiej popatrzyć na problem z kilku stron, by móc coś przyjąć do świadomości - co nie oznacza zaakceptować coś... |
Cytat:
Ale dużo mi dał do myślenia film Monachium - nakręcony przez Spielberga. Izraelczycy zabijali zamachowców, mając pełną świadomość, że po nich przyjdą bardziej radykalni, których też będą musieli zabić. I tak w kółko, czyli mieli świadomość, że odwet za odwet nie ma sensu - tzn. nie zlikwiduje następnych zamachów, co najwyżej zamachowców, i że za każdego zabitego zamachowca, będzie zemsta. Ale może dla wojskowych, który rządzą w Izraelu i Mosadu, to sens życia - ciągła walka. |
Cytat:
dla mnie obie strony są winne i zdania nie zmienię. zresztą mam w dupie kto jest winny, a kto nie.. Niezależnie czy zabijają Żydzi czy Arabowie - giną niewinni ludzie i to jest przerażające... |
Cytat:
Izrael nie nawołuje, tylko zabija. Cały czas mówi o pokoju, co nie przeszkadza zabijać domniemanych terrorystów bez sądu. Tak samo jak Rosjanie w Czeczenii, oni nie zabijają Czeczenów, tylko wprowadzają pokój. Jest to tylko różnica użytego słownictwa. |
Cytat:
|
Cytat:
Porównując do wybuchu II wojny światowej, chodziło mi o pretekst do wybuchu wojny. Myślę, że to nie był rzeczywisty powód - porwanie 2 żołnierzy, tylko pretekst, równie dobry jak każdy inny. Porównanie do Czeczenii natomiast - to stosowanie terrozyzmu państwowego przez Rosję w Czeczenii, tak samo jak to robi Izrael, bo trudno mi inaczej nazwać "podejście" do Palestyńczyków czy Libanu - jak terroryzm państwowy. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Spekulacje? - czyje? Izraela? - przecież to strona w konflikcie! USA? - przecież niedawno ich wywiad "pomylił się" w sprawie broni masowego rażenia w Iraku! Cytat:
Jakie masz podstawy przypuszczać, że Islam to nie religia pokoju? Cytat:
|
Cytat:
Izreal podjal dzialania militarne. Jezeli spelni swoje zapewnienia i cala akcja zakonczy sie w ciagu maksimum kilku tygodni i wladze nad terenami przejmie obecny rzad libanski, to porownanie z WŚ i Czeczenia jest nieuzasadnione. Narazie oprocz domniemanych pomylek w selekcji celow, Izrael nie popelnil zadnego bledu. Wszelkie sporadyczne iwazje ladaowe sa przeprowadzane szybko i wycofywane. Natomiast jezeli chodzi o naloty, no to wychodzi na to (tak wynika z doniesien prasowych), ze troche sie pogubili. |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:19. |