![]() |
Tu nie chodzi o to ze krzyz wisi, tylko ze wisi sam. Jsk juz ludzie chca symboli religijnych w urzedach, to winna obok krzyza zawisnac gwiazda Dawida, polksiezyc, kolo Dharmy, a nawet Uroboros czy Torii. O to tylko chodzi - symbol pojedynczej religii gwalci uczucia ludzi innych wyznan.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Dla mnie jest tylko śmieszne, że jak była komuna to ludzie tłumnie chronili się w kościołach, jak przyjechał Papież to SOLIDARNOŚĆ SOLIDARNOŚĆ , Popiełuszko itd.
Krzyże wszędzie, stop komunie, Kościół organizował pomoc, Kościół oficjalnie protestował i żądał zmian, Kościół jednoczył. A teraz jak jest luzik, to po co nam Krzyż?, to nie jest dla nas żaden symbol, precz z Krzyżem urzędów. Skoro jesteście tak nowocześni i tolerancyjni, to co żeście się tego Krzyża czepili? Kłuje w oczy? Zmienia decyzje urzędników? Poniża kogoś? Dla mnie Krzyż wiszący obok orła W KORONIE jest czymś naturalnym, bo opozycja walczyła przeciw PRL wspólnie z Kościołem. I po wygranej wróciła korona i wrócił Krzyż. Jak trwoga to do Boga, nic dodać nic ująć. A teraz niech Kościół siedzi cicho i nam nie przekszadza żyć :sciana:. Co do wyrugowania religii z instytucji państwowych, to ciekawe czemu prezydent USA ciągle gada coś o Bogu i nikt się tego nie czepia? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
To jest temat, którego nie warto zaśmiecać "wojenkami" religijnymi. Linux i Szatan? Można zrozumieć ludzką niewiedzę, przecież to jest naturalne. Cóż... |
No właśnie o tym mówię, na urzędowym piśmie nie może być daty liczonej od narodzin Chrystusa, zacznijmy liczyć od narodzin Palikota.
|
Mnie wystarczy zrby usunal krzyze z instytucji publicznych (urzedow, szkol itp.) - nie kazdy jest wierzacy, a sprawy urzedowe nie powinny rozgrywac sie "pod krzyzem".
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Palikot usunie niedzielę, usunie cały kalendarz, bo przecież liczymy od narodzenia Chrystusa...
|
No niestety, nawet Niedziela jest zamiast Soboty (Szabatu).
To siódmego dnia (w Sobotę) Bóg wypoczywał. Niedziela jest dniem pierwszym. Co do (nie)postępowości Kościoła, to temat troche dziwny. Bo cóż jest warta dla Boga nasza subiektywna definicja nowoczesności? |
Poszli poganom na rękę :szczerb:
|
Berionu - część z tych świąt i rytuałów była wzięta z rytuałów pogańskich, żeby ułatwić ludziom przejście na Chrześcijaństwo, zastępując też niektóre święta pogańskie (ustalenie tych samych terminów świąt).
|
A mi muli komputer, procesor dochodzi do 7%, a ten muli. :blink: Demon jaki czy co? || //to nie muli komputer, to muli FF :sciana:
A tradycja, to się narodziła w Misiu, świecka, węglarzowi... :szczerb: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I to mi się właśnie podoba. BTW: pisząc ten post, zniknął mi kursor. Aghem. Ktoś mi tu uroki rzuca. ;P |
Widziałem orła cień...
|
Cytat:
Co do Linuxa...Może i tak być,ze programiści mają dziwaczne skojarzenia i nazwą jakiś produkt w sposób, który innym nie odpowiada. Gdyby Kusy mieszał w Linuxie to już chyba ten System by rządził a nie Windows ;). A tak , mimo,że darmowy, Linux niewielu ma wyznawców. Pamiętacie ze Spectrum ? Bytes behemot czy jakoś tak - zgłaszał się taki komunikat... ;) @Berion - zobacz a niektórzy uważają ,ze Kościół jest za nowoczesny i powinien powrócić do obrzędów Mszy Trydenckiej (po łacinie, ksiądz tyłem do wiernych). Lefebryści, Bractwo św. Piotra czy Piusa X. Sobór Watykański II uznają za zbyt postepowy. Wbrew pozorom tradycja nie jest zła bo łączy nas z pokoleniami sprzed wielu setek lat. To,że jej nie rozumiemy to nasza wina, bo nie chce nam się jej zgłębiać. A egzorcyści nadal są potrzebni, ściśle współpracują z psychologami i psychiatrami i wiedzą, komu właśnie oni mają pomóc. |
Cytat:
Ale tez nie jest to forum pt. "Wiedza o religii, wierzeniach i obrządkach" Trochę żartem, trochę serio, napisałem w pierwszej odpowiedzi, ze coś w tym jest. Bo jest. Można to traktować na gruncie emocji, można psychologii, można przesądów....., ale coś w tym jest. I to coś, może powodować poważne problemy u wrażliwych osób. W końcu jest tyle zła, tyle pokus wokół nas. Szatan może nas kusić w rożne sposoby. Systemem operacyjnym również. A może Linux jest pisany w systemie szóstkowym? Wyobrażacie sobie ? - wielokrotność diabelskiej liczby do wykonywania działań? A imię jego jest LEGION-legion 666? Wiec trochę powagi koledzy! Albowiem szatan czai się wszędzie Żeby nie było, ze nie ostrzegałem! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23. |