Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux i szatan :] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-szatan-89803/)

Arepo 21.10.2011 11:34

Myślę, że Annihilator przewidział szatana w linuxie :D, refren wszystko wyjaśnia :

Cytat:

I am the beast, evil I will install.
I shall ignite the fire, burn you all!
Enter my blackened kingdom, you'll serve me well.
Turn it up - Maximum Satan, straight to hell!

polecam, znakomity utwór :spoko:

Berion 20.10.2011 18:57

Należę do grupy tzw. "aleKatolików". Nie wszystko mi się podoba, część rzeczy, szczególnie obrzędy sięgają "czasów króla Ćwieczka" i nijak nie przystają do dzisiejszej rzeczywistości. ;]

Nigdy nie miałem do czynienia z żadnym opętaniem czy egzorcyzmem. Także napisałem, że mi się to "jawi jako", a więc wydaje mi się, że jest tak, a tak.

sobrus 20.10.2011 09:33

Jeżeli jesteś wierzący, to automatycznie wierzysz też w istnienie szatana oraz jego działania. To raczej temat na rozmowę z księdzem (na pewno nie ze mną), ale to co się Tobie jawi, a co jest faktycznie to mogą być dwie różne rzeczy.

Trochę się interesowałem tematem opętań (z ciekawości, na tej samej zasadzie co UFO) i jak poczytałem i posłuchałem księży i znajomych - to wole się od tego trzymać z daleka, ale każdy oczywiście zrobi jak uważa. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że 70% osób (a może 90?) powie że to bzdura i bajki do straszenia małych dzieci - mają prawo - ja nie będę się spierać, bo to nie miejsce na to.

Berion 20.10.2011 09:16

Nie sądzę, aby gry czy OS mogłyby je do tego nakłonić.

Po za tym, mimo iż jestem wierzący to jakoś do tego wywoływania duchów i innych tarotów podchodzę z duuużym dystansem. Egzorcyzm bardziej mi się jawi jako hipnoza niż faktyczne wypędzanie diabła. ;)

ed hunter 20.10.2011 07:41

Szczególnie wahadełko może być groźne, oczywiście musi być odpowiednio duże, np. takie do burzenia domów. ||

sobrus 20.10.2011 07:30

Bo niestety często się czegoś zakazuje po gruntownym przestudiowaniu tematu.
Akurat w grze Blizzardu diabła się zabija.
Ale już Harry Potter paradoksalnie może w dzieciach wywołać chęć polegania na magii wzorem z głównego bohatera.

A gdyby młodzież zechciała zgłębiać tarota, wywoływanie duchów i wahadełka - tu już jest niebezpieczne i można skończyć u egzorcysty :taktak:

Rządy banują GTA, a kościół banuje swoje pozycje. Sprzedaży nie zakaże, ale może wskazać które tytuły uważa za potencjalnie niebezpieczne.

A że niektórzy są jak zwykle nadgorliwi....

Kogoro 19.10.2011 19:12

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1186360)
Uratowałeś ten temat. ;]

Wydaje mi się, że jak najbardziej poważne. Ciemnotę jednak trzeba napiętnować. Choćby śmiechem. Znałem kiedyś taką jedną rodzinę, gdzie rodzice dzieciakowi wywali do śmieci gry, bo były tam "magiczne stwory" itd. Aż strach pomyśleć co by się stało z Diablo Blizzarda...

Święte słowa.

Berion 19.10.2011 18:49

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1186185)
Po prostu to pytanie choć dla nas zabawne (dla mnie też, wszak sam siedze na linuksie), to moim zdaniem jeżeli nie było prowokacją - mogło być całkiem poważne.

Uratowałeś ten temat. ;]

Wydaje mi się, że jak najbardziej poważne. Ciemnotę jednak trzeba napiętnować. Choćby śmiechem. Znałem kiedyś taką jedną rodzinę, gdzie rodzice dzieciakowi wywali do śmieci gry, bo były tam "magiczne stwory" itd. Aż strach pomyśleć co by się stało z Diablo Blizzarda...

ed hunter 18.10.2011 13:44

Tak! Szatan pogryzł mnie do krwi, a ja go Tutek nazwałem... :sciana:

Arepo 18.10.2011 13:33

Problem w tym, że takie zachowania prowadzą do paranoi i powstawania najdziwniejszych fobii, a w konsekwencji nierzadko chorób psychicznych. Jak ktoś chce zobaczyć szatana to zobaczy go wszędzie ...

sobrus 18.10.2011 13:07

@patrix
Podobno tak, choć sam się temu dziwie. Najbardziej się dziwie jednak homeopatii.

@yahol
moze taki egzorcysta jak i ta próba ;)

Generalnie nie mam zamiaru spierać się tu w sprawach wiary, ani nikogo przekonywać czy nawracać.
Po prostu to pytanie choć dla nas zabawne (dla mnie też, wszak sam siedze na linuksie), to moim zdaniem jeżeli nie było prowokacją - mogło być całkiem poważne.

yahol 18.10.2011 13:06

A jeszcze gorszy Nergal i Behemot!!!!

@sobrus
Widziałem próbę egzorcyzmów, na szczęście egzorcystę pogoniono, a nawet był zamiar pobicia.

Patrix 18.10.2011 13:03

Gorszy jest Harry Potter ||.

sobrus 18.10.2011 12:59

Wy tu się smiejecie, a pytanie wbrew pozorom nie było ani głupie ani zabawne :nie:
Jednak nie słyszałem, aby z powodu korzystania z Linuksa ktoś trafił do egzorcysty.
Takie "furtki" rzeczywiście istnieją i osoba wierząca powinna o tym wiedzieć :taktak:.
A kto widział egzorcyzm na żywo ten śmiac się nie będzie miał ochoty :ysz:.

Ostatnio mi koleżanka opowiadała, jak ksiądz zabrał młodzież (w tym osobę z jej rodziny) na egzorcyzm młodej dziewczyny, to potem cała klasa ze strachu była codziennie w kościele :wow:.

ed hunter 17.10.2011 04:17

Kot na mnie poluje, szatańskie bydle!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:48.