Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.09.2006, 20:23   #1
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez - Deckard -
nie moja sprawa po co komu mp3 player ale wychodzę z założenia że takowy player ma nam umilić odtwarzaniem muzyki drogę 'z punktu A do punktu B'
a słuchanie muzy w formacie bezstratnym z mp3 playerka uważam za chore i tyle , nie wiem po co to komu ,może zakozaczyć trzeba
co do tego całego gadania o super audiofilskich sprzętach to po prostu wychodzę z założenia że każdy kupuje to na co go stać a ja mam w co innego pakować kase
Nic dodac, nic ujac! Dac mu wodki!

Jesli kogos tsac i mu to potrzebne - niech pakuje pieniadze w audofilski srpzet przenosny. Mnie ma umilac trase. I jak kiedys bedzie cos w rpomocji za mniej niz 50 zl to moze sobie sprawie...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.09.2006, 20:20   #2
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@REi - najlepiej to sobie kup zewnetrzny dysk HDD 250GB i szukaj przejsciowki do iPoda ^^... nc.

Ja nawet 5GB nie wykorzystuje. Player z wgranym Rockboksem ma duzo nowych ciekawych funkcji. Do tego solidne wykonanie..
Jestem po prostu zadowolony i ludziom polecam :-).
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.09.2006, 20:21   #3
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
REi@ tak z ciekawosci masz jakis ranking przenosnych mp3'ujek
wszystkie ktore widzialem to plasowaly ipod'y kolo 20/30 miejsca
nigdy na 1 miescu ...

ja kiedys kupilem nano bo ... mi sie podobal
Stary 22.09.2006, 22:11   #4
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
REi@ tak z ciekawosci masz jakis ranking przenosnych mp3'ujek
wszystkie ktore widzialem to plasowaly ipod'y kolo 20/30 miejsca
nigdy na 1 miescu ...

ja kiedys kupilem nano bo ... mi sie podobal
W Editors' top hard drive MP3 players Cnet'u jest na 2 miejscu - bije go Toshiba Gigabeat S zwyczajnie dlatego ze ma wiecej funkcji.
W Editors' top flash memory players Nano siedzi na 3 miejscu znow z powodu braku np radja i slabej jak na flasz player zywotnosci baterii (co Nano 2g zmienia - pozostaje czekac na recke).
Za kazdym razem wymieniane sa te same wady jednak Apple ma 86% rynku odtwarzaczy MP3 z HDD wiec w kazdym rankingu popularnosci ma 1 miejsce.
Natommiast faktycznie iPody rzadko spotyka sie w listach typu most wanted i jeszcze rzadziej w top gadgets - ipod nie klasyfikuje sie do super gadzetu bo nie ma tych wszystkich wybajeszonych funkcji.
iPoda kupuja ludzie oczekujacy mp3 playera a nie czegos super wybajerzonego - jak ja.

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 22.09.2006 o godz. 22:58
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.09.2006, 22:38   #5
AleX69

AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
iPoda kupuja ludzie oczekujacy mp2 playera a nie czegos super wybajerzonego - jak ja.
ja tez ... ale juz drugi raz go nie kupie/kupilem
Stary 22.09.2006, 23:11   #6
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
Przynudziles. Strasznie.
zawsze do usług

Rozumiem, że nie zgadzasz się z fragmentem co do podanego przeze mnie przykładu dot. dodania szumu. Zauważ, iż ma on tylko udowodnić, że w pewnych okolicznościach (które występują najczęściej podczas użytkowania odtwarzacza ***8211; wspomniana podróż z punktu A do B) nie będziemy go dostrzegać. Szum przez większość utworu jest maskowany przez głośniejsze dźwięki. Nawet jak już go słychać, ale nie myślisz o tym, że masz go "wyłapywać" to wcale tego nie zauważasz, musiałby być on już bardzo duży, a Ty słuchać bardzo głośno. Zresztą nie każdy przeszkadza, stare nagrania bez charakterystycznych szmerów straciłyby cały urok.

Podałeś za przykład słuchawki dokanałowe, więc wyobraź sobie teraz, że jesteś z psem na spacerze i wieje lekko wiatr, w takim przypadku poprzez ucho przenoszą się duże zakłócenia (można włożyć słuchawkę i machnąć ręką kilka razy dla zrozumienia ) i nie masz już pewności ile z szumu pochodzi z dźwięku, a ile z wiatru. Jak długo stoisz z psem bez żadnego ruchu ?, a każdy najmniejszy ruch nawet samej głowy to poruszenie kabla i niemiłosiernie przenoszenie zakłóceń na słuchawki.

Jeśli siedzisz w domu i dokładnie wsłuchujesz się w dźwięk, to szum taki jak na kasecie rzeczywiście będzie przeszkadzał, ale mój przykład testu dotyczył nieco innej kwestii. Zresztą przy obecnej technologii cyfrowej, jakość jak z kasety to przypadek iście ekstremalny. Może po zamianie na 8 bit można by to porównywać . Nadal więc twierdzę, że realne 65-70 dB sprzętu w zupełności wystarczy do wszystkiego (taką dynamikę uzyskuje się przecież na mp3 z 192-256 kbps).

Cytat:
Napisany przez REi
Nie bede sie czepial ale zauwaz ze DAC Wolfsona (najlepszej firmy produkujacej najwyzszej klasy DAC i ADC dla playerow przenosnych - uzywa ich Creative, iRiver, iAudio, Pioneer, Toshiba - wszyscy liczacy sie na rynku) ma wbudowany wzmacniacz sluchawkowy wiec to w pelni od owego DAC zalezy jakosc dzwieku bo sluchawki podlaczone sa bezposrednio do niego.
Jak już pisałem tor audio to skomplikowana sprawa, wzmacniacz słuchawkowy był tylko przykładem, zobacz TEN artykuł, zapewniam Cię, że parametry DAC o niczym jeszcze nie świadczą.

Cytat:
Napisany przez REi
... przy muzyce cyfrowej jezeli puscimy sygnal przez kiepski DAC to i najdrozszy wzmacniacz Lampowy nie pomoze.
to prawda

Cytat:
Napisany przez REi
16bit/44,1 kHz? a slyszales o DVD-Audio?
no właśnie słyszałem i na tym się kończy, format mimo swej przewagi nad CD kompletnie się nie przyjął i nie widać aby w przyszłości było lepiej, wydawanych tytułów jak na lekarstwo, często potrzebna wymiana sprzętu, szkoda gadać ...

zresztą słuchanie czegoś takiego na przenośnych playerach i małych słuchawkach to nieporozumienie po całej linii ... takie jest przynajmniej moje zdanie

Cytat:
Napisany przez REi
... ale juz np prawie kazdy zauwaza to nienamacalne cos sluchajac muzyki z Audio DVD, nie spotkalem osoby ktora powiedziala by szczerze ze napewno nie slyszy roznicy (no chyba ze puszcza jej sie to na super sprzecie pokroju Manta).
w większości przypadków efekt placebo, człowiek wie, że słucha czegoś co ma być z założenia lepsze w teorii i tak też stwierdza

jeśli już istnieje w ogóle możliwość wychwycenia różnic, to zazwyczaj mówi się o "subtelnych odczuciach", każdy tak naprawdę nie wie co było lepsze a co nie - stwierdza, że lepiej się słuchało i w sumie chyba o to w tym wszystkim chodzi ...

pozdrawiam
Stary 22.09.2006, 23:15   #7
AleX69

Cytat:
Napisany przez Arepo
pozdrawiam
moze lepiej bedzie jak poleje? co?
Stary 22.09.2006, 22:57   #8
REi
ClassicGOD

czyli ty oczekujesz czegos wybajerzonego

Stary 22.09.2006, 23:12   #9
AleX69

Cytat:
Napisany przez REi
czyli ty oczekujesz czegos wybajerzonego
wrecz przeciwnie ... wybieram tak jak wiekszosc M@X@ czy tez - Deckard -@
ipod jest wystarczjaco wybajerzony/snobistyczny ...

odbywajc dluzsza podroz chcialbym sie zabawic za rozsadne pieniadze
psp daje ku temu odpowiednie warunki ...

produkt jablka mi tego na dzisiejsze czasy nie zapewnia ...
a to ze ma wlutowany dodatkowy scalak nie robi z niego produktu konkurencyjengo - wrecz przeciwnie - snobistyczny ...

szkoda ze psp jest tak drogie bo stwarza na tym polu bardzo dobry produkt
i jeszcze mozna dobrze pograc - ale to nie dla na nasz kieszen ...
Stary 22.09.2006, 23:19   #10
REi
ClassicGOD

iPod staje sie widze obiektem nienawisci bo jest popularny. Owszem nie ma radja i trzyma tylko 14h ale czy nie jest konkurencyjny? Oferuje dobra cene za GB, moze nie najlepsza ale zdecydowanie lepsza nia playery flaszowe (mowie oczywiscie o ipodach z HDD), oferuje rownie dobra jak nie lepsza jakosc dzwieku (napewno lepsza niz bezposredni konkurent - Creative Vision M), oferuje rowniez to czego wiele osob wg analitykow rynku poszukuje - Integracje z oprogramowaniem ktore w sprawny i szybki sposob pozwala zarzadzac duza biblioteka muzyki, owszem niektorzy wola przeciagnac sobie mp3 na playerek ale przy wiekszej ilosci mp3 to sie po prostu nie sprawdza. Co takiego jest w iPodzie czego tak ludzie nie lubia? Wymiencie mi jakas spora wade tego urzadzenia. (poza oczywiscie brakiem radja ktore mnie i tak nie interesuje ale rozumie ze dla niektorych moze byc powodem przeciw)

Stary 22.09.2006, 23:22   #11
AleX69

REi@ co ty z tym radiem? chory jestes na raka?

tez nie wiem o ktorym ipod'zie piszesz flash (nano) czy hd (video)?

Stary 22.09.2006, 23:35   #12
REi
ClassicGOD

Cytat:
Napisany przez AleX69
REi@ co ty z tym radiem? chory jestes na raka?

tez nie wiem o ktorym ipod'zie piszesz flash (nano) czy hd (video)?

Nano nie dla mnie - mowie o iPodzie z HDD a ja tak z radjem bo zawsze jak sie napisze ze ktos tam pyta o iPoda to znajdzie sie ktos ktory napisze ze ipod jest be bo nie ma radja.

Stary 23.09.2006, 01:06   #13
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przeczytalem wlasnie caly topik od poczatku do konca myslalem ze zajme jakies stanowisko male z racji iz od ponad roku mam iAudio X5L 20 GB i jestem z niego bardzo zadowolony i nawet kiedys robilem testy bo mialem przez kilka dni jeszcze iPod'a 20 GB wrzucajac ta sama muzyke na tych samych sluchawkach i tych samych ustawieniach eq dzwiek na iAudio byl wedlug mnie lepszy...

ale co chcialem powiedziec bo tez odszedlem od tematu jak i Wy...
jak by ktos przeczytal teraz caly temat od poczatku do konca to zglupial by chyba...

ale to chyba norma ze w kazdym temacie odchodzimy zaraz od tematu i zbaczamy na rozne drogi...

no dobrze mowie czy poprostu chce mi sie vodki bo sie odwodnilem ?
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2006, 01:10   #14
REi
ClassicGOD

Cytat:
Napisany przez Zelea
mialem przez kilka dni jeszcze iPod'a 20 GB wrzucajac ta sama muzyke na tych samych sluchawkach i tych samych ustawieniach eq dzwiek na iAudio byl wedlug mnie lepszy...
Nie moge potwierdzic ani zaprzeczyc ale zauwaz ze iPod 20GB to moze byc nawet 2 generacja - urzadzenie sprzed 4 lat.

Cytat:
Napisany przez Arepo
Jak już pisałem tor audio to skomplikowana sprawa, wzmacniacz słuchawkowy był tylko przykładem, zobacz TEN artykuł, zapewniam Cię, że parametry DAC o niczym jeszcze nie świadczą.
Ten artykul traktuje o kartach dzwiekowych - urzadzeniach o wiele bardziej skomplikowanych pod wzgledem drogi jaka przechodzi dzwiek niz odtwarzacz mp3 - zdekodowany sygnal z procesora glownego w postaci cyfrowej trafia bezposrednio na DAC ze zintegrowanym wzmacniaczem a potem prosto do sluchawek sluchawek, po drodze nie ma nic innego wiec nie ma po co porownywac tego do skomplikowanej budowy karty dzwiekowej.

Ostatnio zmieniany przez REi : 23.09.2006 o godz. 01:15
Stary 23.09.2006, 01:16   #15
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Nie moge potwierdzic ani zaprzeczyc ale zauwaz ze iPod 20GB to moze byc nawet 2 generacja - urzadzenie sprzed 4 lat.
no to naprostuje oba byly kupione w odstepie tygodnia a nawet 4 dni zdaje sie dokladnie w zeszlym roku w miesiacu sierpniu w polowie sierpnia dokladnie...

EDIT:

aha zapomnialem dodac oba kosztowaly dokladnie tyle samo tzn 300$
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: