![]() |
U mnie miało być pochmurnie ale jest słonecznie. Tak około + 3-4 stopnie.
|
6 i pół. Ponuro i mglisto.
|
Jest zima, to musi być zimno.
|
Do bani , popołudniem zrobiło się mokro. A odczuwalnie dalej zimno.
|
4,6 (+) czyli nie jest źle
innych pozytywów pogodowych brak |
Jest pochmurno, ale wcale nie zimno. 8 i pół na plusie.
|
3 stopnie, wiatr w porywach nieco przekraczający 50, co nam daje odczuwalną -4,5. Nie ja liczyłem, ale im wierzę, bo dokładnie tak to odczuwam :D
|
No koza, ale na dole można nią saunę zrobić, a droga na górę otwarta, czyli na dole 25, a w pokojach 16, to wersja luksusowa. Jakby nie było gazu, to 10 stopni w sypialni by cieszyło...
|
To ty masz kozę.
|
Ja mam bardzo drogi piecyk na drewno, bo kupowałem oczami, grzeje obłędnie, nie używam, ale... jakby coś, to dupę uratuje, zawsze się patyków w lesie nazbiera.
|
Tylko te piecyki na butle , to trochę śmierdzi te grzanie tym gazem. Miałem kiedyś coś takiego.
No chyba, że dzisiaj są jakieś bardziej eko komfort itp. No ale dupę ratuje w razie braku innego ogrzewania. |
Tandem CO + kominek jest OK, zwłaszcza jak u ciebie źródłem opału jest drewno. Naprawdę awaryjnym rozwiązaniem jest piecyk na butlę z gazem - komfortu mało ale ratuje dupę.
W moich stronach kominki pełnią raczej funkcję ozdoby salonu, prawie że mebla, niż gotowego do użycia źródła ciepła. |
Mam obieg grawitacyjny (pompę cyrkulacyjną również, ale jest całkowicie fakultatywna ;)) oraz piec niewymagający dmuchawy, a w razie czego jeszcze kominek :fiu: I choć rzeczywiście dziś bardzo niewiele osób ma okład CO niewymagający zasilania pompy/pieca, to zauważyłem, że sporo osób dysponuje kominkiem, z płaszczem wodnym lub bez, z rozprowadzeniem ciepłego powietrza lub nie, ale jakimś tam dysponuje. Nawet podstawowy pozwoli awaryjnie się ogrzać, jeśli nawet nie cały dom, to chociaż jedno pomieszczenie i częściowo pokoje przyległe. W takim wypadku może nie być możliwości komfortowego funkcjonowania w całym domu, ale za to zużycie opału będzie stosunkowo niskie. I moim zdaniem taki tandem - gaz plus kominek - brzmi na dzisiejsze warunki bardzo rozsądnie :taktak:
|
Jeśli masz obieg grawitacyjny a piec nie wymaga dmuchawy, to tak. Dzisiaj już mało kto tak ma.
|
Plus tego wungla jest taki, że jak brak prądu to hajcujesz dalej , a inne ogrzewanie wymagają zasilania.
Teraz to już trudno wyczuć czy zawsze będzie prąd czy nie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:52. |