Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Napisz coś pozytywnego! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/napisz-cos-pozytywnego-59572/)

Jarson 26.12.2014 19:51

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1306938)
Jarson to teraz czekamy na napisy do filmów od Ciebie xD

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1306945)
Czekamy na

The.Interview.2014.BRRiP.PLSUBBED.JARSON :D

Kiedyś jakieś napisy nawet popełniłem. Z obecną ilością wolnego czasu mógłbym co najwyżej przetłumaczyć jakiś film dla dorosłych :P

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1306951)
Niestety pokolenie 50+ jest pod tym względem upośledzone :(
Nas indoktrynowano nauką innego języka. Na szczęście obie córki są dwujęzyczne (biegle w mowie i piśmie).

I bardzo dobrze. Jak słyszę głosy, że języka angielskiego powinni się uczyć tylko ci, którzy planują wyjazd do UK, to mi ręce opadają. Obecnie w większości dziedzin nie da się funkcjonować bez znajomości tego języka. Chyba, że jako pracownik szeregowy, za którego tłumaczy przełożony, albo urzędnik, za którego tłumaczy... tłumacz...

superrrmario 26.12.2014 19:26

Niestety pokolenie 50+ jest pod tym względem upośledzone :(
Nas indoktrynowano nauką innego języka. Na szczęście obie córki są dwujęzyczne (biegle w mowie i piśmie).

DarkSlide97 26.12.2014 17:54

Czekamy na

The.Interview.2014.BRRiP.PLSUBBED.JARSON :D

revolver0 26.12.2014 17:29

Jarson to teraz czekamy na napisy do filmów od Ciebie xD

DarkSlide97 26.12.2014 17:26

Najlepszym sposobem na naukę angielskiego jest oglądanie filmów w angielskiej wersji z polskimi napisami. Ja tak oglądam każdy film a ostatnio oglądnąłem Piratów z Karaibów w wersji oryginalnej z napisami po angielsku i nie miałem większych problemów ze zrozumieniem o co chodzi ( czasami tylko słowa nie znałem).

Jarson 26.12.2014 16:48

Jedziesz jutro do mnie? Pięknie! :szczerb:

Z pozytywów - wczoraj wieczorem postanowiłem oficjalnie uznać, że rozumiem angielski :D

Używam od lat, w mowie i piśmie, przy czym z biegiem czasu moje umiejętności wciąż się rozwijają. Kiedyś przede wszystkim czytałem i słuchałem, natomiast sporadycznie pisałem i mówiłem; teraz kontakty zawodowe wymusiły na mnie te dwie ostatnie czynności. To zmusiło mnie do zwiększenia wysiłków, bo wstyd zastanawiać się nad jakimś słowem, czy szukać na szybko zamiennika. W konsekwencji umiejętności zacnie nazywane w szkołach w szkołach writening i speaking mi się poprawiły, choć jeszcze nie jest tak, jakbym chciał.

Natomiast wczoraj przy oglądaniu filmu zdałem sobie sprawę, że w międzyczasie niepostrzeżenie przestałem mieć jakiekolwiek problemy ze zrozumieniem mowy. Dla pewności włączyłem sobie kilka materiałów, które powinny sprawić mi problemy - i jak od dawna nie mam problemu ze zrozumieniem ogólnego znaczenia wypowiedzi, tak teraz rozumiałem praktycznie każde słowo :)

Tak czy owak zostaje do pokonania rozbieżność w komunikacji w drugą stronę - przede wszystkim jeżeli chodzi o gramatykę, bo przecież nie będę do końca życia udawał, że połowa czasów w angielskim nie istnieje :P

grzeniu 26.12.2014 13:43

Patrzę i widzę -3,9, rano też było podobnie
ale cos czuję, że w nocy dołoży.
Jutro dłuższa jazda, więc mam problem z dostrzeżeniem jakichś pozytywów tego, ale silnie się staram. Tiry wyłączone, więc nie rozjeżdżą potencjalnej ślizgawki.

ed hunter 26.12.2014 13:35

-5, a o 9 było -3,2

W nocy deszcz przerodził się płynnie w mróz i śnieg. Drzewa fajnie wyglądają, bo się do mokrych świetnie lepił ten śnieg.

Jarson 26.12.2014 13:08

Przy temperaturze rzędu minus dwa? :P

ed hunter 26.12.2014 12:03

Zamarzło wszystko, kółko od taczki, zasuwa od bramy, kółko od bramy, drzwi w samochodzie, o szybie nie wspominając, drzwi otworzyłem, ale zamknąć się nie chciały. :sciana:

revolver0 26.12.2014 10:54

lepsze to niż deszcz, który padał od paru dni...

Zetoxa 26.12.2014 10:52

nie nazywaj tego mokrego,białego goowna śniegiem k***a

revolver0 26.12.2014 10:40

Pada śnieg <jupi>

revolver0 25.12.2014 19:44

" Chodzenie po bagnach wciąga... " padłem.

DejaVu 25.12.2014 19:40

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...ratunkowa.html kto drogę skraca - ten do domu nie wraca :sciana: ku przestrodze Dark :> gdyby Ci jakieś kosmate myśli przyszły k***a

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15.