Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.05.2009, 21:41   #61
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Akurat nożyki na Allegro to dla mnie zakup dość.. powiedzmy ryzykowny (ja akurat różnicę pomiędzy oryginalnymi, a.. 'nie do końca' odczuwałem wyraźnie). W każdym razie alternatywy specjalnie nie widzę (choć podobno Świstak zyskuje), ale widzę zmianę w sposobie korzystania z Allegro - wchodzę tylko jak muszę i to niezbyt chętnie. Nie ma już tego, że sobie na przykład od czasu do czasu wchodziłem poprzeglądać płyty czy książki. Po prostu nie mam ochoty.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.05.2009, 22:22   #62
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W sumie można powiedzieć, że to ukłon w stronę kupujących - wielu teraz będzie wchodzić tylko w konkretnym celu, nie narażając się na nieplanowane wydatki podczas przeglądania aukcji dla rozrywki

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2009, 23:19   #63
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
[...]
Bo nie za bardzo widzę alternatywę.
[...]
ebay

mach3 - jako przykład.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2009, 23:46   #64
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
ebay

mach3 - jako przykład.
Sorry, ale jak dla mnie to Allegro wykonało ogromny krok w tył, ale od Ebay'a i tak jest jeszcze lepsze

Serio, ale tej strony to ja już zupełnie nie trawię. Potencjał ogromny (baza), ale wykonanie tragicznie tragiczne. Jak nie muszę, omijam z bardzo daleka.

Stary 31.05.2009, 00:30   #65
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A co w niej takiego tragicznego?
Stary 31.05.2009, 00:34   #66
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
allegro lepsze od ebay?
tylko pod jednym wzgledem - odmienia (przynajmniej podstawowe rzeczy, jak np liczba pojedyncza a mnoga) wyrazy przy wyszukiwaniu
ebay - wieksza oferta, zaj..sty system PayPal zmuszajacy do natychmiastowej platnosci (jezeli takie jest zyczenie sprzedajacego), lepsze imho segregowanie wynikow wedlug wymagan, jasny system oplat za przesylke w przypadku zakupow wieloprzedmiotowych (na allegro oszukiwanie w tym wzgledzie jest na pozadku dziennym) i pewnie pare innych
jak dla mnie allegro jest jedynym liczacym sie systemem aukcyjnym w polsce, ale do ebaya to lata swietlne (z uwagi na lokalnosc oferty allegro nigdy ebaya nie dogoni)

za to bardzo, bardzo mnie boli brak polskiej wersji (nie jezykowej, a szukajki regionalnej) google shoping oraz amazon
te dwie usulugi calkowicie zmieniaja podejscie do handlu w necie, ale nie u nas

zas w temacie nowego wygladu - ni ziebi ni parzy
na przedmioty promowane nigdy nie patrzylem, ale po zmianie layoutu to na bank straca klientow kupujacych ta usluge
zreszta i tak malo tego sprzedawali (jezeli w ogole) - przewaznie w ramach przeprosin dla duzych sprzedawcow dawali to za free
i to jedyny bol tego nowego wygladu (ktory mnie nie boli tak czy siak)
za duze czcionki? ctrl+scroll i po krzyku (choc lepsze bylo by wczytywanie innego css po rozpoznaniu rozdzialki ekranu albo wybor skorki)
juz na moim 1440x900 wyglada ok bez skalowania, wiec na fullHD tym bardziej
a zawsze lepiej skalowac w dol niz w gore
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2009, 00:40   #67
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
allegro lepsze od ebay?
tylko pod jednym wzgledem - odmienia (przynajmniej podstawowe rzeczy, jak np liczba pojedyncza a mnoga) wyrazy przy wyszukiwaniu
[...]
Ebay odmienia - przynajmniej większość common words.

Poza tym, nawet jeśli nie, to gwiazdka * wystarczy.

Oczywiście mam na myśli ebay angielskojęzyczny, w którym to języku jest zamieszczana większość aukcji.
Stary 31.05.2009, 00:49   #68
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a jest inny
no dobra - sprawdzilem - nawet drobne bledy w popularnych slowach poprawia
musialem kiedys uzyc slow mniej popularnych i uznalem, ze nie daje rady
wiec allegro nie ma juz zadnej zalety

oczywscie sa rzeczy, ktorych po prostu sie nie opalaca kupowac na ebayu, bo przesylka zabija za np uzywki (nowe rzeczy z azji oplaca sie praktycznie zawsze sprowadzac), wiec allegro zawsze bedzie mialo u mnie miejsce w linkach, ale zawsze sprawdzam tu i tu
Stary 31.05.2009, 00:59   #69
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
ebay

mach3 - jako przykład.

3zł za 40szt?
z czego oni to robią, z papieru?
No nic paypala mam następnym razem kupie tam

faktycznie nie pomyślałem aby sprawdzić na ebayu.

edit:
aaa to licytacja chyba powinienem iść już spać

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 31.05.2009 o godz. 01:07
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2009, 01:06   #70
nimal
Author
Zlotowicz

nie moj drogi
po prostu polacy to bardzo, ale to bardzo bogaty narod
przyzwyczajony do placenia milionow za g.

przyklady:
stroj startowy (triathlonowy) asics kupilem za 28pln z przesylka z USA - w polskim sklepie (najtaniej w Poznaniu) 199,99pln
czytnik SDHC z przesylka z HongKongu - 1***163; w polsce kilkadziesiat zlotych
buty Asics dla Zony - 25***163; z przesylka z UK, w polsce okolo 370pln
o mniej razacych roznicach nawet nie bede sie wypowiadal
no i o towarze w Polsce w ogole nie dostpenym (np nie dawno kupilem cala serie bizuterii na kostke z UK i Indii - w PL, takze w polskim necie, tego po prostu nie ma)
wszystko nowki, oryginaly
o elektronice szkoda pisac (w temacie o fonach podawalem jakies przyklady, o lapkach tez)
itd
itd
Stary 31.05.2009, 13:13   #71
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A toto wiem, bateria do mojego telefonu kosztuje ze 100zł + przesyłka. Z hongkongu za 40zł z przesyłką, niedawno o tym pisałem.
Za allegro na razie nie zrezygnuje, ale najwyższy czas zaprzyjaźnić sie z ebayem.
Tym bardziej ze mam juz paypal.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2009, 13:39   #72
darolo1
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 14.09.2008
darolo1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mi się nie podoba mało estetyczne, trzeba cały czas kółkiem kręcić no i wolniej chodzi. wiem, że to kwestia przyzwyczajenia, ale to wolne chodzenie jest wkurzające, zwłaszcza, jak dużo osób siedzi.
darolo1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2009, 15:03   #73
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Dla mnie w ebay'u największy problem to szybkość działania (a właściwie jej brak), zapychanie praktycznie każdego komputera przy otwarciu kilkunastu - kilkudziesięciu stron jednocześnie (co często robię, przy porównywaniu cen), a oprócz tego mała przejrzystość i funkcjonalność. Nie mówię tu w tym momencie o dodatkowych możliwościach płatności typu PayPal, bo choć rzeczywiście jest to ogromna wygoda, dla mnie w Polsce wystarcza konto bankowe, więc różnicy nie widzę. Choć fakt, że gdyby obydwa serwisy obejmowały różne kraje, to przewaga na korzyść Ebay'a byłaby znaczna.

Co do Allegro w rozdzielczości 1400 to trudno mi zgodzić się z tym, że wygląda już dobrze, bo ja mam jescze większą (1600) i dalej wszystko jest za duże. Pomniejszać niby można, ale czy o to chodzi. Zwłaszcza, że ostatecznie niewiele to zmienia.

Ale.. to problem Allegro, według mnie muszą się w końcu ugiąć i coś z tym zrobić, bo gdzie na forach nie czytam, ilość opini pozytywnych do negatywnych jest jak jeden do dwudziestu, albo i gorzej. Trudno coś takiego lekceważyć.

Jeszcze w sprawie zakupów na świecie. Może ktoś szarpnąłby się na napisanie jakiegoś prostego poradnika na ten temat - typu co się opłaca kupować i gdzie (w jakich serwisach aukcyjnych, sklepach internetowych itp.), ewentualnie też w jaki sposób można realizować płatność, wysyłkę itp. Ebay, Amazon są pewnie każdego znane, ale myślę, że Hongkong, czy ogólnie Japonia już nie, a jak widać, czasami bardzo opłaca się coś stamtąd zamawiać.

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 31.05.2009 o godz. 15:05
Stary 31.05.2009, 15:15   #74
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Dla mnie w ebay'u największy problem to szybkość działania (a właściwie jej brak),
Wiesz, orientacyjnie licząc to na ebayu masz 1000 (TYSIĄC) razy więcej aukcji niż na allegro, więc co do szybkości działania to mógłbym polemizować.
Cytat:
zapychanie praktycznie każdego komputera przy otwarciu kilkunastu - kilkudziesięciu stron jednocześnie (co często robię, przy porównywaniu cen),
Robię to samo, a nic mi się nie zapycha - może czas zmienić przeglądarkę?

A przynajmniej poblokować różne flashe, reklamy i inne dziadostwa.
Cytat:
a oprócz tego mała przejrzystość i funkcjonalność. [...]
A to już jest zupełnie subiektywne odczucie - mnie przejrzystość i funkcjonalność bardzo odpowiada.
Cytat:
[...]

Jeszcze w sprawie zakupów na świecie. Może ktoś szarpnąłby się na napisanie jakiegoś prostego poradnika na ten temat - typu co się opłaca kupować i gdzie (w jakich serwisach aukcyjnych, sklepach internetowych itp.), ewentualnie też w jaki sposób można realizować płatność, wysyłkę itp. Ebay, Amazon są pewnie każdego znane, ale myślę, że Hongkong, czy ogólnie Japonia już nie, a jak widać, czasami bardzo opłaca się coś stamtąd zamawiać.
Hongkong i Japonia też są na ebayu, wystarczy rozszerzyć wyniki wyszukiwania.

Generalnie taki poradnik IMO nie ma sensu - ceny się cały czas zmieniają, a wybór jest tak ogromny, że trudno byłoby napisać coś, co wszystkim by pasowało.
Stary 31.05.2009, 15:39   #75
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Generalnie taki poradnik IMO nie ma sensu - ceny się cały czas zmieniają, a wybór jest tak ogromny, że trudno byłoby napisać coś, co wszystkim by pasowało.
A Amazon i Ebay cały czas są te same

Ceny się zmieniają, oferty też, ale tu nie chodzi o właśnie wskazanie konkretnych ofert (choć są i takie strony, gdzie można takie rzeczy znaleźć), ale wskazanie kierunku.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: