Cytat:
Napisany przez Bartez
(Post 1022379)
Problem w tym, że ile by osób się wypowiedziało, tyle byłoby opinii. Tak to niestety bywa. Powodem są różne gusta userów, różne monitory, rozdzielczości etc etc. A czasem po prostu zwykłe przyzwyczajenie.
|
Zgadza się. Tylko co innego subiektywna ocena estetyczności, czy funkcjonalności, a co innego próba obiektywnej oceny tych cech. Ja na przykład subiektywnie uważam, że pod pewnymi względami zmiany poszły w dobrym kierunku, ale w większości były niepotrzebne. Można jednak również starać się wykazać obiektywne zmiany na gorsze, choćby pokazując, jak strona główna allegro może teraz zmęczyć nasz wzrok.
Poniżej umieściłem parę fragmentów screenshota obecnej strony głównej Allegro, wszystkie w tej samej skali:
Załącznik 51966
Widać wyraźnie, że graficy Allegro wykorzystali powszechnie panującą od jakiegoś czasu tendencję "dostosowujma rozdzielczość elementów graficznych do wysokorozdzielczościowych dużych LCD!" Fajny pomysł (widać to m.in. w Viście w porównaniu z XP itp.), dzięki temu na moim LCD FullHD mogę coś widzieć z odległości większej niż trzy i pół centymetra od ekranu. No i na Allegro teraz też, chociaż...
Sekcja "Szukaj przedmiotu" naprawdę super. Duża, wyraźna, nie ma kłopotów z jej znalezieniem i korzystaniem z niej. Nieco bardziej na prawo button do strony logowania też ok - chociaż... no niech będzie, "witajta" jest inną czcionką niż "zalogujta się!" (nasz wzrok nie lubi czytać tak odmiennych i wielkością i stylem czcionek obok siebie), ale przecież chodzi o przeczytanie "Zaloguj się!", a więc niech będzie...
Lećmy do listy kategorii. Super, że sama nazwa już nieco mniejsza optycznie (cieńszy pomarańczowy pasek), ale czcionka ta sama i tej samej wielkości co "Zaloguj się!" (nie męczy to oczu). Szkoda tylko, że nazwy kategorii są nieco dalej od siebie i troszkę za małą czcionką, ale niech im tam...
Ale to, co zrobili z Promowanymi przedmiotami, to przechodzi ludzkie pojęcie. Szkoda, że nie użyli pixelfonta jakiegoś, wtedy na pewno jeszcze lepiej bym widział...
Rozumiem różne monitory, różne rozdzielczości. Ale tu na jednej stronie różnica pomiędzy najmniejszymi a największymi elementami jest tak duża, że na każdym monitorze część elementów będzie wyglądała dobrze, a część będzie albo za mała, albo za duża. Już niechby wszystko zrobili większe i w tym stylu, a nie wybiórczo, część...